Dodaj do ulubionych

lego nie duplo dla 2 latka?

27.12.11, 22:55
mój synek ma 22 msc ,własnie dostał na święta pierwsze zestawy lego duplo i już myslę o następnych na urodzinkismile
Ale moja znajoma ma synka pół roku starszego i juz kupuje mu lego od 4 lat!Przyznam szczerze ,że jestem w małym szoku,,że nie boi się tych małych części....Przecież wystarczy chwila i mały moze coś włożyć do buzi...Masakra.Jakoś tłumaczenie ,ze On niczego do buzi nie wkłada mnie nie przekonuje....Ale moze sie mylę?
Obserwuj wątek
    • listopadowka2008bis Re: lego nie duplo dla 2 latka? 27.12.11, 23:16
      poza tym pewnie rozwiazuje jeszcze krzyzowke, robi liste zakupow i obniza oprocentowania w bankach ;>
      naturalnie sa dzieciaki, ktore nie biora przedmiotow do ust, ale ja bym sie wstrzymala wink
      moj trzylatek nauczyl sie brac do paszczy przedmioty juz bedac w przedszkolu i teraz jestem ponownie na etapie ' nie bierz do buzi' ;/, wiec jestem szczesliwa, ze jednak sie wstrzymalam z zakupem lego creator (te male). A tez slyszalam od wszystkich znajomych, ze 'ich dzieci dawno juz wyrosly z duplo (3latki) " wink sluchaj siebie i tego co Ci rozum i serce podpowiadasmile
    • bezak25 Re: lego nie duplo dla 2 latka? 27.12.11, 23:23
      to, że są małe (te klocki tongue_out) i dzieciak może je do paszczy włożyć to raz, a dwa to nie będzie w stanie nic z nich ułożyć, bo dzieci w tym wieku nie są tak precyzyjne.
      Dla mnie małe lego nawet dla 3-latka to nonsens.
      Mój syn ma 4 lata i dopiero zaczyna zabawę z Lego. Duplo mu się znudziły ewidentnie i ciągnie go do tych mniejszych.
    • ciociacesia moja tez od 1 urodzin nie bierze 27.12.11, 23:47
      zabawek do ust, ale zwykle lego jest po prostu 'za trudne' dla małych raczek - trudniej sie laczy i rozdziela.
    • julka1967a Re: lego nie duplo dla 2 latka? 28.12.11, 02:55
      Moje dziecko też nigdy nic do buzi nie wkładało, ale świadomie bym mu nie dała żadnej drobnej rzeczy, szczególnie po reportażu o połykanych przez dzieci bateriach. Na swoim przykładzie mogę
      o stwierdzić, że jak dziecko nie wkłada sobie nic do buzi to czujność zostaje uśpiona, a to może okazać się zgubne. Po programie o tych bateriach przejrzałam szuflady i pudełka "ze wszystkim" i byłam przerażona ile zegarkowych baterii mogło się znaleźć w zasięgu ręki syna, który w tej chwili już wszędzie potrafi się dostać.

• rulsanka Re: lego nie duplo dla 2 latka? 28.12.11, 08:42
      Mój syn dostał lego w wieku 3,5 roku i to jest dość wcześnie. Młody radzi sobie, ale być może wolałby duplo.
      Jest mnóstwo małych elementów (które lubią się gubić) i żeby coś spektakularnego zbudować, trzeba pracy, skupienia i zdolności manualnych. Świetne dla rodziców smile
      Duplo jest fajne, bo można zbudowac coś dużego.
      Duplo łączy się z małymi lego, więc można później je też wykorzystać.
      • gwen_s Re: lego nie duplo dla 2 latka? 28.12.11, 09:38
        dokładnie, duplo jest większe, i dziecko może więcej samo zbudować. Creator to zazwyczaj dzieciaki pomocy jeszcze rodzica potrzebują, mój młody pierwszy raz układał ze mną potem już sam jak coś odpadło, ale to były kuzyna klocki, bo sam ma zestawy duplo, mimo 4 lat zaraz. Dopiero teraz na urodzinki planuje kupić mu creator smile
        • bbuziaczekk Re: lego nie duplo dla 2 latka? 28.12.11, 09:43
          Moj mlody ma 3 lata (za miesiac) i pod choinke kupilam mu Lego podstawowy zestaw od wieku 4 + i jest tam duzo malenkich czesci. Wprawdzie mlody nie bierze tego do ust ale i tak jest za maly na te klocki bo nie potrafi takimi malutkimi klockami sie bawic i budowac, nudzi go to i zamiast budowac to on sobie je w rekach przeklada i segreguje kolorami.
          Wiec klocki zostaly schowane i wyciagne je za rok.
          Dlatego nie polecam kupowac zwyklego lego mlodszym dzieciom niz 4 lata tak jak pisze na opakowaniu.
          Jesli juz to Duplo.
          • bbuziaczekk Re: lego nie duplo dla 2 latka? 28.12.11, 09:50
            I wlasnie....pomimo ze nie bierze do ust niczego to i tak balabym sie zostawic go samego z tymi klockami bo kto wie co takiemu nagle odbije. Jakies 2 razy bawilismy sie tymi klockami razem a dokladnie ja sie bawilam. Myslalam ze cos tam bedzie juz umial nimi sie bawic ale niestety sa za male i nie jest taki sprawny jeszcze i kumaty zeby umiec je laczyc. No i ja osobiscie myslalam ze one sa troche wieksze (pierwszy raz mialam doczynienia z lego) do tego klocuszki ciagle ladowaly na ziemi bo je zrzucal i musielismy potem szukac pod lozkiem. Dlatego dziecko do 4 lat zdecydowanie jest za male na zwykle Lego.
            Nasz zabawa polegala na tym ze ja je laczylam a on je rozpinal spowrotem na pojedyncze klocki albo segregowal kolorami wiec schowalam na rok.
    • emilka_x Re: lego nie duplo dla 2 latka? 28.12.11, 23:27
      Kupiłam mojej córci kilka figurek właśnie z lego, takie pakowane w folie po 6zł w Rossmanie były, można im zmieniać nakrycia głowy, całą głowę, tułów, na początku zabawa była fajna do póki nie pokazałam jej jak się właśnie te figurki zmienia, okazało się że moje dziecko, mimo tego że budowle w Dupli tworzy takie że aż mnie zadziwia z tymi niby prostymi elementami miała nie mały problem. Moim zdaniem Lego nie jest przeznaczone dla dzieci w tym wieku, nawet jeśli coś tam potrafią zbudować to i tak nie potrafią w pełni wykorzystać tych klocków.
    • pyzarogata Re: lego nie duplo dla 2 latka? 29.12.11, 10:07
      Hej smile Pół roku to ogromna różnica w tym wieku. Mój też jest pół roku starszy od Twojego, i nie bierze (zresztą nigdy nie brał) nic do buzi. Niektóre części od swoich zabawek też ma małe (np. pieniązki w kasie) i nigdy nie próbował ich włożyć do buzi. Są takie dzieci i inne. Znam ponad 3-letnie dziecko i bierze przedmioty do buzi, za to w innych sferach jest bardzo mądry i "dojrzały". Trzeba po prostu dostosować zabawki do dziecka i już. Niektóre dzieci zjadają kredki choć kredki nie są małe. Wówczas pewnie rysowanie tylko pod nadzorem dorosłego.
    • camel_3d Duplo 29.12.11, 18:59
      Wiesz co... Lego faktycznie jest za male... Duplo jest lepsze, latwiej zbudowac z tego cos... Z lego 2 latekmraczj nic nie zbuduje... Za male...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka