Dodaj do ulubionych

umiejetnosci 18 m-czniaka, martwie sie:(

22.04.12, 14:06
corcia skonczyla juz 18 m-cy i martwi mmnie jej rozwojsad. co prawda pediatra kaze czekac do 3 lat, ale hmmm....
najbardziej martwi mnie mowa. corcia praktycznie gada przez caly dzien, buzia jej sie nie zamyka, ale to taka mowa we wlasnym jezyku+babababa, mamamama, tadatatada i ostatnio buuuj, baaaa. kilka razy wymknelo jej sie w moim kierunku mama-ale nie wiem czy swiadomie. na pocieszenie siebie dodam, ze rozumie wszystko co sie do niej mowi.reaguje tez na odglosy szczekania, trabienia czy innych halasow.
drugie co mnie martwi, to zaburzona komunikacja niewerbalna. nie potakuje glowa ani nie zaprzecza. jedynie tylko wyciaga rece jak chce na raczki, czasami pokaze rekami ze czegos nie ma (rozklada rece).
no i po trzecie-nie wskazuje postaci na rysunku ani czesci ciala (poza okiem i czasami nosem).

jezeli chodzi ruch i inne rzeczy, to chyba jest ok? umie:
wejsc i zjechac sama po zjezdzalni, krecic sie sama na karuzeli (kreci tym metalowym kolem), wejsc sama po schodach bez pomocy, zalozyc czapke, umyc zabki i brzuszek, biega-ale nie umie skakac.
natomiast nie chce jesc sama lyzeczkasad

martwic sie czy przesadzam?
Obserwuj wątek
    • blaszany_dzwoneczek Re: umiejetnosci 18 m-czniaka, martwie sie:( 22.04.12, 14:14
      Moim zdaniem przesadzasz smile
      Moja córka jak miała 18 miesięcy też nie mówiła żadnego słowa po ludzku. Zaczęła dwa miesiące później, poszła jak burza i z tym mówieniem prędko przegoniła gadające dużo wcześniej znajome dzieciaki. Nie przypominam sobie, żeby potakiwała czy zaprzeczała głową. Jak jej się coś nie podobało, to był wrzask albo ucieczka wink
      Skakać też się jakoś dość poźno nauczyła.
      Jest bystrą, żywą, pomysłową 4,5 latką teraz smile
      • zawsze_zielonatrawka Re: umiejetnosci 18 m-czniaka, martwie sie:( 22.04.12, 14:23
        ooo, u mnie tez-tzn u corcismile. jak cos nie po jej mysli, to albo tupie nogami, albo potrafi nawet krzyknac w intonacji pyskowki-ale zaraz opuszcza glowe i ucieka, jakby wiedziala ze zle zrobila.
        tak sobie poczytalam w necie o tym co umie 18 m-czniak i tam jest tyle umiejetnosci ze glowa mala.
        wiem ze kazde dziecko rozwija sie inaczej, no ale wiadomo-kazdy rodzic sie martwi.
        dziekuje ci za wpis-uspokiol mniesmile
        • aniaturek0409 Re: umiejetnosci 18 m-czniaka, martwie sie:( 22.04.12, 16:40
          Moja córcia ma 2 lata i nie kręci się sama na karuzeli, nie wchodzi sama na zjeżdżalnię bo na placach zabaw mamy same wysokie a po schodach jeszcze nie próbowałam jej samej puszczać, wchodząc na piętro nawet przez myśl mi nie przeszło żeby szła sama, tym bardziej, że nawet jak idzie za rękę to często zatacza nią do tyłu. Ewentualnie na czworaka sama by sobie poradziła. Szczerze mówiąc nie widziałam jeszcze 1,5 roczniaka który sam wchodzi po schodach w pozycji pionowej. Co do mowy to ma jeszcze mnóstwo czasu. Za rok możesz zacząć się zastanawiać czy jest ok jeżeli nie zacznie nic więcej mówić.
          • mama_amelii aniaturek 22.04.12, 17:17
            Wierzę Ci,ze nie widziałaś 1,5 roczniaka wchodząceo pionowo,ale zapewniam cię,że moja córka,która 3 dni temu skończyła 1,5 roku po schodach wchodzi od 2 m-cy tylko pionowo trzymając się za tralki(schodzi i wchodzi).Pisze tu o schodach drewnianych i nie nie chodze za nią.Jak ma ochotę pójśc na górę to sobie idzie do swojego pokoju(mamy 15 schodków).
            Zamontowane przez nas bramki nie przydały się.Założę się,że moja córka nie jest jedynasmile
          • mama_amelii Ps. 22.04.12, 17:20
            Na zjeżdżalnie wchodzi sama i sama zjeżdza(zjeżdzalnie mamy na podwórku jest dość wysoka plastikowaustawiona na trawniku).
    • beati56 Re: umiejetnosci 18 m-czniaka, martwie sie:( 22.04.12, 16:53
      Mój syn skończył 18 miesięcy i też mówi ciągle ale tylko po swojemu.Mój jeszcze nie chodzi i się nie martwię nie ma co porównywać dzieci, każde rozwija się w swoim tempie wiem bo chodzę po lekarzach i mówią że na wszystko przyjdzie czas.A więc głowa do góry będzie dobrze nie jesteś sama z takim problemem.smile
      • bbuziaczekk Re: umiejetnosci 18 m-czniaka, martwie sie:( 22.04.12, 17:40
        Przesadzasz smile daj mu spokoj i czas i nie porownuj z innymi dziecmi bo to jest najgorsze co moze byc! Na innym forum mam dzieci 17-18 miesiecznych (moja ma 17 m-cy) sa dzieci ktore potrafia mniej od twojego - naprawde. Wiec spokojnie czekaj i daj mu czas. Moje dzieci np nie siadaly wogole a reszte innych rzeczy robily bardzo pozno. Chodzic zaczeli jak skonczyli 15 m-cy ale za to majac 1,5 roku bardzo duzo juz mowili. Mloda ma 17 m-cy i bardzo duzo mowi. Tez sie martwilam i porownywalam i dla swietego spokoju bylam u neurologa.
        Wiec jesli bardzo sie martwisz i nie daje ci to spokoju to przejdź sie profilaktycznie do neurologa ale wg mnie nie mlodemu nic nie jest i rozwija sie w swoim tempie ktore miesci sie w normie
        • zawsze_zielonatrawka Re: umiejetnosci 18 m-czniaka, martwie sie:( 22.04.12, 20:22
          ciesze sie ze moja corcia jest podobna do waszych dzieciaczkowsmile.
          ja nie mam za bardzo porownania, ani doswiadczenia, aczkolwiek mam syna (11 lat), ale syn od poczatku rozwijal sie wolniej i np w wieku 6 lat jego rozwoj byl na etapie lat 4. u syna tez lekarze kazali czekac do 3 lat, bo wg nich wszystko jest ok.
          moze rzeczywiscie cos jest w tym, ze jak dziecko rozwija sie wolniej fizycznie, to szybciej mowi-i odwrotnie. w bloku obok jest chlopczyk miesiac starszy, ktory fizycznie jest daleko za corcia-dopiero niedawno zaczal samodzielnie chodzic-ale za to mowi jak najety.

a do neurologa chodzimy praktycznie od urodzenia, bo corcia miala asymetrie i problemy z napieciem miesniowym. teraz jest juz ok. neurolog ostatnio zalecila zrobic tomograf i eeg-tez mnie to zaniepokoilo. dala skierowanie tez na badanie ABR.
          • beati56 Re: umiejetnosci 18 m-czniaka, martwie sie:( 22.04.12, 21:09
            Właśnie dzieci z napięciem mięśniowym mają opóznienie wiem bo mój syn miał napięcie mięsniowe ale za to wejdzie wszędzie i sam zejdzie ale chodzić sam się boi.
            • mysz1978 Re: umiejetnosci 18 m-czniaka, martwie sie:( 22.04.12, 21:45
              powtorze sie big_grin PRZESADZASZ smile
              Moj maly ma dwa lata i tez z mowa u niego jest kiepsko (jak porownam z innym idwulatkami i ze starszym synkiem w jego wieku). Dopiero ostatnio zaczal naprawe w miare wyraznie powtarzac zaslyszane wyrazy, ale sam z siebie to wciaz niezbyt jest rozmowny big_grin
              Cala reszta u Twojej corki jest jak najbardziej na jej etapie. A mowa przyjdzie zanim sie zorientujez - sama pewnie o tym wiesz smile
    • olcia71 Re: umiejetnosci 18 m-czniaka, martwie sie:( 23.04.12, 09:41
      Przesadzasz.
    • aleksandra1357 Re: umiejetnosci 18 m-czniaka, martwie sie:( 23.04.12, 09:54
      Zastanawiają mnie te dwa wątki, powstałe obok siebie. Ten tutaj i ten:
      forum.gazeta.pl/forum/w,566,135312688,135312688,czy_moje_dziecko_rozwija_sie_ponad_przecietnie_.html
      Jak matka napisze, że dziecko się gorzej rozwija, to mówią, że przesadza, bo to norma, bo jej dziecko też tak ma. A jak matka napisze, że dziecko szybciej się rozwija, to też norma albo i poniżej normy, bo dzieci tutejszych matek są szybsze. Chyba że w tych dwóch wątkach wypowiadają się zupełnie inne osoby, tego nie sprawdziłam...

A tak do meritum, to na moje oko dziecko z tego wątku jest lekko do tyłu. Mówić nie musi, ale pokazywać w książeczce powinna, no i powinno na pewno zaprzeczyć i potakiwać, ta umiejętność pojawia się zwykle ok. 14 miesiąca (+/- 2 miesiące) i jest bardzo ważna. Ale podejrzewam, że nie ma to większego znaczenia i za jakiś rok czy dwa lata nie będzie różnicy między dzieckiem z tego wątku, a z tamtego, choć na dzień dzisiejszy różnią się diametralnie (sądząc z opisu).
      Nie wiem też, na ile takie "opóźnienia" 18-miesięczniaków wynikają niestety ze sposobu chowu tychże. Jak się dziecko traktuje dorośle i daje mu możliwość rozwoju, to rozwija się lepiej.
      • truscaveczka Re: umiejetnosci 18 m-czniaka, martwie sie:( 23.04.12, 10:08
        aleksandra1357 napisała:
        > Nie wiem też, na ile takie "opóźnienia" 18-miesięczniaków wynikają niestety ze
        > sposobu chowu tychże. Jak się dziecko traktuje dorośle i daje mu możliwość rozw
        > oju, to rozwija się lepiej.

No no nie wiesz, czy wiesz?
        Podpowiem ci, nie wiesz.
        Dzieci są różne i niezależnie od wysiłków rodziców rozwijają się swoim tempem. Mogę synowi zapewnić wszystkie możliwe stymulacje, możliwości rozwoju i traktować jak profesora, a i tak to od niego zależy, jak się rozwinie.
        • aleksandra1357 Re: umiejetnosci 18 m-czniaka, martwie sie:( 23.04.12, 23:06
          truscaveczka napisała:

> No no nie wiesz, czy wiesz?
          > Podpowiem ci, nie wiesz.
          > Dzieci są różne i niezależnie od wysiłków rodziców rozwijają się swoim tempem.
          > Mogę synowi zapewnić wszystkie możliwe stymulacje, możliwości rozwoju i traktow
          > ać jak profesora, a i tak to od niego zależy, jak się rozwinie.

Niepotrzebnie silisz się na sarkazm, Truskaveczko. Otóż tak się składa, że rozwój zależy a) od genów b) od sposobu chowu. Tylko nikt do końca nie wie, w jakich proporcjach, bo to niezmierzalne. Niemądrzy rodzice potrafią znacznie opóźniać rozwój swoich dzieci. (Nie twierdzę oczywiście, że tak jest w tym przypadku).
      • dzoaann Re: umiejetnosci 18 m-czniaka, martwie sie:( 23.04.12, 12:25
        zdaje sie, ze wlasnie inne osoby sie wypowiedzialy...a i normy rozowjowe sa szeroookiesmile
        ja moge tylko napisac autorce watku, ze mam wrazenie, ze u jej dziecka obecnie rozwoj fizyczny ciut wyprzedza reszte. Dlatego jest sprawne fizycznie i pewnie wciaz w ruchu i cwiczy nowe umiejetnosci, a na reszte nie ma czasusmile i pewnie za jakis czaas wszystko sie wyrowna.
        • ciastolina84 Re: umiejetnosci 18 m-czniaka, martwie sie:( 23.04.12, 14:38
          Moje dziecko w tym samym wieku co autorki wątku więc sie wypowiem. Też jest lepiej rozwinięte fizycznie. Spotykamy się często z jej rówieśnikiem (2 tyg starszym) i nie da sie porównać tych dzieci pomimo że w tym samym wieku są. Moja szybciej biega, wszędzie sie wspina i jest jej wszędzie pełno, natomiast chłopczyk jest w stanie powtórzyć wiele wyrazów co już mojej córce sprawia kłopot. Chłopczyk za to jest wolniejszy i nie ciągnie go zbytnio do biegania itp. także każde dziecko rozwija się odmiennie. Ja bym się nie martwiła na miejscu autoki. Na pewno nie zaszkodzi dziecku poczytać przed snem, opisać obrazki w książeczce, i na pewno nauczy się pokazywać co jest gdzie. Mysle też, że od rodziców bardzo dużo zależy jeśli chodzi o rozwój dziecka. Sam zasób słownictwa dziecka jest zależny od tego ile i w jaki sposób rodzice z nim rozmawiają.
          • olcia71 Re: umiejetnosci 18 m-czniaka, martwie sie:( 23.04.12, 23:15
            ciastolina84 napisała:

Mysle też, że od rodziców bardzo d
            > użo zależy jeśli chodzi o rozwój dziecka. Sam zasób słownictwa dziecka jest za
            > leżny od tego ile i w jaki sposób rodzice z nim rozmawiają
            .
            No, tu też bym sie tak nie do końca zgodziła... Ja zawsze do małej mówię bardzo dużo. Od zawsze np. w kuchni mówiłam co robię, jak przewijałam tak samo- no kazda czynnośc była przeze mnie komentowana, bo wiedziałam że tak trzeba, żeby ona czuła sie bezpiecznie i żeby oswajała sie z mową. Mała ma dzisiaj ponad 2 lata i mówi zaledwie kilka słów, wczoraj pierwszy raz powiedziała swoje imię. Więc nie wiem od czego to zależy. Ale poniekąd rozumiem o co Ci chodziło.
            • zawsze_zielonatrawka Re: umiejetnosci 18 m-czniaka, martwie sie:( 24.04.12, 08:54
              nie pisze tego na swoja obrone ani tez zeby sie tlumaczyc, ale akurta co do sposobow wspomagania mowy, to wiem b duzo-jak pisalam, starszy syn ma problemy.
              stosuje te metody u corci, ale niestey, nie ma efektow. wiec napewno nie zgodze sie z tym ze zasob slownictwa dziecka jest zalezny tylko i wylacznie od tego ile rodzice do niego mowia. od genow tez srednio to zalezy.
              rozwoj mowy dziecka zalezy przede wszystkim od funkcjonowania ukladu nerwowego i narzadu mowy. duza role tez odgrywa prawidlowy sluch. na koncu dopiero jest otoczenie.
              piszac tego posta chcialam sie poprostu dowiedziec jak funkcjonuja wasze dzieciaczki w tym wieku, bo martwie sie jej rozwojem. a lekarz mowiacy, ze trzeba czekac jakos zbytnio mnie nie uspokaja-jzu mam nauczke po synu.
            • aleksandra1357 Re: umiejetnosci 18 m-czniaka, martwie sie:( 24.04.12, 22:38
              olcia71 napisała:

> ciastolina84 napisała:
              >
              > Mysle też, że od rodziców bardzo d
              > > użo zależy jeśli chodzi o rozwój dziecka. Sam zasób słownictwa dzieck
              > a jest za
              > > leżny od tego ile i w jaki sposób rodzice z nim rozmawiają
              .
              > No, tu też bym sie tak nie do końca zgodziła... Ja zawsze do małej mówię bardzo
              > dużo. Mała ma dzisiaj ponad 2 lat
              > a i mówi zaledwie kilka słów, wczoraj pierwszy raz powiedziała swoje imię. Więc
              > nie wiem od czego to zależy.

Oczywiście można do dziecka dużo mówić, a ono do 2,5 roku nie powie prawie nic. Często się zdarza i nie mamy na to wpływu. Ale potem nagle w parę miesięcy okazuje się, że dziecko ma ogromny zasób słownictwa, które kumulowało nie mówiąc. Tak więc efekt widać, tylko z opóźnieniem smile
              • dzoaann Re: umiejetnosci 18 m-czniaka, martwie sie:( 24.04.12, 23:17
                albo i nie, bo potem sie okazuje, ze dziecko ma jakies inne deficyty, ktore rodzice lekcewazyli, czekajac na ow magiczny moment kiedy sie samo rozgada... rodzice powinni posiadac jakies minimum wiedzy o rozwoju dziecka, co i kiedy, by nie przegapuic czegos...
            • ciastolina84 Re: umiejetnosci 18 m-czniaka, martwie sie:( 25.04.12, 11:27
              Olciu chodziło mi o to, że jak się z dzieckiem dużo rozmawia i zapoznaje sie z różnymi trudnymi wyrazami to chcąc nie chcąc jego zasób słownictwa sie powiększa nawet jesli na początku nie umie ich wymówić. Wiadomo, to może nie przyśpieszy rozwoju mowy, ale w przyszłosci na pewno bedzie to widoczne jak dziecko będzie swobodnie posługiwac się językiem. Twoja córeczka pomimo tego że używa kilku słów to rozumie o wiele wiele więcejsmile
    • matylda07_2007 Re: umiejetnosci 18 m-czniaka, martwie sie:( 25.04.12, 07:49
      Rozwój dzieci często jest nieharmonijny. Jeśli fizycznie idzie super, to z mową gorzej i na odwrót.
      Kiedy moja córka miała 2 lata, to już dyskutowała, miała ogromny zasób słów, wyśpiewywała mnóstwo piosenek. A fizycznie... kiepsko, oj kiepsko wink Właśnie inne dzieci śmigały po zjeżdżalniach, a Ona bała się postawić nogę na szczebel od drabiny. I sfrustrowana często była, bo Ona chciała sobie pogadać z rówieśnikami, a nie mogła zrozumieć innych dzieci, które mówiły gorzej.
      Do tej pory jest nastawiona na interakcje i zabawy na role. Nigdy nie będzie miała szóstki z wf-u wink Daj dziecku Twemu spokój i MNIEJ FORUM!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka