Dodaj do ulubionych

córeczka nie chce chodzić

13.11.12, 23:55
Witam, nasza córeczka 14 m-cy nie wykazuje żadnego zainteresowania chodzeniem. Nie raczkuje, nie lubi leżeć na brzuszku, (zaraz sie przekręca), do końca nie jest w stanie z płaskiej pozycji sama usiąśc - potrzebuje sie za coś chwycić. Nie próbuje wstawać, podciągać się ani nic z tych rzeczy, natomias bardzo sprawnie przemieszcza się w pozycji siedzącej sunąc na tyłku. Jeżeli sie ja przy czymś postawi to stoi aczkolwiek bardzo niepewnie i rozchwianie. Poza tym wszystko wydaje się byc w normie - dużo rozumie, bawi sie, robi papa itp. .... problemem jest samo chodzenie, czy z tym może być coś nie tak?
Obserwuj wątek
    • bbuziaczekk Re: córeczka nie chce chodzić 13.11.12, 23:57
      A co na to pediatra i neurolog ???? bo mam nadzieje ze u neurologa juz byliscie ? a jeslie nie to idź jak najszybciej.
      Wg mnie jak na wiek 14 m-cy to jest daleko do tylu ze wszystkim i cos jest nie tak.
    • zjawa1 Re: córeczka nie chce chodzić 13.11.12, 23:59
      A co Wasz pediatra o tym sadzi? Nie zauwazyl, ze dziecko 14-miesieczne nie potrafi samo siedziec? Dziwne.
      • zjawa1 Re: córeczka nie chce chodzić 14.11.12, 00:01
        O ile z chodzeniem mozne jeszcze nie miec jakis wielkich podejrzen, o tyle z siedzeniem.
        Do 8 miesiaca zycia dziecko powinno samo potrafic siedziec. Dopiero teraz zauwazyliscie podejrzane zachowania?
        • fantomka44 Re: córeczka nie chce chodzić 14.11.12, 00:12
          A co na to neurolog i rehabilitant?
          • 1loki Re: córeczka nie chce chodzić 14.11.12, 00:18
            leaż pierwszego kontaku i pediara nie stwierdzili żadnych nieprawidłości....
            • afro.ninja Re: córeczka nie chce chodzić 14.11.12, 15:45
              1loki napisał(a):

> leaż pierwszego kontaku i pediara nie stwierdzili żadnych nieprawidłości....

oni zazwyczaj nie widza problemow
        • kj-78 Re: córeczka nie chce chodzić 14.11.12, 14:11
          Ale autorka nie napisala, ze dziecko nie umie siedziec, tylko SIADAC z pozycji lezacej. To moim zdaniem jest calkiem normalne, nawet moj prawie dwulatek zawsze sie przekreca na czworaki, zeby usiasc. Zadne normalne dziecko w tym wieku nie siada z pozycji lezacej.
      • aniaurszula Re: córeczka nie chce chodzić 14.11.12, 20:45
        jak mu nie powiedzieli to skad ma wiedziec. nasz pediatra zawsze mowi ze najlepszym obserwatorem sa rodzice , widza dziecko i jego rozwoj 24g na dobe a on tylko kilka minut na wizycie gdy dziecko zazwyczaj jest zdenerwowane lub placze .
    • afro.ninja Re: córeczka nie chce chodzić 14.11.12, 09:39
      idz do fizjoterapety, dadza wam wskazowki jak postepowac z dzieckiem. znam takie malo ruchliwe dzieci, nawet kiedy juz umieja siedziec i chodzic to i tak malo sie ruszaja, ot taki typ.
      • rena1 Re: córeczka nie chce chodzić 14.11.12, 09:55
        Ja bym poszła do neurologa w pierwszej kolejności.
        Moje dziecko też nie raczkowało i przesuwało się na pupie - taki styl poruszania sobie wyrobiła i rehabilitant nie był w stanie jej tego zmienić.

A zaczęła sama chodzić w wieku 19 miesięcy bo wtedy przyszła na nią pora.
        A ja biegałam z nią po wszystkich specjalistach zupełnie niepotrzebnie.
    • wilhelminaslimak Re: córeczka nie chce chodzić 14.11.12, 14:24
      A mnie się wydaje, że jak się przemieszcza na pupie, to to podchodzi pod raczkowanie. Najprawdopodobniej nigdy nie będzie raczkować, bo opanowała lepszą dla niej metodę na przemieszczanie się. Wygląda, że siedzi i siada (z pomocą ale samodzielnie).
      Mi się wydaje, że jest w normie (ma jeszcze 4 miesiąca na chodzenie), ale możesz skonsultować.
    • seniorita_24 Re: córeczka nie chce chodzić 14.11.12, 15:26
      Koniecznie idź do neurologi i fizjoterapeuty.
    • mama-anusi Re: córeczka nie chce chodzić 14.11.12, 16:02
      tak, najlepiej niech poslą Cie z nią jeszcze do szpitala na 2 mies....forum coraz bardziej głupieje.

Moje dziecko w wieku 14 miec nie chodziło, nie raczkowało, slizgało sie na pupie z jedną nogą podkurczona, drugą lekko do tyłu. Wariowałam, chodziłam po lekarzach, pukali sie w głowe i mieli rację. Nawet przyszła 2 x pani rehabilitanka i tez sie popukała w głowę ( zaznaczam ze mialaby łatwy zysk), zrobila z mała kilka cwiczen i stwierdizła ze ten typ tak ma.Zostawic, nie stawiac na siłe, ale duzo bawić sie w taki sposób aby prowokowac ja do tego chodzenia-szurania. Zaznaczam ze z płaskiej pozycji miewała problemy zeby usiaść, nie wstawła włozeczku, jelsi juz to sporadycznie, siedziała pewnie. W wieku 15 mcy zaczeła stawac przy meblach i chodzic dostawiajac noge do nogi, w wieku 16-17 mcy pusciła sie i poszła sama.Nie prowadzałam jej za rece, bo sie denerwowała. Zaczeła chodzic w cigu 2 dni, dodam, ze była bardzo ostrożna.Moze kilka razy sie przerwóciła.
      ile wazy Twoja córeczka ? moja była dosc duza jak na roczne dziecko, sprawdze ile wazyla i napisze. Nie martw sie, jelsi nic innego cie nie niepokoi to zacznie chodzic, a plusem bedzie to ze nie wystawi na probe Twojego kregosłupa bo nie bedzie chciała pomocy.Jesli masz jakjies pytania, pisz.
      • 1loki Re: córeczka nie chce chodzić 14.11.12, 20:28
        Córeczka waży ok 11,5 kg. Dzieki za wypowiedzi, troche mnie uspokoiły, aczkolwiek dla pewności do specjalisty sie wybiore.
        Kasie faktycznie z samym siedzeniem nie ma problemu, chodzi tylko o samo chodzienie czy też jago próby....
        • zjawa1 Re: córeczka nie chce chodzić 14.11.12, 20:30
          No, to jak ma tylko ,,problemy" z chodzeniem, to ma jeszcze na to troche czasu. Jednak wybiez sie dla pewnosci do lekarza.
        • justa_m1 Re: córeczka nie chce chodzić 14.11.12, 22:03
          Warto odwiedzić neurologa dla świętego spokoju. Powiem tylko że moj syn ok 14 kg wagi zaraz skonczy 16 m-cy i też nie chodzi. Wstaje przy meblach i zrobi przy nich parę kroków. Nadal najlepsze dla niego to przemieszczanie sie na pupie. U nas neurologicznie ok. Raczkowac nie chciał ale od jakiegoś czasu kilka razy załapał jak się raczkuje. Mimo to przemieszcza sie na pupie. Ja mu daje czas i przestrzeń. Też myślałam że już powinien chodzić w tym wieku w porównaniu z jego starszym bratem, który zaczał chodzić po skonczeniu roku. Ale kazdy jest inny.Pozdrawiam
          • bagata100 Re: córeczka nie chce chodzić 14.11.12, 22:20
            Moja córka usiadła jak miała 10 miesięcy a chodziła jak miała 16. Też latałam po lekarzach, denerwowałam się i w końcu się poddałam. Moja długo pełzała, jak miała 14 to przerzuciła się na raczkowanie. Poznałam super panią neurolog, która mi wytłumaczyła, że dziecko albo mówi albo chodzi. Znaczy Twoja rozwija się szybciej psychicznie a nie fizycznie. Nie martw się, daj jej czas a zobaczysz, wkrótce przeskoczy inne dzieci w jej wieku smile Zaletą późnego chodzenia jest to, że jak zacznie to już pójdzie i nie będzie Cię bolał kręgosłup smile
    • aleksandra1357 Re: córeczka nie chce chodzić 15.11.12, 10:40
      A mi wydaje się podejrzane zdanie "nie lubi leżeć na brzuchu".
      Czy dziecko przypadkiem nie było od maleńkości trzymane w leżaczkach, na łóżku itd? Czy miało możliwość normalnego rozwoju - czyli większość dnia na podłodze?
      Tylko dziecko kładzione regularnie na twardym, bezpiecznym podłożu ma szanse na raczkowanie. Wiele dzieci nie raczkuje przez błędy rodziców, którzy nigdy nie położyli ich na brzuchu. Co z tego, że nie lubi? Pierwszego dnia poleży 20 sekund, a po tygodniu dojdzie do minuty, a po miesiącu do 15 minut i polubi, bo wzmocni mięśnie. Ale tak trzeba postępować, jak dziecko ma 3 miesiące, a nie 14.
      • seniorita_24 Re: córeczka nie chce chodzić 15.11.12, 15:20
        Dokładnie, dlatego nawet jeśli miałoby się okazać, że wszystko jest ok warto odwiedzić specjalistę i to poleconego, bo neurolodzy też są różni. Wielu lekarzy olewa pewne "drobne" nieprawidłowości a fizjoterapeuci i od razu je wychwytują i podpowiadają jak pomóc dziecku.
    • maderta Re: córeczka nie chce chodzić 15.11.12, 16:06
      Napewno trzeba iść do neurologa.
      Gdzieś kiedyś słyszałam, że takie jeżdżenie na pupie to też jedna z form raczkowania. Skoro daje radę tak się przemieszczać, to z siedzeniem nie ma problemu.
      Nasza młodsza córka samodzielnie usiadła po roku, nie pamiętam dokładnie kiedy. Z chodzeniem też były przeboje, zaczęła jak miała 19 m-cy dopiero. Jednak w wieku 14 m-cy razkowała na kolanach, wstawała i przesuwała się przy meblach. Miałyśmy rehabilitację, takie proste ćwiczenia, skierowanie do neurologa w wieku 6 m-cy, gdyż niepokoiło mnie to, że mie garnęła się do przekręcania i nie lubiła leżeć na brzuchu.
    • mynia_pynia Re: córeczka nie chce chodzić 15.11.12, 18:57
      Mój syn leżał na brzuchu jak miał 0-6 miesięcy, później leżenie na brzuchu miał w dalekim poważaniu. Teraz leży na brzuchu jak szuka pod łóżeczkiem piłki psiej, albo jak mu coś wpadnie pod łóżko wink, albo śpi w nocy na brzuchu.
      Jeszcze kilka dni temu wszyscy wróżyli że zacznie chodzić w połowie zimy bo on tylko przy meblach, parapetach krokiem dostawnym a wczoraj chwycił się samochodu i sobie poszedł do przodu wink, a dzisiaj musiałam zrobić kilka rund po salonie z nim bo się domagał chodzenia.
      • aleksandra1357 Re: córeczka nie chce chodzić 15.11.12, 21:36
        mynia_pynia napisała:

a dzisiaj musiałam zrobić kilka rund po salonie
        > z nim bo się domagał chodzenia.

Naprawdę lepiej tego nie robić - prowadzanie za rączki szkodzi dzieciom oraz matkom i ich kręgosłupom.
        I nikt mi nie wmówi, że dziecko, które nigdy nie było prowadzane za rączki, domaga się tego. Ono nie zna takiej opcji.
        Mój starszy syn chodził przy meblach, jak miał 7,5 miesiąca, jak miał 9, to zasuwał na nogach za pchaczem-samochodem. Sam chodził, jak miał 14. Jakbym go zaczęła prowadzać od 9 miesiąca, bo chodzi za samochodem, to na pewno ja bym zwariowała, a on by się powykrzywiał.

• nunu Re: córeczka nie chce chodzić 16.11.12, 13:29
      Zakłada się, że dzieci 'powinny' samodzielnie stawać (przy meblach) do 14-go miesiąca,
      chodzić do 18-go. Moja córka ma 15m-cy. Stawać zaczęła w 14tym miesiącu, robi kilka kroków przy łóżku jak ma jakiś cel.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka