tessamila72 19.09.11, 20:56 Prosze o rade czy 1.5 roczne dziecko musi jeść codziennie mięsny obiad? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
walasia1 Re: Obiad 19.09.11, 21:04 A Ty musisz jeść codziennie mięsny obiad? Kwestia zbilansowania posiłków. Moja czasem je sam makaron i żyje ... przecież nie będę jej wciskać jak kaczce Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Obiad 19.09.11, 21:07 Raczej nie,,, nie jest to zdrowe, Mieso lepiej ograniczyc do 1 razu w tygodniu..raz ryba...a reszta warzywne obiady. Duzo zdrowsze Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Obiad 19.09.11, 22:16 tessamila72 napisała: > Prosze o rade czy 1.5 roczne dziecko musi jeść codziennie mięsny obiad? Moje dziecko jadło mniej więcej od pierwszych urodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Obiad 19.09.11, 22:18 Jadło nie dlatego, że uważam, że musiało. Jadało obiady z nami, a my się tak właśnie odżywiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Obiad 19.09.11, 23:24 > Moje dziecko jadło mniej więcej od pierwszych urodzin. codziennie meisny pbiad? Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Obiad 20.09.11, 00:14 camel_3d napisał: > codziennie meisny pbiad? Prawie. No czasem zamiast mięsa ryba, chociaż tak właściwie to też mięso tylko rybie. Jak zupa to z solidną wkładką. Czemu Cię to dziwi? Jesteśmy mięsożerni i nam to nie przeszkadza ani nie szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Obiad 20.09.11, 09:27 Szkodzi, szkodzi. Taka ilość mięsa to zwyczajnie za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Obiad 20.09.11, 10:07 angazetka napisała: > Szkodzi, szkodzi. Taka ilość mięsa to zwyczajnie za dużo. Skoro Tobie szkodzi, to ja Ci się nie każę tak odżywiać. Mi nie szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
upartamama Re: Obiad 20.09.11, 13:45 Prawdę mówiąc jeszcze nie słyszałam, żeby kotlet dziennie komuś zaszkodził. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Obiad 20.09.11, 14:24 Kotlet jak kotlet. Bywa tłusty i ciężkostrawny. Jednak mieso to nie tylko kotlety. Ja nie znam żadnych naukowych dowodów na to, żeby mięso jedzone codziennie było szkodliwe. Są pewne teorie, ale dla mnie, to jak wszystkie diety, są to bzdury wyssane z palca. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmi18 Re: Obiad 20.09.11, 12:57 Taka, tzn. jaka? Jeżeli nie jest to mięso smażone tylko pieczone czy gotowane i chude, to nie można stwierdzić, że 'jesz za dużo mięsa'. Jak najbardziej zaleca się jedzenie chudego mięsa, zdrowo przyrządzanego z warzywami, ale bez ziemniaków i podobnych zapychaczy. Takie posiłki są bardzo zdrowe i nie można tu mówić o 'przedawkowaniu'. Odpowiedz Link Zgłoś
elan-o100 Re: Obiad 20.09.11, 13:13 u nas też jest codziennie jak nie mięso to ryba, bo taką kuchnię lubimy. Nie widzę żeby to komuś szkodziło. Jemy mięso chude, zupy też raczej z wkładką mięsną (zazwyczaj indyk). Mój syn lubi mięso, za to nie jest wielbicielem klusek, ani pierogów. Naleśniki lubi, więc robimy często na śniadanie lub kolację. Dziecko powinno dostawać codziennie porcję białka zwierzęcego, dlatego, że rośnie i na pewno bardziej wartościowa jest dla niego porcja mięsa niż pierogi ruskie... Odpowiedz Link Zgłoś
gukinga Re: Obiad 20.09.11, 09:06 raz mięsko, kolejnego dnia naleśniki, ryba, kluseczki, zupa, jedzenie dziecka powinno być urozmaicone, aby dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych Polecam mój blog z wesołymi przepisami dla malucha z pewnością znajdziesz tam jakaś inspirację Pozdrawiam Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
upartamama Re: Obiad 20.09.11, 14:12 Właśnie przejrzałam twojego bloga, zebrałam szczenę z podłogi i idę zamknąć się w kibelku żeby sobie popłakać nad tym jaką marną matko - kucharką jestem. Parówkowe mumie i misiek z cukini poprostu mnie dobiły. Nie ma mowy żeby twoje dzieci były niejadkami. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia_31 Re: Obiad 20.09.11, 09:18 Wypowiadał się w jedynce jakiś czas temu pewien pediatra nie pamiętam nazwiska ale znany z telewizji że dziecko powinno raz w miesiącu zjeść mięso - tzn może jeść częściej ale powinno co najmniej raz w miesiącu. Niestety nie wiem o jaką grupę wiekową chodziło ale i tak to mnie trochę zszokowało bo moja 22 m-ce to je prawie codziennie jakieś mięsko. Odpowiedz Link Zgłoś
wanielka Re: Obiad 20.09.11, 10:46 mój młodziak nie je mięsa codzinnie. przyjęłam zasadę, że 2 x tydzień jest mięso, 2 x ryba, 2 x zupa, 1 x danie jarskie. u nas doskonale się to sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Obiad 20.09.11, 14:26 wanielka napisała: > mój młodziak nie je mięsa codzinnie. przyjęłam zasadę, że 2 x tydzień jest mięs > o, 2 x ryba, 2 x zupa, 1 x danie jarskie. u nas doskonale się to sprawdza. Że tak się zapytam. A zupa na czym, skoro to nie jest danie jarskie. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Obiad 20.09.11, 10:59 Jakbym musiała jeść mięso codziennie na obiad to zaczęłabym beczeć Lubię mięsko, czasami jak mam ochotę to faktycznie potrafię jeść codziennie przez tydzień lub dwa (oczywiście różne mięso i pod różnymi postaciami, bo codziennie schabowy czy mielony to by mnie zabił). Lubię też makarony, naleśniki, racuszki, pierogi, knedle, zapiekanki, gulasze warzywne nawet jajko sadzone z ziemniakami i maślanką - mniam - dzisiaj robię. Mojej koleżanki rodzice jedli codziennie mięso, bez mięsa nie było obiadu - koleżanka wpadała w dziką rozpacz, czasami gotowała dla siebie, innym razem jadła na mieście jakieś pierogi, kluski czy cokolwiek innego - też lubiała mięso no ale nie codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Obiad 20.09.11, 12:47 Ja bym powiedziała, że dziecku, które intensywnie rośnie (więc w szczególności półtorarocznemu) powinno się codziennie zaproponować porcję pełnowartościowego zwierzęcego białka. Nie musi być mięso jako takie (może być ryba czy podroby); nie musi być na obiad (może być na śniadanie albo kolację); a dziecko nie musi zjeść (jak nie chce, to nie karmimy na siłę). Ale zaproponować należy, bo organizm tego potrzebuje. Przynajmniej ja taką zasadę stosuję i mi się sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
upartamama Re: Obiad 20.09.11, 13:50 Mój mąż uważa, że obiad bez mięsa to nie obiad. Znowuż moja rodzina jest bardzo "mączna" czyli pierogi, pyzy, kopytka, makarony, racuchy i naleśniki. Mięso lubię umiarkowanie inp. jak jestem w jakiejś knajpie to zawsze zamawiam ruskie bo dania mięsne są dla mnie mało atrakcyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
upartamama Re: Obiad 20.09.11, 13:52 Jeśli chodzi o dzieci: moje uwielbiają kotleciki z ziemniakami, pierogi z mięsem, brokułu, fasolkę generalnie nie lubią surówek. Są zupożerni i to mnie cieszy bo sama lubię (mąż zup nie jada). Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Obiad 20.09.11, 16:20 Dziecko ponad roczne odżywia się już nie wg schematów rozszerzania diety niemowląt, tylko wg normalnej piramidy zdrowego żywienia, wg której "ryby, jaja, drób - 2x dziennie" natomiast czerwone mięso "bardzo rzadko:: Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Obiad 20.09.11, 17:55 A zwróciłaś uwagę, że piramida żywienia jest bardziej dla bydła stosowna niż dla ludzi? Produkty zbożowe mają stanowić podstawę diety? Kto to wymyślił? Wiesz może? Odpowiedz Link Zgłoś
calineczkazbajkii Re: Obiad 20.09.11, 16:49 Nie musi moze jeść 1. mieso czerwone 2. drób 3. rybę 4. warzywny 5. rybę lub warzywny 6. mięso 7 drób Odpowiedz Link Zgłoś