Dodaj do ulubionych

poradźcie!

28.12.12, 20:22
od dawna czytam forum i tym razem postanowiłam skorzystać z Waszej pomocy.
Mój synek- standartowo po pójsciu do przedszkola zaczął chorować. Zwykłe przeziebienia, od września ciągły katar, blokada nosa, trochę kaszlu.
Leczony w kierunku alergii ( badania z krwii nic nie wykazały)u laryngologa nieco powiększony 3 migdał, ale zdrowy, czeste wysiekowe zapalenie ucha, bez antybiotyku.
Do tego blada skóra, buzia z podkrążonymi oczami, często mówi,że jest zmęczony, rozdwojone paznokcie, od 2 tyg. narzeka na ból nóg.
Zrobiłam morfologie w miarę ok, ale OB 50 a crp 23.
Pediatra - brak pomysłu, a ja jestenm załamana, może Wy macie jakieś pomysły??
dziękuję!!!!
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: poradźcie! 28.12.12, 20:26
      ale w czym problem ??
      • agbo-78 Re: poradźcie! 28.12.12, 20:35
        no w tym,że młody ciągle nie jest zdrowy, wyniki niepokojące, a pediatra nie wie w jaką stronę iśc z diagnozą
        • b.bujak Re: poradźcie! 28.12.12, 20:45
          agbo-78 napisała:

> no w tym,że młody ciągle nie jest zdrowy,

w początkach uczęszczania do przedszkola to norma

> wyniki niepokojące,

wyniki niepokoją Ciebie czy pediatrę?

> a pediatra nie wie w jaką stronę iśc z diagnozą

no, bo jak tu diagnozować i leczyć stan, który się zawiera w granicach normy?
    • slonko1335 Re: poradźcie! 28.12.12, 20:36
      co oznacza, że morfologia w miarę ok? co nie jest konkretnie ok? jak hemoglobina? rozmaz był robiony?
      robiłaś badanie na pasożyty?
      • agbo-78 Re: poradźcie! 28.12.12, 20:53
        crp do 10 norma, ob norma do 8-10 ma 50
        • agbo-78 Re: poradźcie! 28.12.12, 21:03
          hemoglobina 12,1 norma od 10.9 do 14, więc ok, zelazo 14,2 nprma od 9 do 30,
          płytki krwi 448, norma od 150 do 350,

limfocyty 40,7
          neutrofile 46,7
          mixed 12,6

własnie mysle jeszcze o pasozytach, pediatra uznal;a to badnaie (na pSOZYTY) za moj wymysl
          • slonko1335 Re: poradźcie! 28.12.12, 21:21
            Rzeczywiście w miarę ok, takie crp i ob może być po jakiejś infekcji, reszty nie ma co się czepiać .
            Bywa na świeżym powietrzu? może nie wychodzą w przedszkolu stąd blada cera i oczy podkrążone? Może się nie wysypia, znaczy za krótko śpi? A jak śpi? spokojnie?
            Z uwagi na to, że osłabiony i te oczy podkrążone i paznokcie się rozdwajają pasożyty bym sprawdziła bo w przedszkolu mógł coś złapać niestety ale to raczej tak na wszelki wypadek.
        • b.bujak Re: poradźcie! 28.12.12, 21:04
          agbo-78 napisała:

> crp do 10 norma, ob norma do 8-10 ma 50

to wynik jednorazowy czy był potwierdzony kolejnym badaniem?
          • agbo-78 Re: poradźcie! 28.12.12, 21:13
            WYNIK JEDNORAZOWY, Z WCZORAJ, KONTROLA ZA TYDZIEŃ
            • b.bujak Re: poradźcie! 28.12.12, 22:01
              agbo-78 napisała:

> WYNIK JEDNORAZOWY

jest sezon infekcyjny, ciągle coś krąży w powietrzu, szczególnie przedszkolnym, organizm ciągle ma styczność z różnego rodzaju mikrobami, więc lekkie wahnięcia wskaźników infekcyjnych nie są niczym nadzwyczajnym; monitoruj te wyniki przez jakiś czas, oddaj ze trzy razy kupę na badania - dla własnego spokoju sumienia smile
              • b.bujak Re: poradźcie! 28.12.12, 23:29
                jeszcze bym mocz zbadała
    • stuletnia_stokrotka Re: poradźcie! 28.12.12, 21:43
      spoko-zaraz się tu zjawa pojawi i postawi diagnozę big_grin
      • zjawa1 stuletnia_stokrotka:))) 29.12.12, 00:05
        Oczywiscie, ze pomoge skoro dziewczyna pyta na forum.
        Sprawa podstawowa, jesli chcesz dokladnie diagnozowac z morfologii, to powinnas miec rozmaz reczny, a nie tylko komputerowy.
        Pozostale krwinki, nie zidentyfikowane przez kompa to przeszlo 12%( Mix)
        - norma a jednak, lepiej wiedziec jak dokladnie sie rozpadaja.
        Plytki krwi siwadcza o tym, ze albo macie w trakcie jakas infekcje, albo jestescie tuz po niej.
        Natomiast wynik OB jakby potwierdza, ze jednak infekcja trwa w danym momencie- napewno jakis stan zapalny.
        Choc na 100% nie mozna tego potwierdzic.
        Jakie mieliscie WBC?
        Czy morfologia byla pobierana z palca cz z zyly? Bo to rowniez ma bardzo duzo znaczenie!
        • stuletnia_stokrotka Re: stuletnia_stokrotka:))) 29.12.12, 07:59
          kurcze-swojemu dziecku nie potrafiłaś pomóc tongue_out a cudze dzieci będziesz leczyć?
          jaką masz wiedzę medyczną? jesteś lekarzem? praktykujesz? na czym opierasz swoje wywody? jakim prawem mącisz w głowach dziewczynom?
          wiele razy udowodniono ci tu ,że wypisujesz dyrdymały-powinnaś za to bana dostać jak stąd po Hel
          • zjawa1 Re: stuletnia_stokrotka:))) 29.12.12, 20:47
            A kiedy ja nie potrafilam ,,swojemu dziecku pomic"? O czym ty znoiw piszesz? Znow cos cie sie poprzekrecalo!?
            I czym ,,mace". Nie masz nic madrego do napisania, to zamilcz-jak wielokrotnie cie o to juz proszono!
            • stuletnia_stokrotka Re: stuletnia_stokrotka:))) 29.12.12, 21:48
              zjawa1 napisała:

> A kiedy ja nie potrafilam ,,swojemu dziecku pomic"? O czym ty znoiw piszesz? Zn
              > ow cos cie sie poprzekrecalo!?
              > I czym ,,mace". Nie masz nic madrego do napisania, to zamilcz-jak wielokrotnie
              > cie o to juz proszono!

jezu- analfabetko,zacznij sprawdzać swoją pisownię bo twoich wypocin czytać się nie da tongue_out
              i dobrze wiesz o czym piszę,zanudzałaś forum chorobą swojego dziecka dłuższy czas,prosząc o pomoc..
              • aniasa1 Re: stuletnia_stokrotka:))) 31.12.12, 01:14
                > jezu- analfabetko,zacznij sprawdzać swoją pisownię bo twoich wypocin czytać się
                > nie da tongue_out

jezu dziewczyno, nie potrafisz skumac zdania jak sie literki poprezstawia????????????????
          • aniasa1 Re: stuletnia_stokrotka:))) 31.12.12, 01:13
            > jaką masz wiedzę medyczną? jesteś lekarzem? praktykujesz? na czym opierasz swoj
            > e wywody? jakim prawem mącisz w głowach dziewczynom?
            > wiele razy udowodniono ci tu ,że wypisujesz dyrdymały-powinnaś za to bana dosta
            > ć jak stąd po Hel

A Ty laleczko kim jestes ze podwazasz kazde slowo zjawy? NIe mozesz zniesc ze jest ktos o wiele madrzejszy od Ciebie i stara sie pomoc drugiemu czlowiekowi? Co Cie boli zawistny czlowieczku? Jakiej Ty rady udzielilas, bo to ze ktos tu o rade pyta nie masz chyaba wątpliwosci?
            W jaki to sposob zjawa maci w glowie dziewczynom? kaze odciac nogi dziecku lub pic magiczne ziolka? Wez sie rozpedz i strzel sobie koziolka na wyciszenie bo hormony Cie poniosly....
            jesli Cie nie inetresuja poglady ktorejs z nas to nie czytaj, wygas sobie i po sprawie a nie jadem plujesz.
            • stuletnia_stokrotka Re: stuletnia_stokrotka:))) 31.12.12, 07:17
              aniasa1 napisała:

>
              >
              obie się do psychiatry kwalifikujecie tongue_out
              • aniasa1 Re: stuletnia_stokrotka:))) 01.01.13, 22:55
                > obie się do psychiatry kwalifikujecie tongue_out

tak ale tylko po to zeby Tobie kolejke zajac. Wez sie ogarnij i schowaj swoja frustracje bo to nie My jestesmy winne ze jestes nieszczesliwa
                • stuletnia_stokrotka Re: stuletnia_stokrotka:))) 02.01.13, 15:48
                  a któż tobie powiedział,że jestem nieszczęśliwa?
                  ja nie tworzę problemów na siłę,nie opisuję ich w histerycznym tonie na forum,nie ze mnie się śmieje spore grono forumek.
                  to kto tu jest nieszczęśliwy?
                  • zjawa1 Re: stuletnia_stokrotka:))) 02.01.13, 21:47
                    stuletnia_stokrotka napisała:

> a któż tobie powiedział,że jestem nieszczęśliwa?
                    > ja nie tworzę problemów na siłę,nie opisuję ich w histerycznym tonie na forum,n
                    > ie ze mnie się śmieje spore grono forumek.
                    > to kto tu jest nieszczęśliwy?
                    Ty masz strasznie chore tendencje do pisania w liczbie mnogiej, chcac udowodnic jakas, swoja wyimaginawana teze piszesz zawsze: ,,Inne forumowiczki, wszystkie forumowiczki, wiekszosc forumowiczek tez tak myslo".
                    Kobieto w tym nowym roku zycze cie, abys nareszcie zaczela logicznie pisac, bo ortografia nie jest najwazniejsza w zyciu.
                    Jak budujesz jakies tezy, to rob to sensownie, podawaj konstruktywne argumentacjie, a nie infantylne dyrdymaly :,, jestes chora, zapisz sie do psychiatry itp"...
                    • stuletnia_stokrotka Re: stuletnia_stokrotka:))) 02.01.13, 22:10
                      zjawa1 napisała:

>
                      > ,,Inne forumowiczki, wszystkie
                      > forumowiczki, wiekszosc forumowiczek tez tak myslo".

oj myslo myślo big_grin wystarczy poczytać twoje wątki-spory ubaw big_grin
                      > Kobieto w tym nowym roku zycze cie, abys nareszcie zaczela logicznie pisac, bo
                      > ortografia nie jest najwazniejsza w zyciu.
                      a widzisz-o kulturze świadczy

> Jak budujesz jakies tezy, to rob to sensownie, podawaj konstruktywne argumenta
                      > cjie, a nie infantylne dyrdymaly :,, jestes chora, zapisz sie do psychiatry itp
                      > "...
                      >
                      no ale co ja poradzę,że wy dwie się naprawdę kwalifikujecie do leczenia?
                      • zjawa1 Re: stuletnia_stokrotka:))) 02.01.13, 22:23
                        Przestan sie osmieszac, ile ty juz osob na tym forum i nie tylko ,,kwalifikowalas" do leczenia.
                        Jesli nie rozumiesz tego, co napisane, to twoj problem, nikt nie bedziez znizal sie do twojego poziomu i tlumaczyl ci sensu wypowiedzi.
                        ,,Glowa muru nie przebijesz", a ty i tak nic nie zrozumiesz, za ,,wysokie loty". Wiec lepiej przestan belkotac i powtarzac sie jak ,, zdarta plyta". Moze na poczatku bylo to zabawne, jednak teraz staje sie skrajnie meczace.
                        Mimo wszystko masz moje wspolczucie, zal mi ciebie, bo nie zazdroszcze takiego ,,umyslu". Naprawde, zal mi ciebie.
                        • stuletnia_stokrotka Re: stuletnia_stokrotka:))) 03.01.13, 08:16
                          zjawa1 napisała:

>
                          śmieją się z ciebie a ty nic..beton
    • e-kasia27 Re: poradźcie! 28.12.12, 22:12
      Zrób testy alergiczne płatkowe dla pokarmów.
      • ela4591 Re: poradźcie! 29.12.12, 02:00
        Zrób te testy i proszę nie pisz już standartowo, a standarDowo
    • klubgogo Re: poradźcie! 29.12.12, 12:36
      Zmień lekarza, nie radź się w tej kwestii na forum.
    • mynia_pynia Re: poradźcie! 29.12.12, 12:51
      poprzez 3 migdał może dojść do ciągłego niedotlenienia organizmu czego objawami jest ospałość, bóle różnego typu, podkrążone oczy.
      Wczoraj wyczytałam w książce o 2-3 latkach, dla rodziców.
      • mynia_pynia Re: poradźcie! 29.12.12, 12:55
        Jako 6 latka miałam wycinany 3 migdał, bo zaczynałam mówić "nosowo" chrapałam i miałam bezdechy, natomiast jakoś specjalnie nie chorowałam na gardło i uszy, po prostu permanentnie migdał był większy.
        • agbo-78 Re: poradźcie! 29.12.12, 13:17
          testy alergiczne z krwi nic nie wykazały, ige CAŁKOWIEte niskie 22.

krew na morfologie pobierana z żyły
          WBC 10,1
          RBC 4,75
          HGB 12,1
          HCT 35,4
          MCV 74,5
          MCH25,5
          MCHC 34,2
          RDV-CV 13,7

• zjawa1 Re: agbo-78 29.12.12, 20:53
            agbo-78 napisała:

> testy alergiczne z krwi nic nie wykazały, ige CAŁKOWIEte niskie 22.
            >
            > krew na morfologie pobierana z żyły
            > WBC 10,1
            > RBC 4,75
            > HGB 12,1
            > HCT 35,4
            > MCV 74,5
            > MCH25,5
            > MCHC 34,2
            > RDV-CV 13,7
            >
            >
            Powtorz badania-jesli to mozliwe ale z rozmazem recznym.
            W ciagu 2 dni WBC, limfocyty, nutrofile, moga wzrosnac dosc wysoko.
            U mojego syna, ktory byl kloty 3 dni pod rzad, wyniki z pierwszego dnia klucia byly znacznie nizsze, a WBC systematrycznie wzrastalo podobnie jak neutrofilie( jesli to bakteria).
            Jesli wirus, to wrosna limfocyty.
            Ilosc plytek krwi Plt spada do normy po infekcji nawet przeszlo miesiac.
            Wy macie powyzej 400. Trudno osoadzac czy jest to: poczatek jakijs infekcji, czy tuz po niej.
            Moze odczekaj z 7 dni jesli nie ma niepokojacych objawow, powtorz badania. Ja napewno tak bym wlasnie zrobila. Tylko, zeby miec pewnosc i dokladnosc zrob rozmaz reczny. Najbardziej wiarygodny i dokladny.
            • agbo-78 Re: agbo-78 31.12.12, 00:35
              dziekuje, zjawa
              ja juz oczywiscie mam najgorsze mysli...
    • deelandra Re: poradźcie! 31.12.12, 01:13
      sprawdź dziecko na okoliczność robali, lamblie, owsiki etc.
    • saguaro70 Re: poradźcie! 31.12.12, 13:21
      Bóle nóg w tym wieku to bóle wrostowe, po niedługim czasie przejdą. Nie przęmeczaj malucha, jak nie chce iść na spacer, niech nie idzie.
      Robiłaś badanie IGE? Najlepiej zrobić je razem z testami skórnymi, wtedy jest najbardziej wiarygodne. Rtg klatki piersiowej? Jak lekarz nie chce dać skierowania- zrób badania prYwatnie. Ja praktycznie nie chodzę na fundusz- leczenie jest do dupy. Nie czekam i nie chodzę do lekarza sto razy. Jak mnie coś niepokoi czytam w necie i kieruję się swoją intuicją. No, ale moje dziecko tyle się wychorowało, że mogę się pomądrzyć smile. Bo mam troszkę wiedzy.
      Na pewno nie zaszkodzi zrobić badania tarczycy. TSH oraz wolne hormony, czyli Ft3 i Ft4.
      Rozdwajające się paznokcie i zmęczenie to pierwsze objawy niedoczynności tarczycy.
    • afro.ninja Re: poradźcie! 31.12.12, 13:35
      moze ma anemie, zrob zelazo i poziom ferrytyny we krwi.
    • aleksandra1357 Re: poradźcie! 01.01.13, 23:09
      Mi wszystkie objawy pasują do pasożytów: glista ludzka lub/i lamblie.
      Zrób badania w dobrym laboratorium, z trzech próbek pobieranych co dwa dni i tak najlepiej cały miesiąc (czyli 4 razy po 3 próbki), bo pasożyty składają jaja bardzo nieregularnie i ciężko złapać, kiedy. Jeden negatywny wynik na pasożyty o niczym nie świadczy.
      Do tego badania na toksokarozę we krwi, z kału na lamblie, glistę, owsiki i candidę.
    • aniaurszula Re: poradźcie! 02.01.13, 09:15
      tak niestety wyglada dziesiejsze leczenie, dzieci choruja miesiacami organizm wykonczony ale lekarz za nic w swiecie nie da np antybiotyku bo jest "be" a potem placz bo dzieckoze "zwyklego" przeziebienia walczy z sepsa o zycie. mam nadzieje ze tak nie bedzie ale zawsze o to sie boje gdy cos lapia moje skarby
    • guderianka Re: poradźcie! 02.01.13, 16:55
      a eozynofile ?ich zwiekszenie może świadczyc m.in o pasożytac
      • zjawa1 Re: poradźcie! 02.01.13, 21:52
        Wlasnie nie miala dokladnego wyniku pozostalych krwinek, dlatego radzilam, zeby zrobila dokladna morfologie.
        Piediatra mowil mi, ze jesli mowa o pasozytach, to w 95% przypadkow Eozunofile zawsze wychodza podwyzszone, natomiast przy alergi zadko, czasami.
        Jednym slowem, jesli mnamy podwyzszeone eozynofile, to na bank mamy do czynienia z pasozytem jakims i ewentualnie alergia.
        Ale ja sadzie, ze u autorki watku to jednak nie beda pasozyty.
    • kaamea Re: poradźcie! 02.01.13, 22:33
      Powtórzyłabym badanie OB i jeśli dalej tak podwyższone to nie czekałabym tydzień na pediatrę.
    • lilka69 jak to czesto bywa , mamusia jest zaniepokojona 03.01.13, 11:01
      przewleklym zlym stanem zdrowia dziecka ale szczesliwie dziecko nie ma 39 stopni garaczki wiec popedza biedaka do przedszkola/zlobka choc dziecko NIGDY calkiem nie zdrowieje.

pytasz o porade? zabierz dziecko z przedszkola. zatrudnij nianie. posc w ostatnim roku przed szkola.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka