Dodaj do ulubionych

Fotelik na rower

24.03.12, 21:55
Podzielcie się proszę doświadczeniem w tej materiismileUpatrzyliśmy na all fotelik montowany na ramie-dziecko jedzie przodem do kierunku jazdy.Przed sobą ma jakby modlitewnik,o który może się oprzeć.Podałabym nr aukcji,ale nie wiem,czy można,a linka nie umiem wkleić.Jeśli macie podobny fotelik,napiszcie proszę ,jak się sprawdza?P.S.Córka ma 16msc.
Obserwuj wątek
    • aleksandra1357 Re: Fotelik na rower 24.03.12, 22:01
      Chodzi o wheelride? To jest chwalony i dobry fotelik, widziałam kilkoro dzieci tak jadących. Na moim rowerze niestety nie dało się takiego zamontować, mimo że pochopnie kupiłam - za krótka rama, nie mogłam z tym fotelikiem pedałować.
      Wyższość fotelika z przodu nad tym z tyłu:
      - dziecko więcej widzi
      - rower jest stabilniejszy, szczególnie jak się prowadzi
      - lepszy kontakt z dzieckiem

Niższość fotelika z przodu w porównaniu z tym z tyłu:
      - z tyłu jest dużo lepiej amortyzowany (buja się)
      - deszcz lub wiatr nie przeszkadzają dziecku za bardzo (skryte za plecami)
      - dużo wygodniej się jedzie rodzicowi
      - dziecko, które widzi tylko plecy rodzica, czasem bywa mniej upierdliwe w zgłaszaniu zachcianek i mniej gada wink
      • balbins Re: Fotelik na rower 24.03.12, 22:27
        tak,właśnie o ten
    • mikams75 Re: Fotelik na rower 24.03.12, 22:01
      zwroc uwage na to do jakiej wagi jest ten fotelik, zeby nie byl tylko na pol roku. I na to, czy bedziesz miala jak pedalowac.
      Ja mam z tylu i jestem bardzo zadowolona.
    • tijgertje Re: Fotelik na rower 24.03.12, 22:13
      Nie wiem, skad przeswiadczenie, ze z fotelikiem z przodu rower jest stabilniejeszy? Fotelik z przodu jest fajny, o ile rower ma dluga rame, bo trzeba miec miejsce, zeby bezpiecznie zsiasc nawet na ostrym zakrecie i w wielu modelach rowerow po prostu jest za malo miejsca. Fotelik tak jak i samochodowy powinno sie kupowac do konkretnego roweru. fotelik z przodu jest o tyle fajny, ze dziecko wiecej widzi i rodzic ma na nie oko, ale jesli chodzi o stabilnosc, to jednak z tylu jest duzo lepiej. Wez powies na kierownicy worek z 20kg ziemniakow i zbacz, jak sie jezdzi. w Holandii chyba wszyscy woza dzieciaki na rowerach, czesto po dwoje na raz, ale nie oszukujmy sie, warunki jazdy sa zupelnie inne. Wszedzie sa gladkie jak stol sciezki rowerowe, ale juz na kostce czy tym bardziej jakis wertepach tutejsze rozwiazania sie nie sprawdza.
      • aleksandra1357 Re: Fotelik na rower 24.03.12, 22:18
        Mi chodziło o stabilność, jak się prowadzi. Rowerem z dzieckiem z tyłu strasznie zarzuca, łatwo przewrócić rower, wiele razy mi się to zdarzyło niestety smile
        Wydaje mi się, że jednak ciężar położony na środku roweru, a nie z tyłu, mniej destabilizuje rower.
        Jednak jestem osobiście zwolenniczką tych z tyłu, jako wygodniejszych dla rodzica. Taki rowerek z przodu bardzo krępuje ruchy jadącego.
        • mikams75 Re: Fotelik na rower 24.03.12, 22:38
          rowerem nie rzuca jak fotelik nie jest wysuniety za bardzo do tylu. Srodek fotelika powinien byc blizej przodu niz srodek tylniego kola.
          • aleksandra1357 Re: Fotelik na rower 24.03.12, 23:03
            No tak, mój fotelik jest bardzo z tyłu, ale za to fajnie się buja wink

Mikams, błaga, tylnego. Sorry za poprawkę, ale mam ciężką alergię na słowo "tylni".
            • mikams75 Re: Fotelik na rower 24.03.12, 23:04
              błagaM jesli juz wink)
              • aleksandra1357 Re: Fotelik na rower 24.03.12, 23:09
                smile)
      • joshima Re: Fotelik na rower 25.03.12, 00:11
        Ale fotelik z przodu to nie jest to samo co fotelik powieszony na kierownicy. Chyba nie do końca zrozumiałaś o jaki model chodzi.
    • wiola_wd Re: Fotelik na rower 24.03.12, 23:15
      Weeride? mamy i polecamy smile

Córka przejeździła w nim 3 sezony, obecnie już wyrosła, tzn. pewnie dałabym radę jeszcze z nią pojeździć ale ona już woli sama smile, teraz fotelik czeka na synka siostry smile

Jeździ się bardzo fajnie, fotelik wcale nie przeszkadza kierującemu, jest wąski, lekki i zamontowany niezależnie od kierownicy i siedzenia.
      Dziecko masz pomiędzy własnymi ramionami więc możesz je w pewnym stopniu asekurować dodatkowo (oczywiście pasy są), można też na chwilę puścić kierownicę jedną ręką i np. wytrzeć dzieciakowi nos smile, promień skrętu jest taki sam jak bez fotelika.

Co do gabarytów dziecka - wygodnie jeździ się z dzieckiem do około 105 cm wzrostu, później jego kask masz już bezpośrednio pod swoją brodą wink, no i waga malucha - do 15 kg wg mnie. Co prawda w instrukcji jest podana dużo wyższa waga maksymalna ale z 15 kg już można się trochę spocić jadąc pod górkę smile

Mam porównanie z fotelikiem montowanym z tyłu i mnie osobiście dużo lepiej jeździ się z tym montowanym z przodu, jakoś tak stabilniej.
      • balbins Re: Fotelik na rower 23.04.12, 13:21
        No i kupiliśmy,a mała za Chiny nie chce wsiąśćsmileSuper,a tak chcieliśmy rowerkami w majówkę pośmigać,buuuuuu
        • aleksandra1357 Re: Fotelik na rower 23.04.12, 23:20
          balbins napisała:

> No i kupiliśmy,a mała za Chiny nie chce wsiąśćsmileSuper,a tak chcieliśmy rowerkam
          > i w majówkę pośmigać,buuuuuu

Hej, nie załamuj się. Mój roczniak jeździł w zeszłym roku, ale zapomniał. Wczoraj stargałam ze schodów rower z fotelikiem, rower dla starszaka, malucha po pachę i cała spocona chcę ruszać na wycieczkę. Mały (rok i 8 miesięcy) - histeria i panika. Nie wsiądzie na fotelik, prędzej wejdzie mi na głowę. Starszak: "Mamo, jedziemy już? Jedziemy? Jedziemy? Jedziemy?" Jak pomyślałam, że mam wnosić to wszystko z powrotem i brać wózek, to pomyślałam sobie w duchu "O nie". Wcisnęłam malucha siłą do fotelika (tak!), zapięłam pasem i z purpurowym od płaczu i przerażenia pojechałam. Po dosłownie 10 sekundach zaczął się uśmiechać. Uf, nie ma to jak przymus od czasu do czasu. Tak samo zapomniał o chuście i też go zmusiłam dla jego dobra wink
    • joshima Re: Fotelik na rower 25.03.12, 00:09
      balbins napisała:

> Podzielcie się proszę doświadczeniem w tej materiismileUpatrzyliśmy na all fotelik
      > montowany na ramie-dziecko jedzie przodem do kierunku jazdy.Przed sobą ma jakb
      > y modlitewnik,o który może się oprzeć.Podałabym nr aukcji,ale nie wiem,czy możn
      > a,a linka nie umiem wkleić.Jeśli macie podobny fotelik,napiszcie proszę ,jak si
      > ę sprawdza?P.S.Córka ma 16msc.
      A zwróciłaś może uwagę (widać na zdjęciach) w jak niewygodnej pozycji są nogi pedałującego rodzica? Poza tym sadzę, że dla nieco niższych rodziców może to być bardzo niewygodne.
      • kfiatuszkowa Re: Fotelik na rower 25.03.12, 06:17
        https://img2.timeinc.net/people/i/2010/cbb/blog/100524/camila-alves-300.jpg

wink
        • kfiatuszkowa Re: Fotelik na rower 25.03.12, 06:19
          A to jest to samo co ten weeride? AUKCJA
          • joshima Re: Fotelik na rower 25.03.12, 09:37
            Nie to samo. Zalinkowany przez ciebie wisi na kierownicy. To musi strasznie utrudniać kierowanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka