kamilamama 07.04.12, 20:15 Moja 3letnia córeczka ma niegojące "naderwane uszko" .Byliśmy u dermatologa.Leki z antybiotykiem nie pomogły(tylko na chwilę poprawa).Może mamy coś doradzą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniakoles Re: Niegojące się ucho 07.04.12, 20:27 u mojej córki niegojące się ucho to główny objaw AZS - atopowego zapalenia skóry. byliście u alergologa? ja smaruję ucho sudocremem - lepiej się goi, a gdy akurat nie jest pęknięte to nawilżam. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Niegojące się ucho 08.04.12, 19:08 To objaw azs. Musisz poszukać przyczyny, co bywa trudne. Zawsze w pierwszej kolejności podejrzane są proszki do prania, kosmetyki. Nawet coś, co nie uczulało od lat, potrafi uczulić! A na zaleczenie - maść sterydowa, np. triderm, na receptę. U mnie jest tak, że jeśli azs jest aktywne, czyli czynnik uczulający istnieje, to steryd tylko zalecza. Po odstawieniu problem wraca. Za to, przy skłonności do azs, wiele już istniejących szorstkości, pęknięć - nie zagoi się, nawet gdy czynnik uczulający już wyeliminowano. Po zastosowaniu sterydu zmiana znika i nie wraca. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Niegojące się ucho 08.04.12, 21:40 to uczulenie. Najpierw znajdź przyczynę. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Niegojące się ucho 09.04.12, 19:37 Alergia, klasyczny objaw skazy, aka AZS. Mleko? Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: Niegojące się ucho 09.04.12, 21:02 Moje dziecko też miewa taki problem i jest to jego jedyny problem skórny. Myślicie, że to rzeczywiście alergia? Albo AZS? Nawet jeśli nie ma ŻADNYCH innych problemów? Jeśli alergia, to jak zacząć szukać przyczyn? Mam wrażenie, że problem się nasila po dłuższym pobycie u dziadków, którzy mają psa - to możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: Niegojące się ucho 09.04.12, 21:04 A jeszcze dodam, że mleka nie podejrzewam, bo syn codziennie je serek i to by chyba zaostrzało objawy, a tak nie jest. Ja sama jestem alergiczką, więc jestem wyczulona na objawy. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Niegojące się ucho 10.04.12, 21:23 jul-kaa napisała: > Jeśli alergia, to jak zacząć szukać przyczyn? Mam wrażenie, że problem się nasi > la po dłuższym pobycie u dziadków, którzy mają psa - to możliwe? Psa bym nie podejrzewała. Lepiej dowiedz się czym ją karmią. Odpowiedz Link Zgłoś
drogadodomu Re: Niegojące się ucho 11.04.12, 10:39 Mój młodszy syn miał takie objawy po zjedzeniu mocno zakazanych pokarmów typu czipasy, słodkie, gazowane napoje, batoniki, gumy rozpuszczalne, lizaki, mocno kolorowe lody. Jak uczta była wyjątkowo duża to i szorstka skóra na rękach i udach też się zdarzała a czasem luźne kupy. Kiedy powracał do normalnej diety problem znikał. W pewnym sensie objawy można wiązać z dziadkami oraz ciociami, chrzestnymi itd. W naszym wypadku pozostawało się tylko cieszyć, że wystarczył zdrowy rozsądek a nie potrzeba było leczenia czego i wam życzę. Obecnie jako 12 latek nie ma żadnych problemów skórnousznych pomijając początki trądziku ale to już inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: Niegojące się ucho 12.04.12, 18:50 joshima napisała: > Psa bym nie podejrzewała. Lepiej dowiedz się czym ją karmią. Raczej nie karmią go niczym, czego ja bym nie dała. Zresztą ja dawałam dziecku próbować różnych dziwności, nie wiem, co innego mogliby podać. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Niegojące się ucho 12.04.12, 18:51 jul-kaa napisała: > Raczej nie karmią go niczym, czego ja bym nie dała. Skoro tak uważasz... Odpowiedz Link Zgłoś
1085stokrotka Re: Niegojące się ucho 12.04.12, 18:06 Moja córeczka 2,5 roku tez tak ma po niektórych pokarmach nie może jeść danonków bo po tym zaraz ma szorstką skórę i popękana skórę przy uszach. Dermatolog stwierdziła skłonności do azs już jak była niemowlakiem. U nas pomaga smarowanie grubiej bepanthenem, wtedy ładnie sie goi i oczywiście przeanalizowanie czy nie zjadła czegoś co ją uczula. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś