Dodaj do ulubionych

zapalenie płuc bez antybiotyku?

29.11.11, 14:35
Moja trzylatka ma zapalenie oskrzeli i prawostronne zapalenie płuc. Zero gorączki, szaleje jak zwykle, tylko koszmarnie kaszle. Dostała tylko leki objawowe, bez antybiotyku- da się tak? Bo ja się boję, zeby to się szpitalem nie skończyło...
Obserwuj wątek
    • w_miare_normalna Re: zapalenie płuc bez antybiotyku? 30.11.11, 09:51
      Nie słyszałam nigdy żeby zapalenie płuc leczyło się zwykłymi lekami.
      • melancho_lia Re: zapalenie płuc bez antybiotyku? 30.11.11, 12:49
        Pulmicort, berodual, mucosolvan i elofen. Przespala noc bez kaszlu. Ma się wyraźnie lepiej niż wczoraj.
    • babsee Re: zapalenie płuc bez antybiotyku? 30.11.11, 13:25
      Tak.
      Pislam miesiac temu wlasnie, ze nam sie udalosmile
      U nas bańki tez byly 2 razy stawiane.
      Zycze powodzeniasmile
    • obasic Re: zapalenie płuc bez antybiotyku? 01.12.11, 09:40
      Ja też obstawiam że się uda - tylko trzeba mieć się na baczności i kontrolować na bieżąco stan dziecka. Powodzenia.
      • necia27 Re: zapalenie płuc bez antybiotyku? 01.12.11, 10:05
        U małych dzieci w większości zapalenie oskrzeli powoduje wirus więc i bez antybiotyku.
        • stefa_ja Re: zapalenie płuc bez antybiotyku? 01.12.11, 11:33
          Jeśli wirusowe zapalenia płuc to przecież nie dostanie antybiotyku - choć gdyby mi lekarz powiedział, że dziecko ma zapalenie płuc to bym zrobiła rtg i poszła na konsultacje do pulmonologa.
          • ewelajnawrocek Re: zapalenie płuc bez antybiotyku? 01.12.11, 14:22
            zazdroszcze pediatry, gdzies ty takiego znałazła! Oczywiscie ze sie da. antybiotyk to pierwotnie lek ratujacy zycie..Jak szaleje i nie ma gorączki to absolutnie nie ma ataku bakterii, bynajmniej na razie. Ja bym zrobila CRP.
            • melancho_lia Re: zapalenie płuc bez antybiotyku? 01.12.11, 14:26
              Pediatra przypadkowy smile Do naszego już nie było nawet dodatkowych miejsc, załapałam się do drugiego. Młoda już wcale nie kaszle, za to ma mega katar (co jej w szaleństwach nie przeszkadza). Inhalujemy się dalej no i kontrola za parę dni.
              • od.czasu.do.czasu Re: zapalenie płuc bez antybiotyku? 01.12.11, 16:49
                No i inhalacje pomogą.
            • martasz123 CRP 02.12.11, 19:01
              CRP nie zawsze bedzie wysokie przy zapaleniu płuc wywołanym mycoplazmą.
    • od.czasu.do.czasu Re: zapalenie płuc bez antybiotyku? 01.12.11, 16:46
      Da się.
      • justa_m1 Re: zapalenie płuc bez antybiotyku? 01.12.11, 21:48
        A jak dziecko kaszle to inhalacje z samej soli fizjologicznej pomogą takie 10 min 3 razy dziennie albo 2.? Czytałam o inhalacji z mucosolvanu, ale to ten zwykły syrop czy inna wersja?
        • lula_p Re: zapalenie płuc bez antybiotyku? 02.12.11, 11:45
          inna wersja, do inhalacji.
        • od.czasu.do.czasu Re: zapalenie płuc bez antybiotyku? 02.12.11, 22:42
          INNA wersja Mucosolvan inhalacje- sól wystarczy
    • logistyka81 Re: zapalenie płuc bez antybiotyku? 01.12.11, 22:35
      da się bo to wirusy...ale niestety u małych dzieci nie zawsze się udaję gdyż bardzo łatwo może dojść do nadkażenia bakteryjnego. A te rozwijają się bardzo szybko. Jeśli stan dziecka jest dobry to można obserwować i działać objawowo ale jeśli się będzie pogarszał to lepiej szybko do pediatry i wtedy pewnie antybiotyk. Niestety znam przypadki przeoczenia przez rodziców objawów i to co mogło być zaleczone w tydzień antybiotykiem kończyło się leczeniem na oddziale.
      • paliwodaj Re: zapalenie płuc bez antybiotyku? 01.12.11, 23:31
        moze sie i da, ale nie sadze zeby pediatra ryzykowal i leczyl zapalenie pluc , widoczne na rtg i z osluchu bez antybiotyku
        Moj syn kiedys mial zapalenie pluc wirusowe, tez jako male dziecko i wlasnie to mi lekarz tlumaczyl, ze nie wiadomo gdzie moze przebiec granica miedzy zapaleniem wirusowym i bakteryjnym, czy inna infekcja bakteryjna ktora moze sie przyplatac w oslabieniu.
        Osobiscie widze mniejsze zlo w serii antybiotyku niz eksperymentowaniu na swoim dziecku jego wytrzymalosci , biorac pod uwage bardzo powazna chorobe i mlody wiek dziecka
        Jestem za antybiotykiem zdecydowanie
        Ale oczywiscie decyzje powinien podjac lekarz, a nie matki forumowe - tego powinnas sie trzymac!
        • melancho_lia Re: zapalenie płuc bez antybiotyku? 02.12.11, 07:25
          Widzisz, to lekarz nie dał antybiotyku...
          To ja juz kurna nie wiem...
          • babsee Re: zapalenie płuc bez antybiotyku? 02.12.11, 13:09
            No to powinnas sie cieszyc!
            Rada kolezanki wyżej jest bez sensu-jak mozna dawac antybiotyk na wszelki wypadek????
            • melancho_lia Re: zapalenie płuc bez antybiotyku? 02.12.11, 13:18
              Panikuję trochę, bo w ciągu ostatnich trzech tygodni młoda dwa razy wylądowała w szpitalu (raz wystarczył zastrzyk na IP na zapalenie krtani, drugi raz trzy dni obserwacji na chirurgii) i nie chciałabym by zaliczyła trzeci szpital.
              Pocieszam się, że z dwóch zapaleń oskrzeli wyszła na samych wziewach to może i tu sobie poradzi.
              Wyraźnie już się nudzić w domu zaczyna więc chyba ku dobremu idzie.
              • paliwodaj Re: zapalenie płuc bez antybiotyku? 02.12.11, 18:22
                babsee gadasz bez sensu, zauwaz ze mowa o zapaleniu pluc a nie czerwonym gardelku.
                Po co dziewczynie macisz w glowie, jak nie jest pewna postepowania lekarza, na pewno odwiedzi innego, a ty od razu twierdzisz "ze rada bez sensu" .
                Jutro zapomnisz o watku, a dziewczyna jutro moze z dzieckiem spedzic noc na OIOM-ie bo posluchala wymadrzajacej sie babsee!!!
              • logistyka81 Re: zapalenie płuc bez antybiotyku? 02.12.11, 21:26
                skoro lekarz zalecił bez antybiotyku to trza sie tego trzymać a w razie pogorszenia skonsultować się z nim znowu. Ale piszesz że idzie ku lepszemu więc nie ma co panikować tylko cieszyć się smile
              • od.czasu.do.czasu Re: zapalenie płuc bez antybiotyku? 02.12.11, 22:44
                Moje dziecko (patrz niżej) czasem daje radę bez antybiotyku, to Twoje nie da smile
                Głowa do góry smile
            • od.czasu.do.czasu Re: zapalenie płuc bez antybiotyku? 02.12.11, 22:46
              Można...
              • hinduska inhalacje- jak robicie? 30.04.12, 01:04
                Syn 2,5 roku i lekarz stwierdzil zapalenie oskrzeli. Nie goraczuke, ma sie dobrze, nawet ma apetyt, kaszle, choc jakby mniej z kazda godzina, i ma dosc spory katar. Lekarka zalecila sprobowac bez anybiotyku, i zeby nawilzac powietrze. Jakos mam obawy ze to zadziala, robilismy wczoraj i dzisiaj 'saune parowa' w lazience plus garnek z wrzatkiem i sola w poblizu (ale tak zeby nie w zasiegu reki dziecka wink i fakt w nocy nie kaszlal i dzisiaj jakby mniej. Syn jest w swietnej formie, wariuje wiecej nawet niz zwykle wink Oklepywalam plecki, wczoraj mi sie udalo a dzisiaj byl juz problem bo dziecko musialabym chyba przywiazac i na sile, chcialam z tego zrobic zabawe ale nie za bardzo sie udalo uncertain
                Zastanawiam sie jak robicie inhalacje malym dzieciom?
                • melancho_lia Re: inhalacje- jak robicie? 30.04.12, 11:29
                  Ja mam nebulizator (młodsza do niemowlęctwa często miała zapalenia oskrzeli i nebulizator nam życie ratuje). Moim dzieciom nastawiałam bajkę, maseczka na twarz i inhalacja. Przy katarze robię nebulizacje z soli fizjologicznej- 2-3 dni i po katarze.
    • karro80 Re: zapalenie płuc bez antybiotyku? 30.04.12, 13:23
      Ma dobrane takie leki, że jak najbardziej się da. Osobiście poprosiłabym o przepisanie antybiola i gdyby nie następowała poprawa miałabym receptę gotową do zrealizowania. A gdyby było pogorszenie no to szpital.
      Nie są to leki objawowe - pulmikort jest przeciwzapalny i całkiem skuteczny.

Piszesz, że poprawa jest, no to supersmile choć ja bym tak co drugi dzień przeszła się lub wezwała lekarza na osłuchanie<chyba, że widzisz na 100%, że oddech lepszy>. Możesz też oklepywać lub mazażerem po pleckach<często w szpitalach się praktukuje przy zap różwnież płuc>
      Kaszleć może potem trochę po wziewach, czesto bezpośrednio po inhalacji, więc też trzeba mieć na uwadze.
    • julka1967a Re: zapalenie płuc bez antybiotyku? 30.04.12, 19:25
      Ostatnio mnie dopadło zapalenie oskrzeli bez gorączki. Kaszel miałam paskudny i bardzo długo. Ode mnie zaraził się synek (2 lata), bez gorączki (dwa razy miał 37 st) ale tez paskudny kaszel. Dostał Klacid i lek do inhalacji. Po 10 dniach na kontroli juz było wszystko OK. Moja mama która zaraziła się od nas najgorzej przeszła chorobę. Te same objawy co u nas, antybiotyki w pastylkach nie pomagały więc dostawała już dożylnie skończyło się szpitalem i wodą w płucach. Po miesiącu już wraca do zdrowia.
      Ten brak gorączki może obniżyć czujność. Ja nawet nie poszłam z małym do lekarza, miał akurat bilans dwulatka i pediatra tylko stetoskop przyłożył stwierdził, że ma paskudne zapalenie oskrzeli.
    • shige Re: zapalenie płuc bez antybiotyku? 30.04.12, 23:34
      Można ale takie leczenie wymaga niesamowitej czujności lekarza i rodziców.Czesto gra nie jest warta świeczki...Jesli decyduje sie na takie prowadzenie pacjenta to zwykle dziecko jest co drugi dzien na kontroli i zawsze robimy podstawowe badania.Jednym słowem monitorujemy na biezaco stan pacjenta.
      Gorączka potrafi sie niepojawic nawet przy niezwykle niebezpiecznym srodmiazszowym zapaleniu płuc i mnie osobiscie raczej brak gorączki martwi niż cieszy...
      Czy lekarz zlecił jakieś badania lub kontrole?
      • karro80 ale wiecie co? 30.04.12, 23:51
        zapewne wszystko skończyło się dobrze, bo to jest stary post sprzed ponad roku, który ktoś wykopałsmile

A inhalacje są bardzo skuteczne właśnie z nebulizatora -dobry wynalazek, warto sobie kupić - wszelkie katary<sama sól fizjologiczna działa cuda>zapalenia płuc czy oskrzeli,alergie sterydy, leki rozszerzające podaje się wziewnie, dokładnie tam gdzie mają być, nawet mucosolvan dużo lepiej działa w wersji wziewnej niż w syropie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka