Dodaj do ulubionych

ile pań do maluchów

12.09.12, 08:50
chcę zebrać informację, zanim pójdę na wojnę...
najmłodsza grupa w przedszkolu
ile jest pań nauczycielek , mniej więcej po ile godzin, w jakich godzinach jest pomoc do dzieci?

u mnie tak:
1 pani ma 25h/tyg
pani dyrektor 8h/tyg
inna pani 4h/tyg
pomoc do dzieci 1/2 etatu, nie wiem ile godzin to oznacza w przedszkolu.

w praktyce ta pierwsza pani przychodzi na 8:00, jest do 13:00, realizuje podstawę programową.
do 8 jest ktoś zupełnie inny, chyba z innych grup.
przyprowadzając dziecko przed 8 i odbierając po 15 nie mam szans na rozmowę z nauczycielką. Nie mam komu tak naprawdę przekazać dziecka, co w pierwszych tygodniach jest po prostu potrzebne, odbierając nie mam właściwie kogo o nie zapytać.

czy tu jest wszystko ok?
mam doświadczenia z innego przedszkola: dwie panie, jedna rano od 7:30, druga do 16:00, pomoc od 7:00 do 15:00.

napiszcie proszę
może ktoś wie, czy to jest jakoś regulowane prawnie?

Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: ile pań do maluchów 12.09.12, 09:38
      u nas w zeszłym orku u syna w trzylatkach wyglądało to identycznie, tyle, że pomoc była 8 godzin. W tym roku też mieli odciąć pomocy część etatu wiec możliwe, że jest teraz na 4 godziny tylko-mój już w średniakach więc nie mam pojęcia ale moge podpytać. Acha jego oddział był czynny od 7,30 do 15,30, dzieci które przychodziły wcześniej lub wychodziły później były na czas do przyjścia ich pani lub od pójścia jej do odmu w innej grupie.
    • je_fa_ma Re: ile pań do maluchów 12.09.12, 13:08
      U nas przedszkole czynne od 6:30.
      Do 8:00 dzieci schodzą się do jednej grupy, więc nie codziennie mam okazję widzieć "naszą" panią. O godz 15 znów dzieci schodzą się do jednej grupy.
      Jest to spowodowane tym, że odkąd są te darmowe godziny rodzice w ramach oszczędności późno przyprowadzają i szybko odbierają dzieciaki, więc miasto naciska na przedszkole, żeby dzieci łączyć, żeby nie płacić za nadliczbowe przedszkolanki. Głupie oszczędności.
    • annubis74 Re: ile pań do maluchów 12.09.12, 16:38
      u nas w "maluchach" była jedna pani + popołudniami pani dyrektor lub pani z innej grupy. Przy małej ilości dzieci grupy bywały łączone (i to zarówno przed i po południu). Nie wiem czy są regulacje prawne (spytaj ewentualnie w wydziale oświaty), a jeśli potrzebujesz informacji od pani dot. swojego dziecka to albo dzwoń zanim pójdzie do domu albo pytaj kolejnego dnia rano
    • pysia_35 Re: ile pań do maluchów 12.09.12, 16:55
      pytałam o to w naszym przedszkolu pare dni temu na zebraniu i takie mam odp: jedna pani ( prowadzaca grupę) powinna byc 20 godz. tyg. zgodnie z przepisami. Nasza jest troche dlużej bo 3 dni w tyg. 8-16, w pozostałe dwa dni 8-11. W te dni co jest krócej - jeden dzień 11-16 jest p. dyrektor, zas drugi dzień do 11-16, jest druga pani z grupy starszej. Poza tym w godz. 8-16 jest dodatkowo codzienne pomoc a na czas posiłków i ubierania/rozbierania dzieci wchodzi na sale też woźna przypisana do danej grupy. Przed 8 i po 16 dzieci są w zbiorczej grupie.
      • annubis74 Re: ile pań do maluchów 12.09.12, 17:06
        pensum przedszkolanki to 25 godzin dydaktycznych i tyle pracuje jeśli ma etat, nie wiem czy w przedszkolu istnieje coś takiego jak godziny ponadwymiarowe? Bo tej Twojej to wyszło 30 lekko licząc. Moim zdaniem w grupie maluchów powinny być co najmniej 2 panie w przedziale 8-13 i 13-17, a pani dyrektor to tak pomocniczo. Realia wyglądaja tak, ze do 8-8:30 funkcjonuje w przedszkolu 1 grupa i po 16 też jedna
        • batutka Re: ile pań do maluchów 12.09.12, 17:23
          Ja pracuję w godzinach: 7.30 do 12.30 albo od 12.30 do 17.30. Na zmianę z koleżanką, która pracuje ze mną w grupie. Przekazujemy sobie istotne informacje i nie zdarzyły się nam niedomówienia. Rodzic zawsze otrzymuje niezbędne informacje na temat dziecka. Masz jakieś dziwne problemy.
          • mojemieszkanie24 Re: ile pań do maluchów 12.09.12, 18:14
            Ja pracuję od 7-12
            Koleżanka 12-17
            ( Co tydzień się zmieniamy)
            Pani woźna: 8:30-12:30 ( pół etatu), potem wchodzi druga pani woźna od 12:30 do 15:30
            Pani do pomocy: 8:00-15:30

Informacji o dziecku udzielają TYLKO NAUCZYCIELE. Ja sama zawsze ostro na to zwracam uwage, by nie pytac wszytskich dookoła o dziecko tylko nauczycieli.

Jeżeli masz problem ze spotkaniem nauczycielki to na pewno ma ona ustalon dyżury ( lub można się z nią umówić). No nauczycielki w sumie są przez 10 godzin...( dwa razy po 5 godzin) wiec na pewno kiedyś kogoś zlapiesz...
            • mojemieszkanie24 Re: ile pań do maluchów 12.09.12, 18:19
              aasia77online- a na jaka wojnę ty chcesz iść ? Nauczyciel pracuje 25 godzin tygodniowo. Niestety czas na rozmowę w tych pierwszych dniach rodzic powinien sobie wygospodarować. No chyba nie wymagasz, by nauczycielka czekała jeszcze codziennie na ciebie po pracy aż ty przyjdziesz ? Konkretnie się umawiasz na termin i rozmawiasz - nauczycielka pewnie raz w miesiącu ma ustalone jakieś konsultacje, gdzie za darmo przychodzi do pracy i rozmawia z rodzicami. Malo jest takich nauczycieli jak ja, ktorzy w pierwszym tygodniu pracowali ZA DARMO dodatkowe 5-6 godzin, tylko po to, by rodzicom wszytsko dokladnie opowiedzieć, Niestety nikt mi za to pieniędzy nie dał, sama tak wybrałam. Niestety tak jest,ze jak dziecko przyprowadzane jst bardzo wcześnie do przedszkola i odbierane bardzo późno to może już nauczycielek nie być chociaż zakladając,ze nauczycielka przychodzi od 8 do 13, to druga powinna byc od 13 do 18... To o ktorej ty dziecko odbierasz ?
              • aasia77online Re: ile pań do maluchów 12.09.12, 20:50
                no właśnie jaka druga?
                Czy pani dyrektor ( 8 h tygodniowo), czy jeszcze inna ( 4 h tygodniowo) czy pomoc? o to właśnie chodzi, że tak naprawdę nie ma drugiej pani. Dyrektorki, która jakoby nią jest,do tej pory odbierając dziecko jeszcze nie spotkałam, tylko na zebraniu wstępnym, gdzie zapowiedziała, że ona najsłabiej będzie znać dzieci.
                O to właśnie idzie, że zamiast drugiej pani, od której można uzyskać informacje odbierając dziecko są różne osoby na godziny. Dziś np była jakaś, którą widziałam po raz pierwszy, domyslam się, że " pani Dyrektor coś wypadło". Zapytałam o dziecko, popatrzyła " no, bawiła się" usłyszałam.
              • aasia77online Re: ile pań do maluchów 12.09.12, 20:53
                mojemieszkanie24 napisała:

-
                Niestety tak jest,ze jak dziec
                > ko przyprowadzane jst bardzo wcześnie do przedszkola i odbierane bardzo późno t
                > o może już nauczycielek nie być chociaż zakladając,ze nauczycielka przychodzi o
                > d 8 do 13, to druga powinna byc od 13 do 18... To o ktorej ty dziecko odbierasz
                > ?
                przyprowadzam około 7: 30 obieram przed 15.
    • klubgogo Re: ile pań do maluchów 12.09.12, 19:13
      U córki w maluchach były 2 nauczycielki na 27 dzieci. Jedna do 12.30, druga po południu i tak na zmiany (tygodniowe). Do pomocy były 2 opiekunki, ale tylko przy posiłkach i wyjściu na podwórko.
    • pszczolka1020 Re: ile pań do maluchów 13.09.12, 10:12
      U nas też jest podobnie, bo drugim wychowaca grupy maluszków jest zawsze pani dyrektor , która ma z nimi zajęcia tylko raz w tygodniu kilka godzin, co za tym idzie pierwszy wychowaca zostaje sam , ma panią do pomocy i woźną, jak kończy swoją pracę , to do maluszków prychodzą różne panie z wszystkich grup, trochę się przez to robi zamieszanie, jak odbieramy dzieci nie mamy szans na rozmowę z wychowawcą, ale u nas informacji udzielają też panie , któe aktualnie są z dziećmi, pani do pomocy też ( co zjadł czy spał , czy bawił się , czy płakał itp.). Potem w starszych grupach już są dwie nauczycielki , pracę dzielą na pół i zawsze jedna jest rano a druga popołudniu, ale przy takim systemie jak my oddajemy dzieci do przedszkola czyli od 8.00-16.30 i tak popołudniu jest już grupa zbiorcza i jedna pani dla wszystkich grup , od której już niewiele można się dowiedzieć ( chyba że jest to akurat wychowawca ). Nie każdy może dziecko odbierać o 15.00, normalnie przecież pracuje się najczęściej od 8-16. Owszem można się umówić na konsultacje , ponoć niepłatne (ale taka praca , mi też nikt dodatkowo nie płaci jak siedzę wieczorem nad sprawozdaniem , ale taką mam pracę jak nie zdążę w pracy to muszę w domu, bo zrobić trzeba, jak ktoś jest nauczycielką czy przedszkolanką to normalne że ma konsultacje i zebrania , taki charakter pracy , wkalkulowane w pensje) ale konsultacje przynajmniej u nas są raz w miesiącu i o 15.30, sorki jestem wtedy w pracy smile , i tak musze się co chwilę zwalniać , na zebrania i spotkania intergracyjne , bo wszystkie są w godzinach mojej pracy, zawsze mnie to oburzało, bo pracodawcy niechętnie na to patrzą, a przez to niechętnie na matki, które wiecznie chcą się zwalniać , bo "coś tam" jest w przedszkolu. Ale tak jest od lat w państwowych przedszkolach , każdy patrzy na siebie, pani jedna musi zostać dłużej w pracy niż do 15.00 ( nie da rady) , a rodziców na zebranie musi się zwolnić z pracy 25 ( da radę), a wystarczyłoby żeby zebranie było na 16.30 , ale nie , nie da się przecież. Ot i taka nasz rzeczywistość, nikt nie patrzy, żeby rodzicom jakoś ułatwić kontakt z przedszkolem tylko żeby panie nie musiały zostawać po godzinach, a Ty człowieku ciesz się że twoje dziecko się dostało do przedszkola i nie wymagaj. Pod tym względem prywatne przedszkola są bardziej elestyczne pod "klienta". Z cała sympatia dla przedszkolanek , bo wierzę że praca jest trudna, to jednak powinno sie brać także pod uwagę możliwości rodziców.
      • basca_basca Re: ile pań do maluchów 13.09.12, 10:20
        U nas jest państwowe i zebranie o 16.30, wiec da się smile
        A sama to się jeszcze nie orientuję jak panie pracują w przedszkolu.
        • slonko1335 Re: ile pań do maluchów 13.09.12, 10:29
          u nas też o 16,30 i szlag mnie trafia bo o 16,30 zamykają przedszkole i nie mam jak isć na zebranie jak nie mam co zrobić z dziećmi....wolałabym zdecydowanie zebranie w czasie gdy dzieci są w przedszkolu. Ostatnio zebranie w tym samym czasie we wszystkich grupach, dwoje dzieci w dwóch różnych grupach, mąż do 18 w robocie i kombinuj teraz nie dość co zrobić z dziećmi to jeszcze jak sie rozdwoić coby być na zebraniu u obojga na raz...eh...tak to jest, że nigdy nikomu isę nie dogodzi bo na tyle osób trudno się wstrzelić w plan dnia każdego...
          • basca_basca Re: ile pań do maluchów 13.09.12, 11:42
            No to może sobota. Mi by najbardziej pasowało big_grin
            • slonko1335 Re: ile pań do maluchów 13.09.12, 12:19
              coś TY na całe przedszkole na pewno znajdzie się mnóstwo pracujących w sobotęsmile no nie ma rady zawsze ktoś będzie miał pod górkę i będzie musiał kombinować....
              Jestem przewodniczącą RR w tym roku i dyrektorka dwoi się i troi od kilku dni żeby umówić się z 5 sztukami rodziców w odpowiadającym wszystkim terminie i zawsze któremuś coś nie pasi.
          • pszczolka1020 Re: ile pań do maluchów 13.09.12, 13:00
            U nas jak są zebrania to dzieci są pod opieką innej pani, ale to pewnie dlatego że są wcześniej i panie jeszcze są w pracy - przedszkole do 17.00 , poza tym nie robią wszystkich zebrań na raz, też mam dzieci w dwóch grupach, więc miałam w innych dniach ale dwa razy musiałam sie zwalniać dzień po dniu sad co mojemu szefowi nie za bardzo się podobało, coś tam mruczał pod nosem o pracujących matkach, ale zwolnił smile
            • ma_niusia Re: ile pań do maluchów 13.09.12, 13:08
              Co do pań to u nas jest chyba "normalnie": jedna od 7:00 do którejśtam, druga od którejśtam do 17:00 i się zmieniają na zmianę. Jest pomoc nauczyciela ale nie mam pojęcia w jakich godzinach. I jest pani woźna chyba przez prawie cały dzień bo ciągle ją widuję wink

A co do zebrań to masakra, sa o 17:30, świetnie, że po godzinach pracy (bo szefowa nie zwolni mnie z pracy na "jakiestam zebranie" za nic!), ale ja samodzielnie wychowuję syna to co mam z nim robić w czasie tego zebrania? Ma stać pod drzwiami? Na razie raz udało mi się cioci go podrzucić, ale towyjątkowo, kolejne zebrania przede mną a ja już się głowię co zrobić z dzieckiem w tym czasie sad
    • nowa-mama0 Re: ile pań do maluchów 13.09.12, 10:33
      z tego co widziałam u mnie w spisie na tablicy
      to do dzieci ok 20-25 są dwie Panie, znaczy Pani nauczycielki przedszkolne, bo było mgr ...jakaś tam, na pewno się wymieniają częsciowo, bo przedszkole jest czynne od 6 do 17
      i jak zawsze jest inna Pani rano a inna po południu
      + na pewno jest Pani pomoc w godzinach szczytu+ na dwór
      + Pani woźna czy kucharka przy posiłkach
    • dodo207 Re: ile pań do maluchów 13.09.12, 10:41
      U nas na grupe 16 dzieci jest 1 pani i dwie do pomocy, syn póki co jest do 13, od przyszłego miesiąca będzie do ok 15, i gdy po niego przychodze to jego pani jeszcze jest i zawsze moge z nią porozmawiać co jest dla mnie teraz na początku bardzo ważne, by dowiedzieć się jak syn sobie radził,ile zjadł, pani zazwyczaj opowiada mi co robili, w co się bawili ( syn słabo mówi więc od niego się za wiele nie dowiem)
      Nie wiem jak sytuacja będzie wyglądała gdy będzie już dłużej, bo napewno od tej 13 grupy się łączą i wtedy Panie też się zmieniają, bo jedna wcześniej kończy jednego dnia, potem się zmieniają co akurat rozumiem. Ale napewno raz w tygodniu trafie na naszą panią przy odbiorze, z resztą rano jest zawsze ona więc wtedy też chwilke można porozmawiać.
      No to nie zazdroszcze takiego bałagany z tymi paniami, nie dziwie się twojemu wzburzeniu bo doskonale rozumiem że chcesz się dowiedzieć więcej niż "bawiła się"
    • aasia77online Re: ile pań do maluchów 13.09.12, 10:47
      dodam, że dzieci w grupie niestety aż 29-ro.
    • atena12345 Re: ile pań do maluchów 13.09.12, 12:42
      Młody jest w maluchach drugi rok tyle, że w innym przedszkolu. W poprzednim było jak u Ciebie: zero możliwości porozmawiania o dziecku z wychowawcą.
      Teraz drugi tydzień w "nowym" przedszkolu, prywatna tak jak tamto: Dwie Panie na grupę 10 dzieci: jedna Pani od 7-15, druga Pani od 9-17, codzienna rozmowa z rodzicem.
      • atena12345 Re: ile pań do maluchów 13.09.12, 13:29
        acha, u córki w państwowym przedszkolu były dwie stałe panie: jedna do 12, druga po południu + pomoc przy posiłkach, wyjściach itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka