Dodaj do ulubionych

Zaczerwienie oka

01.12.12, 10:33
Witam. Mam pytanie zdrowotne dotyczące mojego pięcioletniego synka. Wczoraj wieczorem zauważyłam, że zaczerwieniły mu się białka oka, w dolnej części zasłoniętej przez dolną powiekę. Tak ma do tej pory - w obu oczach. Dodam, że od czterech dni jest lekko podziębiony tzn. dostaje syrop na kaszel i zyrtec na katar oraz wit C. Zupełnie nie mam pomysłu od czego mogło mu się tak zrobić a przede wszystkim nie wiem czy czekać z wizytą u lekarza do poniedziałku. Bardzo proszę o jakieś sugestie z własnego doświadczenia.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kinguch Re: Zaczerwienie oka 01.12.12, 11:25
      to moze byc zapalenie, szczegolnie popztrz, popytaj czy oczy go swedza lub pieka, czy je pociera. A zyrtec podajesz na katar, tak po prostu czy podejrzewasz ze ma na cos uczulenie? Nie powinno sie go podawac ot tak po protu!

Ps przepraszam nie mam polskich znakow
    • agnieszka77_11 Re: Zaczerwienie oka 01.12.12, 12:38
      U nas dokładnie ta sama sytuacja. Wczoraj pisałam nawet na forum Zdrowie Małego Dziecka w tej sprawie:

forum.gazeta.pl/forum/w,907,140828943,,Czerwone_oczko_3_5_roku.html?v=2
      Myślę, że to może być jakiś wirus, ale u nas jest problem z zapuszczaniem tej soli fizjologicznej. Nienawidzi tego.
      • bbuziaczekk Re: Zaczerwienie oka 01.12.12, 14:01
        Znajomej corka ma dokladnie to samo. Podobno oko zostalo przewiane.
        Zapalenie spojowek tez moze byc ale przy tym to chyba ropa jest zawsze wiec niekoniecznie musza to byc spojowki.
        Jak sie pogorszy to jedź do lekarza i niech cos przepisze.
    • klubgogo Re: Zaczerwienie oka 01.12.12, 14:26
      Z jakimkolwiek stanem zapalnym oka nie wolno czekac 2 dni, musisz iśc do okulisty jeszcze dzisiaj. Przeziębieniu cęsto towarzyszy zapalenie spojówek, a to nieleczone lubi przejsc w zapalenie rogówek.
      • mamatin Re: Zaczerwienie oka 02.12.12, 00:00
        Przeziębieniu cęsto towarzyszy zapalenie spojówek, a to nie
        > leczone lubi przejsc w zapalenie rogówek.

Przestraszylas mnie. Sama mialam cos takiego i nie poszlam do lekarza,niby przeszlo, ale ciagle mam jakby piasek w oczach.
        • klubgogo Re: Zaczerwienie oka 02.12.12, 12:04
          Córka miała tylko raz przy infekcji gardła, zakraplaliśmy oczy na siłę, bo dziecko miało wtedy niewiele ponad rok, oko też było tylko czerwone.
          Sama natomiast przechodziłam parę razy, w tym zapalenie rogówek, które leczyłam ponad 6 tygodni, dlatego wiem, że nie można sprawy bagatelizowac i przemywac wyłącznie solą fizjologiczną, bo ta nie pomoże.
          • agnieszka77_11 Re: Zaczerwienie oka 02.12.12, 12:28
            Myślę, że może to być jakiś wirus, który powoduje zapalenie spojówek. Mój syn przyniósł to z przedszkola, a teraz przeszło to na mnie. Do tego czuję się przeziębiona.
    • lea-b Re: Zaczerwienie oka 01.12.12, 16:19
      moja 4latka miała bakteryjne zapalenie oka, zlapała w przedszkolu,
      białka czerwone, co chwila zbierała się ropa, rano oczy miała tak zaklejone, ze cięzko było jej otwierać, jak ropa okiem nie mogła wylecieć to leciała nosem, dostała krople do oczu z antybiotykiem.
      • zjawa1 zapalenie spojowek 01.12.12, 17:52
        Przy zapaleniu spojowek wcale nie musi byc zaropiale oko.
        Gl przy zapaleniach spojowek bakteryjnych pojawia sie ropa.
        Przy wirusowych zapaleniach wlasnie nie pojawia sie.
        Ja napewno nie czekalabym dlugo z takim oczami.
        Oczy to bardzo delikatny narzad i czesto moze dojsc do powaznych powiklan.
        Uwazam, ze kazde tak zaczerwienione oko powinien zobaczyc okulista.
    • mruwa9 Re: Zaczerwienie oka 01.12.12, 21:58
      przedszkolaki bardzo czesto zapadaja na takie wirusowe infekcje oka, ktore objawiaja sie wlasnie zaczerwienieniem. Poza tym dziecko zwykle nie ma goraczki i generalnie jest w swietnej kondycji ogolnej, tyle, ze te infekcje sa wsciekle zarazliwe i dlatego dziecko powinno sie przez dzien-dwa izolowac od rowiesnikow.
      • bbuziaczekk Re: Zaczerwienie oka 01.12.12, 22:05
        Jak pisalam wyzej znajomej corka tez tak ma obecnie.
        Dzis mi mowila ze byla z tym u lekarza i to niby nie jest zap. spojowek tylko przewiane oczy.
        Dostala krople po ktorych od razu lepiej jest.
        Wiec jedź jutro na jakis dyzur i lekarz krople przepisze.
        • agnieszka77_11 Re: Zaczerwienie oka 02.12.12, 10:24
          U nas jest to zapalenie spojówek, bo ja się zaraziłam od syna sad Dzisiaj obudziłam się ze sklejonym okiem. Obstawiam, że to jakiś wirus. Jutro jadę do lekarza. Na razie zakrapiam solą fizjologiczną.
    • ekspert_starazolin Re: Zaczerwienie oka 07.12.12, 14:00
      Witam,
      Prawdopodobnie u synka zaczyna się zapalenie spojówek- jest to częste schorzenie zwłaszcza u osób przeziębionych. Jeśli pojawi się w oczach wydzielina-należy ja wymywać solą fizjologiczną . Zapalenie spojówki często przechodzi samo bez leczenia, jeśli dolegliwości są silne i występuje duża ilość ropnej wydzieliny należy udać się do okulisty, który przypisze krople z antybiotykiem.

Pozdrawiam, ekspert Starazolin HydroBalance
      • zjawa1 Re: Zaczerwienie oka 07.12.12, 14:13
        oby takich ,,ekspertow" jak najmniej!!!
        Jak sadze te banalne zapalenia spojowek z ropna wydzielina, choc mala, wyleczy cudowny lek ktory reklamujesz??
        Kazde zapalenie spojowek, kiedy oko jest mocno czerwone w dodatku pojawia sie wydzielina ropna musi zobaczyc lekarz.
        Lekarze z najlepszego szpitala okulistycznego w Polsce tak radza, pozdrawiam.
      • agnieszka77_11 Re: Zaczerwienie oka 07.12.12, 14:25
        ekspert_starazolin napisał(a):

> Witam,
        > Prawdopodobnie u synka zaczyna się zapalenie spojówek- jest to częste schorzeni
        > e zwłaszcza u osób przeziębionych. Jeśli pojawi się w oczach wydzielina-należy
        > ja wymywać solą fizjologiczną . Zapalenie spojówki często przechodzi samo bez l
        > eczenia, jeśli dolegliwości są silne i występuje duża ilość ropnej wydzieliny n
        > ależy udać się do okulisty, który przypisze krople z antybiotykiem.
        >

U nas przeszło wyłącznie po przemywaniu solą fizjologiczną, ale lepiej skonsultować to z lekarzem, ponieważ każdy przypadek jest inny. Jest jednak wielce prawdopodobne, że jest to związane z wirusem i krople z antybiotykiem nie są potrzebne (a nawet lepiej ich nie używać gdy nie jest to konieczne - krople z antybiotykiem wkrapiane do oczu źle wpływają na słuch, więc gdy nie ma potrzeby lepiej ich nie stosować - to wypowiedź naszego lekarza). Ale wiadomo, że przyczyny zapalenia spojówek są różne.
        • agnieszka77_11 Re: Zaczerwienie oka 07.12.12, 14:33
          i jeszcze chciałam dodać, że u nas sporo tej ropy było (głównie podczas snu ciekła i nad ranem nie dało się oka otworzyć), ale ropa pojawia się przy wirusowym oraz bakteryjnym zapaleniu spojówek z tego co powiedział lekarz, więc lepiej sprawdzić co dokładnie dolega
    • landrynka103 Re: Zaczerwienie oka 07.12.12, 21:28
      My z tym samym objawem + infekcja kataralna wylądowaliśmy wczoraj na ostrym dyżurze okulistycznym wieczorem. Córka miała mega czerwone oczy - szczególnie jedno + mnóstwo ropy rano tak ze oko sie zlepialo. Dostałyśmy antybiotyk w kroplach FLOXAL. To pewnie jakis wirus bo i mnie katar powalil dzisiaj i obudzilam sie z ropą w oczach sad
      • zjawa1 Floxal 07.12.12, 21:32
        To jest antybiotyk w kroplach podawany w przypadku zapalenia spojowek bakteryjnych, a nie wirusowych. Zapalenie spojowek bardzo latwo sie zarazic, wystarczy uzyc tego samego recznika do wytarcia twarzy np. Ja bym jednak ze zwyklym katarem tego nie wiazala.
        • landrynka103 Re: Floxal 07.12.12, 22:21
          Zjawa, znając Twoje "mądrości" z innych postów jestem skłonna stwierdzić że zjadłaś encyklopedię medyczną. Tymczasem wytłumaczenie jest banalne: dzieci mają krótkie przewody łzowe połaczone bezpośrednio z nosem, to powoduje, ze w przypadku infekcji kataralnych zatykają się one i spojówki się nadkażają (łzy nie mają odpływu). Proste i logiczne... W pierwszych fazach kataru mojemu dziecku zaczynają łzawić oczy a że ma tendencje do zatykania kanałów, masuje je codziennie wg wskazań pediatry. Niestety czasem nie da się uniknąc nam kropli z antybiotykiem. Jedne dzieciaki mają od kataru zapalenie ucha inne zapalenie spojówek. Jedno i drugie wynika z zatkania się przewodów, braku odpływu wydzieliny lub łez i nadkażenia bakteryjnego w rezultacie.

lb1f.lilypie.com/5Oz5p2.png
          • zjawa1 Re: Floxal 07.12.12, 22:45
            Nie probuj nieudolnie powtarzac tego, co jakis czas temu fachowo tlumaczylam chyba nawet Tobie!.Zanim zaczniesz proby ,,pouczania" kogo kolwiek zacznij rozrozniac infekcje bakteryjne od wirusowych-to podstawa!
            I nie pisz idiotyzmu typu:to jakas wirusowka, bo sama sie zarazilam i mam zapalenie spojowek. Dziecko dostaje Floxal. Wiele ludzi ma katary wirusowe zadko w tych wypadkach dochodzi do nadkazen z zapaleniem bakteryjnym spojowek.
            To nie jest ,,norma" i czestym zdarzeniem.
            I tak na amrginesie, jak cos probujesz przytoczyc to rob to urzywajac chociaz fachowego nazewnictwa.
            • landrynka103 Re: Floxal 09.12.12, 11:14
              Po pierwsze, do fachowego nazewnictwa medycznego upowazniłabym tylko fachowego specjalistę a nie osoby kończącej za przeproszeniem "korespondencyjny kurs medycyny". Piszę tu normalnym językiem to nie forum medyczne - chyba powinnaś tam zawitać. Wierzę mojej niezawodnej pediatrze a nie Tobie Zjawa wiec mi tu nie startuj ze swoimi "mądrościami".
              • zjawa1 Re: Floxal 09.12.12, 20:52
                Wiesz, dobrze byloby jeszcze, gdybys ty rozumiala to, co ktos do ciebie mowi.
                Niestety masz z tym powazne problemy.
                Hehehe, jak mozna zrozumiecsmile) ,,Ty zarazilas sie tym,,wirusem" od dziecka" bo tez masz ,,za krutkie kanaliki"?:::smile)) Jestes rewelacyjna w opowiesciach bez sensu logicznego!
                • landrynka103 Re: Floxal 10.12.12, 21:17
                  Problem to chyba masz Ty... z ortografią. Polecam słownik: "krutkimi" "uwarznie" - sprawdź pisownie bo mnie w oczy kłuje. Do Twojej wiadomości: słuchac to mam zamiar lekarza a nie Ciebie, wybacz... Druga sprawa to jest taka ze ja noszę soczewki kontaktowe i niestety mam podatność na ropne zapalenia spojowek przy tego typu sprawach... Oj chyba mąż Cie nie dowartosciowuje Zjawa ze potrzebujesz tutaj uznania swojego autorytetu wink
                  • zjawa1 Re: Floxal 10.12.12, 22:22
                    Moja, droga kolezanko sama nosze soczewki od przeszlo 11 lat, jak dotad zapalenia ropnego, bakteryjnego, ogolnie spojowek nie mialam, choc moj syn mial je 2 lata temu.
                    Wiec moze faktycznie cos nie tak, z tym co szlyszysz, moze-zastanow sie-zle cos kodujeszsmile
                  • zjawa1 Re: Floxal 10.12.12, 22:30
                    A co tyczy sie ,,dowartosciowania meza". Czlowiek normalnie funkcjonujacy nie ma potrzeby ,,dowartosciowania sie" osobami 2-gimi czy 3-cimi. Tego typu sugestie wynikaja wlasnie z wewnetrznych potrzeb, wlasnie dowartosciowania siebie samego. Sadze, ze ty masz z tym problem skoro jako zekomy argument podajesz mi zle,,dowartosciowanie osoby 2-giej".
                    Dla Twojej wiadomosci w chwili obecnej nie mam meza, mam partnera od paru lat i On nie sluzy mi w celu dowartosciowania mnie samej, bo znam sama swoja wartoscsmile
                    On jest moim uzopelnieniem, moja miloscia, czlowiekiem ktorego bardzo kocham i z ktorym jest mi bardzo dobrze na wielu plaszczyznach.
                    Tak wiec, to chyba wystarczy nie musi mi w ostatecznosci podbudowywac mojego Ego, bo znam siebie i jesmile Jest na naprawde wysokim poziomiesmile
                    • landrynka103 Re: Floxal 10.12.12, 22:44
                      widze ze i kurs psychologii tez masz w kieszeni ... Ja nosze soczewki grubo ponad 20 lat, jestem po skomplikowanej operacji oczu wiec znam mechanizm zakazania sie oka, dwa lata spedzilam na leczeniu w klinice okulistycznej w Katowicach, wiele przeszlam, daruj sobie swoje wywody...
                      • zjawa1 Re: Floxal 10.12.12, 23:02
                        ale dlaczego ty tak skrajnie odwracasz ,,kota ogonem", jak brak ci argumentow, to nawet odwolujesz sie do mojego pozycia imtymnego?
                        Tak, wyobraz sobie ze ,,kurs psychologii" mam w 1 palcu, bo miedzy innymi taki konczylam studia. Ty zaczynasz od wirusa i przepisanych na niego kroplach Floxal czyli leku na bakteryjne schorzenia, a konczysz na moim ego, no sorry cos nie tak, sama przysznaj!
                        Wybacz skoro dowolujesz sie di najlepszejn kliniki w Polsce i jednej z lepszych w europie nie pisz idiotyzmow w stylu, ze Ci lekarze przepisuja na infekcje wirusowe krople na bakteria-uwlaczasz im!
      • leeah Re: Zaczerwienie oka 08.12.12, 13:38
        to nie wirus, to bakteria ;d wirusowe zapalenie spojówek znika w ciagu 2-3dni(oczy są tylko czerwone), a bakteryjne się ciągnie(występuje wydzielina ropna). młoda też dostała floxal na bakteryjne zapalenie spojówek. Po pierwszym użyciu dostała duzej pokrzywki, mimo iż codziennie dostaje aerius, musiałam dodatkowo podac jej wapno i zyrtec. Dostała mocniejsze krople tobradex. Po 7 dniach miała oczy jak nowe. Niestety bakterie zdąrzyły powędrować niżej i skończyło się na antybiotyku ogólnym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka