Dodaj do ulubionych

Jak ubrać?...:P

11.09.11, 23:56
Jak ubrać dwulatka na noc przy temperaturze ok 15 stopni ( w pomieszczeniu)?. Dziecko nie spi pod przykryciem (max 5 minut).
Zasadniczo lubi ciepło,u siebie ma ok 22-23 stopnie i spi w lekkiej pizamce z krótkimi nogawkami i rękawkami. Jak temperatura ok 20 stopni zakładam piżame z długimi rękawami i nogawkami.
Dziecko śpi samo.

Za wypowiedzi Lipcowej w stylu :u nas 14 a córka spi w pampku dziękuje bardzo.
Obserwuj wątek
    • futro.1 Re: Jak ubrać?...:P 12.09.11, 00:08
      ja nałożyłabym pod piżamę koszulkę z krótkim rękawem lub koszulkę na ramiączkach i skarpety na stopy
    • mikams75 Re: Jak ubrać?...:P 12.09.11, 00:11
      u nas cieplej ale zima kladlam pizame z dlugimi rekawami i nogawkami, pod to podkoszulke i skarpety - dziecko spi bez przykrycia i tylko tak ubrane nie przychodzile noca grzac sie u rodzicow.
    • tikitaki3 Re: Jak ubrać?...:P 12.09.11, 00:12
      zwariowałam.nie mam pojęcia jaką mam temperaturę w domu.oczywiste jest że młoda się odkopuje a śpi w tej piżamie która akurat jest czysta i pierwsza wpadnie mi w ręce przy wyciąganiu z szuflady.
    • k_pilarz Re: Jak ubrać?...:P 12.09.11, 00:15
      ...no właśnie, moje dzecko też nie należy do tych, co przy niskiej tepm. śpią pół nagie!
      Ja postanowiłam kupić polarowego lub jakiegoś cieplejszego pajaca na jesienne i zimowe noce, bo mała też często się odkrywa, a śpi we własnym pokoju. Jak była młodsza zawsze w chłodniejsze dni spała w śpiworku, ale teraz czasami sama przychodzi do naszej sypialni i ...nie potrafiłaby przyjść wink Mam jednak problem z tym ciepłym pajacem- moja mała potrzebuje już rozmiar 98-104 (2 latka) i nie wiem gdzie taki znajdę? Własnie dziś szukałam w różnych sklepach i największy jaki znalazłam to 92!
      • futro.1 Re: Jak ubrać?...:P 12.09.11, 00:42
        ja mam na zbyciu taki na 98cm - mogę oddać za "dziękuję"
        • k_pilarz Re: Jak ubrać?...:P 12.09.11, 23:57
          Dziękuję Ci bardzo smile Chętnie bym skorzystała, ale pewnie mieszkamy daleko od siebie i szkoda "zachodu"...Ale dziś udało mi się kupić, nawet 2szt.- z cieniutkiego polaru, fajne wzory i jeszcze za duże wink Starczą na dwie zimy wink))
      • az1111 Re: Jak ubrać?...:P 12.09.11, 08:01
        nie wiem jakie u Ciebie są sklepy, moja Mała ma 1,5 roku i kupuję jej własnie 98-104 w Tesco albo w Auchan, jest duuuży wybór w duzych rozmiarach
        • k_pilarz Re: Jak ubrać?...:P 12.09.11, 23:59
          ...właśnie w Auchan szukałam i największy jaki znalazłam to 92- może akurat wykupili.
    • walasia1 Re: Jak ubrać?...:P 12.09.11, 08:10
      Może zamiast polarowego pajaca pidżama flanelowa. Ciepłe miłe i naturalne. Te polarowe, to takie sztuczniaki, skóra w tym nie oddycha.
      Moja śpi w pidżamach, latem się odkrywa, zima śpi normalnie pod kołdrą. Jak strasznie gorąca noc, to zmieniam przykrycie na cieńsze, albo w bodziaku kładłam.
    • leneczkaz Re: Jak ubrać?...:P 12.09.11, 08:42
      allegro.pl/rozmiar-98-89397 możesz wybrać polarkowy albo frotte.
    • mamuniaolunia Re: Jak ubrać?...:P 12.09.11, 09:21
      A śpiworek nie wchodzi w grę? Mój maluszek (który jest wielkości 2-latka) śpi w body z dł. rękawem i właśnie w śpiworku, a ja jestem spokojna, że nie marznie i się nie odkopuje.
    • mondovi Re: Jak ubrać?...:P 12.09.11, 09:25
      Mój syn spał w polarowych piżamach najpierw, teraz śpi w podkoszulce pod piżamą i skarpetach, ewentualnie w grubej bluzie. Jest przykryty max 5 minut po zaśnięciu, na początku spałam na czujce i co jakiś czas chodziłam go przykrywać, ale to się mijało z celem.
    • deodyma Re: Jak ubrać?...:P 12.09.11, 12:21
      no to w koncu jaka temp panuje w tym pomieszczeniu?
      15 stopni? czy 22-23 stopnie?
      • dzoaann Re: Jak ubrać?...:P 12.09.11, 13:38
        moze u siebie ma te ponad dwadziescia a wyjezdza, szykuje mu sie noc, gdzie jest chlodniej?
    • katriel Re: Jak ubrać?...:P 12.09.11, 12:43
      Ja bym założyła piżamę z bawełnianej froty. Np. taką.
      I ewentualnie skarpetki jakieś, jeśli dziecko się całe odkrywa (moje się nie odkrywa,
      tylko stopniowo wypełza spod kołdry, więc mija ze 4 godziny, zanim odkryje stopy).
    • budzik11 Re: Jak ubrać?...:P 12.09.11, 13:01
      Załóż jakąkolwiek piżamę. Będzie dziecku za gorąco, to się rozkopie, będzie zimno - to się przykryje. To przecież 2-latek, nie niemowlę, które nie umie samo się przykryć?
      • pitu_finka Re: Jak ubrać?...:P 12.09.11, 13:16
        Podpisują się pod Budzik. Skoro dziecko śpi pod przykryciem max 5 min to widocznie jest mu notorycznie za ciepło. Miałoby cieńszą piżamę to by się przykryło. Moje dzieci też się rozkopują, ale jak zdarzy nam się przyjechać do naszego zimnego domu w górach (i wtedy śpimy przy 4 stopniach zanim się nagrzeje następnego dniawink) To przez całą noc ani się nie ruszą ze swojego nagrzanego miejsca pod kołdrą.
        • tempera_tura Re: Jak ubrać?...:P 12.09.11, 13:40
          No to widać ma ułomne dziecko bo nie potrafi się przykryć.
          Zaznaczyłam na wstępie że nie śpi pod przykryciem....... Pytałam jak ubrać dziecko które nie spi zakryte.... Jaśniej nie umiem
          • ciociacesia moja sie niedawno zaczela przykrywac 12.09.11, 13:50
            ale tylko jak sie obudzi, a budzi sie zadko. tylko ze ma 3 lata a nie 2.
            w wieku 2 potrafila spac cala noc rozkopana, budzic sie rano lodowata i z katarem
            jak za cieplo to sie rozzkopie, jak za zimno to czasem sie przykryje a czesem nie
          • dzoaann Re: Jak ubrać?...:P 12.09.11, 13:55
            poszukaj cieplych pizam lub pajacow do spania... u mnie mozna kupic takie frotowe lub polarowe pajace na naprawde duze dzieci.
            Jesli nie, to polarowa pizamka i skarpetki lub ciensza pizamka, jakis podkoszulek i skarpetkismile
          • pitu_finka Re: Jak ubrać?...:P 12.09.11, 19:23
            Ale gdyby nie było mu gorąco to by się nie rozkopał...
            • bluemka78 Re: Jak ubrać?...:P 12.09.11, 21:29
              Nie do końca, moje tez śpią odkryte. Nie dlatego, ze im za ciepło, tylko maja manie kręcenia się po lozeczku. Co popatrzymy do lozeczek to śpią w innych dziwacznych pozycjach wiec przykrycie by się nie utrzymało. Pod przykryciem spaly max do 5m, pózniej próbowałam w spiworku, ale ich ograniczał ruchowi i się budziły wiec ubieram każda odpowiednio i śpią odkryte.
    • jagabaga92 Re: Jak ubrać?...:P 12.09.11, 13:40
      Mało który dwulatek umie sie przykryć samodzielnie "skopaną" wcześniej kołdrą.

Ja stosowałam śpiworek jak długo się dało, a gdy juz był za krótki, rozcięłam dół i wystające stópki przykrywalam kocykiem polarowym.
      • tempera_tura Re: Jak ubrać?...:P 12.09.11, 13:46
        Śpiworek to super sprawa ale problem polega na tym że Młody nie da się do niego zapakować, nie ma szans, ucieka jak widzismile próbowałam z różnymi, bez efektów.
    • ponponka1 Pizamka z 100% welny merynosa 12.09.11, 13:58
      Welna jest bardzo elastyczna wiec taka pizamka wystarcza na co najmniej dwa rozmiary (dlatego niby droga a tania wink )

tnij.org/nd3i
    • aloiw1985 Re: Jak ubrać?...:P 12.09.11, 14:00
      jak jest zimno ubieram pluszowe piżamy i nie mam problemów ani bezsennych nocy ( w sensie nie wstaje po kilka razu by okryć dzieciaka)

images.littlewoods.com/is/image/Littlewoods/gallery4ColPortraitT?$gallery4ColPortrait$&$prod_img=B153P_SP187_02_FH094c&$p1_img=Littlewoods/new_yellow_round
    • upartamama Re: Jak ubrać?...:P 12.09.11, 14:01
      Ja wkładam córce 2 latka i 2 mce piżamkę bawełnianą cienką z długimi rękawami. Rozkopuje się niemiłosiernie, skarpetek do spania nie znosi. Ale ja śpię z nią i co jakiś czas jak się przebudzę, to ją nakryję.

Syn (3 latka i 2 mce) zaczął się przykrywać jakoś przed 3 urodzinami. Może wtedy dzieci zaczynają marznąć?
    • 18_lipcowa1 jakim cudem masz 15 stopni w pomieszczeniu? 12.09.11, 18:20
      • marla79 Re: jakim cudem masz 15 stopni w pomieszczeniu? 12.09.11, 18:46
        własnie?
        15 stopni w mieszkaniu?
        teraz?

przy takiej temp. zalozylabym dluga pizame tym berdziej ze sie odkrywa
        • tempera_tura Re: jakim cudem masz 15 stopni w pomieszczeniu? 12.09.11, 19:04
          Wyjeżdzam do dużego nieogrzewanego domu. W zeszłym roku o tej porze w nocy bywało właśnie 15 stopni. Nie wiem czy pogoda się utrzyma (jade za tydzień), muszę się przygotować na możliwe ochłodzenie.
          • tempera_tura Re: jakim cudem masz 15 stopni w pomieszczeniu? 12.09.11, 19:05
            U siebie w domu mam jak pisalam te 20-23.
            Dom do którego jade dodatkowo znajduje się w środku lasu więc jest tam znacznie chłodniej niż w mieście, zwłaszcza nocami.
            • marla79 Re: jakim cudem masz 15 stopni w pomieszczeniu? 12.09.11, 19:11
              teraz rozumie sie.
              niedoczytałam pewnie.

długa pizamka i moze skarpetki.
              no sama zobaczysz.
              wez pod uwage ze sie odkrywa.
              ale skoro sie odkrywa to pewnie jej za gorąco.
              • marla79 Re: jakim cudem masz 15 stopni w pomieszczeniu? 12.09.11, 19:13
                a nie da sie troszke podgrzac pomieszczenia, np. farelką.
                bo nawet spiac z otwarta buzia przy takiej temp., mozna miec rano bol gardła.

ja np. nawet latem jak mam otwarte okno w nocy to rano gardlo czuje sad
                • pitu_finka Re: jakim cudem masz 15 stopni w pomieszczeniu? 12.09.11, 19:24
                  No prosze...
                • tempera_tura Re: jakim cudem masz 15 stopni w pomieszczeniu? 12.09.11, 20:17
                  O tym nie pomyślałam, zorganizuje farelkę i troche w razie kryzysu ,moge podgrzać. Tylko tak zeby sie do rana te 19 stopni utrzymało.
                  • bluemka78 Re: jakim cudem masz 15 stopni w pomieszczeniu? 12.09.11, 21:31
                    Taka z termostatem sama się włącza jak się wychlodzi. 15st. To trochę za zimno dla dziecka. Ja bym podgrzala farelka, a ubrala normalnie jak zawsze.
                • 18_lipcowa1 Re: jakim cudem masz 15 stopni w pomieszczeniu? 12.09.11, 20:21

> ja np. nawet latem jak mam otwarte okno w nocy to rano gardlo czuje sad

ale co czujesz ze tak zapytam?
                  • marla79 Re: jakim cudem masz 15 stopni w pomieszczeniu? 12.09.11, 20:50
                    ból gardła czuje.
                    po paru godzinach mija.

temperatura tura - farelka z termostatem utrzyma temp. jaka zapodasz na poczatku
                    • 18_lipcowa1 Re: jakim cudem masz 15 stopni w pomieszczeniu? 12.09.11, 20:58
                      a latem to od czego ?

marla79 napisała:

> ból gardła czuje.
                      > po paru godzinach mija.
                      >
                      >
                      > temperatura tura - farelka z termostatem utrzyma temp. jaka zapodasz na
                      > poczatku
                      • dagmara-k Re: jakim cudem masz 15 stopni w pomieszczeniu? 14.09.11, 15:04
                        a to nie od suchego powietrza to gardlo czujesz? bo mi zawsze za sucho i wypijam w nocy minimum caly kubek wody (to tak ewentualnie mozna dopiac do watkow o tym czy niemowle juz doroslo zeby pzresypiac noc bez picia - ja jeszcze niewink )

ja bym na 15 stopni pewnie dolozyla skarpetki do pizamy, ale pewnie zostalyby zdjete... takie duze polspiochy robia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka