Dodaj do ulubionych

Siny ząb mleczny

28.11.11, 21:34
Mój synek (2,7 roku) jakiś czas temu upadł na zęby. Popłakał chwilę i mu przeszło, a dzisiaj patrzę a ząb (górna jedynka) jest siny. Prawdopodobnie obumarł.
Jutro muszę zadzwonić i zapisać go na wizytę do stomatologa. Ale czy u Was był podobny przypadek? Czy to coś groźnego? Co będzie konieczne?
Straszliwie się denerwuję.
Obserwuj wątek
    • qu_esse Re: Siny ząb mleczny 29.11.11, 13:01
      mój czterolatek ma taki siny zab od prawie roku, lekko się rusza
      jak zauważyłam, ze zaczyna zmieniać kolor, poszłam do stomatologa, który zrobił od wewnątrz małą dziurkę (trwało to chwilę i było bezbolesne)- podobno w takim zębie zbierają sie gazy
      myjemy ten ząb dokładnie i odpukać na razie nic się z nim nie dzieje
    • alannda Re: Siny ząb mleczny 29.11.11, 13:30
      Moj synek tez kilka miesiecy temu przylozyl zebami w kraweznik, obie jedynki sie ruszaly i jedna zrobila sie ciemniejsza. Dentysta obejrzal i stwierdzil, ze albo samo przejdzie albo zab wypadnie i ze nie ma sie czym przejmowac, bo to przeciez mleczak. Poniewaz mieszkamy w UK na moje pytanie o to wiercenie w zebie (o ktorym wyczytalam w internecie) popatrzyl na mnie jak na wariatke. Na szczescie po jakims czasie, chyba z 2 miesiace, zab przestal sie ruszac i wrocil do bialego koloru. W wakacje odwiedzilismy dentyste w Polsce, powiedziala, ze szkliwo, owszem jest popekane, ale tak poza tym wszystko ok. Tak wiec, nie przejmuj sie na zapas, male dzieci maja ogromne mozliwosci regeneracyjnesmile
      • alannda Re: Siny ząb mleczny 29.11.11, 13:34
        Dodam jeszcze, ze siny kolor jest wynikiem "mikrowylewow" na skutek przerwania malych zylek, ktore sie po prostu po jakims czasie wchlaniaja, jesli zab nie wypadl podczas upadku calkowicie na zewnatrz, to szanse ze nie wypadnie wcale sa duze!
        • agnieszka77_11 Re: Siny ząb mleczny 29.11.11, 17:50
          Dziewczyny, pocieszyłyście mnie wink
        • qu_esse Re: Siny ząb mleczny 01.12.11, 08:47
          nasz ząbek pozostał sinysad no ale trzyma się i nie boli
          a ze to mleczak, nie ma dramatu
    • marzenkajanko Re: Siny ząb mleczny 29.11.11, 22:04
      a u nas trochę inaczej: synkowi jedna dwójka wyrosła taka wyraźnie ciemniejsza, i pozniej, przy infekcji jamy ustnej, jak mial ok. 1,5 roku- ten zab mu sie wylamal, ale został korzeń. dentysta wlasnie o ten korzen najbardziej dopytywal, zeby nie bylo problemow ze zgryzem.
    • magiczna_marta Re: Siny ząb mleczny 07.03.12, 19:35
      Podepnę się pod temat bo przeżywamy teraz to samo uncertain
      Młody wrócił ze żłobka z sinym zębem, stomatolog w MCS na Nowym Zjeździe powiedziała żeby go nie ruszać na razie, bo nie ma stanu zapalnego, nic się nie dzieje. Troszkę się rusza ale nie boli.
      Powiedziała żeby co miesiąc, dwa pokazywać się to będą patrzeć czy nic się nie dzieje (nie tworzą się zgorzele czy inne badziewia), generalnie szansa jakaś tam jest że tego ząbka jeszcze ponosi.
      Przeżywam to strasznie.
      Nie chodzi o stronę estetyczną ale o fakt żeby się zęby nie rozjechały jak odpukać trzeba będzie ząbek usunąć.

Dziewczyny, jak teraz sytuacja u Was?

Ja młodego bardzo oszczędzam jedzeniowo, kanapeczki w małe kwadraciki pocięte żeby nie musiał odgryzać ect. o mało zawału nie dostałam jak się dorwał do M&M'sów z orzeszkami uncertain
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka