Dodaj do ulubionych

Suchy meczacy kaszel.. w nocy

05.06.12, 10:54
Hej

Moja coreczke 3 letnia od paru dni meczy suchy kaszel w dniu moze zakaszlnie z 2 ,3 razy ale tylko zakaszlnie . natomiast w nocy budzi sie z przerazliwym kaszlem suchym ktory ja meczy i konczy sie to na malych wymiotach , albo i nie ale i tak ja meczy , wtedy mowi ze chce sie napic i jakos po 1h albo 1,5 zasypia zakupilismy jej najpierw syrop na kaszelu DEXA PICO dostawala moze go z dwa dni ale okazalo sie ze jest na kaszel mokry , wiec od wczoraj dostaje HERBITUSIN JUNIOR. Dzis tak sie meczyla w nocy ze o 5 ran dalam jej syrop i zasnela i spala do 9. Kataru nie ma , temeperatury nie ma , apetyt ma. Nie wiem czy isc do lekarza z nia , czy poczekac ? Pogoda tez u nas nie za bardzo , pada i zimno. Dodam ze jakis czas temu tez miala takie objawy przeziebienia z tym ze wchodzil do tego jeszcze katar i jak katar minal , z tym ze kaszel miala wtedy mokry syrop juz nie pomagal wiec go odstawilam i kaszel minal po odstawieniu syropu dziwne.

Obserwuj wątek
    • madeira.online Re: Suchy meczacy kaszel.. w nocy 05.06.12, 10:56
      POPRAWIAM NIE HERBITUSINV A HERBAPECT JUNIOR.
    • semi-dolce Re: Suchy meczacy kaszel.. w nocy 05.06.12, 10:58
      Być może coś podrażnia noca gardło - alergen (np. z pościeli), zbyt suche powietrze, albo katar, którego za dnia nie widać a nocą, gdy dziecko leży, spływa do gardła. Być może dziecko ma robaki.
    • zuzia_31 Re: Suchy meczacy kaszel.. w nocy 05.06.12, 11:41
      Wywal wszystkie pluszaki z pokoju!!!!!! (lub schowaj do skrzyni lub szuflady), porządnie poodkurzaj kurze z zabawek itp. i wywietrz pokój. Rób inhalacje z rumianku. mojej pomogło

• zuzia_31 Re: Suchy meczacy kaszel.. w nocy 05.06.12, 11:42
        aha pluszaki zanim schowasz to wypierz w pralce i posprzątaj pokój smile
    • albero333 Re: Suchy meczacy kaszel.. w nocy 05.06.12, 14:34
      To ja jestem na świeżo w temacie. Właśnie po wizycie u alergologa z powodu natarczywego nocnego kaszlu. U mojego syna( 4 lata) było tak na początku, że kaszel był tylko nocą. Potem przeradzał się również w dzienny. Potrafił kasłać 48h bez przerwy co 2-3 minuty także w nocy, a kaszel nie przechodził nawet przez 2 miesiące.
      Na początku podawałam: Sinecod, potem laryngolog przepisała Acti-trin min tego, że jest od 6 r życia a synek miał wtedy 3 lata. Na początku pomagało. Teraz skończyło się na Bernodualu (czy jakoś tak) lek antyastmowy do inhalacji. Laryngolog odesłał nas do alegologa i gastrologa, żeby wykluczyć refluks. (Jak dziecko jest w pozycji leżącej to sok żołądkowy może się cofać i podrażniać, wywołując kaszel). Niestety na testy wziewne będziemy czekać do grudnia. Mamy zasugerowane, że to może uczulenie na roztocza, z tym, że u nas kaszel jest okresowy i zwykle pojawia się na jesienią oraz na wiosnę i nie towarzyszą mu żadne inne objawy.
      Dodam też, że synek miał przerośnięty 3 migdałek, co również może wywoływać podrażnienie i kaszel, więc dobrze jest też to wykluczyć.

W żadnym wypadku nie podawaj syropów wykrztuśnych. Bo to tylko pobudza do odkrztuszania, wydzieliny której nie ma.
      I od razu poproś o skierowanie do alergologa.
      • sokhna Re: Suchy meczacy kaszel.. w nocy 07.06.12, 20:54
        U nas wlasnie okazalo sie, ze to refluks.
        Walczylismy z kaszlem ponad rok, czasami znikal, ale i tak najwyzej po 3 tyg siep ojawial. Probowalismy wszystkiego: zaczelam od wywalenia wszystkich pluszakow, codziennie sprzatalam i odkurzalam, co 2-3 dni zmienialam posciel, normalnie istne szalenstwo. Zadne syropy nie pomagaly, na kaloryfer wieszalam co wieczor mokre reczniki itp. itd Mala przeszla testy, dostawala leki na alergie i astme lacznie z kortyzonem i nic nie pomagalo. Po kolejnym badaniu odstawilismy slodycze (nie jadla ich duzo, ale zawsze), wode gazowana i wszelkie herbatki (szczegolnie mietowoa!!!!), ktore uwielbiala i pila litrami. Przez pierwsze 2 tygodnie dostala dodatkowo tabletki oslonowe i nagle po doslownie 2 dniach kaszel zniknal!!!!!!
        To potwierdzilo tylko przypuszczenia o refluksie. W zyciu nie myslalam, ze to takie dziadostwo moze byc.
    • darolisek Re: Suchy meczacy kaszel.. w nocy 05.06.12, 19:06
      U nas identycznie było w styczniu To jest na tle alergicznym
      Mała szła spać i koło północy się budziła i kasłała takim suchym kaszlem aż momentami się krztusiła jakby na wymioty
      dawałam jej herbatke przytulałam i mijało i spała dalej Tak było przez dwa tygodnie Przerobiliśmy syropy, wapno, na alergie xyzal i nic nie pomagało a mała osłuchowo była czysta
      W końcu pediatra przepisała nam inhalacje z pulmikortu i do dziś problemu nie ma
      Wzięła 10 inhalacji i przeszło
      W domu w tym czasie mieliśmy remont więc szybciutko kończyliśmy, posprzątaliśmy, popraliśmy pluszaki, wyrzuciłam część kwiatków i do dziś problemu nie ma
      U nas nawet pediatra obawiała się astmy oskrzelowej ale na szczęście to tylko alergia
    • vaniliaa1 Re: Suchy meczacy kaszel.. w nocy 05.06.12, 19:13
      A może inhalacja pokoju?
      Nawilżenie powietrza?

Powinno pomóc.
    • alamaqota Re: Suchy meczacy kaszel.. w nocy 05.06.12, 22:30
      witam!
      jeśli kaszl długo się utrzymuje i jest meczący to może to też być krztusiec (niby teraz się na to szczepi ale po szczepionce dzieciaki przechodzą to łagodniej - czasem nie ma innych objawów niż uciążliwy kaszel)
      • uczula Re: Suchy meczacy kaszel.. w nocy 07.06.12, 20:45
        glista ludzka tez daje takie objawy - nocny kaszel sad niestety
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka