Dodaj do ulubionych

podwyższone monocyty

01.05.12, 09:25
zrobiłam dwulatkowi morfologię wszystkie parametry w normie tylko leukocyty podwyzszone ale do czterech lat to normalne no i te nieszczęsne monocyty ma 16% a normy w nawiasie mam 4-10 naczytałam się co to może oznaczać i od wczoraj płaczę do lekarza idziemy jutro bo dzisiaj na moje nieszczęście święto znalazłam wszystkie stare wyniki starszego syna i raz też miał takie wyniki a wszystkie wczesniejsze i późniejsze w normie tylko wtedy nie zwróciłam na to uwagi
Obserwuj wątek
    • piekielna-diablica Re: podwyższone monocyty 02.05.12, 00:54
      mój tez miał podwyższone monocyty - tylko monocyty.
      pediatra olał i powiedział,że dużo dzieci tak ma a lekarz od robali (ozimek) napisał, że może być od pasożytów.
      ja tez obstawiam robale
    • mondovi Re: podwyższone monocyty 02.05.12, 08:11
      U mojego syna to była mononukleoza.
      • dorek3 Re: podwyższone monocyty 02.05.12, 08:38
        Mononukleoza nie ma żadnego związku z wysokimi monocytami. Generalnie w (lub po) kazdej infekcji monocyty rosną.Monbonukleoza ma b.charakterystyczny rozmaz (limfocytoza i llekocytoza).
        • roztoczanka Re: podwyższone monocyty 02.05.12, 09:57
          byłam z wynikami u pani doktor powiedziała żeby zrobić rozmaz ręczny ten komputerowy nie jest szczegółowy a wysoki poziom monocytów jest jak najbaredziej przy mononukleozie przy zakazeniach wirusowych ich poziom jest poniżej normy
          • dorek3 Re: podwyższone monocyty 02.05.12, 10:17
            Dziwne, że takie info o mononukleozie uzyskałaś od lekarza. Mam tę chorobe obcykaną - syn przerobił w grudniu wiec czytałam i rozmawiałam z wieloma lekarzami.
            • roztoczanka Re: podwyższone monocyty 02.05.12, 10:43
              dorek o tj mononukleozie to nie od lekarza tylko wujek google jak wpiszesz podwyzszone mono to wyskajują różne choroby i we wszystkich m.in. jest mononukleoza pani doktorobejrzała wyniki i mnie uspokoiła że rozmaz komputerowy pod nazwą monocyty zawiera jeszcze inne rzeczy np. enzofile dlatego powiedziała zeby zrobić ręczny ale bez paniki a same limfocyty u dzieci do 4 lat maja inną normę pozatym wszystko inne ok
        • mondovi Re: podwyższone monocyty 02.05.12, 13:58
          Na podstawie wysokich monocytów, moje dziecko zostało skierowane na badania dalsze, po których zdiagnozowano mononukleoze.
          • zjawa1 Re: podwyższone monocyty 02.05.12, 23:27
            Na poaczatku nie pankuj. Komputerowy jeden wynik badania krwi moze miec sie nijak do faktycznego stanu!
            Powtorz badanie ale tym razem z rozmazem recznym dodatkowo.
            Wtedy bedziesz miec 100% pewnosci. Czasem w komputerowym wychodzi ponad norme, podczas gdy w recznym rozmazie wszystko jest ok.
            Norma monocytow u dzieci w wieku od 2 do 6 lat to: od 2 do 7 % monocytow we krwi.
            I teraz tak biale krwinki dziela sie na: Neutrofile, limfocyty, monocyty i eozynofile.
            W sumie wszystkich tych czterech musi wyjsc 100%.
            Jesli np. w rozmazie wyjdzie podwyrzszone np. 16% monocytow to koszetm kolejnych 3 innych bialych krwiniek, a wiec netrofili, limfocytow iczy eozynofili.
            Rozumiesz? Monocyt maja w tym wieku maks 7% jesli maja 16% to dwa razy przewyzszaja swoja wartosc i wtedy jest mniej niz norma wskazuje w pozostalych parametrach. Na tej podstawie analizuje sie ewentualne przyczyny.
            Nie sluchaj straszenia bezpodstawnego typu, ze np. Podwyzszone monocyty swiadcza o pasozytach-guzik prawda o ewentualnych pasozytach swiadczyc moze wynik podwyzszonych eozynofili, a nie monocytow!
            Straza chorobami i idiotyzmy wypisuja-taka jest prawda. Ty nawet nie masz pewnych wynikow, bo pewne wyniki to rozmaz krwi obwodowej, a nie komputerowe badanie.
            • zjawa1 Re: podwyższone monocyty 02.05.12, 23:36
              Zreszta nawet gdyby monocyty wyszly podwyzszone to moga swiadczyc o przeszlej lub obecnej jakiejs infekcji wirusowej, badz bakteryjnej. Dziecko moze byc tuz po tej infekcji, a biale krwinki nie zdarzyly jeszcze wrocic do normy. Moga tak wracac do ok 1 miesiaca po przebytej infekcji. A tu strasza Cie jakimis monukleozami itp.
              Jak moga byc tylko w rozmazie podwyzszone monocyty? Jesli choc jedna z 4 bialych kriwnek wyskakuje ponad norme, to automatycznie zmieniaja sie parametry pozostalej chociaz jednej.
              Tak, jak pisalam suma idealna wszystkich 4 to 100%.
              Podeje przylad:
              Jesli choc jeden z tych 4 ma zaburzone konkretnie normy, to automatycznie choc jeden kolejny ma rowniez! Cos za cos.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka