Dodaj do ulubionych

jakie kakao najlepsze?

25.03.12, 16:57
Raczej z tych dziecięcych co sie dosypuje i miesza. Chodzi mi o sklad,zawartość cukru i takie tam. Jakich firm używacie?
Obserwuj wątek
    • camel_3d Zadne... 25.03.12, 17:28
      Kup zwykle kakao, gorzki i zrob z mlekim....dosyp troche cukru... Te wsyzystki nesquiki maja taka ilosc cukru, ze szkoda gatac.
    • gemmi18 Re: jakie kakao najlepsze? 25.03.12, 17:29
      Takie gotowe, rozpuszczalne to chyba Nestle, ale to u babci pije, więc ras na ruski rok. A w domu mam zwykłe kakao gorzkie - wlewam trochę mleka, wsypuję 2 płaskie łyżki kakao, dolewam resztę mleka i mieszam. Robię to w szejkerze, łyżeczką długo się trzeba napracować smile. Przelewam do kubka i słodzę miodem - na szklankę 250 ml daję ok. 1 łyżeczki. Jest przepyszne. Na ciepło lepiej kakao się rozpuszcza w mleku.
    • azomim Re: jakie kakao najlepsze? 25.03.12, 18:56
      Do zwykłego kakao (koło łyżeczki na filiżankę) wlewam trochę wrzątku, żeby je rozpuścić, po czym zalewam do pełna mlekiem. Nie słodzę. Mój synek lubi gorzkiesmile
    • truscaveczka Re: jakie kakao najlepsze? 25.03.12, 19:59
      DecoMorreno ma rozpuszczalne 50%, cudownie pyszne, i sypie się niewiele, mniam smile Z popularnych najwięcej kakao, jakieś 18% ma GoodyCao z Lidla, zawiera też cynamon, przez co ma taki pyszny smaczek smile
    • kaskahh Re: jakie kakao najlepsze? 25.03.12, 20:45
      kakao granulowane to nie tylko nesquiki,.
      jak nie ma czasu, a zazwyczaj nie ma go rano, granulki ulatwiaja zycie. w sklepach ekologicznych popatrz. powinny miec mniej cukru. ale bez niego sie nie obedzie
      • bbuziaczekk Re: jakie kakao najlepsze? 25.03.12, 21:06
        Kupuje Nesqika a teraz mamy Puchatka.
        Ja sypie tylko jakies pol lyzeczki albo 1 plaska tak zeby byly jakies sladowe ilosci bo mlody bialego mleka nie chce wiec troche oszukuje mu to mleko a tez nie chce sypac tego wiecej bo po co.
        • eliszka25 Re: jakie kakao najlepsze? 25.03.12, 21:34
          a ja polecam bardzo szwajcarski wynalazek ovomaltine. nie jest to zwykle kakao, tylko zdrowy napoj na bazie zboza, z niewielkim dodatkiem kakao. nie jest to taki slodki ulepek, jak inne rozpuszcalne kakao dla dzieci, ma witaminy i w szwajcarii jest polecany jako zdrowe, pozywne sniadanie dla niejadkow, ktore rano nie maja ochoty na sniadanie przed szkola. moj 5-letni syn pije wlasnie takie kakao co rano, bo to jedyne, co w niego wmusze o takiej porze. w polsce tez mozna kupic. bardzo polecam.
          allegro.pl/listing/search.php?stringshockvomaltin%C4%99&sourceid=Mozilla-search
          • camel_3d Musze cie zmartwic... 26.03.12, 05:40
            Ovomltine zostala skrytykowana przez expertow od zywienia za duza ilosc cukru. Wiec az tak zdrowe to to nie jest. Ma prawie 18% cukru. Na poczatku byl to napoj dla oslabionych osob...taki energy drink smile). Ale reklama zrobila swoje i napoj jest reklamowany jako zdrowy dlamcalej rodziny. Co tak do konca prawda nie jest.

Najlepsze wciaz jest gorzkie, naturalne kakao z mlekiem i dodatkiem miodu.

> a ja polecam bardzo szwajcarski wynalazek ovomaltine. nie jest to zwykle kakao,
            > tylko zdrowy napoj na bazie zboza, z niewielkim dodatkiem kakao. nie jest to t
            > aki slodki ulepek, jak inne rozpuszcalne kakao dla dzieci, ma witaminy i w szwa
            > jcarii jest polecany jako zdrowe, pozywne sniadanie dla niejadkow, ktore rano n
            > ie maja ochoty na sniadanie przed szkola. moj 5-letni syn pije wlasnie takie ka
            > kao co rano, bo to jedyne, co w niego wmusze o takiej porze. w polsce tez mozna
            > kupic. bardzo polecam.
            > allegro.pl/listing/search.php?stringshockvomaltin%C4%99&sourceid=Mozilla-search
            • eliszka25 camel, raczej ja ciebie musze zmartwic 26.03.12, 14:38
              mie wiem camel, skad masz te rewelacje, ale w ovomaltine nie ma ani ziarenka bialego cukru. za to jest slod z jeczmienia, ktory daje wrazenie slodkosci (przynajmniej teoretycznie, bo dla mnie jest to w ogole nieslodkie i ja musze sobie doslodzic, synek pije bez cukru). nawet na opakowaniach jest zaznaczone, ze nie zawiera cukru, a sklad to: ekstrakt slodu z jeczmienia (65%), mleko odtluszczone, kakao, jajka i witaminy. jest to owszem napoj dosc energetyczny, bo sa w nim weglowodany z jeczmienia, ale cukru tam nie ma. dlatego, ze jest to dosc spora dawka energii, moze zastapic sniadanie niejadkowi lub dziecku, ktore rano nie jest w stanie nic zjesc zaraz po przebudzeniu. taki wlasnie jest moj syn i dlatego dla nas to bardzo dobre rozwiazanie. dodatkowa zaleta jest tez to, ze po zwyklym kakao mlody mial straszne zaparcia, a po tym jest wszystko w porzadku.

zwyklego kakao dla dzieci nie kupowalam nigdy, bo tam zawsze na pierwszym miejscu jest cukier, a kakao jako takiego co najwyzej 16 %.
              • camel_3d tu znalazlem-. 26.03.12, 16:42
                das-ist-drin.de/Ovomaltine-Getraenkepulver-500-g--11771/
                • eliszka25 a to dziwne 26.03.12, 19:08
                  www.ovomaltine.ch/startseite-ch/haeufige-fragen.htm
                  na opakowaniach stoi jak byk, ze nie ma cukru i w skladzie jest dokladnie to, co ci napisalam. nie wiem, moze kiedys bylo z cukrem. teraz z pewnoscia nie jest. no, chyba ze oszukuja i nie podaja skladu, ale w to akurat watpie.
                  • eliszka25 rozwiazalam zagadke 26.03.12, 19:14
                    bo to ovomaltine, ktore ty zalinkowales, to jest ovomaltine crunchy i to jest raczej cos w rodzaju czekolady do picia, chrupiacej do tego. to zawiera cukier. podobnie, jak np. czekolada ovomaltine, batoniki, ciasteczka czy platki crunchy. mi chodzi o czyste ovomaltine, dokladnie takie
                    www.ovomaltine.ch/startseite-ch/ovo/getraenke/ovomaltine/produkte.htm
                    w tych cukru nie ma i takie pije moj syn i takie polecalam
                    • camel_3d Re: rozwiazalam zagadke 26.03.12, 20:01
                      das-ist-drin.de/Ovomaltine-Crisp-Muesli-330-g--11770/

No fakt..w tym nie ma..czyli ovomqltine i zwykle kakao wygrywaja
    • camel_3d Znalazlem cos w lidlu... 26.03.12, 09:20
      Nie wiem czy w polskich lidlach jest dostepne, ale warto zobaczyc. Kakaowy napoj mleczny milbona. Zawiera tylko 8% cukru.
      Dla porownania...nesquik zawiera 77% cukru! Czyli wsypujac 3 lyzki nesquika na szkalne ponad 2 i pol lyzki z tego to cukier......
      Nowa ovilantina ma 11% cukru..
      Kakao puchatek ma ponad 82 % cukru..

• pamplemousse1 Re: jakie kakao najlepsze? 26.03.12, 09:57
      Żadnych gotowców
      Zwykłe kakao lub karob
    • hanalui Re: jakie kakao najlepsze? 26.03.12, 10:16
      princessa.of.persia napisała:
      > Jakich firm używacie?

Nie uzywamy zadnych firm smile bo nie zdrowe
      • mikams75 Re: jakie kakao najlepsze? 26.03.12, 11:22
        do picia nie podaje wcale, lubi mleko, wiec nie doprawiam niczym.
    • ciociacesia zwykle z biedronki 26.03.12, 11:33
      sypie łyzeczke kakao, lyzeczke ksylitolu, odrobine wrzątku, rozmieszam dobrze, uzupełniam mlekiem. jak dziecko ma fantazje ze xchce ciepłe to daje wiecej wrzatku albo wstawiam na chwile do mikrofali
    • lula_p Re: jakie kakao najlepsze? 26.03.12, 14:00
      używam zwykłego, gorzkiego kakao. Sypię płaska łyżeczkę kakao, płaską cukru, odrobinę mleka i mieszam taką ubijaczką do mleka do kawy z ikei za 6 zeta przez jakies 3 sekundy wink W międzyczasie resztę mleka podgrzewam, jak się podgrzeje dolewam do kubka i gotowe. Nie zajmuje to więcej czasu niż zrobienie kakao z granulek. No może o te 3 sek. mieszania, a o ile zdrowiej wink
      • czekoladkamilka13 Re: jakie kakao najlepsze? 26.03.12, 18:29
        Kupuję "kakao express" zawiera 23% cukru.
        Jak dla nas rewelacja smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka