Dodaj do ulubionych

błagam pomóżcie, czy to może być autyzm?

23.01.12, 19:52
Od kilku dni odchodze od zmysłów. Zła jestem, bo w końcu dotarło do mnie to, dlaczego pediatra wysłała mnie z córką do poradni psychologicznej.
Wszystko zaczeła sie od zeszłego roku, było lato (sierpień), córka dostała uczulenia i wybrłam sie z nia do pediatry. w gabinecie bardzo krzyczała, bała sie lekarza. Pechc hciał, ze za 2 tyg. musiałysmy si e znowu wybrac do tego samego lekarza i historia powtórzyła się Wtedy lekarz powiedział, ze z nią jest coś nie tak, bo za bardzo krzyczy, bo krzyczy nawet gdy wchodzi do przychodni. Normalne jest, ze dwulatek boi się lekarza ale tylko w gabinecie, poza nim powinno byc ok. Zaraz po tej wizycie umowilam si e na wizyte u psychologa.
W sumie na tej wizycie było ok. Córka jedynie nie chciała długo zajmować się tematami podejmowanymi przez psycholog. Na szczescie w korytarzu uslyszala nas logopedka i zaprosiła do siebie, bo usłyszała, ze Mała niewiele mówisad Psycholog i logopeda uważają, że córka nie potrafi sie koncentrować na jednej rzeczy długo.
Obecnie moje dziecko ma 2 lata i 4 miesiące. Mówi pojedyncze wyrazy, nie układa zdań. Woła siku itp. Lubi żeby czytać jej różne ksiażeczki, lubi słuchac muzyki, bardzo lubi inne dzieci wręcz do nich sie garnie. Niestety miewa ataki złości i agresji, szczególnie wieczorem gdy jest b.zmęczona, bije mnie czy męża. Oczywiście cały czas tłumaczymy jej, że tak nie wolno.
Nie lubi jezdzić w wózku i lubi odwiedzać te same miejsca..

Pomaga mi, gdy przewijam młodsze dziecko, ona wyrzuca zużytą pieluche do śmieci.
Nie wiem co mysleć, bo zdarza się często, ze jak do niej mowię to jakby nie syszała, lubi narzucać swoje racje.
Na kolejnej wuzycie zapytam wprost psychologa, co sądzi o tym. Tym bardziej, ze pediatra ktory nas skierował poiwedział, ze córka powinna byc obserwowana przez kilka wizyt.

a ja sobie przypominam, ze jak miała 1,5 roku i pojechalismy z nia nad morze to okropnie bała się nowego miejsca, bala sie łazienki, w ktorej ja kapalismy, bała się całego mieszkania wynajętego, czy to normalne?

Bardzo proszę o pomoc, o podzielenie się informacjami o zachowywaniu się waszych dwu i półletnich dzieci.
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 23.01.12, 20:09
      tak na czuja, na podstawie opisu, to moim zdaniem dziecko miesci sie w normie rozwojowej. A ze boi sie wizyt u lekarza? Wiele dzieci sie boi.
      Jesli masz podstawy, zeby podejrzewac zaburzenia rozwoju/autyzm, to powinnas nawiazac kontakt z doswiadczonym zespolem zajmujacym sie ta problematyka. Przypadkowy psycholog czy psychiatra nei ma ani wiedzy, ani kompetencji, zeby stawiac taka diagnoze. Za to niepotrzebnie potrafia czasem zasiac panike. I na pewno nie jest to diagnoza , ktora mozna postawic po jednorazowej wizycie.
      • forio Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 24.01.12, 11:20
        Przypominam sobie, jak moja miała z 9. miesięcy i lekarz chciał ją wysłać na jakieś ćwiczenia rozwojowe bo jest na bank wszystko ok ale "przecież chcemy, żeby nasze dzieci były jak najdoskonalsze". Człowiek panikuje, nie śpi po nocach a potem zgadałam się z mamami z tej przychodni i każdej tak mówiła bo obok akurat były takie ćwiczenia, godzina 160 zł...
        Na mój gust, a akurat dużo dzieci w takim wieku widzę na co dzień JEST NAJZUPEŁNIEJ NORMALNA.
    • klubgogo Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 23.01.12, 20:25
      Autyzm? NIe za mocno? MOże dziecko nie potrafi postawić się nowej roli i boli ją, że ma młodsze rodzeństwo?
      I kładź ją wcześniej spać, skoro wieczorem jest przemęczona.
      • apetita29 Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 23.01.12, 20:29
        Córke kladę wcześnie spać, bo odkąd wróciłam do pracy - jakieś 2 mesiące, ona nie sypia w dzień. babcia nie jest w stanie uspić jej, pilnując jeszcze drugiego dziecka. Jeszcze jak bylam na macierzyńskim sypiała w dzień 1-2 godz.i szla spa c o 19tej. Teraz bywa tak, że zasypia o 17.30.
        Budzi się o 5-6tej i juz spac nie chce.
        • joshima Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 23.01.12, 20:31
          I ty się w tym spaniu doszukujesz czegoś wyjątkowego? Albo w tym, że dwulatek nie potrafi się jeszcze dłużej skoncentrować?
      • mama_klary Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 23.01.12, 20:31
        Nie zadręczaj się, tylko sparawdź to gdzie powinnaś. Mnie też się wydaje że normą jest że nie wszystkie dzieci lubią nowe zmiany. /Ja też bałam się jak moja dwuletnia córka przyjmie nocowanie na kwaterze, nad morzem.
    • joshima Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 23.01.12, 20:30
      No wiesz ataki złości u dziecka w tym wieku to nic nadzwyczajnego. Nie wiem jak wyglądały te ataki paniki, ale nie sądzę, że dziecko nie może się bać lekarza już wchodząc do przychodni, jak ma dobrą pamięć, to dlaczego nie? Uważam, że panikujesz, ale prawdy nie dowiesz się na forum tylko u dobrego psychologa.
    • rulsanka Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 23.01.12, 20:40
      Mój syn też wpadał w panikę na widok przychodni. Bywa. Reszta zachowań Twojej córki też mieści się w normie.
      Skoro się jednak niepokoisz, spróbuj zastanowić się czy dziecko bawi się w zabawy symboliczne (np. karmi misia, kładzie go spać), czy umie wykonać skomplikowane polecenie typu idź do łazienki i przynieś mi stamtąd ręcznik.
      Odpowiedź tak na oba pytania oznacza, że dziecko raczej autyzmu nie ma, a jeśli już, to jakieś pogranicze.
      Dziecko nie musi zawsze wykonywać wszystkich poleceń, nie musi stale utrzymywać kontaktu wzrokowego, ma prawo udawać, że nie słucha.
      • bbuziaczekk Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 23.01.12, 21:06
        Po opisie stwierdzam ze jak dla mnie jest to typowe zachowanie 2 latkow, przynajmniej wiekszosci.
        Moje dziecko tez sie tak zachowywalo, nie potrafil sie na niczym skupi, dopiero od kilku mcy (ma 3 lata za 3 dni) zaczac sie skupia na np bajkach. Wczesniej wogole go nie interesowaly a teraz potrafi usiedzieci i patrzec dluzej. Inne rzeczy sa na chwile. Tez ma napady histerii, agresji. Wszystko to samo o czym piszesz...
        Jedynie z ta roznica ze nie boi sie lekarzy tzn jest wstydliwy ale nie wydziera sie. W poczekalni zachowuje sie normalnie. Tak wiec nic zlego w zachowaniu nei zauwazylam bo mnostwo dzieci boi sie lekarzy i nowych miejsc.
        Dobrze bedzie ja przebadac zeby wykluczyc jakis problem i chodzic do psychologa tak jak chodzicie.
        Ale jak dla mnie nic jej nie jest.
    • kaskahh Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 23.01.12, 21:07
      nie jestem lekarzem ani znawca. zwykle nie wypowiadam sie w tematach mi nieznanych, ale tu akurat mysle, ze zachowuje sie jak "normalne" dziecko w tym wieku

wyluzuj
      • margo_kozak Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 23.01.12, 21:17
        opisałaś dwójkę moich dzieci.
        nie bali sie jedynie przychodni/lekarza.
        zdrowi chłopcy.

mimo, ze maja 3 i 5 lat, nadal potrafia urządzić histerie.
        a że mało mówi? wiele dwuletnich dzieci mało mówi.
    • kinguch Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 23.01.12, 21:39
      Nie znam się, ale jakbym czytała o moi synu, chociaż po tłumaczeniu u lekarza uspokaja się a nawet się z nim chętnie bawi w łaskotki wink
      Ja też byłam przekonana że z moim dzieckiem jest coś nie tak, na bilansie 2-latka w grudniu powiedziałam lekarzowi o tym. Postukał się w głowę i powiedział że mam całkiem normalnego, zdrowego faceta w domu. Oczywiście dla mojego spokoju dał mi skierowanie do logopedy i psychologa.
      Moje dziecko praktycznie nie mówiło(no poza mama tata) i nie chciało pokazywać palcem, miałam jazdy jak 150 smile Aż tu dziecię przez miesiąc zaczęło intensywnie nadrabiać, dziś pokazuje wszystko, zaczyna powoli gadać, na razie te jego gadanie jest jeszcze mocno nie zrozumiałe, bo np używa pierwszej sylaby(ale zawsze bezbłędnie), ostatnio na schodach gdy mąż popędził przodem zostawiając nas, młody się spiął i z całą siłą w płucach zawrzeszczał "tata, ybko, tam tata, ybko" i popędził na górę, myślałam że padnę z wrażenia.
      Ogólnie, strasznie szybko postawiłaś diagnozę(no niemal jak ja wink) Chociaż u mnie do nieszczęsnego grudnia, młody nie chciał naśladować zwierzątek też, a dziś pierwszy wydziera się jak pies lub kura wink zaczyna pokazywać palcem na obrazkach zwierzęta. No mówię ci skok niesamowity!
      Oczywiście chodź nadal na wizyty do psychologa i logopedy to nie zaszkodzi, a może tylko pomóc, ale spokojnie, może dziewczyna też nagle i niespodziewanie będzie miała skok, dzieciaki bardzo szybko umieją wiele nadrobić.
    • minerwamcg Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 23.01.12, 21:56
      Nie znam się na tym, jak już kiedyś pisałam na tym forum, dla niektórych autystyczne jest każde dziecko, które nie rzuca się na rozmówcę i nie próbuje pożreć go żywcem smile
      Dziecko zbadaj, nie wydaje mi się, żeby mu to mogło zaszkodzić. Nasza córka (a podobno dziewczynki zaczynają mówić wcześniej!) mając dwa lata i ciut mówiła wprawdzie około stu słów, ale zupełnie nie kumała, że należy je łączyć w zdania. W parę miesięcy później wygłaszała zdania warunkowe, trzykrotnie złożone, okraszone wyrażeniami "poniekąd" i "powiadam" smile
      Dzieci się rozwijają. Nieregularnie, trochę przyspieszą, potem trochę zwolnią, potem znowu przyspieszą...
      • a_weasley Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 26.01.12, 20:46
        Minerwamcg napisała:

> dla niektórych autystyczne jest każde dziecko, które nie rzuca
        > się na rozmówcę i nie próbuje pożreć go żywcem smile

Wtedy ma ADHD wink
    • naana26 Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 23.01.12, 22:14
      bzdury z tym autyzmem. Normalne dziecko.
    • sinusoidaa Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 24.01.12, 09:05
      Psycholog
      > i logopeda uważają, że córka nie potrafi sie koncentrować na jednej rzeczy dłu
      > go.

Ostatnio na forum równolatków mojego synka ( prawie 2 latka) zadałam pytanie, jak długo maluchy potrafią się same zająć zabawą? Na kilkadziesiąt odpowiedzi było 1, słownie JEDEN chłopiec, który ulubioną kolejką bawi się od 2 do 3 godzin (z przerwami na picie, buziaka, przytulenie do mamy). Reszta dzieci, w tym i mój syn, niczym nie zjamie się dłużej niż kilka minut. Średnio to kilkanascie sekund. Nie wiem, co to za psycholog, ale normalną rzeczą dla dzieci ok. 2 lat jest fakt, ze nie potrafię dłuzej skupić uwagi!

Na szczescie w korytarzu uslyszala nas lo
      > gopedka i zaprosiła do siebie, bo usłyszała, ze Mała niewiele mówisad
      Jak logopeda może USŁYSZEĆ, ze dziecko NIEWIELE MÓWI? to tak na marginesie...
      Na wyzej wspomnianym forów zdecydowana większość mówi tylko mama, tata, baba, dada i koniec. Kilkoro mówi wiecej słów, a 2-może 3 dzieci zlepiaja wyrazy w zdania.

> Nie lubi jezdzić w wózku i lubi odwiedzać te same miejsca..

Od urodzenia mój synek nie cierpiał wózka. I normalne jest, ze dzieci chętnie wracają do znajomych miejsc. Czują się tam po prostu pewnie, bezpiecznie. Nie słyszałam, żeby to był objaw autyzmu.

Moim zdaniem, normalną również rzeczą jest, ze dzicie boją sie miejsc, gdzie spotykają je niemiłe rzeczy, np. przychodnia. A niby jak dziecko, które niewiele mówi, ma wyrazić swój lęk? No to placze, bo się boi i już.
      Moim zdaniem, powinnaś kontynuowac obserwację dziecka, jesli tego potrzebujesz, ale obserwację powinien prowadzić specjalista, znający dobrze autyzm, a nie przypadkowy psycholog, który zaobserwowane "objawy" będzie przypasowywał do jednostki chorobowej.
      Z tego, co piszesz, dziecko uczestniczy w domowych czynnościach, rozumie, o co prosisz, skupia się na książeczkach. Nie jestem specjalistą, ale czytałam co nieco o autyzmie. I nie widzę tu żadnych objawów.
      Jednak najlepiej byłoby, jakby w tej kwestii wypowiedział się specjalista, zajmując się tą jednostką chorobową.
    • zuzia_31 Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 24.01.12, 09:14
      normalna dziewczynka - ja to bym tego psychologa odpuściła nawet !!!
    • frestre Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 24.01.12, 09:18
      forum.gazeta.pl/forum/f,10034,Inny_Swiat.html
      zapytaj na tym forum
    • koza_w_rajtuzach Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 24.01.12, 09:18
      wg mnie w Twoim opisie nie ma nic niepokojącego. Mój syn jest większym "dziwakiem", a przynajmniej był do niedawna, a podczas pobytu nad morzem nie robił praktycznie nic, tylko przez tydzień płakał, inne dzieci kąpały się w morzu, a on nie pozwalał się z wózka wyciągnąć (miał 2,5 roku), raz tylko pobawił się w morzu, a poza tym tylko siedział w wózku i płakał, nie pozwalał się wyciągać. Chodzę z nim do specjalistów, żadnego autyzmu nie ma, jedynie zaburzenia SI.
    • camel_3d Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 24.01.12, 09:19
      jak dla mnie to jest to calkiem normalne dzeicko....

przynajmniej z tego co opisalas...
    • marika012 Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 24.01.12, 09:25
      Ciesz się, że masz wyczulonego pediatrę, który jeśli ma wątpliwości co do prawidłowego rozwoju dziecka, zaleca konsultacje.
      Tak, to może być autyzm a może nie.
      U mojego syna w tym wieku nie widziałam żadnych cech autystycznych (a jestem pedagogiem specjalnym) pod koniec przedszkola okazało się że coś jednak jest. No i mamy diagnozę Zespół Aspergera postawioną gdy dziecię miało 7 lat.
    • zabulin Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 24.01.12, 10:29
      zbadaj ją, jesli tak radzi lekarz.
      My twojej córki nie widzieliśmy.

Mój syn w tym wieku panicznie bał się:
      -wody- nad morzem ledwo zamoczył stopę.
      - kościoła/księdza.

Po raz pierwszy w tym wieku był w kosciele. Zasnął od razu i kiedy ksiądz tubalnym głosem zaśpiewał, obudził go. Od tej pory na widok kościoła robił cyrk totalny.

Poza tym bal się dzieci (dorosłych uwielbiał), zwierząt, wody, głosnych urządzen.

Psychologa odwiedzilam z wlasnej inicjatywy.
      Nie widzial nic niepokojacego.

Teraz M. ma cztery lata: uwielbia tańczyć(bał się myzyki), bawi sie z dziećmi (choc nie jest inicjatorem zabaw, raczej czeka na zaproszenie), pluska się wodzie (basen, morze), odkurza, suszy włosy (bał się tego), chodzi do kościoła.

Treaz z lęków pozostał lęk przed zwierzetami (nie poglaska żadnego, ale z grubsza wiem skąd to się wzięło-pies go kiedyś mocno wystraszył), no i drze się wniebogłosy przy myciu wlosów.

Ja bym sprawdzila, bo mnie lęki mojego syna niepokoiły bardzo mocno.
      Akurat moj wyrosl, a Ty sprawdź, zebyś nie miala wyrzutów sumienia, ze coś zaniedbalaś.
    • jerzozwierza Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 24.01.12, 11:02
      W tym, co opisałaś, nie widzę absolutnie NIC DZIWNEGO. NIC! Może pediatrze chodzi o coś innego niż napisałaś? Moje dziecko nie boi się lekarzy, ale ma inne osoby, na które reaguje źle. Może zwyczajnie nie lubi Waszej pani doktor? A przychodnia jej się źle kojarzy? Pani psycholog też powina wiedzieć, że jak jej dziecko nie zna, to nie od razu może chcieć mieć z nią kontakt. Ataki złości u dziecka w tym wieku, zwłaszcza zmęczonego, też są normalne. Tak że chodź na te wizyty, ale się już nie stresujsmile
      • carmita80 Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 24.01.12, 11:14
        A co to znaczy, ze nie konecntruje sie dlugo na jakiejs czynnosci? Co oznacza to dlugo? Ma dopierow 2l i 4 m-ce wiec jeszcze dlugo sie nie bedzie dlugo koncentrowac na wielu czynnosciachwink Co do mowy, to czasem tak bywa, ze dzieci do 3-go roku zycia mowia malo, czasem prawie nic ale skoro jest pod obserwacja logopedy to w porzadku, czasem proste cwiczenia moga pomoc. Z tym reagowaniem krzykiem i placzem u lekarza czy w miejscach nieznanych to moze wynikac ze sposobu wychowania, jesli dziecko rzadko bywa po za domem, z innymi ludzmi to reaguje histerycznie. Przeanalizowalabym sytuacje pod tym katem. Co do tego autyzmu to jednak skontaktowalabym sie z fachowcami, na forum nikt nie zdiagnozuje twojego dziecka.
    • mama-ola Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 24.01.12, 15:55
      W tym, co opisujesz, nic mi pod autyzm nie podchodzi.

Nie lubi nowych miejsc? Czasem pomaga długie przygotowywanie na to, co będzie. Jeśli wiesz z wyprzedzeniem, że wybieracie się do lekarza, możesz jej o tym kilka dni z rzędu opowiadać i możecie odgrywać scenki - raz Ty jesteś lekarzem, raz ona. Może pomoże smile
    • mekkia Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 24.01.12, 16:12
      Dziewczyno... Co ty robisz? Liczysz na pomoc obcych ludzi, którzy mogą wypowiedzieć swoją opinię wyłącznie na podstawie Twojego subiektywnego opisu różnych sytuacji??????? Aby stwierdzić autyzm konieczna jest obserwacja dziecka przez SPECJALISTĘ, który daje dziecku różne zadania i na tej podstawie może określić na ile dziecko mieści się w normie. A tak pytasz obce osoby, które zachowania Twojego dziecka nigdy na oczy nie widziały i bazują tylko na tym co Tobie się wydaje.

Masz wątpliwości - pytasz LEKARZA!!!!
    • laurentina.g Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 24.01.12, 19:41
      Za bardzo się przejmujesz, znam dziecko, które z ryku wymiotowało w drzwiach przychodni, u lekarza darło się przeraźliwie, jak przychodziło w gości ryczało, z mówieniem też bez rewelacji - teraz ma 3 lata i już jest całkiem OK. Lepiej mówi, lepiej reaguje na służbę zdrowia... Wydaje mi się, że masz podobny okaz, jakby krzyk u lekarza oznaczał autyzm to nie byłoby nikogo zdrowego...
      • marika012 Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 24.01.12, 20:34
        hmmm.... mój u lekarza ani nigdzie indziej się nie darł. Mówił zdaniami w wieku 20 m-cy. Był bardzo do przodu intelektualnie w porównaniu do rówieśników. Tylko zabawa symboliczna kulała a ja sobie tłumaczyłam że jest za mądry i zabawa go nudzi, he he. No i cechy autystyczne ma i duże trudności w kontaktach z dziećmi. To dopiero było widać wyraźnie z wiekiem. Dziecko rosło a jego umiejętności społeczne stały w miejscu.
        Jesli rodzic ma jakiekolwiek podejrzenia to powinien iść do specjalistów ale takich co to autyzm w jednym palcu maja bo zwykły psycholog to trochę za mało.
        O moim synu wielu speców mówiło że absolutnie to nie autyzm, nawet nasza terapeutka od SI z ogromnym doświadczeniem cały czas mówiła że to nie autyzm. Dopiero jak jej diagnozę pokazałam to uwierzyła.
    • apetita29 Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 24.01.12, 20:52
      Dziewczyny, piszę tutaj, bo mam bardzo mały kontakt z mamami, co maja dzieci w wieku mojej córki. Duzo więcej rówiesników spotykałysmy latem, na placach zabaw i wtedy widziałam, ze moje dziecko nie wyróznia się niczym sczególnym od rówieśników.
      Zachodzę tylko w głowe dlaczego pediatra nas wysłała do psychologa.
      Nie proszę tutaj o stawianie diagnozy ale o opinie dotyczące rozwoju dzieci w podobnym wieku oraz ewent. doświadczenia, może nawet osobiste dot. autyzmu.
      • vjann Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 24.01.12, 21:08
        zaniepokoiło ją zachowanie to wysłała do psychologa i tyle. Przecież wizyta u specjalisty nie zawsze kończy się zdiagnozowaniem konkretnej choroby, często to tylko rozwianie wątpliwości, albo potwierdzenie przez specjalistę, że nie ma powodu do obaw. Pewnie jest wszytko ok.
        • zjawa1 bez pzesady 24.01.12, 22:17
          jesli chodzi o ryki w przychodni to z moich obserwacji wynika, ze chyba co 2-gie dziecko musialby miec autyzmsmile
          Do psychologa nie zaszkodzi pojsc byc moze ma jakies problemy emocjonalne, a psycholog pomoze Wam jes rozwiklac i zalagodzic.
          Jesli chodzi o autyzm to lekko przesadzoone, a juz napewo pytanie o to na forum nie przyniesie nic dobrego, moze jedynie zestresowac Ciebie. Ostatnio bardzo popularny i modny jest wlasnie Autyzm i zaburzeani SI..
          • zabulin Re: bez pzesady 25.01.12, 08:07
            Jesli chodzi o autyzm to lekko przesadzoone, a juz napewo pytanie o to na forum
            > nie przyniesie nic dobrego, moze jedynie zestresowac Ciebie. Ostatnio bardzo p
            > opularny i modny jest wlasnie Autyzm i zaburzeani SI..

Apogeum było kilka m-cy temu. Watki o zaburzeniach SI i autyźmie pojawiały się częśto.
            I często tutejsze psycholożki wink sugerowały te własnie zaburzenia, gdy matka o cos pytała.
          • pinkdot Re: bez pzesady 25.01.12, 08:36
            Ostatnio bardzo p
            > opularny i modny jest wlasnie Autyzm i zaburzeani SI..

Wow, nie wiedziałam, że moje dziecko jest takie "trendy"!

Do autorki wątku: jak już pisały dziewczyny - są wątpliwości, to uderz do specjalisty. Takie zachowania jak ma Twoja córka mogą występować u osób z ASD, nie znaczy to jednak, że Twoja córka jest na spektrum. Tylko osoba specjalizująca się w tego typu zaburzeniach jest w stanie na podstawie baaaardzo szczegółowego (nie parę zdań na forum) wywiadu i obserwacji dziecka postawić, bądź wykluczyć diagnozę. Skoro i pediatra i logopeda twierdzą, że coś jest na rzeczy, drążyłabym dalej (na ogół lekarze pierwszego kontaktu prezentują odmienną i bardzo szkodliwą taktykę pt. "wyrośnie z tego").
      • mama-anusi Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 25.01.12, 10:54
        gdyby kazde dziecko bojące sie lekarza, wrzeszczące w przychodni było kierowane do psychologa, to obawiam sie ze stałby sie to bardzo dochodowy zawód smile. Może pediatra nie miała dzieci...? hm?
        Moja do 2 lat mówiła pojedyńcze wyrazy, jest w wieju Twojej córeczki, gada zdaniami
        wczoraj cyt: nie wypij mi wody, nie badz wiśnia smile ( zaczerpnięte z przedszkola).
        Zaczeła mówić po 2 tyg pobytu w przedszkolu,może Twoja córeczka też potrzebuje kontaktu z dzieciazkami? moja tez sie boi lekarza, nowych miejsc,
        panicznie boi sie psów... panicznie!!!! i nie zamierzam z tym chodzić do psychologa...
        Jeśli masz watpliwości - zwróć sie do ośrodka w którym diagnozują autyzm.... ale myślę że Twoje podejrzenia są błędne, mam nadzieję.
      • jakw Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 27.01.12, 20:11
        apetita29 napisała:
        > Zachodzę tylko w głowe dlaczego pediatra nas wysłała do psychologa.
        Bo nie umiała sobie z nią poradzić w gabinecie, ty pewnie też nie.
    • mk271 Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 25.01.12, 11:08
      Jak na moje oko to nic jej nie jest. Typowa dwulatka, może troszkę bardziej wrażliwa. Mnie lekarka też się zapytała czy moje dziecko jest normalne ( tzn zdrowe umysłowo) po tym jak 4 latek zaczął się popisywać. Od tego czasu postanowiłam do niej nie chodzić, bo z dzieckiem jest wszystko w porządku.
      • apetita29 Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 25.01.12, 21:15
        Od kiedy lekarz pediatra wysłała nas do psychologa, zaczelam chodzic do innego lekarza i nic o czyms takim nie wspominał. Na bilansie dwulatka, tez nie stwierdził nic podejrzanego-ten drugi lekarz. Dla spokoju ducha kontunuję wizyty u logopedy, ktora niestety po ostatnim razie, gdy corka nie miała ochoty długo zajmować się zadaniami, zapisała nas do psychologa.

Moja córka nie boi sie psów, zaczepia dzieci na ulicy i dorosłych.

Zapomniałam napisać, że po pierwszej wizycie, psycholożka kazała nam odwiedzać przychodnie podczas zwyklych spacerów, dla oswojenia się i faktycznie córka polubiła to miejsce. NAtomiast jak widzi lekarkę, która nas wysłała do psycholozki to zaczyna sie panika.
      • klarka20709 Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 25.01.12, 21:30
        Gdyby tak mialo byc to wiekszosc dwulatkow bylaby zagrozona ta choroba.
        Radze Ci, ciesz sie bycia matka.
        Pozdrawiam
        • senait Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 25.01.12, 22:17
          Dla mnie wszystko, co opisujesz jest normalne. Mój mały przez długi czas już na widok przychodni krzyczał, żebyśmy tam nie szli, zaczął składać zdania, gdy skończył 2 l.i 4 m-ce.
    • nena20 Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 27.01.12, 14:51
      córka ma dokładnie tyle lat co mój syn
      z tego co opisałas to absolutnie norma
      mój zachowuje się podobnie
      na bilansie nie dał sie zbadać ani wogóle dotknąć - pediatra nic nie powiedziała
      autyzm? co za bzdura
      chyba, ze nie opisałas wszystkich zachowań
      najlepsze co możesz zrobić to dać jej spokój na jakies pół roku, jesli chodzisz za dużo po różnych lekarzach to może mieć wpływ na rozwój dziecka
    • jakw Re: błagam pomóżcie, czy to może być autyzm? 27.01.12, 20:10
      Ale to lekarka powiedziała, że podejrzewa autyzm czy to ty skierowanie do psychologa uważasz za dowód autyzmu?

>Córka jedynie nie chciała długo zajmować się tematami podejmowanymi przez psycholog.
      W tym wieku w normie nie mieści się długie zajmowanie się czymkolwiek

>Na szczescie w korytarzu uslyszala nas lo gopedka i zaprosiła do siebie, bo usłyszała, ze >Mała niewiele mówi
      Bywa.

>Niestety miewa ataki złośc
      > i i agresji, szczególnie wieczorem gdy jest b.zmęczona,
      Też bywa

> Nie lubi jezdzić w wózku i lubi odwiedzać te same miejsca..
      Jakby to był objaw autyzmu to pewnie z połowa dzieci miałaby zdiagnozowaną ową chorobę

> > a ja sobie przypominam, ze jak miała 1,5 roku i pojechalismy z nia nad morze to
      > okropnie bała się nowego miejsca, bala sie łazienki, w ktorej ja kapalismy, ba
      > ła się całego mieszkania wynajętego, czy to normalne?
      Moje starsze dziecię (w tej chwili gimnazjum) w wieku 1,5 roku wpadło w ciężką histerię na widok wanny w wyjazdowej kwaterce, a krowa mucząca 2 km dalej przyprawiała ją o atak paniki.
      Tak na oko to masz pewnie całkiem normalne dziecko, może trochę rozhisteryzowane , rozpuszczone, słabo mówiące, ale całkiem normalne. Chyba się nakręcasz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka