Dodaj do ulubionych

Gorączka - 6!!! dzień

09.01.13, 15:48
Proszę poradźcie! Moje dziecko ma dzisiaj szósty dzień gorączkę dobijającą do 39 stopni. Oprócz tego katar i lekki kaszel. Byliśmy już dwa razy u lekarza - osłuchowo czysta, badanie moczu zrobione - wszystko ok. Jak długo można podawać leki przeciwgorączkowe ( ibuprofen)? No i co dalej i jeszcze co można zrobić?
Obserwuj wątek
    • kikimora78 Re: Gorączka - 6!!! dzień 09.01.13, 16:17
      Moja tez miewa dlugo goraczke. Na opakowaniu ibuprofenu i paracetamolu pisza, ze mozna je podawac do 3 dni (dla rocznego dziecka - moja ma rok, starsze dzieci moga dluzej). Ja Wandzie podaje zamiennie, tzn raz paracet raz ibuprofen, albo przez jedna dobe paracet, przez jedna ibuprofen i przez to moge podawac dluzej niz 3 dni. Do tego zamiennie: czopki i w płynie, żeby nie podrażniać jednego miejsca (pupy czy żołądka) za długo.

Chociaz np. Wanda gorzej reaguje na paracet - tzn zbicie goraczki zajmuje ok. 1 godziny, czasem dluzej, a po ibuprofenie reaguje w 20 minut.

Do tego oklady z zimnej szmatki (na czoło, kark, łydki), schładzanie pod prysznicem, lekkie ubranie, czeste przebieranie (bo się pociła).
      • 2stopa Re: Gorączka - 6!!! dzień 09.01.13, 16:33
        U nas także reakcja na ibuprofen jest błyskawiczna. Paracetamol ma wolniejsze działanie. Zastanawiam się czy nie jechać jutro z nią do lekarza po raz trzeci bo coś dzisiaj kaszel się bardzo nasilił. Nigdy moje dziecko tak długo nie chorowało, gorączka trwała góra dwa dni i koniec, dlatego sama czuję po sobie że wpadam w panikę. Dodam może że wszyscy w domu chorujemy to może dlatego powrót do zdrowia trwa tak długo. Sama już nie wiem...
        • ola33333 Re: Gorączka - 6!!! dzień 09.01.13, 16:59
          jesli gardlo jest zaczerwienione to bym zrobila szybki test na streptokkoki.
          Evenulanie CRP z krwii i badanie moczu.
      • hiboo.boruch Re: Gorączka - 6!!! dzień 04.04.19, 23:41
        Moja córka też ma na imię Wanda! Rocznik 2012
    • multi-vita Re: Gorączka - 6!!! dzień 09.01.13, 16:28
      U nas było podobnie, gorączka prawie 40 stopni, trudna do zbicia. Wykonaliśmy morfologię i crp, ostatnie wyszło ponad 60 gdy norma jest od 0-5. Okazało się, że to infekca bakteryjna i potrzebny był antybiotyk. PO jego podaniu temperatura spadła juz po pierwszej dawce. Nie bagatelizowałabym takiej temperatury po tylu dniach. Zrób koniecznie morfologię i crp, powtórz tez badanie moczu.
      • multi-vita Re: Gorączka - 6!!! dzień 09.01.13, 16:30
        Poza gorączka synek nie miał innych objawów, może trochę gorszy apetyt. Osłuchowo ok. Dopiero w trakcie brania antybiotyku wyszło zapalenie oskrzeli
      • tylko.przelotem Re: Gorączka - 6!!! dzień 09.01.13, 18:01
        U nas podobnie. Ciągłą i wysoka gorączka przez trzy dni. Czwartego dnia trochę osłabła, piątego wróciła jeszcze wyższa. Do tego kaszel i katar. Dostaliśmy receptę na antybiotyk i zalecenie, że jeśli nie będzie poprawy po siedmiu dniach, to mamy podać. No i nie było rady, gorączka wprawdzie pojawiała się tylko dwa razy w ciągu doby ale na termometrze ponad 39 stopni. Antybiotyk podaliśmy - po pierwszej dawce gorączka przeszła.
    • aniaurszula Re: Gorączka - 6!!! dzień 09.01.13, 16:41
      ja bym zrobila przeswietlenie klatki piersiowej. niestety czasem bywa ukryte zapalenie pluc. po wczorajszej wiaomosci ze w naszym rejonie zmarlo dziecko na sepse pojechalam dzisiaj z moja 2 latka tez miala stan pod goraczkowy ponad tydzien myslalam ze po jelitowce , a tu zdziwienie ostre zapalenie gardla i antybiotyk a piatek bylo czysto.
    • rulsanka Re: Gorączka - 6!!! dzień 09.01.13, 16:45
      Warto zrobić rtg płuc.
    • budzik11 Re: Gorączka - 6!!! dzień 09.01.13, 17:07
      Kiedyś długotrwała gorączka u mojego syna okazała się zapaleniem płuc. Osłuchowo też był czysty, za to "opukowo" słychać było zmiany i to tak wyraźnie, że sama je słyszałam, kiedy pediatra mi "pokazała".
      • bbacha Re: Gorączka - 6!!! dzień 10.01.13, 08:22
        U nas podobnie. Syn gorączkował i kaszlał, plus słabł z dnia na dzień. Osłuchowo ok, po tyg. rtg płuc - atypowe zapalenie.
        • nie_wiem_nie Re: Gorączka - 6!!! dzień 10.01.13, 08:38
          Ale gorączka to dobry objaw, znaczy, że organizm walczy z chorobą, nie należy zbijać zbyt szybko gorączki, a już na pewno nie środkami farmakologicznymi. 39 u dzieci to jeszcze nie tragedia.
          • gp-pp Re: Gorączka - 6!!! dzień 10.01.13, 10:18
            Niestety panuje okropny wirus. My przeszliśmy przez to w okresie świątecznym. Synek miał 7 dni gorączkę prawie 40 stopni, która dawała się "zbić" tylko do 38 stopni i po 2-3 godzinach znowu skakała do 40 stopni. Do tego lekki wodnisty katar i lekki kaszel. W 4 dobie pojawiła się lekka biegunka. Robiliśmy badania krwi, wszystko było ok, tzn. wskazywało ewidentnie na wirusa. Lekarze potwierdzali infekcje wirusową, osłuchowo również było czysto. Po 7 dobach gorączka minęła, został lekki katar i kaszel. Podawaliśmy środki na zbicie gorączki (wymiennie nurofen/panadol). Do tego lekarz zalecił Sambucol, rutinacee junior i flavamed.
            Wrednota niestety przeszła na mnie i ja niestety od sylwestra nie mogę się tego pozbyć.
            • nie_wiem_nie Re: Gorączka - 6!!! dzień 10.01.13, 11:22
              gp-pp napisała:

Do tego lekarz zalecił Sambucol, rutinacee junior i flavamed.

sambucol jest świetny, rutinacea też, jeszcze lipomal polecam
    • corrina_f1 Re: Gorączka - 6!!! dzień 10.01.13, 10:41
      Moja po 5 dniach takiej gorączki bez żadnych innych objawów miała podejrzewaną mononukleozę (wysokie bardzo CRP) ale ostatecznie na szczęscie skończyło się "tylko" zapaleniem ucha środkowego.
      Na pewno zrobiłabym na cito badania krwi, w tym CRP.
    • sole78 Re: Gorączka - 6!!! dzień 10.01.13, 10:44
      też zrobiłabym badania krwi, żeby wykluczyć inf. bakteryjną, ew. rtg płuc, bo często osłuchowo jest czysto a rtg ujawnia zapalenie. Mój synek ostatnio miał infekcję, lekarka orzekła, że to ewidentnie wirus , gardło miał nieładne, poza tym żadnych objawów. Gorączka do 39,8 utrzymywała się 5 dni i powiem szczerze też byłam na granicy upierania się przy antybiotyku, bo nigdy tak długo nie gorączkował. Przeszło mu jak podałam neosine, lek p.wirusowy. Lekarka mówiła, że panują takie wirusy z wysoką, trudną do zbicia gorączką, ale trzeba się upewnić czy nie jest to bakteryjne. Szybkiego powrotu do zdrowia życzę.
      • aniaurszula Re: Gorączka - 6!!! dzień 15.01.13, 13:52
        a mozesz mi podac nazwe leku przeciwwirusowego
        • 2stopa Re: Gorączka - 6!!! dzień 15.01.13, 18:19
          Neosine to jest ten lek przeciwwirusowy
    • rolly_mo Re: Gorączka - 6!!! dzień 10.01.13, 10:54
      Może czas podać znienawidzony przez wszystkich antybiotyk. To do decyzji lekarza oczywiście.
      • aniaurszula Re: Gorączka - 6!!! dzień 10.01.13, 11:10
        wczoraj moja dostala antybiotyk, stan podgoraczkowy znikl, dziecko nie dopoznania , nawet sniadanie tacie zjadla.
    • pagaa Re: Gorączka - 6!!! dzień 10.01.13, 14:55
      hej, właśnie przeszliśmy to samo, mała gorączkowała tydzień, byliśmy u lekarza, mocz ok, osłuchowo czysto, gardło ładne, diagnoza zęby-wyszły dwa i trzeci idzie. Lekarka powiedziała, że przy ząbkowaniu gorączka może trwać nawet tydzień lub dwa, aż ząb wyjdzie. u nas sprawdzały się też ochładzające kąpiele i okłady, dawałam czopki i syropy przeciwgorączkowe na zmianę, ale u nas bez kaszlu, katar zębowy-lejący się, kaszle może mieć od spływającego kataru.
      • monia2506 Re: Gorączka - 6!!! dzień 10.01.13, 15:51
        u nas od dzisiaj w nocy gorączka po 39C i trudna do zbicia oraz kaszel, lekarka tez mówi ze to wirusowe ale mam nadzieje ze ta gorączka nie bedzie trwała dlugosad bo ja tez dostaje gorączki jak nie idzie jej zbic i dziecko takie słabe.
    • 2stopa Re: Gorączka - 6!!! dzień 11.01.13, 15:38
      No i jednak antybiotyk od wczoraj. Po pierwszej dawce gorączka zniknęła jak ręką odjął !!! Po niedzieli do kontroli.
      • agus2616 Re: Gorączka - 6!!! dzień 16.01.13, 17:46
        a jaki antybiotyk dostalo Twoje dziecko? Bo moja ma dzis wlasnie 6dzien goraczke i tez oprocz neosine dostala antybiotyk.Lekarz generalnie stwierdzil,ze to grypa.Mi juz rece opadaja,bo nie dosc,ze tych lekow kupilam wiecej niz w ciagu roku,to jeszcze strasza mnie szpitalem.
        • 2stopa Re: Gorączka - 6!!! dzień 16.01.13, 18:36
          ZINNAT - po pierwszych dwóch dawkach gorączka zniknęła jak ręką odjął. Mała gorączkowała 7 dni do 39stopni, średnio co 12 godzin gorączka się podnosiła a tak utrzymywał się stan podgorączkowy. Skoro pomógł antybiotyk to wydaje mi się, że jakaś infekcja bakteryjna musiała się rozwijać - tak na mój chłopski rozum. W tej chwili po chorobie został tylko lekki katar, a wcześniej był gęsty, zielony, żółty, brunatny, nawet podbarwiony krwią. Zdrówka życzymy!!!
          • 2stopa Re: Gorączka - 6!!! dzień 16.01.13, 18:41
            Eh zakręcona! Gorączka zniknęła po PIERWSZEJ dawce oczywiście!!!
          • agus2616 Re: Gorączka - 6!!! dzień 16.01.13, 19:50
            ehh,dziekujemysmile Mi juz malej tak jest żal,ze brak slow.Ledwo co z lozka wstaje,prawie wcale nie je,tylko pije.Do tego skarzy sie na bol brzucha.Zreszta nie dziwie sie,bo wiecej lekow przyjmuje niz chce jesc.A widze,ze w podobnym wieku,moja za 4dni konczy 4latkasmile
            • 2stopa Re: Gorączka - 6!!! dzień 16.01.13, 22:08
              Moją też przy gorączce bolał brzuszek, pani doktor uznała, że tak przy gorączkach bywa. Może antybiotyk Wam pomoże.
              Moja urodziny obchodziła jako pierwszy dzień bez gorączki smile Życzymy także urodzinek bez gorączki!!!
    • dzoaann Re: Gorączka - 6!!! dzień 11.01.13, 16:20
      moja corka mial ostatnio takze wysokoa goraczke caly tydzien, wyszedl wirus. Po tygodniu skonczyla sie goraczka i dziecko wrocilo do normy...
    • 2stopa Re: Gorączka - 6!!! dzień 22.02.13, 16:01
      No i po miesiącu z hakiem gorączka powrociła... Tylko, że tym razem bez żadnych jakichkolwiek objawów!!! Bez kataru, kaszlu, czerwonego gardła i bólu. Ręce mi opadają... Dzisiaj zrobiona morfologia z rozmazem oraz OB (pani w laboratorium, nie wiem dlaczego mimo że miała napisane CRP zrobiła OB!!!) Nie interpretuję sama wyników bo nie chcę się na próżno denerwować. zaraz jadę do pediatry więc coś się rozjaśni. Dzisiaj gorączki już dzień trzeci, średnio wzrasta do ok. 39 co 6 godzin. Po podaniu syropu przeciwgorączkowego znika. Jakaś masakra!!!!
      • bbuziaczekk Re: Gorączka - 6!!! dzień 22.02.13, 17:10
        Nie czytalam wszystkich odpowiedzi ale ja z corka tez sie tak bujalam z goraczka i chorowaniem. Wkoncu po miesiacu miala sama goraczke powyzej 39 trwajaca juz ponad 2 tygodni i do tego gesty katar siedzacy gleboko. Mnostwo badan zostalo zrobionych i nic!
        CRP wyszlo ze jest infekcja. Wkoncu skierowanie do szpitala na SOR badania i wizyta u laryngologa i laryngolog wyczyscil dziecku uszy z woskowiny i okazalo sie ze to ostre zapalenie ucha srodkowego obustronnie a do tego zapalenie gornych drog oddechowych.
        Kolejny antybiotyk i dziecko wrocilo do zdrowia. Uszy nie bolaly. Dostala powiklan od gornych drogach oddechowych z ktorymii sie bujala 2 m-ce. Leczylam dziecko 2 m-ce i ciagle byla chora (z przerwami 1-2 dniowymi)
        Takze sprawdź dziecku uszy u laryngologa jesli jeszcze nie sprawdzalas. Ale koniecznie musi najpierw wyczyscic uszy z woskowiny. Pierwszy laryngolog u ktorego bylismy nie wyczyscil i nic nie zobaczyl.
        Do tego wczesniej byly robione rozne badania.
        Krew, mocz, crp, wymaz z gardla, usg brzucha, alergolog i testy,jeden laryngolog ktory nic nie zobaczyl a stan zapalny juz byl. I gdyby nie skierowanie do szpitala to bujalibysmy sie dalej (nie lezelismy w szpitalu bo wszystko zostalo od razu zrobione)
        • bbuziaczekk Re: Gorączka - 6!!! dzień 22.02.13, 17:13
          Albo poprostu kolejna infekcja, kolejny wirus smile
          Moi od wrzesnia lapia non stop. 2 dni przerwy i siup, 4 dni przerwy i siup! Albo w trakcie brania antybiotyku kolejny nowy wirus atakowal.
          Chorzy byli non stop od 1 grudnia do poczatku lutego.
          • saszanasza Re: Gorączka - 6!!! dzień 22.02.13, 22:22
            zrób badanie krwi, będziesz wiedziała czy to wirus czy bakteria.
            u mojej córki gorączka związana z infekcją wirusową (potwierdzoną badaniami krwi właśnie) trwała równo 7 dni.
      • thegimel Re: Gorączka - 6!!! dzień 22.02.13, 23:07
        Ospa zaczyna krążyć. I bostonka też. I trzydniówka też się wysoką gorączką objawia. Ja na twoim miejscu zrobiłabym mocz, morfologię i CRP + wymaz z gardła.
    • 987ania Re: Gorączka - 6!!! dzień 24.02.13, 20:19
      U nas kilkudniowe temp do 39,7 okazała sie być mononukleozą. Wyszło w rozmazie krwi.
    • frestre Re: Gorączka - 6!!! dzień 24.02.13, 20:50
      my od dwóch miesięcy regularnie co miesiąc bujamy się z gorączką+katar=3 dni i z głowy
      ale ostatnia gorączka 39,8 to była masakra!!!!
      całe szczęście zrobiliśmy CRP ( wynik 102) Zinat pomógł po drugiej dawce....wprawdzie nie pojechaliśmy do sanatorium....ale co się odwlece to nie uciece wink

po raz kolejny przekonałam się aby robić CRP i krew z rozmazem big_grin
      wówczas działać adekwatnie do wyniku!
    • kerri31 Re: Gorączka - 6!!! dzień 25.02.13, 09:33
      Odpowiedź dla autorki pewnie nieaktualna ale dodam, że w grudniu mój syn miał jakąś infekcję wirusową i gorączka trwała 2 tygodnie !!!!!!!!! Równo !!!!!! I tyle też pił nurofeny, paracetamole. Aż go żołądek bolał ale musiał bo u niego występują drgawki gorączkowe przy 38 stopniach i lekarz kazał podawać cały czas. To było dopiero świństwo, żeby 2 tygodnie dziecko gorączką maltretować.
    • 2stopa Re: Gorączka - 6!!! dzień 02.03.13, 17:16
      No więc podam historii naszej ciąg dalszy. piątego dnia gorączki (a była to niedziela) pojechaliśmy z małą na izbę przyjęć do szpitala z nadzieją że obejrzy ją pediatra (bo na pogotowiu takiego specjalisty u nas nie ma). Odesłano nas jednak na pogotowie. Na pogotowiu pani doktor nie widziała nic i nic nie słyszała, skierowała nas z powrotem do szpitala. No i wtedy z odpowiednim papierkiem w ręku, czyli skierowaniem pani pediatra nas przyjęła. Na miejscu okazało się, że to angina ropna (czego na pogotowiu internista nie widział a gołym okiem gardło całe zawalone!!!). Zostałyśmy w szpitalu. Mała dostawala antybiotyk ale gorączka nie ustawała. We wtorek zrobiono rtg płuc no i okazalo się jeszcze prawostronne zapalenie płuc!!! No i kolejny antybiotyk w pompie infuzyjnej. Dziś po tygodniu nareszcie wróciłyśmy do domu. Zinnat do łykania i oczywiście kontrolne crp i wizyta u naszego pediatry w środę. No i niech mi ktoś powie że GORĄCZKA TO NIC STRASZNEGO!!!!
      • agus2616 Re: Gorączka - 6!!! dzień 02.03.13, 19:00
        Ja rowniez powracam;moje dziecko od piatku wieczorem tez goraczkuje(pow 39),lekki katar i nic poza tym.Lekarz nic nie widzi.W poniedzialek ide na kontrole z nia i pewnie antybiotyk dostanie,bo temp wraca jej co 6godz,jak tylko paracetamol przestanie dzialac.Masakra jakas!!!!!
        • 2stopa Re: Gorączka - 6!!! dzień 02.03.13, 19:10
          U nas bylo bardzo podobnie. Gorączka pow. 39 co 6 godzin z zegarkiem na ręku po podaniu syropu przeciwgorączkowego. Żadnego kaszlu, kataru itp.
          • agus2616 Re: Gorączka - 6!!! dzień 02.03.13, 19:15
            To sie zastanawiam czy nie lepiej na wlasna reke bedan nie porobic malej,skoro pediatra uwaza,ze nie potrzeba.Tylko jakie ?Krew z rozmazem? Tak to sie nazywa?
            • 2stopa Re: Gorączka - 6!!! dzień 02.03.13, 19:17
              My mieliśmy krew z rozmazem i koniecznie crp
              • agus2616 Re: Gorączka - 6!!! dzień 02.03.13, 19:20
                i z tych badan to wyszlo?to zapalenie pluc?

2stopa napisała:

> My mieliśmy krew z rozmazem i koniecznie crp
                >
                • rolly_mo Re: Gorączka - 6!!! dzień 02.03.13, 19:49
                  Czy zapalenie to wyjdzie tylko na rtg. Lekarz nie zawsze wysłucha.
                • 2stopa Re: Gorączka - 6!!! dzień 02.03.13, 20:39
                  Nie, zapalenie płuc z rtg wyszło. Ale badanie krwi też daje dużo istotnych informacji lekarzowi.
    • camel_3d Tu tez bylo dobrze.. 02.03.13, 20:23
      lodz.gazeta.pl/lodz/1,35153,13488417,Smierc_2_5_letniej_Dominiki__Rodzice_nie_mogli_doprosic.html#Cuk
      • 2stopa Re: Tu tez bylo dobrze.. 02.03.13, 20:52
        Dlatego nasze szczęście w nieszczęściu, że na pogotowiu pani doktor nie zauważyła zawalonego gardła, bo w przeciwnym razie odesłałaby nas pewnie z receptą na antybiotyk przeciw anginie do domu a zapalenie płuc rozwinęłoby się jeszcze gorzej. Osobiście bardzo jestem zadowolona, że trafiłyśmy do szpitala, bo w przeciwnym razie też mogłoby być dużo gorzej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka