Dodaj do ulubionych

nawracające zapalenie spojówek

30.03.12, 13:46
Bartek ma 3 raz od grudnia zapalenie spojówek, w sumie katar już mu się skończył, więc to chyba nie od tego... może to ten wiatr... zastanawiam się też nad alergią... czy któryś dzieciaczek boryka się z nawracającym zapaleniem spojówek? robiłyście jakieś badania dodatkowe?
Obserwuj wątek
    • namrata86 Re: nawracające zapalenie spojówek 30.03.12, 14:56
      Mój synek ma zapalenie spojówek tak raz na 3 miesiace. Jest atopikiem i alergikiem. Zazwyczaj dostaje jakies krople do oczów od lekarki i pomaga przemywanie zielem świetlika. Bylismy u okulisty, ale nic to nie dało. To raczej od alergii na kurz lub jeszcze coś innego. Spróbuj odświeżyć trochę dom, wypierz firanki, pozmywaj porządnie podłogę, wietrz często dom. I pilnuj by synek miał czyste ręce.
    • klubgogo Re: nawracające zapalenie spojówek 30.03.12, 18:52
      A czym dziecko ma leczone to zapalenie, że tak nawraca?
    • rulsanka Re: nawracające zapalenie spojówek 31.03.12, 22:20
      Może pociera sobie oczy brudną rączką, gdy jest zmęczony?
      Spróbuj użyć kropli świetlikowych. U mnie pomagają nawet wtedy, gdy mam całkiem czerwone białka oczu i leje się ropa. Na dziecku nie eksperymentowałabym, gdy jest już tak źle, ale w początkach infekcji jak najbardziej warto.
      • zjawa1 Podstawowe pytanie?! 31.03.12, 22:24
        Zostalo zdiagnozowane to zapalenie spojowek?
        Bo odmian zapalenia moze byc wiele:
        a. Zapalenie spojówek wirusowe
        b. bakteryjne
        c. alergiczne
    • jagabaga92 Re: nawracające zapalenie spojówek 02.04.12, 12:39
      A nie pojawił się w otoczeniu dziecka jakiś "trujący" kwiatek np. diphenbachia, filodendron itp?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka