camel_3d
02.04.12, 09:20
bo u nas zaczeli cos kombinowac... nie wiem czy to dobre..ale wewnetrznie mam wrazenie, ze nie.. otoz senat berlina wpadl na pomysl "otwartych" grup....
czyli... w wielu przedszkollach przyprwadza sie dziecko..i juz,, dziecko moze sobie wybrac, do jakiej sali pojdzie. Czy to bedzie sala z klockami, czy keatywna czy jakas tam inna... W zasadzie nie ma konkretnej opiekunki grupy i nie ma konkretnej sali dla konkrenej grupy..
no i teraz maja wprowadzic takie otwarte pietro u ns w przedszkolu. Do pewnego czasu kazda grupa miala swoja sale, gdzie oddawalo sie dzieci i tam tez bylo sniadanie. Teraz od kilkunastu tygodni sniadanie jest w roznych grupach...w ramach pietra. Potem dzieci wedruja do swojej sali i moga sie tam bawic lub maja jakies zajecia.. Od maja dyrektorka, w ramach nowego programu chce wprowadzic owarte sale..czyli po sniadnaiu dzieci same sobie wybieraja gdzie chca sie bawic... czyi w zasadzie konkretne zajecia zostaja zniesione i dzieci robia co chca od 9 do 11..potem obiad..a ptem ogrod.... hmmm....jaks mi si eto nie podoba.
jak jest u was w przedszkolach...