Dodaj do ulubionych

odpieluchowanie a zaparcia

09.06.12, 12:22
Od dwóch tygodni odpieluchowuję małą. Załapała bardzo szybko. Tylko do spania jej jeszcze zostawiam bo budzi się jeszcze z bardzo mokrą pieluszką. Zauwazyłam jednak, że od kiedy nie nosi pieluszki zaczęła wypróżniać się co 5-6 dni i to dopiero po czopku. Wcześniej nigdy nie miała takich problemów. Nie skarży sie na brzuszek, nie pokazuje, że boli ani nie straciła apetytu. Czy to możliwe, że stres związany z odpieluszkowaniem tak na nią wpływa, że nie może się załatwic? Jak w takiej sytuacji mam postępować? Może spotkałyście się z czymś takim?
Obserwuj wątek
    • dzoaann Re: odpieluchowanie a zaparcia 09.06.12, 18:05
      tak, spotkalam sie osobiscie, identycznie bylo z moja corka, tak samo zaczelo sie przy odpieluchowaniu- wrzuc w wyszukiwarke zaparcia nawykowe, powinno duzo wyskoczyc. Szybko przejdz na diete wysokoresztkowa, mozesz podawac syrop duphalac, no i nie rob duzo zamieszania wokol kupki, im mniej tym lepeij, nawet niech w majtki robi, lub zakladaj pieluszke, wszystko byle sie nie zablokowala psychicznie.
    • emila.dudek Re: odpieluchowanie a zaparcia 09.06.12, 21:18
      Mieliśmy to samo, nie pomogło wyeliminowanie słodyczy, czekolady itp. Pomogła dopiero laktuloza podawana przez prawie 4 miesiące. Teraz wszystko wróciło do normy.
      • emila.dudek Re: odpieluchowanie a zaparcia 09.06.12, 21:20
        www.zdrowybrzuszek.pl/nook/zaparcia_nawykowe_u_dzieci.html
        Tu można poczytać o zaparciach, niektóre rady są naprawdę pomocne.
        Preparat, który polecają się nie sprawdził. Dziecko nie chciało tego tknąć.
        • dzoaann Re: odpieluchowanie a zaparcia 09.06.12, 21:36
          a jaki preparat, bo chyba niedowidze?
          • emila.dudek Re: odpieluchowanie a zaparcia 09.06.12, 22:03
            www.zdrowybrzuszek.pl/nook/blonnik_dla_dzieci.html
            • dzoaann Re: odpieluchowanie a zaparcia 10.06.12, 16:47
              aaa, dziekismile ja tez wolalam podawac laktuloze (konkretnie duphalac, ale to ta sama substancja czynna) plus dieta na zaparcie... ale mysle, ze najbardziej podzialala zmiana atmosfery w domu.
              • emila.dudek Re: odpieluchowanie a zaparcia 10.06.12, 19:14
                To prawda. Nie naciskać dziecka i nie robić święta z każdej kupy.
                • annwy Re: odpieluchowanie a zaparcia 10.06.12, 22:21
                  Dałam jej dzisiaj mus sliwkowy z jabłuszkiem gerbera. Podziałało. Jutro jej też zapodam śliweczki. Poczytałam sobie z tej strony którą mi podałyście (bardzo za nią dziękuję). Moja mała jeszcze się tak nie zachowuje. Nie pręży się, nie zaciska nóżek, nie stęka. Zobaczymy co będzie dalej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka