eat.clitoristwood 04.03.12, 20:42 nabywa świadomości własnej osobowości, świadomości indywidualnego istnienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
memphis90 Re: Kiedy dziecko 04.03.12, 21:03 Podobno ok. 18 mż. To ten moment, kiedy zaczyna rozpoznawać siebie samego w lustrze czy na zdjęciach. Odpowiedz Link Zgłoś
illegal.alien Re: Kiedy dziecko 04.03.12, 23:41 Naprawde? Ja odnosze wrazenie, ze moje dziecko juz od dawna siebie poznaje na zdjeciach czy w lustrze - na pewno jak widzi siebie na filmikach to sie cieszy i wyraznie reaguje inaczej niz na filmiki z obcymi dziecmi czy doroslymi (ma 15 miesiecy, cieszy sie ze swoich zdjec i filmikow od okolo 10-11 miesiaca zycia). Musze przeprowadzic na niej test ze szminka - szkoda, ze wczesniej na to nie wpadlam Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: Kiedy dziecko 04.03.12, 23:19 Spróbuj mu narysować coś na czole. Ale dyskretnie, szminką albo czymś. Potem postaw dziecko przed lustrem. Jak zacznie macać swoje czoło, nie lustro, znaczy, że kuma. Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: Kiedy dziecko 05.03.12, 00:14 Gdybym podeszła do lustra i zobaczyła na swoim czole czerwoną kropkę, to przetarłabym lustro Odpowiedz Link Zgłoś
gemmi18 Re: Kiedy dziecko 05.03.12, 01:27 Czasami sama nie mam pewności, czy ja tę świadomość już nabyłam Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d jak ci powie "NIE" 05.03.12, 13:39 serio..bo wtedy juz wie, ze ma tez cos do powiedzenia i nie musi si ena wszytsko zgadza c Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: Kiedy dziecko 05.03.12, 13:52 podobno wtedy, kiedy zaczyna się lek separacyjny Odpowiedz Link Zgłoś