Dodaj do ulubionych

e-papieros?

31.10.12, 07:59
Witam Was serdecznie!Mam takie pytanie,zwykła ciekawość,ostatnio tak nas to z mężem zastanowiło,choć my akurat nie palimy ale przyszli do nas znajomi i bez skrupułów wyjęli te e-papierosy i zaczęli palić.Stwierdzili,ze to można przy dzieciach bo to przecież nie zwykły papieros.Ja sama nie wiem,niby racja ale jak by nie patrzeć jakis dym sie stamtąd wydobywa przecież a wiec i coś zawiara.Mówią ,że te papierosy nie śmierdzą ale ja niekiedy czuję zapach jakby papierosowy własnie.Ciekawa jestem jakie jest wasze zdanie na ten temat?smileMój mąż też kilka miesięcy palił tego E ale raczej nie przy dzieciach.Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: e-papieros? 31.10.12, 08:04
      talicja napisała:

> jakis dym sie stamtąd wydobywa przecież a wiec i coś zawiara

To jest para wodna, nie dym.
    • murwa.kac Re: e-papieros? 31.10.12, 08:06
      to para wodna, nie dym.
    • amy.27 Re: e-papieros? 31.10.12, 08:12
      to tylko para wodna. Wyluzuj. Ja fajek w domu nie znoszę ale e-papiersy pozwalam znajomycm palić ( a raczej sztachać się liquidem wink )
      • iwonsik Re: e-papieros? 01.11.12, 20:41
        to tylko para wodna, ewentualnie z aromatem/zapachem.
        Mój tata takie pali przy moim dziecku. Generalnie mu na to pozwalam...
        Prędzej czy później dziecko bardziej się tym zainteresuje ale lepsze chyba takie papierosy w rodzinie niż tradycyjne...
        • zjawa1 Re: e-papieros? 01.11.12, 21:06
          Hehe, spokojnie jak pisza wyzej dziewczyny, to para bez substancji szkodliwych.
          Palilam takiego papierosa w samolocie, zeby zniesc 6 godzin lotu i nikt mnie nie zamknalsmile Takze bez obaw.
    • mynia_pynia Re: e-papieros? 02.11.12, 20:03
      W szoku jestem, ale nie z powodu szkodliwości czy też nie, ale braku kultury!!!
      Dobrze że nie zaczęli dłubać w nosach i drapać się po genitaliach.
      Jako wieloletni nałogowy palacz (tych prawdziwych) a obecnie z doskoku, uważam, że epalenie podlega takim samym prawą jak zwykłe palenie.
      • piekielna-diablica Re: e-papieros? 03.11.12, 17:58
        nie prawĄ tylko prawOM i przesadzasz
        • mynia_pynia Re: e-papieros? 03.11.12, 18:08
          No nie wiem na ematce był temat o efajach w tramwaju i jakoś mało było osób przyjaźnie nastawionych do ciągnących nikotynę, czyli wstrzelam się w większość.
          • piekielna-diablica Re: e-papieros? 04.11.12, 12:04
            ja też w tramwaju i autobusie nie inhaluję ale przy dziecku w domu czy na spacerze nie widzę przeciwwskazań
            ep używam od ponad dwóch lat
            poza tym ematka to dziwny twór i nie sugerowałabym się tamtymi opiniami
      • niunia19851 Re: e-papieros? 03.11.12, 18:44
        Chyba przesadzasz trochę wink przecież E papieros ani nie śmierdzi, ani nie wydaje z siebie szkodliwych substancji ... to może jeszcze ludzie nie powinni w miejscach publicznych żuć gumy lub zjeść cukierka?
        • m_m_mama Re: e-papieros? 04.11.12, 14:01
          Nie przesadza. Tak jak nie kupiłabym dziecku czekoladek wyglądających jak papierosy, tak nie pozwoliłabym przy młodym używać e-papierosa.
          • piekielna-diablica Re: e-papieros? 04.11.12, 18:31
            tak, tak a dziecko zamknij w szklanej klatce, nie pozwalaj się bawić z innymi dziećmi bo nie daj boziu jakieś przeklnie w jego towarzystwie, zakrywaj oczy na ulicy żeby nie widziało tych okropnych palących i pijących ludzi
            załóż mu przepaskę na oczy i wsadź watę do uszu
            a potem dziecko pójdzie do szkoły i będzie największą ciamajdą i będzie skupiać na sobie wszelkie złośliwe zachowania dzieci i nawet nie będzie umiało się obronić
            • m_m_mama Re: e-papieros? 05.11.12, 13:33
              Tak, bo wszystkie dzieci, którym rodzice nie kupili czekoladowych papierosów i w których domach się nie pali to ciamajdy. Pewnie żeby wychować "twardziela" najlepiej samemu popaść w nałogi, a młodemu nie słodkie tylko normalne fajki kupić, to mu zapewni popularność.
              Konsekwencje w wychowaniu bez nałogów utożsamiasz z upupianiem.
    • recomena Re: e-papieros? 11.11.12, 22:33
      Hej,

jeśli chodzi o szkodliwość - to nie ma się co obawiać. Dym unoszący się podczas inhalacji elektronicznym papierosem to nie do końca para wodna (płyny oparte są na substancji zbliżonej do gliceryny) ale jest nieszkodliwa.

oczywiście inną sprawą jest to, że znajomi nie zapytali czy macie cokolwiek przeciwko, żeby korzystali z elektronicznych papierosów w Waszym domu. Jako sprzedawcy w sklepach z elektronicznymi papierosami (mamy sklepy smooke w kilku miastach w Polsce) wielokrotnie spotykaliśmy się z różnymi sytuacjami (jak na przykład próba interwencji straży miejskiej na przystanku autobusowym), ale zazwyczaj najlepszą metodą jest spokojne i kulturalne wytłumaczenie, że to z czego korzystacie, to nie zwykły papieros, a nieszkodliwy, elektroniczny odpowiednik.

P.S. trzymamy kciuki za wszystkich walczących z papierosami!
    • minerwamcg Re: e-papieros? 21.11.12, 13:39
      E- czy nie e-, tak czy owak wdycha się nikotynę, nieobojętną dla zdrowia i matki i dziecka.
    • piekielna-diablica Re: e-papieros? 21.11.12, 13:54
      palić nie wolno (to znaczy wolno bo każdy robi jak chce) ale nikotyna jest wchłaniana do organizmu a to już nie jest bezpieczne
    • zaloguj3 Re: e-papieros? 22.11.12, 02:35
      Podobaja mi się Wasze opinie wink
      Kiedyś przeprowadzono badania dot spalanai zwykłego papierosa - wyszło mniej więcej tak:
      1- dym z przodu papierosa i ten wciągany do płuc zawierał ok 5 tys substancji szkodliwych.
      2- dym wydychany zawierał tych substancji juz 3x więcej.
      Teraz:
      a) liquid - to jakis płyn, aromatyzowany i zawierający (lub nie) nikotynę
      b) nie podlega spalaniu, a ogrzaniu do temperatury parowania! i jako taki jest wdychany, wciągany do płuc...
      Więc grzecznie pytam: jeśli para zawiera cholera wie jaki aromat, i nikotynę, to niby jak ma dziecko tego nie wdychać? wszystko dostaje się do płuc i tam zostaje (w sensie nikotyna, aromaty) a wydychamy tylko mniej pary? i sic. nieszkodliwego zapachu-aromatu... (o tym niżej)
      Ludzie! MYŚLEĆ!
      BTW. nikt jeszcze nie przeprowadzał długoteminowych badań nad wpływem rzeczonego liquidu na człowieka ;> A dawno temu teżtwierdzono ze palenie (tytoniu) nie szkodzi ;>
      Sam palę i zwykłe i e-papierosy, po tych drugich nie mamy tylko zw. smolistych choc i to nie do końca prawda - oglądaliście jak wygląda "przepalony" wkład epapierosa? jest brązowy, a liquid jaki? żółty, złoty, pomarańczowawy...
      MYŚLEĆ...
      Osobiście uważam że to tylko póki co "mniejsze zło" i tyle.
      • betty842 dzisiaj w radio powiedzieli 22.11.12, 19:07
        cytuję: "para wodna z e-papierosa zawiera śladowe ilości nikotyny". Dlatego chcą wprowadzić zakaz palenia e-papierosów z miejscach publicznych. Tak wiec jednak nie jest to "tylko para wodna".....
        • maciejas1987 Re: dzisiaj w radio powiedzieli 04.12.12, 20:16
          Ciekawe na jakich e-papierosach robiono te badania? Wzięto pierwsze lepsze? W każdym razie - jasne może coś być. Zwłaszcza przy mocnych liquidach. Poza tym w radiu mówią różne rzeczy.

A przy dzieciach - obojętne jaka byłaby szkodliwość - chyba lepiej nie palić. Bo po co mają się uczyć złych nawyków i zastanawiać się co za dziwy wyprawia tata albo mama?
          • zjawa1 jak mam byc szczera, to e-papieros 04.12.12, 22:01
            Jest bradziej szkodliwy dla wdychajacego , chcacego rzucic palenie niuez sam papiersos.
            Jesli chodzi o otoczenie, to absolutnie bezpieczny. Wiele badan bylo na tym tle przeprowadzonych. Wiec ja ososbiscie odradzam e-papierosy. Ogolnie nie maja sensu.
        • zjawa1 Re: dzisiaj w radio powiedzieli 04.12.12, 22:05
          betty842 napisała:

> cytuję: "para wodna z e-papierosa zawiera śladowe ilości nikotyny". Dlatego chc
          > ą wprowadzić zakaz palenia e-papierosów z miejscach publicznych. Tak wiec jedna
          > k nie jest to "tylko para wodna".....
          Nawet gdyby, to te sladow ilosci nikotyny, sa mniej szkodliwe niz spaliny z samochodu.
          Wiec jaki to ma sens i cel? Jak rozumiem jestes na maksa ekologiczna, a wic nie jezdzisz pojadzami mechanicznymi tylko rowerami itp.
          • betty842 Re: dzisiaj w radio powiedzieli 05.12.12, 10:35
            zjawa1 napisała:
            Jak rozumiem jestes na maksa ekologiczna, a wic nie
            > jezdzisz pojadzami mechanicznymi tylko rowerami itp.

Ale czemu sie mnie czepiasz? Napisałam,że jednak nie jest to tylko para wodna tak jak większość myśli.Nie napisałam nigdzie,że jestem za tym,żeby był zakaz publicznego palenia e-papierosa w miejsach publicznych bo szkodzą otoczeniu. Nie znoszę papierosów,nie lubię jak ktoś przy mnie pali ale nie zwracam nikomu uwagi.Raz tylko miałam pretensje do teściow bo zastawiliśmy im na godzinę małego i w tym czasie przyjechali do nich znajomi i cała czwórka kopciła papieorchy przy małym.Jak weszliśmy to dym aż w oczy szczypał.Wiec to był tylko jeden raz kiedy zwróciłam komuś uwagę,że jak zawsze wychodzą zapalić na dwór to akurat wtedy cała czwórka musiała kopcić papierochy w domu i to na dodatek kiedy w pokoju mieli roczne dziecko.
            • maciejas1987 Re: dzisiaj w radio powiedzieli 05.12.12, 15:28
              zjawa1 troszkę może przesadziła wink

W każdym razie dobrze robisz zwracając innym uwagę smile Generalnie wszystko rozchodzi się o to, iż zastanawiamy się nad zupełną rzetelnoscią takich informacji dt. e-papierosów. Bo to, że są wybiórcze to się zgodzi każdy. To tak jakby napisać, że długopis szkodzi zdrowiu, bo ktos wybił nim sobie oko smile
              • zjawa1 Re: dzisiaj w radio powiedzieli 05.12.12, 20:23
                Nie, to nie jest tak. Osoba ktora wdychajac przez usta e-papierosa wdychamy okropnie trujace swinstwa, gorsze chemikalia niz w zwyklym papierosie.

A do zwracania uwagi, uwazam ze kazdy powinien to robic!!!
                Sama jestem palaczem i bardzo denerwuje mnie kiedy jakas mamuska pali papierosy na placu zabaw tuz nad glowami dzieci.
                Dla mnie to jest obrzydliwe.
                Nie trawie jak ktos pali na przystankach i w innych miejscach gdzie przebywaja ludzie.
                Jakby taka osoba nie mogla odejsc gdzies z dala od osob trzecich. Tylko dmucha komus w twarz.
                • maciejas1987 Re: dzisiaj w radio powiedzieli 06.12.12, 14:58
                  Słucha zjawa1, to jakie te badania konkretnie przeprowadzona, swiadczące o większej szkodliwosci e-papierosów niż tradycyjnych papierosów? Nie ma wiarygodnych badań potwierdzających nieszkodliwość e-papierosów, tak jak nie ma badań potwierdzających ich szkodliwość. O szkodliwosci e-papierosów najczęsciej krzyczą koncerny produkujące plastry antynikotynowe i inne. Z prostego powodu - konkurencja.

Wiadomo na pewno jednak, że e-papierosy zawierają mniej substancji smolistych i całą resztę tego dziadostwa z papierosów. Są też mniej uciążliwe dla otoczenia. To nie jest tak mało.

A zwracanie uwagi - jak najbardziej. Nie ma nic gorszego niż władcy swiata, którzy uważają, że mogą sobie robić co chcą wink
    • dosia196 Re: e-papieros? 31.12.12, 14:16
      A ja palę i sobie chwalę e-papieroski. Kupiłam Volish Lady, nie powiem żeby tanio,ale jak czytałam te tanie to buble. Zresztą kolega kupił na allegro za 25 złotych to miał go dwa dni i sie mu tam coś porobiło z nim. Znalazłam na allegro sprzedawcę, nataszaservice, i kupiłam. Na drugi dzień już miałam papierosa i powiem wam rewelka. Bo wam powiem nie mam szczęścia do zakupów przez komputer. Mile byłam zaskoczona. Naprawdę. Ma tam różne modele e-papierosa. I Mild i Ebull i Trendy jakieś. Ale ze swojego jestem bardzo zadowolona i polecam, Zwłaszcza kobietom. Byłam ostatnio na gali MMa czy jakoś tak. Sie ochroniarze patrzyli, bo tam palic nie wolno było ale chyba widzieli że to e-papieros bo się tylko uśmiechali, a ja jeszcze bardziej dymiłam. haaa. No i mi w domu nie śmierdzi od czasu jak kupiłam. I mama jakaś milsza i wogóle. Myślę że przy dzieciach można swobodnie palić. To nie jest tak jak ze zwykłym papierosem. Naprawdę polecam papierosy elektroniczne.
      • ciuchcia2 Re: e-papieros? 31.12.12, 19:10
        Tutaj: starychemik.wordpress.com/2012/07/02/chmurzenie-pasywne-ciekawe-wyniki-badan/ artykuł o biernym paleniu przy e-papierosach. W skrócie - jak najbardziej bierne palenie występuję przy e-pap, ale w dużo mniejszym stopniu niż przy zwykłych. Mnie osobiście trochę przeraża takie zaufanie do tej nowinki technologicznej, bo nie wiadomo jeszcze jakie są długofalowe skutki stosowania e-papierosów...
        • czekoladowy_amok Re: e-papieros? 21.02.13, 11:25
          no dobra, ale nie czarujmy się. bierne palenie przy e-papierosach szkodliwe? no ale przecież to są papierosy, tylko, że z e na początku. a zwykłe papierosy to są bardzo zdrowe? "Mnie osobiście trochę przeraża takie zaufanie do tej nowinki technologicznej, bo nie wiadomo jeszcze jakie są długofalowe skutki " ok, a długofalowe skutki palenia normalnych papierosów to rak i śmierć, więc nie wiem, co jeszcze można gorszego dostać? big_grin
          przecież wiadomo, że epapierosy to nie jest nowy lek na całe zło, tylko papieros, z tym że w innej formie. szkodliwy też jest, ale mniej niż zwykły papieros i tyle. ja od dwóch lat "palę" Rm1 - sprzęt mam od nich i liquid też, próbuję ciągle nowe smaki . wcześniej paliłam analogi i teraz jest duża różnica- mniej kaszlę, lepiej oddycham podczas wysiłku no i nie śmierdzę fajkami, tylko wiśniami, miętą, zależy od tego, co aktualnie spalam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka