Dodaj do ulubionych

Co podczas religii jesli nie chodzi..?

14.09.12, 20:36
Mam zonka i nie wiem jak to rozegrać. Wiedzialam, ze u młodego dziś religia wiec sie go pytam co robił w tym czasie, a on że z panią i Adą siedziali na korytarzu na ławeczce przy ubikacjach. Mam nadzieje, że zmyslił, bo inaczej chyba w poniedziałek dostanę furii w pkolu..
Mam prawo oczekiwac w tym czasie jakis zajec?
Obserwuj wątek
    • foxanka Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 14.09.12, 20:53
      to w przedszkolu jest religia ???????
      • deelandra Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 14.09.12, 20:57
        a nie wiedziałaś?
      • ewelajnawrocek Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 14.09.12, 20:58
        niestety..
      • ophelia78 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 15.09.12, 13:24
        >to w przedszkolu jest religia ???????

Gorzej - ona jest w podstawie programowej, czyli teoretycznie powinna być w czasie tych 5. bezpłatnych godzin.

• ewelajnawrocek Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 15.09.12, 13:30
          tak wlasnie jest u nas, religia jest za free a za wodę z baniaka trzeba płacić, inaczej dzieci nie miałyby co pic.
    • gemmi18 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 14.09.12, 20:57
      Co to za przedszkole z religią? Pierwsze słyszę. Ale oczywiście, w takiej sytuacji wymagałabym odpowiedniego zajęcia się dzieckiem - rysowanie, czytanie książek przez przedszkolanki, cokolwiek, a nie siedzenie i czekanie... Pytałaś się wcześniej, jak organizowany jest czas dzieci nieuczestniczących w lekcjach religii?
      • ewelajnawrocek Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 14.09.12, 21:02
        Na zebraniu pani zbierajac deklaracje nt religii coś przebakneła, ze dzieci niechodzące bedą szły do innej grupy, wiec nie wnikałam, choc mi sie to srednio spodobało. Mąż mial dopytac dzis, co młody robił ale zapomniał, wiec spytalismy małego, ale mozliwe ze on zmyslil coś..
      • foxanka Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 14.09.12, 21:08
        no nie wiedziałam sad sorry , ja debiutantka jestem wink
        ale u nas nie ma, chyba..... w każdym razie w maluszkach na bank nie ma.
        • annubis74 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 16.09.12, 09:10
          u nas tylko w starszakach, chociaż też nie rozumiem po co?
      • bbuziaczekk Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 15.09.12, 08:08
        U mnie w kazdym przedszkolu jest religia. Ale religia jest dla 5 i 6 latkow.
    • slonko1335 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 14.09.12, 21:09
      U nas po dzieci chodzące na religie przychodzi katechetka i zabiera je do sali w której prowadzi zajęcia. Pozostałe dzieci zostają w sali ze swoim nauczycielem i najczęściej mają zabawy wolne.
      Jeżeli na religię uczęszcza cała grupa to katecheta przychodzi do grupy i prowadzi zajęcia. Religia w naszym przedszkolu jest tylko w "zerówce".
      • mojemieszkanie24 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 14.09.12, 21:26
        nie łudź się, że dziecko będzie miało w tym czasie ZAJĘCIA, czy jakos w szczegolny sposób będzie miało zorganizowany czas. Po prostu w tym czasie dzieci ida sie bawić do innej grupy ( zwykle tak jest).
        Religia w przedszkolu jest... niestety.... Naprawdę nad tym ubolewam, bo jak dla mnie to religii w ogóle nie powinno byc w szkołach.
        • zjawa1 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 14.09.12, 21:29
          Jak dla mnie obecnosc religji w przedszkolach to mega przegiecie i nieporozumieni.
          Tlumacza tym, ze byc moze dziecko zostanie wyslane do ,,wczesnej komunii". Za moich czasow tez takie byly, ale mimo tego religji bylo ani w przedszkolach, ani w szkolach.
          Osobiscie jestem wiezaca, mimo tego syna nie zapisze w przyszlym roku na religie w przedszkolu.
    • aagnes Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 14.09.12, 21:29
      U znajomej w szkole dzieci ida do swietlicy (wszystkie dwie sztuki), natomiast w znajomym przedszkolu do grupy obok (tez ze dwie sztuki).
    • kawka74 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 14.09.12, 21:35
      W rozporządzeniu o nauczaniu religii jest mowa o tym, że szkoła ma obowiązek zapewnić zajęcia LUB opiekę. Nie wiem, czy to samo dotyczy przedszkoli, ale sądzę, że tak; oznaczałoby to, że dziecko nie może snuć się samo po przedszkolu, ale nie musi mieć zorganizowanych zajęć.
      • ewelajnawrocek Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 14.09.12, 21:41
        No wiec u nas religia juz od maluszków jest..dla mnie to mega przegięcie, bo potem katechetki opowiadają bzdury typu, ze Jezus to taka dzidzia co jest przezroczysta i lata wokól nas (cytat)..ja tez jestem wierząca, ale protestantka, moje dziecko ma w domu mówione o Bogu, modli się, ale nie chcę zeby chłonęło taką nieprawdziwą papkę (bez urazy dla katolików, nie chce nikogo urazic)
        • zjawa1 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 14.09.12, 21:50
          Ja estem katolikiem i sama doskonale wiem, jak kiepsko przygotowane sa katechetki do zajec z maluszkami.
          Moj syn przypadkowo nasluchal sie podobnych bredni i przez to nie chcial wejsc do kosciola.
          Najwiekszym przegieciem jakim przekazal katechetka 5-latka, to byl szczegolowy opis ukamieniowania Jezusa. Po cholere-za przeproszeniem-mowia o takich rzeczach takim maluchom?
          To mnie, na katechezach w domu parafialnym uczono rysowania chmurek, promieni slonecznych czyli ,,bozego ciepla". A tym czasem juz od malego,, katuja" naturalistycznymi obrazami cierpienia itp.
          • ewelajnawrocek zjawa1 14.09.12, 21:54
            Z tymi promieniami to masz na mysli taki trójkat z okiem w srodku? Rysowalismy to co rok na pierwszej lekcji religii i nie moge do dzis pojac o co chodzi z tym trojkatem..
            • slonko1335 Re: zjawa1 14.09.12, 21:59
              To symbol opatrzności boskiej(oko BOga), a trzy boki trójkąta symbolizują Trójcę Świętą
              • zjawa1 Re: zjawa1 14.09.12, 22:05
                slonko1335 napisała:

> To symbol opatrzności boskiej(oko BOga), a trzy boki trójkąta symbolizują Trójc
                > ę Świętą
                Dokladniesmile a te promienie wyplywajace z tego ,,trojkata" to cieplo i milosc Boska okalajaca swiatsmile
                To bylo na katechezach w 1 klasach szkoly podstawowej. Mialam wtedy 7/8 lat. Tym czasem teraz ucza 5 latki o tym, jak to Jezus ,,zostal przybity do krzyza" itp.
                Wlasnie dlatego miedzy innymi nie zapisze syna na religie. Jak dla mnie jest to chore.
                Paradoskalnie ucza dzieci i opisuja tak brutalne sytuacje, po czym w prymitywny sposob-tutaj zacytuje-podaja, ze ,,Bog jest wysoko w niebie, miedzy chmurkami". No, debilizm skonczony. Syn, jak lecialam samolotem olstatnio i wiele razy wczesniej staral sie odnalesc Boga w chmurach. Fakt, faktem pasazerowie mieli ubaw, kiedy stwirdzil, ze Boga: ,,nie ma i pani go oklamala".A szukal go ,l,miedzy chmurami" dosc dlugosmile
                • agnieszka77_11 Re: zjawa1 15.09.12, 11:52
                  zjawa1 napisała:

> Paradoskalnie ucza dzieci i opisuja tak brutalne sytuacje, po czym w prymitywny
                  > sposob-tutaj zacytuje-podaja, ze ,,Bog jest wysoko w niebie, miedzy chmurkami"
                  > . No, debilizm skonczony. Syn, jak lecialam samolotem olstatnio i wiele razy wc
                  > zesniej staral sie odnalesc Boga w chmurach. Fakt, faktem pasazerowie mieli uba
                  > w, kiedy stwirdzil, ze Boga: ,,nie ma i pani go oklamala".A szukal go ,l,miedzy
                  > chmurami" dosc dlugosmile
                  >

Dobre, później dziecko ma kocioł wink Wiadomo ludzie kiedyś w różne rzeczy wierzyli, ale teraz mamy XXI wiek. Wolę, żeby dzieci uczyły się o dinozaurach i ewolucji oraz innych fajnych rzeczach, które zostały odkryte i potwierdzone wink
            • wrzesniowamama07 Re: zjawa1 14.09.12, 22:02
              Hm, znak Trójcy świętej, Oka Opatrzności jest bardzo mocno wpisany w znane mi nurty protestanckie, np. luteranizm. Piękny widziałam np. w kościele luterańskim w Bielsku Białej.

Mnie jakoś nie sprawiło problemu skojarzenie znaku trójkąta z Trójcą...

Co do meritum, bywają przedszkola, w których nie ma religii - np. w naszym nie ma wcale, również w zerówce.
              • zjawa1 Re: zjawa1 14.09.12, 22:07
                wrzesniowamama07 napisała:
                > Co do meritum, bywają przedszkola, w których nie ma religii - np. w naszym nie
                > ma wcale, również w zerówce.
                To dzieki Bogusmile
              • slonko1335 Re: zjawa1 14.09.12, 22:15

> Co do meritum, bywają przedszkola, w których nie ma religii - np. w naszym nie
                > ma wcale, również w zerówce.
                przedszkole musi zorganizować religię chce czy nie chce gdy jest co najmniej 7 osób chętnych na nią i wystąpią z takim wnioskiem, przynajmniej do niedawna tak było, nie wiem czy coś się nie zmieniło bo z koleżanką katechetką rozmył mi się kontakt ostatnio.
                • kawka74 Re: zjawa1 15.09.12, 08:52
                  A w praktyce najczęściej jest tak, że jest religia w planie zajęć, a kto nie chce posłać na nią dziecka, ten musi dostarczyć pisemne oświadczenie o rezygnacji.
              • soha2 Re: zjawa1 19.09.12, 10:22
                przewrotnie napiszę, że mi ów trójkąt to z matematyką się kojarzy
                koniec, kropka. tongue_out
                no ale ja mocno stoję na ziemi i jakieś tam straszenie piekłem i diabełkiem z ogonkiem nie działa na mnie
                dziecku będę się starała tłumaczyć, że ktoś jak nie ma argumentów to i diabełkiem może straszyć, zamiast przedstawić konkretne dowody tongue_out
                • agnieszka77_11 Re: zjawa1 19.09.12, 10:43
                  soha2 napisała:

> no ale ja mocno stoję na ziemi i jakieś tam straszenie piekłem i diabełkiem z o
                  > gonkiem nie działa na mnie
                  > dziecku będę się starała tłumaczyć, że ktoś jak nie ma argumentów to i diabełki
                  > em może straszyć, zamiast przedstawić konkretne dowody tongue_out

Ja też w diabełki i piekiełka nie wierzę. I inne śmieszne i nielogiczne rzeczy. Za stara jestem. Wyrosłam z bajek wink A jak ktoś chce to niech wierzy i w Św. Mikołaja i we Wróżki Zębuszki. I w krasnoludki też może wink

A ta religia w przedszkolach to już maksymalna indoktrynacja. Ze szkół też powinni ją wywalić i tak jak dawniej powinna wrócić do kościołów. Ale kościół powoli traci swój autorytet i dlatego wdziera się wszędzie.
          • lilly811 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 14.09.12, 22:14
            U nas w przedszkolu religia jest- ale pani dyrektorka na zebraniu sama sugerowała, że nie poleca jej 1 i 2 grupie- czyli 3 i 4 latkom ze względu właśnie na brutalne i obrazowe opisy typu ukrzyżowanie itd- że na religię wg niej przyjdzie czas później...
          • kaskasmok Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 15.09.12, 00:01
            Nie wiem, jaką "katoliczką" koleżanka jest, skoro pisze o ukamienowaniu Chrystusa i jaka część jej postu jest czystą konfabulacją.
          • minerwamcg Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 15.09.12, 17:21
            zjawa1 napisała:

> Najwiekszym przegieciem jakim przekazal katechetka 5-latka, to byl szczegolowy
            > opis ukamieniowania Jezusa.

Jakiej religii uczył ten katecheta??? Bo nie chrześcijańskiej przecież...
    • agnieszka77_11 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 14.09.12, 22:44
      Religia w przedszkolu. Co za paranoja.
      U nas o czymś takim nie słyszałam. Ale też dla 3-4 latków czy tylko dla starszych?
      • hanna26 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 14.09.12, 23:13
        > Religia w przedszkolu. Co za paranoja.
        > U nas o czymś takim nie słyszałam.

Ale przepraszam, nie rozumiem co to Was obchodzi, że jakieś inne dzieci chodzą na religię? Jeżeli ich rodzice tego chcą, to niech chodzą, dlaczego tak Was to oburza/zadziwia itp.? Na przykład w przedszkolu moich córek był dla chętnych dzieci język niemiecki (od najmłodszej grupy). Moja córka jako jedyna nie chodziła, przechodziła w tym czasie do innej grupy. Do głowy by mi nie przyszło mieć pretensję do przedszkola, że organizowało taką możliwość. Wręcz przeciwnie - skoro tyle osób chciało tego dodatkowego języka, to uważam, że bardzo dobrze, że go wprowadzono. Ja nie chciałam - córka w tym czasie jeszcze bardzo kiepsko mówiła po polsku - ale to nie znaczy, że rościłam sobie prawo decydowania za innych rodziców, na jakie zajęcia mają chodzić ich dzieci.
        Oczywiście też nie byłabym zachwycona, gdyby w czasie tych zajęć moje dziecko siedziało na ławeczce z panią. I tu rozumiem oburzenie. Ale glosy oburzenia, że w ogóle przedszkole śmie organizować zajęcia, na które akces zgłaszają prawie wszyscy rodzice... - no sorry, dawno już nie czytałam takich głupot. big_grin
        • kawka74 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 15.09.12, 08:59
          glosy oburzenia, że
          > w ogóle przedszkole śmie organizować zajęcia, na które akces zgłaszają prawie w
          > szyscy rodzice...

W praktyce wygląda to najczęściej tak, jak napisałam wyżej. Rodzice nie tyle zgłaszają akces, co się dowiadują, że jest religia, a jeśli nie chcą posłać na nią dziecka, muszą to zgłosić na piśmie. A wtedy rodzą się opory, bo może będą wytykać dziecko palcami, bo coś tam. Śmiem podejrzewać, że gdyby wyglądało to tak, jak powinno, czyli rodzice zgłaszają chęć i dopiero wtedy placówka organizuje katechezę, religii nie byłoby w połowie przedszkoli i szkół.
        • agnieszka77_11 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 15.09.12, 11:34
          Kurczę, nie można porównywać nauki języka niemieckiego do religii. Jakichkolwiek zajęć typu języki obce, plastyki, muzyki itp. To dwie zupełnie odrębne rzeczy. Aby dziecko zrozumiałe takie rzeczy musi być trochę starsze, bardziej rozumne. Tak łatwo nim manipulować. Poza tym nie chciałabym, aby jakiś katecheta "straszył" moje dziecko piekłem, gdy tylko coś zrobi nie tak. Nie chcę by moje dziecko czuło się zastraszone. Nie każda osoba umie dzieciom w umiejętny sposób przekazać to co jest w religii najbardziej istotne dla takich maluchów i taka religia nie będzie dla niego czymś wartościowym. Pamiętam jak miałam katechetkę w 1 klasie, która prowadziła w taki sposób religię, że ja się tego wszystkiego bałam, przerażało mnie, ciągle mówiła o tym, że jak się zrobi coś złego to spotka za to surowa kara, że Bóg patrzy i sądzi. Oczywiście pani katechetkę szybko musiała zrezygnować z nauki religii w naszym kościele ze względu na skargi rodziców. Później mieliśmy wspaniałego księdza, który pokazał to wszystko z ładnej i kolorowej strony.
          U nas póki co - z tego co się dowiedziałam - nie ma czegoś takiego jak religia i dobrze.

• hanna26 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 15.09.12, 15:17
            agnieszka77_11 napisała:

> Kurczę, nie można porównywać nauki języka niemieckiego do religii. Jakichkolwie
            > k zajęć typu języki obce, plastyki, muzyki itp.

Owszem, można. I w jednym, i w drugim przypadku mamy do czynienia z zajęciami dodatkowymi. Twoje dziecko może na nie uczęszczać, lecz nie musi.

> . Aby dziecko zrozumiałe takie rzeczy musi być trochę starsze, bardziej rozumne

Dziecko jest w stanie wszystko zrozumieć, jeżeli jest to właściwie tłumaczone. Analogicznie można by powiedzieć, że nie ma sensu nauka niemieckiego, bo i tak poliglotą od tego maluch się nie stanie, nie ma sensu uczyć podstawowych zasad moralnych typu nie wolno kogoś bić, zabierać mu jego własności itp., bo i tak obce mu jest np. prawo własności.

Poza tym nie chciałabym, aby jakiś katecheta "stra
            > szył" moje dziecko piekłem, gdy tylko coś zrobi nie tak. Nie chcę by moje dziec
            > ko czuło się zastraszone.

A to jest Twój problem, który nie ma nic wspólnego z nauką religii w przedszkolu dla chętnych rodziców. Nie chcesz - nie posyłaj. Co cię obchodzi, że inni chcą i posyłają? Mnie nie przyszło do głowy zgłaszać pretensji, że "co to za pomysł ta nauka niemieckiego, przecież te trzylatki nawet dobrze po polsku nie umieją mówić". Chcą - niech posyłają. Ja nie zamierzałam.
            • agnieszka77_11 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 15.09.12, 15:59
              hanna26 napisała:

> Dziecko jest w stanie wszystko zrozumieć, jeżeli jest to właściwie tłumaczone.

Tak i jest w stanie zrozumieć tą całą religię, której dorosły człowiek czasem nie jest w stanie pojąć i zrozumieć, bo jest to maksymalna abstrakcja w XXI wieku. Ale nie o tym mowa co jest akurat w tym wszystkim abstrakcją dla mnie czy dla kogoś innego. Każdy wierzy w to co chce wierzyć.

A druga rzecz to jak wspomniałam - odpowiednia forma przekazania dziecku pewnych spraw, pewnych treści, aby było to dla niego wartościowe. Aby wyniósł z tego naukę, a nie lęk.

Porównywanie języka niemieckiego do religii jest sorry, ale głupie. Religia nie jest nauką taką jak matematyka, polski czy język angielski. To pewien punkt myślenia, pokazanie światopoglądu, ukierunkowanie małego człowieka na pewną ścieżkę. To nie są zwyczajne zajęcia dodatkowe.
              • agnieszka77_11 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 15.09.12, 16:20
                Religii nie powinno być w szkołach. Tym bardziej w przedszkolach. Powinno być tak jak kiedyś, gdy ja byłam dzieckiem, czyli religia w kościołach.
        • annubis74 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 16.09.12, 09:18
          wszystkie zajęcia dodatkowe (angielski, rytmika) - odbywają się po południu
          mimo prósb rodziców by były od rana (tak podobno jest w ustawie)
          gdyby zajęcia odbywały się po południu problem z dziećmi niechodzącymi byłby mniejszy (rodzice odbierali by je wcześniej, lub łatwiej byłoby dołaczyć te dzieci do innej grupy)
          rodzice zgłaszaja akces często pod wpływem ogólnej presji (tego by dziecko nie musiało samo siedzieć w kąciku, nie było wytykane palcami)
        • soha2 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 19.09.12, 10:26
          mając wybór - religia czy niemiecki to zdecydowanie język
          tylko że akurat ów język jest płatny a religia nie - więc nie podoba mi się to
          jak ktoś chce to może i cały dzień 7 dni w tygodniu siedzieć ale po co religia w przedszkolach?
          pamiętam - a dobrze pamiętam, że te 30 lat temu to religia zaczynała się w podstawówce, przedszkola były wtedy wolne od indoktrynacji ale teraz jakby mogli, to już w żłobkach wprowadziliby religię uncertain
    • camel_3d Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 14.09.12, 23:22
      Siedzenie z pania na laweczce potrafi byc bardzo rozwijajace... Rozmawiaja sobie...np...

Ale to zalezy od pani... A poza tym....przynajmniej dzeicko odpocznie intelektualnie...
      • mojemieszkanie24 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 15.09.12, 10:27
        Dokładnie. To że dziecko siedziało z Panią na laweczce czy przy stoliku nie oznacza,że spędziło ten czas źle i że się nudziło. Na początku jak były zapisy na religię rodzice jednego chłopca nie zapisali go wiec ja brałam go do innej sali ( w tym czasie do maluchów, które leżakowały) i sobie robiliśmy różne przygotowane przeze mnie zadania bawilismy się lub po prostu ROZMAWIALIŚMY ( dziecko 4 lata).Potem rodzice jednak stwierdzili, ze niech chodzi bo religia była bardzo fajnie prowadzona i dzieci się bawiły ucząc się o Bogu.
        Ja dalej nie popierałam tych ,,, nauk o Bogu" więc po prostu wychodziłam na ten czas z sali...
        • ewelajnawrocek Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 15.09.12, 10:47
          Bez urazy, ale porównywanie matmy do religii jest nieporozumieniem, ponieważ religia nie jedt nauką samą w sobie, lecz pożywką dla ducha, akazdy moze miec "innego ducha", ponoć kraj jest nasz świeckim.
          Dla mnie to siedzenie na ławeeczce, o ile sie potwierdzi, jest jednak przegięciem, Mlody mówi, ze pani rozmawiała z Adą, a on miał odpoczywać..przypuszczam, że chodziło o to, zeby z dzieciakami nic nie robić i własnie pani odpoczęła..mam generalnie nie zbyt pochlebną opinie o tym pkolu, oanie siedzą noga na nodze, dzieci w samopas na dywanie, no ale do takiego się dostał i tu musi być..zapisałam się do trójki klasowej i bede miala sptkanie z dyrektorką to moze coś przebaknę o tej sytuacji, ale nie chcę robic kwasu na początek.
          • kawka74 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 15.09.12, 11:27
            > Dla mnie to siedzenie na ławeeczce, o ile sie potwierdzi, jest jednak przegięci
            > em,

Ale jest zgodne z prawem. Nie ma obowiązku zapewnienia konkretnych zajęć. Możesz napomknąć o tym dyrekcji, może Ci się to nie podobać, ale dziecko nie było bez opieki. A że nie miało zorganizowanych zajęć - no to cóż...
    • abigail83 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 15.09.12, 11:51
      Za moich czasow katecheza dla dzieci przedszkolnych odbywala sie w parafii. Rodzice ktorzy chcieli, przyprowadzali dzieci. Ale teraz jak wiadomo Kosciol ma inne podejscie...
      • agnieszka77_11 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 15.09.12, 11:57
        abigail83 napisała:

> Za moich czasow katecheza dla dzieci przedszkolnych odbywala sie w parafii. Rod
        > zice ktorzy chcieli, przyprowadzali dzieci. Ale teraz jak wiadomo Kosciol ma in
        > ne podejscie...

Uważam, że ogólnie religia powinna wrócić do kościołów i nie powinno być jej nawet w szkołach.
    • malgosiek2 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 15.09.12, 15:01
      Mój syn szedł do innej grupy, po prostu dołączył do nich.
      Problemu nigdy nie było.
    • camel_3d Jak tak czytam.. 15.09.12, 15:02
      To stwierdzam, ze mialem zajebiste dziecinstwo... Nie chodzilem do przedszkolasmile)) nikt mi nie organizowal czasu, nie bylo angielskigo, muzykowania i zajec plastycznych. Byli koledzy od 8 rano, ogrod, park..w miedzyczasie przerwa na obiadsmile)) i nie przeszkodzilo mi to w nauce, stypendium naukowym i nauczeniu sie kilku jezykowsmile)))) ech...
      • annubis74 Re: Jak tak czytam.. 19.09.12, 22:19
        oczywiście, ze zajebiste smile też takie miałam smile a tak serio to już teraz coraz częścej psychologowie mówią o szkodach jakie powoduje/może powodować nadmierne zorganizowanie czasu (zwłaszcza małym dzieciom) i pozbawianie ich BEZCENNEJ szansy nieorganizowanej, spontanicznej zabawy na rzecz tych wszystkich zajęć dodatkowych (czasem zupełnie zbędnych na tym etapie).
    • memphis90 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 15.09.12, 17:55
      A'propos religii... Moja mała dostała od babci wyklejankę świąteczną, babcia zindoktrynowała dziecko w temacie Świąt i przyszły pochwalić się wiedzą:
      -No, Liluniu, powiedz- kto leży w żłóbku? Je....
      -...LONEK!
      Ze śmiechu spadłam z fotela.
      Moje dziecko to antychryst, bo katechetka przez cały zeszły rok przychodziła do jej grupy po 15.

U nas dzieci nieuczestniczące w religii bawią się w tej samej sali lub idą do innej grupy.
      • mama-ola Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 15.09.12, 19:18
        > -No, Liluniu, powiedz- kto leży w żłóbku? Je....
        > -...LONEK!
        Niezłe smile Przypomniało mi to pewną sytuację... Mój starszy syn zauważył gdzieś na spacerze krucyfiks, wskazał go młodszemu i wytłumaczył: zobacz, to jest krzyż, a na krzyżu Zeus.

A co do religii w przedszkolu. U nas jest dopiero w 6-latkach, a że mój syn w tym wieku już poszedł do szkoły, to religia przedszkolna go ominęła. Ale na miejscu autorki wątku wolałabym, żeby mój syn wyszedł z sali i rozmawiał z panią na ławeczce, niż gdyby został w sali i pani musiałaby mu tłumaczyć, czemu nie może siedzieć z grupą dzieci, tylko ma się trzymać w przeciwległym kącie.
    • a-lfa Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 16.09.12, 09:03
      Teoretycznie tak w praktyce obawiam się że nie. W szkole bedzie dokładnie to samo. Dziecko bedzie albo na religi albo w świetlicy albo w bibliotece - jesli tam bedzie miejsce. Bo szans na jakoweś inne zajecia nie ma.
    • green_agula Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 17.09.12, 20:54
      U nas w przedszkolu tez 5 latki zaczeły religie, moj na jej czas jest zaprowadzany do pokoju obok( chyba tam logopeda czy psycholog ma lokum ) i sobie rysuje wink

chociaz wolalabym zeby sprawy relgii zostawały poza drzwiami przedszkola np przy kosciele wink

• ewelajnawrocek Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 19.09.12, 09:07
        Potwierdzilo sie wszystko co mowił syn, ze podczas religii siedzial z pania na korytarzu..pani rzekła, ze " ona nie ma co z nim zrobic" ;/ ide dzis na zebranie z dyrektorka i zastanawiam sie czy jest sens walczyc o te sprawe i jakich uzyc argumumentów.
    • soha2 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 19.09.12, 10:16
      no...piekło na ziemi zrobiłabym jakby moje dziecko siedziało koło ubikacji uncertain i to w czasie jakiejś tam religii uncertain
      • ewelajnawrocek Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 19.09.12, 10:19
        Wiesz, ja to jestem mocna w gębie w teorii a jak przychodzi co do czego to mnie pot oblewa i nie mam smiałości sie odezwać na forum. Ale muszę się jakoś spiąć. Dzwonilam do kuratorium do Wrocka zeby się spytac jak to się przedstawia w prawie to pani nie umiala odpowiedziec, kazała dzwonic jak bedzie jakaś inna babka;/ normalnie śmiech na sali
        • soha2 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 19.09.12, 10:31
          powiem ci, że tylko ten pierwszy raz jest trudny, potem już nie ma się zadnych obiekcji przy wyrażaniu własnego zdania smile
          trochę odwagi i nie daj sie zagadać/zakrzyczeć itd smile
    • mondovi Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 19.09.12, 10:20
      Mój syn chodził w czasie religii do innej grupy i tam się bawił.
    • mnb0 Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 19.09.12, 10:35
      Dlaczego w ogole jest religia w swieckich szkolach i przedszkolach? Bo w wyznaniowych to rozumiem.
      Jesli ktos juz koniecznie musi praktykowac jakas religie, to czemu tego nie robi w kosciele za zamknietymi drzwiami tylko wdziera sie do przedstrzeni publicznej?
      To chore, zeby normalne dzieci musialy przez godzine sie nudzic i siedziec na korytarzu, bo inni maja religie. A co mnie ich religia obchodzi? I co religia ma wspolnego ze szkola?
      Czy sa w Polsce w ogole jakies swieckie szkoly, w ktorych nie ma religii?
      • mondovi Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 20.09.12, 11:18
        > Dlaczego w ogole jest religia w swieckich szkolach i przedszkolach?
        Konkordat?
    • chudonoga Re: Co podczas religii jesli nie chodzi..? 19.09.12, 14:33
      Ewelajna, podpięłam się już pod Twój wątek na forum "przedszkola". Daj znać na czym u Was stanęło, bo u nas sytuacja analogiczna. Religia w grupie 3 latków, jesli rodzic pisemnie nie zadeklaruje, że dziecko ma nie uczęszczać, to maluch automatycznie uczęszcza. Mój załapał się na 2 katechezy bez mojej wiedzy i zgody. Jako jedyny w grupie nie będzie chodził na religie, pani opiekunka zaproponowała mi w tym czasie spacery po korytarzu. Do drugiej grupy nie można go w tym czasie posłać, dzieci mają w tm czasie zajęcia ze swojej podstawy programowej. Religia w grupie maluchów (w której niektóre dzieci biegają w pampersach, przychodzą ze smokiem w buzi, nie potrafią samodzielnie jeść, pić, ubierać się i rozbierać się) jest 2 x w tyg po 30 minut. P-kole publiczne.
      • zjawa1 Przykre jest to, ze...... 19.09.12, 23:01
        W szkolach nie ma pieniedzy na dodatkowe godziny z matematyki czy polskiego, natomiast na religie zawsze kasa musi byc. Jak kosciol chce mowic o wierze, bo religia to nie kwestia wiedzy, a wiary, to powinnien robic to tak, jak kiedys gratis!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka