Dodaj do ulubionych

Dziecko w aucie

27.02.12, 16:41
Po której stronie macie fotelik na tylnej kanapie w samochodzie? Za siedzeniem kierowcy czy pasażera? Ja mam za siedzeniem kierowcy i trochę jest mi "niewygodnie" jak jadę z Synkiem, bo Go nie widzę uncertain Ale podobno za kierowcą jest bezpieczniej.
Jak jest u Was? smile
Obserwuj wątek
    • marlenka_p Re: Dziecko w aucie 27.02.12, 16:44
      Podobno najbezpieczniej jest na środkowym miejscu tylnej kanapy.
      Ja mam foteliki za siedzeniem kierowcy i za siedzeniem pasażera z racji posiadania dwójki dziecismile
      • duma.uprzedzenie Re: Dziecko w aucie 27.02.12, 16:50
        Ja mam za fotelem pasażera.
    • monikaa13 Re: Dziecko w aucie 27.02.12, 16:56
      Od urodzenia, już 5 lat za siedzeniem kierowcy. Podobno tak jest najbezpieczniej. Na środku nie możemy, bo mamy pas biodrowy.
    • pysia_35 Re: Dziecko w aucie 27.02.12, 16:57
      najbezpieczniej na środku. ja woże za fotelem pasażera bo za fotelem kierowcy nie widze dziecka.
    • abigail83 Re: Dziecko w aucie 27.02.12, 17:07
      Za fotelik.info:

Najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie, jeśli chodzi o montaż fotelika samochodowego dla dziecka, to miejsce pośrodku tylnej kanapy, o ile jest ono wyposażone w 3-punktowy pas bezpieczeństwa lub mocowanie ISOFIX. Zapewnia ono najlepszą ochronę dla dziecka podczas zderzenia bocznego poprzez oddalenie od strefy uderzenia. Jeśli miejsce środkowe nie posiada 3-punktowego pasa lub ISOFIX, to wybierz miejsce na tylnej kanapie za pasażerem. Przy awaryjnym zatrzymywaniu samochodu na ruchliwej ulicy możliwi to dziecku bezpiecznie wsiadać i wysiadać lub nam bezpiecznie wyjmować fotelik z niemowlęciem. Informacje o rzekomej znaczącej przewadze siedzenia za kierowcą są MITEM - są nieuzasadnioną wiedzą ze statystyk wypadków.

UWAGA: Zwróć uwagę na stabilność mocowania fotelika! Z uwagi na różnice w wyprofilowaniu siedzeń nie na każdym siedzeniu i nie w każdym samochodzie fotelik daje się sztywno zamontować. Chwiejne zamocowanie fotelika na środkowym siedzeniu samochodu jest zdecydowanie gorsze, niż stabilne zamocowanie na siedzeniu za pasażerem.
      • marysia_m24 Re: Dziecko w aucie 27.02.12, 17:20
        abigail83 napisała:

> Informacje o rzekomej znaczącej przewadze siedzenia za kierowcą są MITEM - są nieuzasadnioną wiedzą ze stayystyk wypadków.

A właśnie, że są bardzo uzasadnioną wiedzą... Za kierowcą jest najbezpieczniej, bo w razie wypadku kierowca instynktownie próbuje ochronić siebie, a co za tym idzie i miejsce na tylnym siedzeniu. I skoro statystyki to potwierdzają, to tylko potwierdza słuszność tejże tezy...

• memphis90 Re: Dziecko w aucie 27.02.12, 20:20
          Za kierowcą jest najbezpieczniej,
          > bo w razie wypadku kierowca instynktownie próbuje ochronić siebie,
          Aha, czyli widząc idiotę idącego na czołowe instynktownie odbija w prawo, na pobocze. Odsłaniając właśnie lewy bok - i siedzenie pasażera. Jak auto obróci, to dostanie właśnie pasażer na siedzeniu za kierowcą.
      • ponponka1 Re: Dziecko w aucie 28.02.12, 14:48
        abigail83 napisała:

> Za fotelik.info:
        >
        > [i]Najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie, jeśli chodzi o montaż fotelika sam
        > ochodowego dla dziecka, to miejsce pośrodku tylnej kanapy,

100% zgody

o ile jest ono wypos
        > ażone w 3-punktowy pas bezpieczeństwa lub mocowanie ISOFIX.

Autorzy tej strony nie wiedza ze istnieja foteliki, ktore mozna montowac na pas 2-punktowy - np Britax Max Way lub Hi Way

Zapewnia ono najlep
        > szą ochronę dla dziecka podczas zderzenia bocznego poprzez oddalenie od strefy
        > uderzenia.

Dokladnie. Im dalej od strefy zderzenia tym lepiej

Jeśli miejsce środkowe nie posiada 3-punktowego pasa lub ISOFIX, to
        > wybierz miejsce na tylnej kanapie za pasażerem. Przy awaryjnym zatrzymywaniu sa
        > mochodu na ruchliwej ulicy możliwi to dziecku bezpiecznie wsiadać i wysiadać lu
        > b nam bezpiecznie wyjmować fotelik z niemowlęciem.

Zgadzam sie, lepiej miec dziecko w trakcie wysiadania od strony pobocza.

Informacje o rzekomej znaczą
        > cej przewadze siedzenia za kierowcą są MITEM - są nieuzasadnioną wiedzą ze stat
        > ystyk wypadków.

roznie to bywa ale do mnie przemawia bezpieczne wychodzenie od strony pobocza by montowac fotelik za pasazerem.
    • anula56 Re: Dziecko w aucie 27.02.12, 17:28
      U mnie dylematu nie ma, gdyż dzieci dwójkasmile
      • eliszka25 Re: Dziecko w aucie 27.02.12, 18:08
        tez mamy dwoje dzieci i tez nie ma dylematu, siedza jedno za kierowca, drugie za pasazerem. na srodkowym siedzeniu tylnej kanapy montujemy fotelik tylko wyjatkowo, bo to siedzenie jest mniejsze i takie jakby bardziej wypukle i fotelik sie buja na boki, chocby nie wiem jak naciagnac pasy.
    • mamatin Re: Dziecko w aucie 27.02.12, 19:23
      za siedzeniem pasazera
    • anetchen2306 Re: Dziecko w aucie 27.02.12, 19:23
      Na srodkowym siedzeniu, na tylnej kanapie. Lubi widziec, co przed nia, nie kopie zbytnio w moj fotel, ma wiecej miejsca na nogi. Fotelik mocowany pasem trojpunktowym.
    • slonko1335 Re: Dziecko w aucie 27.02.12, 19:40
      Jak dziecko było jedno, jeździło na środkowej kanapie-teraz jest dwoje i jeżdżą za fotelami.
    • agni71 Re: Dziecko w aucie 27.02.12, 19:51
      Za kirowcą, za pasażerem i jeszcze na dokładkę pośrodku smile
    • david-jonas Re: Dziecko w aucie 27.02.12, 19:57
      Wlasnie ze nie.Jak masz tylko jedno dziecko to powinno siedziec po drugiej stronie,a to uzasadnione jest tym ze jakbys musiala sie gdzies zatrzymac z dzieckiem przy skraju ulicy to maly bedzie mogl spokojnie wyjsc na pobocze a nie w strachu ze wyskoczy zaraz pod auto,no i dla ciebie bezpieczniej.
      • ewela345 Re: Dziecko w aucie 27.02.12, 20:02
        Za siedzeniem pasażera.
      • monikaa13 Re: Dziecko w aucie 27.02.12, 20:04
        Dla mnie ważniejsze jest, że w razie wypadku intuicyjnie ratuję zapewne siebie i wtedy dziecko za mną jest bezpieczniejsze.
        • memphis90 Re: Dziecko w aucie 27.02.12, 20:21
          Kierowca ratuje siebie i odsłania właśnie lewy bok- siedzenie pasażera...
          • sokhna Re: Dziecko w aucie 27.02.12, 20:42
            Niektorym nie przetlumaczysz wink

Moja w miescie jezdzi z tylu za pasazerem, w dluzsze trasy mam ja obok siebie (ze wzgledu na chorobe lokomocyjna).
      • tempera_tura Re: Dziecko w aucie 28.02.12, 14:25
        Z dzieciem nie należy sie zatrzymywać przy ulicy... A jak juz jest konieczność to wyciagać je od drugiej strony bez otwierania drzwi od strony dzieciaka...
        To tylko kwestia wygody, bezpieczniej jest za kierowcą.
    • camel_3d Re: Dziecko w aucie 27.02.12, 21:30
      za pasazerem....

czemu za kierowca ma byc bezpieczniej??
    • kamelia04.08.2007 Re: Dziecko w aucie 27.02.12, 21:36
      jedno za kierowca, drugie za pasażerem.
      Za kierowca starsze przodem do kierunku jazdy, za pasazerem - tyłem do kierunku jAzdy.

Inaczej sie nie da.
    • jul-kaa Re: Dziecko w aucie 27.02.12, 21:47
      Mamy fotelik mocowany tyłem, nie mógł być za siedzeniem kierowcy, bo przednie siedzenie trzeba było przesunąć mocno do przodu.
    • bezak25 Re: Dziecko w aucie 27.02.12, 21:50
      najbezpieczniej to jest na środku kanapy z tyłu. U nas dwójka dzieci, więc foteliki z lewej i prawej strony tylnej kanapy. Kiedy mieliśmy jedno dziecko fotelik montowaliśmy za fotelem pasażera, bo mąż mógł wtedy wygodnie ustawić sobie swój fotel (małe auto).
    • joshima Re: Dziecko w aucie 27.02.12, 21:50
      U mnie za fotelem pasażera, bo za fotelem kierowcy się nie mieści (fotelik tyłem do kierunku jazdy do 25kg)
      • free.groszek Re: Dziecko w aucie 27.02.12, 22:21
        Za fotelem pasażera, bo fotelik tyłem do kierunku jazdy i za kierowcą się nie mieścił. Fotelik tyłem do 18kg, córka ma 2 lata i 9 miesięcy. Jak z nią jadę to jej nie widzę, ale to nie problem, ogląda wszystko sobie przez tylną szybę.
    • wiola_wd Re: Dziecko w aucie 28.02.12, 01:33
      na co dzień, czyli krótka trasa z domu do przedszkola fotelik jest za siedzeniem kierowcy - tak jest wygodniej i bezpieczniej akurat na tym kawałku drogi w tej konkretnej sytuacji - pod naszym przedszkolem parkuje się po lewej stronie drogi więc to ja jako kierowca wysiadam na pobocze/chodnik. Samochód mam trzydrzwiowy więc i córkę wyciągam z fotela z mojej strony, czyli na chodnik a nie na drogę.
      Jeśli jedziemy trochę dalej niż do przedszkola to fotelik przepinamy na miejsce za pasażerem - to jest najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie poza środkowym miejscem na tylnej kanapie - niestety u nas mimo trzypunktowych pasów na środkowym miejscu fotelik nie jest stabilny dlatego montujemy z boku.
    • silje78 Re: Dziecko w aucie 28.02.12, 09:39
      w mieście za pasazerem. wygodniej jest nam ją tak wpinać i wypinać. w trasie na środku.
      fotelik 15-36kg.
      • kasialip5 Re: Dziecko w aucie 28.02.12, 09:51
        Ja mam 3 dzieci- 3 foteliki zajmują całą tylną kanapę w samochodzie, więc dylematu nie mam wink
    • fasol-inka Re: Dziecko w aucie 28.02.12, 11:13
      za pasażerem, za kierowcą się nie mieści
    • lianis Re: Dziecko w aucie 28.02.12, 11:19
      w jednym aucie fotelik jest zamocowany na pasach na srodku, w drugim na isofix za pasazerem
    • donkaczka Re: Dziecko w aucie 28.02.12, 11:34
      na wszystkich trzech hehe
    • blaszany_dzwoneczek Re: Dziecko w aucie 28.02.12, 14:32
      Pośrodku. Tak najbezpieczniej.
    • mw144 Re: Dziecko w aucie 28.02.12, 14:45
      Z obutongue_out Ale póki miałam jeden to był za siedzeniem kierowcy.
    • shige Re: Dziecko w aucie 28.02.12, 14:58
      Teoretycznie najbezpieczniejsze jest miejsce tzw. vipowskie czyli od strony pasażera.Praktycznie takiego miejsca nie ma, bo nie jesteśmy w stanie przewidzieć jak zachowa się samochód w momencie uderzenia (może się obrócić, przewrócić na bok, dachować, zapalić), więc mitem jest że kierowca instynktownie chroni siebie.To co zabija dzieci w wypadkach to urazy wewnętrzne powstałe na wskutek przeciążenia ( miejsce ma niewielkie znaczenie).Tu rada jest jedna jeździć wolniej i zapinać dzieci w fotelikach praktycznie" na sztywno".
      • shige Re: Dziecko w aucie 28.02.12, 15:01
        A i jeszcze jedno!Mnóstwo dzieci odnosi podczas wypadków poważne obrażenia na wskutek uderzenia przez przedmiot który znajduję się w samochodzie dlatego mój apel do państwa aby ograniczyli Państwo ilość swobodnie latających po samochodzie rzeczy...
        • paliwodaj Re: Dziecko w aucie 28.02.12, 15:46
          tak, miejsce w samochodzie to tylko jakis tam procent przyczyniajacy sie do bezpieczenstwa, inne czynniki to to co opisala shige, a tez i jakosc i marka samochodu, miejsca po jakich auto sie porusza ( np autostrady a drogi wiejskie) ,zdolnosci kierowcy i tu tez zalicze bezsens patrzenia sie na dziecko w czasie jazdy , no kurcze w czasie jazdy to nalezy patrzec przed siebie !!!!
          wiec tak bardzo sie nie ekscytujcie samym miejscem umieszczenia fotelika
    • ola33333 Re: Dziecko w aucie 28.02.12, 20:52
      z tylu po ukosie, raz jak corka siedziala za mna (czyli kierowca) to strasznie zwymiotowala, bo miala tam ograniczony widok do przodu, zaslanialam jej horyzont.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka