Dodaj do ulubionych

ZUM bez objawów

30.01.12, 19:02

tzn.bez gorączki, bólu brzucha, biegunki,braku apetytu.
To co mnie zaniepokoiło, to bardzo intensywny zapach moczu po nocy, codziennie piżama musiała być prana, bo tak brzydko pachniała, i czasami szarpanie pieluchy.
Zrobiliśmy badanie. Wynik okrutne: bakterie liczne w polu widzenia, leukocytów 500. lekarz przepisał Baktrim i kazał powtórzyć badanie za 10 dni.
teraz łącze fakty i to, że mała od kilku tygodni bardzo kiepsko śpi mogło mieć z tym związek.
Mała ma 16 miesięcy.
Czy takie lajtowe leczenie sprawdziło się u Was? bo jeden lekarz postraszył mnie szpitalem.
Obserwuj wątek
    • vjann Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 19:19
      u nas też było praktycznie bez objawów jedynie niemiłosierny smród. Leczona krótko i w domu. Nie pamiętam czym.
      • najma78 Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 19:20
        Dlaczego uwazasz, ze to leczenie jest lajtowe?
    • basca_basca Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 19:24
      U nas też było bezobjawowo, z tym że to był 2 przypadek (za pierwszym razem była gorączka). Przed podaniem lekarstwa był zrobiony posiew. W oczekiwaniu na wyniki dostaliśmy Furagin, później lekarstwo adekwatne. No i badania moczu po leczeniu.
      • basca_basca Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 19:27
        A przesiewu moczu nie mieliście? Jeśli nie, to ja bym zrobiła ogólne badanie moczu w trakcie leczenia, żeby sprawdzić czy są postępy.
        (Przesiew w trakcie leczenie już chyba nie jest wiarygodny).
        My też dostaliśmy skierowanie do nefrologa po leczeniu i na usg brzucha.
        • ola_mi Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 20:10
          najma -lajtowe w porównaniu z tym co inny lekarz zakomunikował, czyli szpitalne leczenie

nasza pediatra nie dala skierowania na posiew, tylko zaleciła Bactrim. Już go podałam dzisiaj, więc posiew nie ma sensu. W piątek na pewno zrobię kolejne badanie, a po zakończeniu kuracji jeszcze jedno.
          jeśli w trakcie kuracji nie będzie zmian w moczu na lepsze, to czeka mnie wizyta u lekarza.
          • basca_basca Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 20:29
            Mi chyba też coś wspominał lekarz o szpitalu, ale tylko jeśli dziecko nie będzie przyjmowało lekarstwa.
            Czy nie ma sensu teraz pobierać mocz na posiew to właściwie nie jestem pewna.
            Można jeszcze tu poszukać/popytać:
            forum.gazeta.pl/forum/f,22158,Reflux_moczowy_ZUM_wady.html
          • najma78 Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 22:04
            ola_mi napisała:

> najma -lajtowe w porównaniu z tym co inny lekarz zakomunikował, czyli szpitalne
            > leczenie

Ola_mi gdyby to bylo niemowle to wtedy jest wieksze ryzyko naglego pogorszenia, komplikacji itd. a na ogol u dzieci starszych to leczy sie antybiotykami w domu. Moja corka miala kilka razy, niestety, po drugim razie zrobiono jej USG nerek ale wszystko wyszlo ok. z czasem odkrylismy przyczyne, wyelimonowalismy i skonczyly sie te infekcje. U nas bezobjawowo nie przechidzily, choc raz miala bardzo nietypowe objawy, wlasciwie to lekko goraczowala co kilka dni, z przerwami, byla apatyczna i miala podkrazone oczy, wzielam wiec probke moczu (jak zwykle bo juz podejrzewalam) i umowilam wizyte lekarz zawsze w gabinecie sprawdza papierkiem, od razu przepisal antybiotyk i wyslal reszte moczu na dokladne badanie, antybiotyku nie zmieniano, zadziala bardzo dobrze, wyniki badania byly w komputerze, przy okazji mi je pokazal i omowil.
    • klubgogo Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 20:18
      Nawet przy bezobjawowym zum, z tak wysoką liczbą leukocytów włącza się antybiotyk, nie czekając na posiew, nie asekurując się baktrimem czy furaginem. Bardziej zapobiegliwy lekarz dałby skierowanie na leczenie szpitalne.
      • ola_mi Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 20:26
        to własnie o takim leczeniu...poinformował mnie jeden lekarz (szpitalny pediatra) jak z nim rozmawiałam przez telefon.
        martwi mnie ta cała sytuacja, bo nie wiem do czego może to doprowadzić, z drugiej strony dziecko nie ma żadnych bardzo uciążliwych objawów.
        • vjann Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 20:33
          nie martw się na zapas. zwykłe badanie moczu w trakcie leczenia potwierdzi czy jest lepiej czy nie. pozdrawiam
      • basca_basca Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 20:36
        U nas za pierwszym razem było dużo leukocytów. Lekarz wieczorem tego dnia kazał dać antybiotyk (nie pamiętam jaki) i rano jednak zrobić posiew. Posiew wyszedł już ujemny, więc akurat antybiotyk od razu zadziałał.
        • aniaurszula Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 22:04
          moja corka czesto ma zapalenie pecherza i robiac badanie na posiew w jeden dzien a na drugi dzien ogolne moczu przy pierwszym brak bakterii a na badaniu ogolnym ewidentny stan zapalny wysoka ilosc leukocytow i tak bylo za kazdym razem mimo ze nie dostawala jeszcze lekow a i tak bakterii badanie nie wykazywalo
    • bacha1979 Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 20:43
      ola, moje dziecko w wieku półtora roku dostało ZUM. Też już mieliśmy skierowanie do szpitala, ale lekarz pierwszego kontaktu od razu włączył antybiotyk (nie pamiętam jaki).
      Sugeruję Ci szybką konsultacje z nefrologiem dziecięcym, z co najmniej dwóch powodów- skuteczności leczenia, ustalenia przyczyny tego zumu i zapobieganiu nawrotom. Bo ZUM często lubi nawracać, choć oczywiście nie ma reguły- u mojego dziecka nie wrócił. I zdrowia życzę bardzo przykra choroba dla maluszka.
    • slonko1335 Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 20:45
      Standart leczenia dziecka do 2 roku życia przy zum u mnie w mieście na nefrologi to antybiotyk podawany dożylnie, koniecznie posiew kontrolny dwa tygodnie od leczenia a po leczeniu podtrzymująco furagin lub urotrim przez kilka tygodni-nie pamiętam już ile ale chyba 3. Następnie przez jakiś czas kontrolne badania moczu. Przed podaniem bactrimu lekarz powinien był absolutnie zlecić posiew. Przy nawrocie a u nas w mieście już po pierwszym epizodzie zum dziecko jest kierowane na diagnostykę w kierunku wad układu moczowego.
      • vjann Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 20:50
        nie straszcie dziewczyny, przecież lekarz widział dziecko. Trzeba poczekać jak zareaguje na zalecone leczenie, a potem uderzać do nefrologa. Moja córka chorowała jak miała 1,5 roku. objawy jak wyżej, przeleczona po wizycie u pediatry, nawrotów nie było.
        • slonko1335 Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 20:57
          masz rację, widział..lekarz, który nie jest nefrologiem i nie zlecił posiewu.
          • vjann Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 21:05
            a z kaszlem od razu jedziesz do pulmonologa?
            • slonko1335 Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 21:19
              a różnicę między kaszlem a zumem widzisz? między wirusem a bakterią też? jakie powikłania mogą być przy masywnym zumie(a przy takiej leukocytozie ten takim jest) wiesz? i owszem z nie wirusowym kaszlem jadę do pulmonologa.
              • vjann Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 21:24
                właśnie potwierdziłaś, że nie od razu uderzasz do specjalisty i wyluzuj mniej agresji złość piękności szkodzi
                • slonko1335 Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 21:33
                  oczywiście,że nie do razu, zwłaszcza że do niego zazwyczaj potrzebne skierowanie. Nikt dziewczyny nie starszy tylko pisze prawdę, zum to nie jest kaszelek.
                  Jestem wyluzowana całkowicie, moje dziecko nie ma zum ani kaszelku, żądne z dwojga-obie sztuki zdrowe, śpią spokojnie.
                  • vjann Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 22:12
                    grzeczne bobaski, pozdrawiam
        • ola_mi Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 20:59

od dziś będę miała zboczenie i będę obwąchiwała pieluchę małej za każdym razem jak się przebudzę w nocy, jak intensywność zapachu będzie spadać to dobry znak.I na pewno powtórze badanie pod koniec tygodnia.
          • slonko1335 Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 21:17
            badanie na leku nic nie da, chyba ze lek jest zupełnie nietrafiony czego oczywiście nie życzę...
            Ja też na węch brałam już potem, to faktycznie charakterystyczny bardzo zapach.
            Pamiętaj, żeby koniecznie zrobić posiew po leczeniu, nie tylko badanie ogólne no i żeby odpowiednio mocz pobrać na tenże, no i jakiś czas po to kontrolować, niestety dziadostwo lubi nawracaćsad
          • agaja5b Re: ZUM bez objawów 31.01.12, 11:39
            Przy ZUM brak jakichkolwiek objawów jest częsty. Moja córka pierwszy raz zagorączkowała do 38 st przy braku innych objawów i lekarz profilaktycznie skierował na badanie ogólne moczu i posiew (mała ma zalecone przez kardiologa zapobieganie zakażeniom bakteryjnym, stąd te badania). Okazało się że jest silna leukocyturia i dostała antybiotyk. Zakażenia nawracały jeszcze kilka razy tym razem bezobjawowo a wykrywane były bo sama nosiłam co miesiąc mocz do badań. Skierowano ją do nefrologa i po badaniach wyszedł refluks przewodowo-moczowy. Leczyłam ją rok furaginem i często kontrolowałam mocz robiąc posiewy. Teraz jest ok refluksu nie ma, tabletek nie bierze. Ale nie zawsze Zum oznacza wieksze problemy z ukł moczowym czasem po prostu dostana się bakterie do cewki moczowej i jest zakażenie tak było u mojej starszej córki, która miała zum raz. Najczęściej problem znika w miare wzrostu dziecka, bo przewody moczowe się wydłużają, łatwiej o higienę po odpieluchowaniu ale wiadomo że bagatelizować zakażeń nie wolno i jak raz się zdarzyło to trzeba mieć na uwadze że może się powtórzyć i nie da objawów.
        • klubgogo Re: ZUM bez objawów 31.01.12, 21:02
          Lekarz widział dziecko..., a co miał powiedzieć, kiedy leukocytoza postępuje w środku, a dziecko jeszcze dobrze się czuje.
    • ata99 Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 21:12
      Co do znajomości rzeczy u lekarzy POZ bywa różnie, moje gorączkujące wysoko dziecko z ZUM-em było "leczone" furaginą. Na szczęście szybko trafiłam do specjalisty i poszło już dobrze. Pamiętaj, że źle leczony ZUM może upośledzić czynność nerek bezpowrotnie. Warto też znaleźć przyczynę zakażenia, choćby zrobić USG. Polecam forum.gazeta.pl/forum/f,22158,Reflux_moczowy_ZUM_wady.html
    • madziulec Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 21:29
      ZUM moze byc bez objawow.
      Pamietam, ze pierwszy ZUM u mojego dziecka, zakonczony pobytem w szpitalu i dozylnym podawaniem antybiotykow, rozpoczal sie goraczka 37,9, ktora trwala dokladnie 2 godziny.
      Dziecko niemowle, innych objawow nie bylo.
    • aniaurszula Re: ZUM bez objawów 30.01.12, 22:00
      warto po leczeniu isc do nefrologa ktory skieruje dziecko na badania niestety badania trzeba zrobic w szpitalu, moja starsza corka czesto miala zapalenie pecherza bez zadnych objawowo nawet wspomnianego zapachu podejrzewana byla wada na szczescie badania nic nie wykazaly. ale tym zapachem podpowiedzials mi przy mlodszej od jakiegos miesiaca pielucha dosc intensywnie pachnie po nocy, czasem chwyta sie za pieluszke ale to kojarzylam ze pokazuje mi ze robi siusiu bo jest uczona robic kupke na nocniczku i jak chce to chwyta sie za pieluche. co do leczenia moja tez byla leczona bactrimem ewentualnie biseptolem
      • ola_mi Re: ZUM bez objawów 31.01.12, 07:20
        pół nocy nie przespałam dzisiaj, bo obwąchiwałam pieluche malej i sprawdzałam czy nie ma temperatury.
        Wystraszyłam się po lekturze wczorajszych Waszych postów nie na żarty. Ścisk w żołądku niesamowity.
        Jutro robie ponowne badanie ogólne.
        • aniaurszula Re: ZUM bez objawów 31.01.12, 10:39
          spokojnie i bez nerwow, najpierw podaj kilka dni leki i dopiero badanie ogolne moczu i posiew, ktory najlepiej wykonac aby dziecko obsikalo szpatulke bez dotykania cial w tym wieku dziecko jest trudne do wykonania ale mozliwe. moja pierwsze zapalenie miala majac 4 mce, potem co jakis czas wykrywane przy okazji innych badan , po kazdym miala robione usg ale nie wszpitali . do nefrologa trafila majac 6 lat i naprawde nic jej sie nie stalo. nie sugeruje ci zebys czekala az tak dlugo ale niepanikuj
      • melancho_lia Re: ZUM bez objawów 31.01.12, 07:32
        Cystografie i usg można spokojnie zrobić poza szpitalem. No chyba, że zalecą dodatkowe badania.
        Ja z synem ani razu nie leżałam w szpitalu (ZUMy były chyba 3), raz jedyny objaw to brak przybierania na wadze, drugi raz tylko temperatura, trzeci raz niespokojny sen...
      • klubgogo Re: ZUM bez objawów 31.01.12, 21:01
        Badania można robić w prywatnych przychodniach, oczywiście odpłatnie, ale oszczędzając dziecko 4-dniowy pobyt w szpitalu.
    • marysia_m24 Re: ZUM bez objawów 31.01.12, 21:08
      U nas pomogło. Tylko synek dodatkowo bardzo gorączkował, też miał mnóstwo bakterii e-coli, dostał właśnie bactrim i przeszło i już nie wróciło, a było to rok temu smile
      • agar2208 Re: ZUM bez objawów 31.01.12, 23:44
        Spokojnie , bez paniki. U dziewczynek infekcje układu moczowego zdarzają się często, częściej niż u chłopców. Jeżeli infekcja jest niewielka wystarczy furagin, jeżeli jest troszkę większa to coś silniejszego, a przy większej antybiotyk.
        Mój synek miał nawracające infekcje, czasami były bezobjawowe, czasami poza gorączką nic nie było, a innym razem strasznie bolało go przy siusianiu.
        Nie musisz obsesyjnie wąchać pieluchy, mocz przy infekcji ma bardzo intensywny zapach i na pewno zauważysz.
        U dziewczynek jak już wspomniałam infekcje częściej się zdarzają. U chłopców rzadziej i kiedy nawracają u chłopców, to zazwyczaj świadczy o jakiejś nieprawidłowości np cofanie się moczu. U nas przyczyną była inaczej ułożona jedna nerka.
        Przy jednorazowej infekcji nie zamartwiaj się. Dla spokoju możesz zrobić USG.
        Jednak infekcji nie można zostawiać samym sobie, za każdym razem trzeba je leczyć.
        • agar2208 Re: ZUM bez objawów 31.01.12, 23:51
          Dziewczyny za bardzo Cię nastraszyły. Cystografię robi się przy nawracających infekcjach , przy jednorazowej nie ma potrzeby męczyć dziecko.
          A co do posiewu, to nie zawsze jest konieczny i bardzo często daje mylny wynik, bo cięzko jest pobrać sterylny mocz.
          U nas już w badaniu ogólnym wychodziło. Jednak kiedy badanie ogólne nic nie wykaże, to wtedy dla pewności posiew.
          Przy infekcjach jak już ktoś tu napisał najlepiej udać się do nefrologa.
          • madziulec Agar2208 01.02.12, 01:35
            STANDARDEM postepowania juz przy pierwszym ZUM jest cystografia, nie wspominajac oczywiscie o USG jamy brzusznej, ze szczegolnym uwzglednieniem nerek i calego ukladu moczowego.
            Bardzo czesto do kompletu dodaje sie scyntygrafi ei badanie urodynamiczne.

I to nie zakazeniach nawracajacych, a przy pierwszym zakazeniu.
            Posiew ZAWSZE jest konieczny i nie pisz, ze czesto daje mylny wynik. Jest to pitolenie 3 po 3.
            Przez wiele lat pobierania moczu u mojego dziecka raz na tydzien ani razu jakos nie udalo mi sie uzyskac "mylnego" wyniku posiewu, gdyz zastosowalam sie do wskazowek dotyczacych pobierania moczu na posiew. Przestalam byc leniwa matka, olewajaca higiene i majaca w nosie wszystko. Normalnie dziecko mylam, przygotowywalam do posiewu i jakos wychodzil wiarygodny.

Badanie ogolne moze nic nei wykryc - wtedy jest to tzw. bakteriuria bezobjawowa (jeden z rodzajow ZUM). Wtedy wynik badania ogolnego moczu jest prawidlowy, a posiew pokazuje 1065 lub wiecej bakterii patogennych.

Poizdrawiam i prosze nie myl w glowie matce dziecka. Szkoda dziecka.
        • madziulec Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 01:28
          Furaginem ZUM-u sie nie leczy!!!!
          Wiec bardz tak dobra i nie pisz, ze furagin wystarczy, bo nawet wyszedl ze standardow postepowania w przypadku ZUM u doroslych.

U dzieci ZAWSZE podajemy antybiotyk, potem furagine badz urotrim, gdzyz u dziecka bardzo latwo i szybko moze dojsc do urospesy.
          • agar2208 Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 12:54
            Nasz nefrolog podaje furagin, ja nie słyszałam, że się od niego odchodzi. Nie pisałam, że tylko furagin, u nas zazwyczaj kończyło się to antybiotykiem.
            Co do cystografii to nie przesadzaj, od razu nie jest konieczna.
            Żeńska cewka moczowa jest znacznie krótsza od męskiej dlatego też bakterie mają do przebycia krótszy dystans. Ujście zewnętrzne cewki u kobiet znajduje się blisko odbytu, co sprzyja przenoszeniu bakterii. Wiec przyczyną ZUM u kobiet nie zawsze musi być jakaś "wada" układu moczowego.
            Moim zdanie przesadzasz i niepotrzebnie straszysz dziewczynę.
            • agar2208 Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 13:01
              Co do badania moczu, to uważam inaczej, nie jest od razu potrzebny posiew. Podwyższony poziom leukocytów w ogólnym juz wskazuje. Nie pisałam jednak, ze tylko ogólne i nic więcej, jeżeli nie wyjdzie w ogólnym ( bo czasami tez się zdarza) to wtedy wskazany jest posiew.
              Dla mnie "pitoleniem" jest, ze łatwo jest zrobić posiew, w praktyce wychodzi inaczej.
              Nie zawsze się udaję. Myślisz, że tylko Ty dbasz o higienę dziecka???? Mylisz się, nie jesteś tą jedyną. Nam zazwyczaj się udawało zrobić posiew, ale wyszedł też raz mylny.

• basca_basca Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 13:23
                Zgadzam się z tym niestraszeniem odnośnie cystografii. Moje dziecko pod kontrolą nefrologa miało po pierwszy ZUM'ie tylko usg plus bardzo częste badanie moczu.
                Ale jeśli chodzi o posiew - to mam odmienne zdanie. Posiew jest z antybiogramem, tego w badaniu ogólnym moczu nie ma.
                • aniaurszula Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 16:52
                  nie zgadzam sie jesli chodzi o cystografie , jesli zum sie powtarza wrto to badanie wykonac czym mniejsze dziecko tym lepiej zwlaszcza ono bedzie mialo mniej stresu, w listopadzie bylismy na tym badaniu przed nami dziecko 6 mcy weszla z nim matka pare minut i po wszystkim nawet nie zaplakalo, moja prawie 7 lat dostala blokady psychicznej i badanie przedluzylo sie bardzo, plakala ale nie mogla zrobic siusiu na stole, naszczescie sie udalo ale trwalo to ok 30-40 minut. teraz jesli mlodszej powturzy sie kilka razy stan zapalny zaltwie to badanie szybciej wlasnie dla dziecka
                  • basca_basca Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 17:24
                    Ja tez jestem zdania, że jeśli ZUM się powtarza to cystografia jest wskazana.
                    Moje dziecko miało rok przy pierwszym epizodzie i samo usg było sztuką do zrobienia. Dziecko się wiło, płakało. To samo z moczem - czatowaliśmy godzinami, żeby się wysikałasmile
                    Po drugie nefrolog robi tez wywiad i sam ocenia na ile są wskazania do badania. Tyle, ze do nefrologa trzeba się udaćwink
              • ponponka1 Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 14:35
                Ja mialam reflux i "wyszedl" w noramlnym badniu moczu. Mialam 8 lat i czesto chorowalam na oskrzela. Bylo to dobre czasy - lata 80-te, kiedy chormu dziecku robilo sie badania krwi i moczu. U mnie wychodzilo wiele razy ze podwyzszone bialko (tak sie to mowilo wsrod ludu) i lekarz wyslal mnie na posiew. W posiewie wazna jest technika ..... bo tylko odpowiednia probka da prawdziwy wynik.
                • madziulec Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 14:51
                  Ehhh..
                  Reflux nie wyjdzie w badaniu typu badanie moczu bo... reflux jest cofaniem sie moczu.
                  Wiec to cofanie sie moczu pokaze USG lub cystografia.

Po co pokazujecie jak bardzo znacie sie na sprawie i jakiei z was specjalistki skoro nie macie o tym pojecia????
                  Jako dziekco to ja mialam krysztaly szczawianow wapnia i ni cholery nei wiem jak je leczono, bylam dzieckiem.
                  • ola_mi Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 16:41
                    ja w dziecinstwie równiez miałam refluks. Wielokrotnie leżałam w CZD w W-wie i mialam robiony zabieg poszerzania cewki moczowej.
                    W badaniu moczu wiecznie wykrywano szczawiany.

Trauma z dzieciństwa spowodowała u mnie zaostrzoną czujność w wypadku córki. Jutro badanie konrolne moczu. Zobaczę co sie tam znajdzie tym razem. Dzisiaj pierwsza noc bez smierdzącej pieluszki.
                  • ponponka1 Re: ZUM bez objawów 02.02.12, 15:15
                    madziulec napisała:

> Ehhh..
                    > Reflux nie wyjdzie w badaniu typu badanie moczu bo... reflux jest cofaniem sie
                    > moczu.
                    > Wiec to cofanie sie moczu pokaze USG lub cystografia.
                    >
                    > Po co pokazujecie jak bardzo znacie sie na sprawie i jakiei z was specjalistki
                    > skoro nie macie o tym pojecia????
                    > Jako dziekco to ja mialam krysztaly szczawianow wapnia i ni cholery nei wiem ja
                    > k je leczono, bylam dzieckiem.

Reflux, albo klopoty w pecherzem czy nerkami wychodza najpierw w badaniu moczu - podwyzszone bialko. Po posiewie, ktory potwierdzil podwyzszone bialko bylam skierowna na urografie i cystografie (te ostatania mialam kilkaktornie w ciagu kilku lat i nie wpspominam jej milo). I tam wyszlo ze powodem podwyzszonego bialka jest refluks.
                    Czyli bez badania moczu by to nie wyszlo.....zatem podwyzszone bialko jest punktem wyjsciowym do dlaszych badan

Widzisz, aj przez to wszytsko przeszlam a poczatkiem bylo zapalenie oskrzeli.....a teraz mnie zlinczuj smile
                    • madziulec Re: ZUM bez objawów 02.02.12, 16:58
                      Nieprawda.
                      REfluks to cofanie sie moczu w wyniku nieprawidlowej BUDOWY ukladu moczowego tak pokrotce, a nie obecnosci bialka w moczu. I nie ma tak, ze jak jest refluks to jest bialko w badaniu ogolnym.
                      Moje dziecko mialo refluks obustronny IV stopnia i jakos nigdy nie mialo bialka. No moze raz. Za to bakterie bardzo czesto.
                      A jesli dostawalo furagine to tez nie mialo i bakterii.

Wg Twoich teorii to moje dziecko byloby zdrowe. Paranoja.,
                      • ponponka1 madziu wez gleboki oddech i przeczytaj co napisala 03.02.12, 13:24

Ja wiem co to jest refluks. Ja mialam i mam rwefluks lewy. Mam nieprawidlowa budowe, odgiecie. To tak pokrotce. Bialko w badaniu ogolnym tez wychodzi, moze nie tak wyraznie jak w posiewie. Ale jak sie te badanie ogolne robi co dwa tygodnie (bo tak czesto chorowalam) przez cala jesien i zime, to lekarz zwrocil uwage na podwyzszenie bialka i nakazal zrobic posiem. Wyzszy poziom bialak wychodzi jak jest stan zapalny. A co jest powodem stanu zapalnego, to juz wychodzi na szczegolowszych badaniach - ja mialam najpierw urografie, nic nie wyszlo, bo to w kierunku nerek (w przypadku kolopotow z nerakimi bez objawoow tez jest wysoki poziom bialka), a potem cystografie i tam wyszlo pieknie na rentgenowskim filmie gdzie jest wygiecie.

Ale wszystko zaczelo sie od wysokiego pozomu bialak z badaniu ogolnym moczu. Ja wczesniej nie mialam zadnych objawow, ani boli, ani ZUM - no po prostu nic. Tylko dlatego, ze chorowalam na zapalanie oskrzeli i mialam badania ogolne bardzo czesto, lekarka zastanowila sie co jest grane z tym bialkiem......

Ja nie twierdze, ze badanie moczu wykrywa refluks. Nigdzie tego nie pisalam. Pisze tylko, ze wysoki poziom bialka nawet w badaniu ogolnym powinien byc powodem do zrobienia posiaewu. A od tego jaki bedzie wynik posiewmu bedzie zalezalo co robiz dalej....
                • aniaurszula Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 16:45
                  reflux z badania moczu dziwne, zly wynik mogl sugerowac wade ale na potwierdzenie cystografia
                  • ponponka1 Re: ZUM bez objawów 02.02.12, 15:20
                    aniaurszula napisała:

> reflux z badania moczu dziwne, zly wynik mogl sugerowac wade

Dokladnie o to mi chodzilo

ale na potwierdzen
                    > ie cystografia
                    I na nia mnie skierowano po potwierdzeniu podwyzszonego bialka po dwukrotnym posiewie. Bo na to bardzo nieprzyjemne badanie nie wysyla sie bez podejrzen.....ale co ja tam wiem smile
                    • basca_basca Re: ZUM bez objawów 02.02.12, 18:10
                      Ciebie skierowano po podwyższonym białku.
                      Mój nefrolog zaleca cystografie po 2,3-krotnym Zum'ie u dziecka. Bez podwyższonego białka. Wg niego samo usg nie daje pełnego obrazu.
                      • ponponka1 Re: ZUM bez objawów 03.02.12, 13:27
                        Nie wanze po czym - wazne, ze lekarz zastanawia czemu jest wysoki poziom bialak albo czemu jest tak zcesto ZUM i wysyla na dalsze badania. Tu nie chodzi o to jakie sa objawy, ale co robi z nimi lekarz.
              • madziulec Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 14:48
                Ogolnie to powiem tak, ze o higiene moje dziecko dba juz samo, ma prawie 8 lat.

w tym watku przewijal sie link do forum, ktore jakos jest moje. Twoje mozesz zalozyc, skoros taka specjalista. Zakazu nie ma.
                Strone mozesz zalozyc, przyda sie KAZDA, ktora bedzie merytoryczna i pomoze rodzicom, gdy beda mocno spanikowani, jesli cos sie bedzie dzialo ich dziecku.

Problem, ze nikomu sie nei chce, bo najprosciej jest wymadrzac sie na forum.. i to najlepiej pod jakims nickiemwink

Milego dnia zyczewink
              • aniaurszula Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 16:58
                z niemowlakiem jest maly problem przy pobieraniu posiewu ale przy starszym dziecku nie, wstawiasz do wanny, myjesz nie wycierasz a gdy dziecko sika podstawiasz szpatulke tak aby obsikalo ale niczego nia nie dotykasz i juz jest probka. nasz lekarz pediatra zawsze mi powtarza ze jesli nie jestem pewna czy nie dotknelam np nozki zebym nie oddawala probki bo wykarze bakterie i niepotrzebnie dziecko bedzie faszerowane lekami, lepiej powtorzyc pobieranie probki i tak tez robie i zawsze wynik bez bakterii zawnetrznych
            • madziulec Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 13:08
              Od okolo 8 lat "robie" za osobe, ktora jednak obawiam sie zna sie nieco lepiej na ukladzie moczowym niz Ty.
              Dlaczego?? Popatrz w sygnaturke. Potem poszukaj odnosnikow w wikipedii.
              Mam niezbedna wiedze, by sie wypowiadac i nie jest to wiedza tylko nabyta przez czytanie forum na zasadzie "jedna pani drugiej pani". Wiedze mimo wszystko staram sie poglebiac.
              Od paru ladnych lat przypadkow pt. "wystarczy tylko furagin" widzialam na forum gazeta.pl bardzo duzo. Wiele dzieci potem mialo przecudowne nawroty zakazen. Zupelnie niepotrzebne, bo wynikajace z zaniedbania lekarzy.

Wiekszosc naszych dzieci leczonych jest przez pediatrow, a ci mieli dokladnie pol roku nefrologii na studiach. To ich wiedza. Sa swietni w rozpoznawaniu kataru, kaszlu. Ale wielokrotnie spotkalam sie z tym, ze niestety nie maja pojecia co dalej z ZUM-em.
              Co do nefrologow... bywaja rozni. Dlatego do niektorych ustawiaja sie kolejki wielomiesieczne. Do innych latwo sie dostac praktycznie z marszu (znam takiego nefrologa dzieciecego).

Prosze ponownie przestan pisac glupoty, bo szkodzisz.
              A o to nikomu nie chodzi.
              NIKT nieleczy dzieci na forum, mozna jednak dac lepsze lub gorsze rady. A jesli chodzi o cystografie jest to jednak jedna z lepszych rad: czestotliwosc wystepowania wad ukladu moczowego sie zwieksza, a niestety przez glupote matek (pisze specjalnie tak mocno) nie jest to wykrywane.
              • agar2208 Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 13:25
                Ja nie muszę zię znać na ZUM, bo nie skończyłam medycyny. Dla tego jesteśmy pod kontrolom nefrologa.
                Moje dziecko nie było leczone na ZUM przez pediatrę.
                Ale widzę co niektórzy na tym forum są mądrzejsi od lekarzy.
                Nie wydaje mi się, żeby szkodziła komukolwiek. Autorka wątku była u lekarza, który zalecił jej jakąś kurację, nie leczy przecież dziecka sama.
                I nadal uważam , że za bardzo straszysz.
                Autorka powinna się martwić, jak leczenie nie zadziała, lub jak ZUM będzie nawracać. Po co ją niepotrzebnie straszyć.
                A może Ty jesteś nefrologiem ??????
                Bez przesady, nie dajmy się zwariować. I podobnie jak ja uważa większość osób wypowiadających się w tym wątku.
                Nie tylko Twoje dziecko miało ZUM.
                I dla czego zakładasz, że Twój nefrolog jest lepszy od mojego???? Znasz go???
              • slonko1335 Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 16:06
                Madziulec chyba przesadzasz nieco. Zadna z Was/nas nie skończyła medycyny zdaje się. Jasne, że masz większe pojęcie niż przeciętny zjadacz chleba w temacie z racji praktyki ale też dziewczyna nie wypisuje swoich teorii tylko przekazane jej przez lekarza, takie którymi też leczyła dziecko tak samo jak Ty swoje. Zgadzam się, że wielu lekarzy robi to skandalicznie ale przecież to nie jest wina pacjenta więc zamiast napadać w ten sposób może warto wytłumaczyć co z czym i dlaczego? Obie trafiłyśmy na ośrodki nefrologiczne na światowym poziomie i oba mają dokładnie takie same zalecenia odnośnie leczenia małych dzieci i diagnostyki przy ZUM ale nie wszyscy mają to szczęście. Mnie wcale nie dziwi, że jak ktoś miał jeden epizod zum albo go też wcale nie było tak naprawdę i wyleczył go furaginą dziwactwem wydaje się cała ta diagnostyka. U nas nic by się nie stało jakbyśmy jej nie robiły bo młoda wady układu moczowego nie ma, u Was była bardzo istotna bo problem poważny był i w ten sposób można go było zdiagnozować.
                • guderianka Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 17:40
                  Słonko-lepiej przesadzić i uświadomić rodziców, że wielu pediatrów w kwestiach nefrologicznych jest KONOWAŁAMI niż zachęcać do "furaginki, żurawinki i rumianku". Źle leczone ZUMy mogą doprowadzić do tragedii -bo tylko zaszkodzą. Z kolei faszerowanie dziecka "bactrimem" tudzież innym antybiotykiem bez antybiogramu jest wyjałowieniem flory bakteryjnej, osłabienia odpornosci układu immunologicznego, uodpornienia organizmu na leki, tudzież zmutowania bakterii. Informacje zamieszczane przez kobiety nie mające tak naprawdę żadnej choćby praktycznej wiedzy, nie mających nawet wiedzy czym są leukocyty a czym ciała ketonowe, mówienie o czekaniu na posiew przez tydzień (wątek sprzed kilku tygodni)-woła o pomstę do nieba. Nie wiesz-nie gadaj, a jak chcesz gadać-upewnij się zanim pierdykniesz komuś głupotę. Osobiście również mam emocjonalny stosunek do tego typu tematów i złotych rad - to efekt mojego niestety spaczenia spowodowanego posiadaniem egzemplarza, który zawsze będzie miał problemy z układem moczowym.
                  I jedno Ci przyznam-mamy szczęscie do nefrologów w naszym mieście wink
                  • najma78 Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 18:18
                    Moje dziecko mialo chyba z 6 razy infekcje ukladu moczowego, pierwszy w wieku ok. 4 lat, nie leczyl nas nawet pediatra o nefrologu nie wspominajac, lekarz ogolny wystarczyl. Po drugiej infekcji corka miala usg w szpitalu wykonany przez specjaliste, ktory zadnych wad nie znalazl, a jak sie pozniej okazalo corka w szkole nie zachowywala prawidlowej higieny choc byla na to uczulona i uczonacrying Zawsze przy takiej infekcji zabieralismy probke moczu do lekarza, w gabinecie sprawdzal zabarwienie papierka, reszte wysylal do badania w lab i przepisywal antybiotyk, ktory zawsze dzialal. Corka podrosla, o higiene zaczela dbac nalezycie i problemy sie skonczyly. Juz od bardzo dawna nie miala tej infekcji. Nigdy nikt nie leczyl jej bactriemem (to wogole u nas bez licencji dla dzieci) ani furagina ani innym urospetem.
                    • guderianka Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 21:11
                      Nic, tylko się cieszyć prawda ? wink
                      Ale..
                      czy to co piszesz należy uznać za regułę i wzór postępowania czy też jako taki akurat przypadek ? wink
                    • slonko1335 Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 21:38
                      Nigdy nik
                      > t nie leczyl jej bactriemem (to wogole u nas bez licencji dla dzieci) ani furag
                      > ina ani innym urospetem.

i słusznie u nas tez nikt tym nie leczy.
                      Natomiast 6 ZUMów u dziecka bez wadu układu to moim zdaniem masakra.
                      • aniaurszula Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 22:45
                        6 zumow to masakra a co to dziecko winne , moja tez bez wad ukladu moczowego ma 7 lat i srednio 2 razy do roku chora na zum, pierwszy raz majac 5 mcy, jest poddatna na infekcje moze poszla po mnie bo tez zawsze mam problem z pecherzem wystarczy ze letnia woda sie umyje
                        • slonko1335 Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 22:57
                          podatna niepodatna...a może niezbyt porządnie przeleczona tym bactrimem? a może skoro żadne bakterie w posiewie nie wychodzą to taki sam zum jak mój leczony furaginem też biorący się z wychłodzenia zresztą......
                          • aniaurszula Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 23:11
                            po kazdym leczeniu ma robione badanie moczu jest w normie, posiew zawsze czysty, profilaktycznie podaje jej zurawit junior,badanie moczu raz w miesiacu. lubi biegac na bosaka kapci nie znosi i tak walczymy, mam nadziej ze z czasem wyrosnie z tego
                            • guderianka Re: ZUM bez objawów 02.02.12, 08:04
                              ZUM ZUMowi nie równy, dlatego ważne jest po pierwszym epizodzie zbadanie poprzez cystografę aby wykluczyć/potwierdzić reflux, obserwacja, ewentualne usg. Może być ZUM z ewidentnymi objawami -gorączka, brak apetytu itp a może być bezobjawowy z eleganckim moczem ogólnym. Moja córka bakterie w moczu ma już w zasadzie stale ale w jej organizmie stały sie one saprofitami-absolutnie jej nie szkodzą, skolonizowały się, nie szkodzą i są obojętne dla organizmu. Według teorii powinien być antybiotyk-ale dzięki licznym badaniom i obserwacji - nie bierze żadnych anybiotyków.
                              Czy Twoja córka ma objawy ZUm ?
                              Czy badałaś ją ginekologicznie, robiłaś posiew z pochwy? Czy nie ma sklejonych warg sromowych ? Czy miała cystografię, scyntygrafię, usg ? Czy zrobiłaś wszystkie te badania by wiedzieć, że budowa układu moczowo-płciowego jest prawidłowa a problem jest gdzie indziej ?
                              • aniaurszula Re: ZUM bez objawów 02.02.12, 14:35
                                Moja corka nie ma typowych objawow ZUM bez goraczki ale z apetytem roznie a do tego dochodza wymioty praktycznie tez od urodzenia tylko ze jest duzym dzieckiem i lekarze patrza na mnie jak na wariata ze dziecko nie je a przy okazji wyrosniete,w listopadzie mialysmy badania nefrologiczne, usg bylo robione kilkanascie razy czesc ze skierowania czesc prywatnie, wszystko ok bez wad , jesli chodzi o badania ginekologiczne to nic nie robilam nawet nie pomyslalam o tym,wiem tylko ze po antybiotykach ma grzybice pochwy i to praktycznie od urodzenia, pierwszy raz jako noworodek bo ja dostalam antybiotyk po cc a ona tam cala czerwona, i tak bylo i jest za kazdym razem, podaje probiotyki, smaruje mascia, mieszkam w w miescie gdzie likwiduja szpital dostep do lekarzy utrudniony a specjalistach moge pomarzyc musze jezdzic po 70 km w jedna strone i tak robie nawet prywatnych zaliczam, koszty sa ale zdrowie dzieci wazniejsze
                                • guderianka Re: ZUM bez objawów 02.02.12, 17:28
                                  To pomyśl o ginekologu.
                                  U kobiet cewka moczowa i ujście pochwy sa blisko siebie i bakterie mogą przechodzić , może córka nie ma ZUM tylko zaawansowaną candidę. Probiotyki mogą nie wystarczyć jesli nie jest zlikwidowane ognisko choroby,
                                  • aniaurszula Re: ZUM bez objawów 02.02.12, 22:20
                                    dokladnie wiem jak u kobiet wyglada sprawa z przenoszeniem bakterii, mam corki , ale niestety nikt nigdy mi nie zasugerowal ginekologa , zreszta o czym tu mowic dziesiaj dowiedzialam sie ze nie mamy juz szpitala i zostalismy bez opieki medycznej jedynie pogotowie a najblizszy szpital 30 km, oj szkoda gadac wiem ze nie na temat ale to wszystko mnie przeraza 2 dzieci i zero dostepu do lekarza po 18 i dni wolne . dzieki za wszytkie rady
                            • slonko1335 Re: ZUM bez objawów 02.02.12, 08:21
                              wiesz przy jałowym posiewie i leukocytozie to bym chlamydię sprawdziła, bo ona w zwykłym posiewie nie wychodzi a przy badani ogólnym jest leukocytoza, podejrzewam, że jeszcze co najmniej innych kilka chorób takie wyniki daje. Masz mocz jałowy, wiec ten bactrim na co? i za każdym razem bactrim? przecież ewentualne bakterie których nie wykazuje posiew już by się po pierwszym czy drugim razie uodporniły...
                              • slonko1335 Re: ZUM bez objawów 02.02.12, 08:25
                                znalazłam jeszcze na mediwebie na co może wskazywać leukocyturia przy jałowym moczu, może warto sprawdzić w tych kierunkach:
                                -u osób zakażonych dwoinką rzeżączki
                                -w nierzeżączkowym zapaleniu cewki moczowej
                                -w gruźlicy dróg moczowych
                                -zespole Reitera

mediweb.pl/diseases/wyswietl_d.php?id=72
                                • aniaurszula Re: ZUM bez objawów 02.02.12, 14:24
                                  bactrim miala 2 razy, raz biseptol, ostatnio furagin, ale jak mowi ze zaczyna miec problem z siusianiem np piecze ja daje wit. c i preparat z zurawina, ale podpowiedzials mi cos i przy nastepnej wizycie porozmawiam z lekarzem
                                  • slonko1335 Re: ZUM bez objawów 02.02.12, 14:39
                                    Bactrim i biseptol to to samo. U Was tak nefrolog leczy? Mam nadzieję, że znajdziecie przyczynę i okaże się łatwa do usunięcia. Zdrówka i dobrego lekarza życzę.
                                    • aniaurszula Re: ZUM bez objawów 02.02.12, 14:46
                                      wiem ze to samo ale podalam dokladne nazwy lakow, pediatra leczyl a nie kierowal do nefrologa dopiero rok temu dostalam skierowanie bo sie upomnialam niestety nie zdarzylam z wizyta bo urodzilam drugie dziecko i doszla smierc mego taty jak sie pozbieralam do kupy ( mlodsza musze rehabiltowac)to jesienia zrobilam badania, dzieki za podpowiedz z ginekologiem , mamy fajna pania doktor pojde prywatnie aby dziecka za bardzo niestraszyc gabinetem,nefrolog obecnie zalecil profilaktyke , preparat z zurawina i badanie moczu raz w miasiacu chyba zeby byly dolegliwosci to wizyta u lekarza, niestety dziki zachod ma to dosiebie ze mamy utrudniony dostep do lekarzy specjalistow dzieciecych nawet prywatnie nie przyjmuja bo defakto ich nie mama, rowniez duzo zdrowka zycze
                            • ponponka1 Re: ZUM bez objawów 02.02.12, 15:27
                              Mialam dwa razy zapalenie pecherza. W Polsce - antybiotyk plus "dobre rady" by sie objadac zurawina jak tylko bede czula ze cos sie dzieje. No zrobilam to nastepnym razem, juz w Norwegii. Skonczylo sie na ostrym zapaleniu bo zurawinka lagodzial objawy a zakazenie sie rozwijalo az zurawinka nie wydolila....I mi tutejsza lekarka powiedziala, zebym nie brala zruwimy, bo moze lagodzac doprowadzic do ostrego zapalenia.

A co do lekarzy to trzeba naprawde szczescie. Ja jao dziekco maiala, kiedy lekarka zwrocila uwage na powtarzajacym sie w wynikach badan moczu podwyzszonym bialku. Tak sie okazal, ze mam refluks, a do lekarza chodzilam z oskrzelami (ktore tez mialam na powaznie)
                              • madziulec Re: ZUM bez objawów 02.02.12, 17:02
                                Wiesz co Ponponka.. moze lepiej poczytaj co to jest reflux...
                                pl.wikipedia.org/wiki/Odp%C5%82yw_p%C4%99cherzowo-moczowodowy
                                W linkach zewnetrznych jest link do mojej strony. Coz, chyba jednak wiem wiecej niz Ty.
                                • ponponka1 Madziu wiem co to jest refluks bo mam go nadal 03.02.12, 13:40
                                  Jak jestes tak bardzo ciekawa to ma odksztalcony lewy kanalik cewki moczowej.

Nie wiem jakiego stopnia ale u mnie lezenie bylo zachowawcze przez lat 7 i mialam najpier dwa razy do roku potem raz do roku cystografie, ostatnie w Klinice w Warszawie (nie pamietam gdzie bo to ponad 20 lat temu, pamietam tylko wysoki szary budynek przuy dosc ruchliwej ulicy). Pamietam tez, ze byla mowa o operacji. Pewnie w domu u mojej mamy mam zdjecia rentgenowskie - ale wybacz, az tak daleko nie pojde by ci je zeskanowac jako dowod wink

no i znawczynio refluksow. Z podanego przez ciebie linku:

Leczenie refluksu zależy przede wszystkim od wieku i jego stopnia. W stopniu I - III najczęściej jest zachowawcze. W trakcie leczenia należy unikać sytuacji sprzyjających zakażeniom (odpowiednia higiena okolic krocza, regularne mikcje, unikanie długich kąpieli, rezygnacja z basenu) oraz przyjmować leki odkażające drogi moczowe (np. nitrofurantoina albo trimetoprim). Bardzo ważne są również regularne badania moczu (badanie ogólne i posiew).

Skoro bialko nie swiadczy o refluksie to po co te badania ogolne i posiew? Bo ja robilam posiew kilka razy do roku przez 7 lat.....jestem ekspertem od tego jak sie go robi wink

Jak widac, twoja wiedza o refluksie, leczeniu ma luki. Bardzo mi milo, ze moglam je wypelnic, z pamieci! smile
                                  • madziulec Re: Madziu wiem co to jest refluks bo mam go nada 03.02.12, 15:10
                                    A tak blizej to gdzi eten kanalik??????????????????
                                    sal-pol.com.pl/?budowa-cewki-moczowej,1081
                                    Napisaslam PO CO robi sie badanie moczu. SKoro nie umiesz czytac i wtryniasz kity, nie wspominajac juz, ze masz rzeczy, ktorych NIKT nie ma w swojej budowie.. to ja wymiekam wink
                                    • ponponka1 Re: Madziu wiem co to jest refluks bo mam go nada 07.02.12, 13:58
                                      Madziu, nie pamietam dokladnie gdzie, pamietam nazwe - refluks lewy i ze odgiecie bylo na lewym moczowodzie. Bylam dzieckiem i nie studiowalam mojej karty choroby. Mam nadzieje ze ci wystarczy i stwardniejesz. Bo rzeczywiscie wymiekasz.....i nawet jak calkiem wymiekniesz zdjecia ci nie przysle.

Masz wiedze, ale nie calkowita. Powinnas to zaakcptowac a nie udowaniac ze masz braki mowiac ze wiesz wszytsko.
                  • slonko1335 Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 20:18
                    Zgadzam się, że uświadomić jak najbardziej ale jak przesadzisz to nikt nie będzie słuchał bo ja takich rozmówców puszczam na drzewo od razu i żaden to dla mnie autorytet. Akurat odnośnie madziulca wiem, że ma wiedzę w temacie, mi też niejednokrotnie dobrze doradziła, potwierdziło sie to z zalecaniem lekarzy ale styl do mnie nie przemawia zupełnie.
                    Odnośnie informacji, pamiętaj, że na forum jesteśmy tylko nickami, jeden pisze coś, drugi coś innego niestety, a który ma rację? ja wiem który ma odnośnie ZUM.
                    • guderianka Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 21:10
                      Słonko-toż mądry człowiek powinien umieć korzystać z informacji skoro juz do netu sięga. Madziulec nie ukrywa sie ze swoją tożsamością, link do jej strony jest w stopce, wystarczy poczytać i zweryfikowac.
                      Forma formą a treść treścią-ja chyba też za kilka lat jak na forum przeczytam o pobieraniu moczu przez klejenie woreczka tudzież innego kwiatka będę pisać w takiej formie wink
                      • slonko1335 Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 21:17
                        no widzisz a ja po kilkunastu próbach gdy inaczej pobrać nie dało rady pobrałam do nieszczęsnego woreczka i wyszedł wynik ujemny o co sie modliłąm bo jakby wyszedł dodatni to jazde od poczatku musiałabym zacząć-nie nie polecam nikomu i nie pochwalam ale wszelkie porady na temat sposobów pobrania mogłam o kant tyłka sobie potłuc, młoda mocz wstrzymywała i tyle. mogłam się dwoić, troić, fruwać, na głowie stawać a ona do kubka nie siknęła, tak samo zresztą z nocnikiem robiła, psychologiczne to ponoć było...
                        • guderianka Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 21:38
                          No to miałaś farta, i tyle wink
                          • slonko1335 Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 21:41
                            a ja zdaję sobie z tego sprawę doskonale, to podobnie jak z leczeniem zumu furaginą-też niektórzy mają farta albo nie mają ZUMwink na mnie osobiście furagina działa rewelacyjnie w tych sprawach ale zumu nigdy nie potwierdziłam laboratoryjnie...
                            • madziulec Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 21:44
                              ZUM u doroslej kobiety tez nie powinien byc leczony furagina.
                              A wiesz, ze kiedys leczenie furagina u doroslych to byl standard???
                              • slonko1335 Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 22:03
                                wiem, wiem i nawracał ciągle ten zum albo wcale zumem nie był tak jak bywa zapewne w moim wypadku...przerażające jest tylko to, że lekarz to wypisuje przy potwierdzonym ZUM u dziecka podczas gdy wytyczne odnośnie leczenia żadną tajemnicą nie są i nawet nie będąc lekarzem można się zapoznać, więc czemu oni tego nie robią???
                                • madziulec Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 22:05
                                  Bo wygodniej, bo koszty, bo terminy...
                                  Bo nie wiem. Szczerze mowie - nie wiem.
                                  • guderianka Re: ZUM bez objawów 02.02.12, 08:13
                                    Moja Mama jako dziecko chorowała na nerki. Tak się to nazywało. Potem czasami bolały ją nerki. Pamiętam, że gdy byłam nastolatką często robiła sobie jakieś nasiadówki, brała leki ziołowe i słynny furagin. Siusia często, pije mało, no i zawsze w domu ma furagin.
                                    • ponponka1 Re: ZUM bez objawów 02.02.12, 15:33
                                      ja tez bralam furagin na refluks. Przez 7 lat. Z tego co wiem, to on mi tego refluksa nie wyleczyl, ja go ciagløe mam, choc juz nie taki odchylony (moj organizm sam go wyprostowal - podobno sie zdarza). Za to furagin nie pozwalam by sie rozinelo zapalnie (w koncu mocz zalega w kanalikach). Zatem furagin jest chyba zapobiegawczo a nie leczniczo?
                                      • madziulec Re: ZUM bez objawów 02.02.12, 17:06
                                        Wiesz ...
                                        Furagin podaje sie po to, by nie bylo ZAKAZEN.
                                        Wady w budowie w cudowny sposob nie wyleczy. Nie spowoduje, by moczowody raptem byly albo odpowiednio umiejscowione albo mialy odpowiednia sluzowke. To sie kurza twarz nie da. Ni cholery.

Za to.. reflux bardzo czesto powiazany jest z zakazeniami, bo sa bakterie. Jk sie ten mocz juz tak cofa to sa te zakazenia, ot tak obrazowo. I jak juz sa to powstaja tzw. blizny na nerkach. Kazda taka blizna na nerce to zmniejszenie zdolnosci filtrowania. A w koncu zdolnosc moze dojsc do zera. I juz. I wtedy nie pozostaje nam nic innego jak szukac dawcy.
                                        Stad podaje sie zapobiegawczo furagine, stad leczy sie szybko antybiotykami.

A mocz nie zalega w zadnych kanalikach jesli juz,a w pecherzu moczowym. Polecam zapoznanie sie z mechanizmem wydalania moczu. Calkiem fajny jest odcinek "Bylo sobie zycie" pt "Nerki".
                                        • ponponka1 madziu czytaj 03.02.12, 13:46
                                          madziulec napisała:

> Wiesz ...
                                          > Furagin podaje sie po to, by nie bylo ZAKAZEN.
                                          > Wady w budowie w cudowny sposob nie wyleczy.

Przeciez wlasnie to wyzej napisalam. Nie zaperzaj sie tak od razu, tylko dlatego, ze ktos tez wie cos o refluksie z wlsanego doswiadczenia. Napisalam tez ze ja ten refluks nadal mam.....zalecozny (co nie znaczy ze jest wyleczony).

A teraz wez szklanek wody zanim znowu mi odpowiesz to o czym i pisze i wiem smile
                                          • madziulec ponponka nie bajdurz 03.02.12, 15:13
                                            Cewka moczowa ZADNYCH kanalikow nie ma.
                                            Refluks nie polega na zadnych odksztalceniach w cewce moczowej, wiec kolejne przeklamanie.
                                            Nastepne wynika w tym, ze z uporem maniaka twierdzilas, ze bialko w moczu swiadczy o refluksie.

Zamiklnij i wstydu sobie oszczedz.
                                            Bo jesli zaczniesz dawac rady, to cholera matki zwariuja. Bo takie glupoty gadasz, ze powinnas sie wstydzic.
                        • madziulec Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 21:43
                          Gdy moj Misiek byl maly mialam tzw. zlecenie stal ena badanie moczu i robilam takowe doslownie raz na tydzien.
                          I kiedys pozwolilam sobie na drobny eksperyment:
                          - Miska nie umylam tylko zalozylam woreczek - wynik ... no wiadomo ZUM wink
                          - Miska umylam, zalozylam woreczek - podejrzenie o ZUM
                          - Misiek nieumyty, mocz pobrany do woreczka - zero podejrzenia o ZUM.

Probki byly pobierane 3 dni pod rzad.
                        • aniaurszula Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 22:49
                          mi tez zdarzylo sie pobrac do woreczka na posiew i zawsze wyszedl jalowy wg mnie liczy sie sposob pobrania tzn zabiegi przed a nie czy jalowy woreczek, kubeczek, szpatulka, mi lekarz wyraznie powiedzial nawet minimalne dotkniecie palcem czy musniecie wanny a wynik bedzie bledny, laboratorium zrobi selekcje bakterii moze sie okazac ze sa to bakterie znajdujace sie np tylko na wannach, brodzikach
                    • madziulec Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 21:41
                      Slonko, ja rwe wl0osy z mojego pustego lba gdy czytam po raz kolejny gdy TA SAMA mama, ktorej miesiac wczesniej pisalam grzecznie, bez uszczypliwosci co ma zrobic, jak pobrac mocz i tak dalej, na forum (zwykle juz innym, czyli jesli wczesniej pytala na Zdrowie dziecka to teraz pyta na Male dziecko na przyklad) znow zglasza problem z ukladem moczowym.

Nie jestem po to, by na kogos wrzeszczec. Ale tez nie jestem po to, by ze mnei robic idiotke.
                      Jesli pisze - nei pobieraj za pomoca woreczka, a ktos to robi, bo... taki ma kaprys, nie chce mu sie inaczej, twierdzi, ze szkoda mu budzic dziecka (tu podaje wiele mozliwosci) to ja nie mam sily tlumaczyc wiecej dlaczego nei nalezy stosowac woreczkow.

Jesli matka pisze, ze dzieciak kolejny raz ma ZUM i pyta co ma zrobic to ja pisze: idz i zrob cystografie, scyntygrafie i badania urodynamiczne. Zeby sprawdzic. A ta w lament, ze dziecko traume bedzi emiec, ze placze, ze ona tego nei przezyje, nei wspominajac juz o dziecku.
                      No i co wtedy? Masz ochote napisac: a to wiesz co glupia babo, po co piszesz na forum co amsz zrobic skoro i tak wszelkie rady masz gdzies.

Taka prawda.

Po 8 latach na forum napatrzylam sie. Udzielalam sie na gg (ludzi enie mieli jakos sumienia, o 24 potrafili roszczeniowo wrecz ZADAC pomocy), udzielalam porad przez maila (podobnie jak przez gg - jesli nie bylo odpowiedzi nastepnego dnia rano potrafily isc wiachy, bo jak moge nie odpowiedziec). Empatia sie skonczyla. Sorki.
                • madziulec Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 19:00
                  Slonko,
                  przerazona czy przejeta matka bardzo czeto slyszy 5 przez 10 i potrafi wiele uslyszec lub niedoslyszec. Obie opcje zdarzaja sie rownie czesto.
                  Informacji na forum, co to niby lekarz powiedzial naczytalas sie pewnie tyle samo razy, co i ja. Czasem mozna to zamieszczac jako tzw. "michalki", bo od razu widac, ze matki przekrecaja nazwy, kompletnie nei majac pojecia co i jak. Taka prawda.

Dlatego podkreslam, ze moja wiedza nie pochodzi tylko z okresu, gdy leczylam swoje dziecko. Nie pochodzi z informacji od lekarzy (bo oni jak wiadomo swojej wiedzy strzega bardzo skrzetnie). Pochodzi natomiast z wielu innych zrodel, ktore do dnia dziejszego zajmuja poczestne miejsc ena mojej polce, czesto z niej zdejmowane, po to nawet, by komus napisac co daje robic.
                  • slonko1335 Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 20:22
                    Magda ale pisz, pisz bo wiesz co robić, nakieruj ale nie wieszając psy na każdym kto trafił na debilnego lekarza...a że matki się mylą, no to jasna sprawa, zdecydowana większość z medycyną ma zero wspólnego poza korzystaniem jako pacjent. No i żeby tak różówo nie było i tylko te matki się nie myliły to wspomnę tylko, że jak trafiliśmy z młodą do szpitala z nawrotem ZUm, pani doktor źle odczytała wynik posiewu i zleciła antybiotyk na który Alki proteus był niewrażliwy-lekarka taka sprytna to co się zdenerwowanej matce dziwić...
            • melancho_lia Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 13:12
              Nie dyskutuj z Madziulcem, ma monopol na wiedzę w tym temacie, uważa się za mądrzejszą od większości lekarzy.
              Ja bym jednak zaufała lekarzom, jakoś dzieci masowo nie trafiają z urosepsą do szpitali.
              • madziulec Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 14:56
                Widzisz Melancholia, porady udzielone na forach gazety i trafne moge liczyc w tysiacach.
                Osoby, ktore do mnie bezposrednio sie zwracaja rowniez.

Chyba musisz miec jakis kompleks nizszosci, ze to nie Ty jestes "the chosen one"... No coz, do roboty i tyle. Nikt nie zabrania siedziec po nocach, czytac, tlumaczyc z 3 jezykow...
                To naprawd edozwolone, co wiecej cholernie wskazane.
                Po prawie 8 latach mi sie znudzilo. A porady udzielane przez niektorych sa na poziomie przedszkolakow, wiec ucieszylabym sie, gdyby znalazlo sie sporo osob, ktorych wiedza bylaby na naprawde przyzwoitym poziomie.

Ale Ty mimo jakiejs tam wiedzy jedynie potrafisz dochrzaniac sie. Wiec do roboty moja droga i skoncz z kompleksami.
                Jak bedziesz grzeczna to moze przepisze na Ciebie domene i forum wink W koncu obecnie zajelam sie tematyka autyzmu
                • agar2208 Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 15:23
                  Madziulec, ale mnie na prawdę nie interesuje ile Ty znasz języków, jaka mądra jesteś, ile masz forum założonych itp.
                  Daj już spokój.
                  Ja nie mam takiej potrzeby dowartościowywania się. Jak już wcześniej pisałam mam lekarza, który skończył medycynę, posiada doświadczenie i któremu ufam. Nie ufam natomiast osobom, które naczytały się mądrych książek i nie posiadają żadnej praktyki, no chyba , że za leczenie też się wzięłaś.

• melancho_lia Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 20:14
                  No to rzeczywiście alfa i omega z Ciebie, szkoda tylko że taka zakompleksiona...
                  Nie Ty jedna jesteś mądra, choćbyś i bardzo chciała.
                  Nie interesują mnie Twoje domeny ani wykształcenie. Ja też znam trzy języki i co? Nie ma to tutaj znaczenia.
                  No faktycznie widać, że chcesz być "the chosen one", moze w wyborach wystartujesz? Skoro taka mądra i wykształcona jesteś....
    • frestre Re: ZUM bez objawów 01.02.12, 09:46
      przy jedynym ZUM pediatra przepisała bactrim...pomógł od razu, co potwierdziło kolejne badanie moczu
      • bezak25 Dziewczyny, wszystko fajnie i pięknie, ale... 01.02.12, 19:37
        napiszcie proszę jak skutecznie pobrać mocz na posiew u 1,5-rocznej dziewczynki, bo nie mam już pomysłów. Nawet na zwykłe badanie jest problem, bo moczu mało, młoda bardzo mało pije (od zawsze, taki typ) i zawsze ten mocz na raty zbieram. I jestem w kropce, bo od 2 tygodni bujam się z bakteriami w moczu (reszta ok), ale mocz mega śmierdzący, młoda łapie się za pieluchę, widać, że coś jest niehalo. Leczona, oczywiście, furaginem uncertain
        Pediatra stwierdziła, że posiewu nie ma co robić, bo za długo się czeka itd. - ręce opadają, ale ja zamierzam i tak zrobić, tylko, kurka, JAK POBRAĆ ten cholerny mocz???!!!!!

Help!!!
        • melancho_lia Re: Dziewczyny, wszystko fajnie i pięknie, ale... 01.02.12, 20:16
          Obudx dziecko ciut wcześniej, wsadx do wanny, umyj mydłem, wytrzyj papierowym ręcznikiem, kubek w dłoń i powinna nasikac. pamiętaj nie łap od razu tylko po chwili, ze środkowego strumienia.
          Na posiew wcale nie musi być dużo, u mnie w szpitalnym labie wystarczało niewiele. Na posiew nie czeka się długo (to znaczy w większości każą czekać tydzień, ale można znaleźć miejsce gdzie wynik jest po 2 góra trzech dniach).
        • slonko1335 Re: Dziewczyny, wszystko fajnie i pięknie, ale... 01.02.12, 20:25
          najłatwiej z samego rana, obudzić zanim zdąży w pieluszkę nad ranem, i tak jak pisała melancholia-do wanny, umyć i czatować. U mojego syna zawsze bez problemu łapałam, u córki neistety znacznie gorzej i cyrki były totalnesad
          • bezak25 Re: Dziewczyny, wszystko fajnie i pięknie, ale... 01.02.12, 20:30
            u syna to ja tez nigdy nie miałam problemu wink, No, ale przecież po nogach też leci, do tego te krótkie pulchne giry - między kostki mam jej ten pojemnik podłożyć?? Serio pytam, bo inaczej to dotknę nim jej ud/nóg.
            • slonko1335 Re: Dziewczyny, wszystko fajnie i pięknie, ale... 01.02.12, 20:33
              moje to chuderlaki i nogi jak patyki wiec takiego problemu nie miałam, Alka za to mocz wstrzymywała i nie sikała po prostu a ja mogłam się skichać i sobie pół dnia z kubeczkiem stać...
              • guderianka Re: Dziewczyny, wszystko fajnie i pięknie, ale... 01.02.12, 21:16
                Wsadzałam do brodzika i puszczałam wodę. Chłodną. Na noc daj sporo wody do wypicia, obudź dużo wcześniej niż zwykle. Ja przemywałam octeniseptem i wycierałam sterylnymi gazikami-pamiętaj o moczu ze środkowego strumienia i specjalnym sterylnym pojemniku. Nie trzeba dużo, wystarczy do badania jak będziesz miała chociaż 15-20ml. Po pobraniu zanim wyjedziesz do laboratorium wstaw mocz do lodówki
                • aniaurszula Re: Dziewczyny, wszystko fajnie i pięknie, ale... 01.02.12, 22:38
                  w mojej przychodni wystarczy aby specjalna jalowa szpatulke obsikac i z tego zrobia posiew , przy starszych dzieciach latwo wykonac z modsza 15 mczna jeszcze nie probowalam. wiec moczu nie musi byc duzo
                  • agaja5b Re: Dziewczyny, wszystko fajnie i pięknie, ale... 03.02.12, 14:24
                    Ja robiłam wg instrukcji naszej nefrolog czyli budzę rano wcześniej niż zwykle wstaje(wcześniej mam naszykowany pojemnik odkręcony ale zakryty, gaziki z rywanolem czy czymś do odkażania) wsadzam do wanny, podmywam ale nie wycieram niczym tylko przemywam gazikami i czatuję na środkowy strumień, jak zaczyna sikać po chwili podstawiam kubeczek. Aha i polecam stać z szeroko rozstawionymi nogami. Jak była młodsza to trzymałam ją za podudzia a mąż podstawiał kubeczek. Technicznie do ogarnięcia ale wszystko musi być sprawnie zrobione. Po kilku razach nabierasz wprawy i moczu nie musi być dużo. u nas absolutnie nie przyjmowali obsikanych szpatułek ani pojemników do zwykłego badania moczu tylko te sterylne w opakowaniu.
                    • ponponka1 Re: Dziewczyny, wszystko fajnie i pięknie, ale... 03.02.12, 14:49
                      Super opis. Da sie smile

agaja5b napisała:

u nas absolutnie nie przyjmowali obsik
                      > anych szpatułek ani pojemników do zwykłego badania moczu tylko te sterylne w op
                      > akowaniu.

Bo posiew, jak nazwa wskazuje musi, byc sterylny. Ja dostawalam takie pojemniki w przychodni...teraz chyba mozna kupic w aptece.
                      • aniaurszula Re: Dziewczyny, wszystko fajnie i pięknie, ale... 03.02.12, 22:50
                        w naszej przychodni daja specjalna szpatulke ktora umocowana jest do nakretki pojemniczka jalowego, pojemniczek odkrecam i wyjmuje szpatulke trzymam w reku i podkladam aby mocz po niej plecial wazne jest aby niczego nia nie dotknac ta szpatulka tylko nakretke, obsikujemy i zamykamy w pojemniczku, ale w aptekach sa wyjalowione pojemniczki wystarczy zaznaczyc przy kupnie
    • zabulin Re: ZUM bez objawów 02.02.12, 22:23
      Mój syn miał zum zdiagnozowane jak skończył 10 dni bodajże.

Spał mi po 7 godzin non stop,musiałam go mocno wybudzać na jedzenie. Nie przybrał ani grama. Był apatyczny.

Uparłam się i w związku z powyższym dostałam skierowanie do szpitala.
      Zagorączkował kilka godzin po przyjęciu na oddział (diagnozy jeszcze nie było).

Miał robione usg jamy brzusznej (powtarzane za pół roku).
      W wypisie lekarz zaznaczył, ze "ze względu na wiek dziecka odroczono decyzję o cystografii mikcyjnej'.

Po wyjściu ze szpitala przez pół roku robiliśmy badanie moczu (ogólne i posiew) chyba raz na dwa tygodnie.
      Za każdym razem syna przygotowywałam do badania ściśle wg zaleceń.
      nieraz wyniki przyprawiały mnie o zawrót głowy.

Syn wesoły jak skowronek, rośnie w oczach,a tu jakis kalafior wyhodowany.

Kiedyś zrobiliśmy eksperyment- pobieraliśmy mocz na posiew przez trzy dni z rzedu.
      Wynik z poniedziałku dał bakterię, wynik z wtorku -bez bakterii, wynik ze środy inna bakteria niż w pon.
      Kwiatki po prostu.

Poźniej lekarz kazał dać sobie spokój, twierdząc że leczy się się dziecko a nie wynik.

Zalecam upieranie się przy badaniach, badanie, ale nie zgadzam się że to takie proste jak twierdzi pewna osoba.Tzn pobranie dobrej próbki.
      • najma78 Re: ZUM bez objawów 03.02.12, 12:30
        U dzieci ponizej 3-go roku zycia moze byc problem z pobraniem ''czystej'' probki moczy, bo tak male dzieci zazwyczaj nie potrafia oddac strumienia moczy do butelki do tego przeznaczonej, dlatego robi sie to w szpitalach oczywiscie przy znieczuleniu, bardziej skomplikowane, tak. ale bez obaw, ze wynik bedzie zafalszowany. Co do tych skomplikowanych badan np. cystografii to w standardach ogolnie przyjetych po drugiej infekcji ukladu moczowego nalezy wykonac USG, nie jest to badanie, ktore da bardzo szczegolowy wynik, ale dosc dokladny obraz, a przy powtarzajacych sie tego rodzaju infekcjach zawsze nalezy robic tzw. posiew, bo tu nie ma zartow i chyba zaden lekarz z licencja nie pozwoli sobie na zlekcewazenie takiej infekcji? Chyba sie nie myle? Lekarz, nawet tzw. rodzinny powinien miec wystarczajaca wiedze medyczna aby rozpoznac objawy, zinterpretowac odpowiednio wyniki badan moczu i wlaczyc odpowiednie leczenie i postepowanie. Infekcje ukladu moczowego najczesciej wywoluje ecoli i leczenie jest proste i skuteczne, daje sie antybiotyk, stosuje sie leczenie domowe, ale u niemowlat zwlaszcza mlodszych niz 3 m-ce szpitalne, ale jesli badanie wykaze inne bakterie niz ecoli, antybiotyki nie dzialaja w ciagu 48h dochodza mniej typowe objawy to nalezy skierowac na dokladniejsze badania i tu decyduje specjalista. W infekcjach ukladu moczowego decyduje lekarz, od niego pownniscie dostawac szczegolowe i profesjonalne informacje, a nie od osob na forum chocby bardzo obeznanych z tam tematem, bo to jak wiadomo infekcje, ktore moga byc grozne w skutkach.
    • pineska002 Re: ZUM bez objawów 19.07.13, 20:25
      Witam. Mój 2,5 letni syn też ma problem z bakteriami miał badanie moczu i wyszły liczne bakterie i podwyższone leukocyty. Była robiona cystografia ale wszystko w porządku i usg brzucha tam okazało się że syn na podkowatą nerkę ale tym nie kazali się przejmować A i byliśmy w szpitalu i tam antybiotyki i po wyjściu do domu dalej antybiotyki. I jakoś te bakterie i leukocyty się unormowały ale nie znikły.neurolog powiedział żeby się tym nie przejmować. Syn miał leukocytów 0-2 wpw i poj.bakterie. I tak minął rok . Ale przez ten rok syn ani grama nie przytył.Ostatnio robiła mu badanie moczu i dalej ma pojedyncze bakterie i leukocyty do 2. I czy to przez to że te bakterie są syn nie przybiera na wadze? To były, są bakterie coli.
      • anusia_magda Re: ZUM bez objawów 22.07.13, 09:22
        Ostatnio robiła mu badanie moczu i dalej ma pojedyncze bakterie
        > i leukocyty do 2. I czy to przez to że te bakterie są syn nie przybiera na wadz
        > e? To były, są bakterie coli.

no ale wyniki przecież ma w normie to o co chodzi?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka