Dodaj do ulubionych

plaskostopie?

31.05.04, 21:22
moja tesciowa zauwazyla ze moj 2letni( i 3 miesiace) synek jak chodzi stawia
nozki wewnetrzna czescia do srodka i poradzila mi wizyte u lekarza - napewno
pojde ale moze ktos z was wie czy to normalne u takiego dziecka i nie nalezy
sie martwic czy to juz moze byc cos powazniejszego a jesli tak co z tym
robic?
Obserwuj wątek
    • adrianna_c Re: plaskostopie? 31.05.04, 21:29
      Większość dzieci tak chodzi. Zwróć tylko uwagę na kolana - czy nie są koślawe.
      A wybrać się do lekarza nigdy nie zaszkodzi - lepiej za dużo niż za mało.
      Pozdrawiam!
    • aska_mama_wiki Re: plaskostopie? 31.05.04, 23:09
      Moja córka tez tak chodzila, napewno to nie jest plaskostopie gdyz stopa
      wyksztalca sie ok.3-4 roku zycia a do tego wieku stopa jest plaska. Wizyta u
      ortopedy gdy mala miala 2 lata nas uspokoila, stwierdzil on koslawosc kolan ale
      w normie dla jej wieku i zalecil buty ze sztywna pieta, siadanie po turecku a
      nie czeste u dzieci klekanie ze stopami na zewnatrz. Teraz Wiki ma 3 lata i
      poprawa jest b. duza ale nadal butki kupuje z usztywniona pieta, za kostke.
      Reasumujac koslawosc w tym wieku jest fizjologiczna ale jej stopien moze ocenic
      tylko ortopeda czy nie jest gleboka czy trzeba ja specjalnie korygowac.
      Ortopeda u ktorego bylysmy ocenil wiek dziecka po sposobie chodzenia i nie
      pomylil sie! Tak wiec dla pewnosci skonsultuj to z ortopeda.
      Pozdrawiam,
      Aska
      PS. przepraszam za brak polskich liter ale cos sie zepsulo smile
    • annanatali Re: plaskostopie? 01.06.04, 11:55
      Nie każde dziecko tak chodzi. Moja ma 2 latka i tak nie chodzi, a koleżanki syn
      (2,5 l), który właśnie tak chodzi ma stwierdzone płaskostopie. Mnie martwi, że
      moja jak się zmęczy to koślawi stopy do środka. Byliśmy u ortopedy i powiedział
      ze stopa jest prawidłowo zbudowana (przy nim chodziła prosto) i powiedział żeby
      dalej obserwować. Lepiej nie pozwalać dziecku siedzieć na piętach, pozwalać
      chodzić na boso lub w skarpetkach antyposlizgowych i kupowac dobre buty. Ja
      jako dziecko miałam problemy z płaskostopiem i koślawieniem, a ćwiczenia, żeby
      wyjść z tego kosztowały mnie bardzo dużo.
      Na razie się nie martw, tylko idź do lekarza. nawet jak coś mu jest to w tym
      wieku szybko da sie z tego wyjść
    • antomi Re: plaskostopie? 01.06.04, 19:20
      dziekuje za rady napewno udam sie do lekarza ale w sumie to mnie pocieszylyscie
      jeszcze raz wielkie dzieki
    • dorotadu Re: plaskostopie? 01.06.04, 21:40
      Moja Maja tak chodzi i stwierdzono u niej stopy płasko-koślawe , chodzimy na
      rehabilitacje i ćwiczenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka