Dodaj do ulubionych

mononukleza zakazna

05.08.12, 13:06
Witam, moje dziecko 3,5 roku od ponad tygodnia ma zwyżki temperatury, do 37,6, dodatkowo bardzo opuchnięte powieki, przez kilka dni także czerwone gardlo i powiększone migdalki. Oczywiście zrobiłam morfologię z rozmazem: w pierwszej wyszły leukocyty 17, limfocyty atypowe 40% i monocyty podwyższone, poworzyłam po 4 dniach i oto wyniki: leukocyty 28, limfocyty atypowe 35%, reszta parametrów w normie. ALAT 36, ASPAT 59,3. Czy to wskazuje na mononukleozę, gdyż zdania lekarzy są podzielone. Błagam o jakieś sugestie i doświadczenia.
Obserwuj wątek
    • dorek3 Re: mononukleza zakazna 05.08.12, 14:11
      Zrób przeciwciała to będziesz pewna. Limfocyty atypowe są charakterystyczne dla mono. do tego leukocytoza i limfocytoza. U mojego próby wątrobowe były wyższe ale to nie reguła.
    • minimini45 Re: mononukleza zakazna 05.08.12, 15:25
      Dr mówiła, ze to niemiarodajne badanie. Ze to moze byc jakis zmutowany wirus mono. a gdyby wyszlo, ze to nie mono, to co to może być? mi po głowie chodzą najgorsze scenariusze, włacznie z nowotworem sad(
      • dorek3 Re: mononukleza zakazna 05.08.12, 15:30
        Niemiarodajny jest test lateksowy. Badanie poziomu przeciwciał jest jak najbardziej miarodajne.
    • minimini45 Re: mononukleza zakazna 05.08.12, 15:35
      A pamięta może Pani, jakie Pani dziecko mialo wyniki morfologii i rozmazu? No i prob watrobowych?
      • dorek3 Re: mononukleza zakazna 05.08.12, 15:52
        I badanie (5 doba od pierwszych objawów, u nas ostre jak w anginie)
        leukocyty 11,4
        płytki 121
        Rozmaz komputerowy: limfocyty 5,88 tys/ul (51,4%), monocyty 2,38 tys/ul (20,8%)
        rozmaz ręczny: limfocyty 37%, limfocyty atypowe 16%, monocyty 16% granulocyty segm 20%,gran pał 11%
        AST 101, ALT 110 CRP 85,28
        W tum badaniu przeciwciała klasy IgM wyszły silnie dodatnie, w klasie IgG dodatnie, wymaz z gardła ujemny, test lateksowy ujemny

Badania 6 dni później (w szpitalu)
        leukocyty 8,7
        płytki 221
        rozmaz kom: limfocyty 6,24 tys/ul, monocyty 0,4 tys/ul
        rozmaz ręczny: limfocyty 26%, limfocyty atypowe 48%, gran segm 19%, gran pał 1%. IgM dodatni test lateksowy dodani. Mocno powiększona śledziona i wątroba.

Po 1,5 miesiąca od początku choroby morfologia była już ok (trochę tylko podwyższone monocyty, w usg wychodziła jeszcze powiększona śledziona
    • minimini45 Re: mononukleza zakazna 05.08.12, 16:57
      Dziekuje, a cvzemu byl pobyt w szpitalu? I ile dziecko mialo lat?
      • dorek3 Re: mononukleza zakazna 05.08.12, 21:05
        Młody miał 8,5 roku. Zgłosiliśmy się do szpitala bo obrzęk migdałków był tak duży że syn nie mógł normalnie oddychać nosem. W nocy miał bezdechy przez to a w dzień nie mógł jeść bo każde przełknięcie to był koszmarny ból uszu.W szpitalu dostał dożylnie steryd przez 5 dni i wszystko pięknie zeszło.
        Tę chorobę wspominam jaka jedna z najgorszych (no może poza ostrym zapaleniem jamy ustnej) a przeszliśmy już sporo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka