Dodaj do ulubionych

Coś o kosmosie dla 4latka

17.05.13, 15:21
Słuchajcie, syn bardzo interesuje się kosmosem. Dużo o tym czytamy, ma już sporą wiedzę, i tak się zastanawiam, czy są jakieś programy edukacyjne skierowane do dzieci? Głównie chodzi o ten kosmos, ale nie tylko - dinozaury, budowa człowieka. Rzućcie jakieś tytuły, coś ciekawego, opowiedzianego przystępnym językiem. Książka książką, ale gdyby coś oglądnął na ten temat byłby szczęśliwy Dzięki.
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: Coś o kosmosie dla 4latka 17.05.13, 19:59
      Google....
    • pucio09 Re: Coś o kosmosie dla 4latka 17.05.13, 20:12
      Ty sobie wygugluj informacje o ketonalu mądralo.
      • camel_3d Re: Coś o kosmosie dla 4latka 17.05.13, 22:50
        pucio09 napisała:

> Ty sobie wygugluj informacje o ketonalu mądralo.

no ale czy to nie jets tak? w googlach wpisujesz kosmos, mars, jupiter i inne i masz juz materialow ile popadnie
    • mikams75 Re: Coś o kosmosie dla 4latka 17.05.13, 21:31
      wycieczka do planetarium?
      Programow nie znam, ale moje dziecko tez mialo fazy na kosmos i na dinozaury, budowe czlowieka - jest mnostwo ksiazek na ten temat, sa parki dinozaurow, muzea. Zalezy co jest w waszej okolicy. Programow nie ogladalismy, mysle ze ciezko ci bedzie znalezc po polsku, po angielsku predzej sie cos trafi na youtube.
    • budzik11 Re: Coś o kosmosie dla 4latka 17.05.13, 22:18
      Z serii "Było sobie życie" jest też "Był sobie kosmos". Nie wiem, czy 4-latka zainteresuje, ale to mi przyszło akurat do głowy. Poza tym jakiś czas temu podczas przerwy nocnej w TVP HD leciał taki "wygaszacz" - mój syn, też mały "naukowiec" był zafascynowany - kawałek Ziemi i okolic w cyklu dobowym, latają rózne obiekty, widać dzień i noc itp. Teraz niestety pokazują tylko jakies durne trójkąty czy coś, ale filmik można znaleźć tu: www.youtube.com/watch?v=SGShfCj_GGs
      • najma78 Re: Coś o kosmosie dla 4latka 17.05.13, 23:04
        Kupilam ostatnio w supermarkecie "tesco" o ile dobrze pamietam, "Space" o kosmosie wlasnie, ladne ilustracje do ogladania w 3d (okulary dolaczone) i opisy, niedlugie i przystepne. Moj 5-latek zadowolony. My nie mieszkamy w pl ale moze warto zerknac i znajdzie sie w polskiej wersji? Dodam, ze byly o roznej tematyce.
    • wildenthal Re: Coś o kosmosie dla 4latka 17.05.13, 23:05
      Jest fajna seria "Dzieciaki pytaja 3-6 lat", ja mam z tej serii: Piraci, Ludzkie cialo, Dinozaury, Ziemia (tu duzo o kosmosie) i Zamki i ich mieszkancy. Czytam to z 3,5-latka i ona bardzo lubi. Jest tez seria "Encyklopedia wiedzy przedszkolaka" i tu mam czesci: Zdrowie i cialo, Zwierzeta prehistoryczne, W kosmosie, gady i plazy, Owady i pajaki, ale slownictwo trudniejsze i jeszcze tego z mala nie czytam, moze za rok.
    • pucio09 Re: Coś o kosmosie dla 4latka 18.05.13, 07:11
      Kurczę swoją drogą to bez sensu, że brakuje dla dzieci fajnych programów edukacyjnych.
      • agar2208 Re: Coś o kosmosie dla 4latka 18.05.13, 23:59
        Ja polecam bajki ADIBU.
        Są chyba dwie serie: tajemnica ludzkiego ciała ( dlaczego bije serce, dlaczego mam włosy na ciele, dlaczego widzę itd.) i Adibu (dlaczego pada deszcz, dlaczego powstaje tęcza, co to jest burza, lawina,co wyrzuca wulkan, itp.)
        Fajne pouczające odcinki, jest tego bardzo dużo, jednak o kosmosie chyba nie ma.
        • pucio09 Re: Coś o kosmosie dla 4latka 19.05.13, 07:12
          Fajne te bajki, wielkie dzięki smile
    • khaleesi_d Re: Coś o kosmosie dla 4latka 18.01.14, 20:05
      Można zabrać dziecko na jakąś wycieczkę do parku z dinozaurami albo w tv na national geographic chyba często lecą jakieś filmy dokumentacyjne o dinozaurach bardzo ciekawie pokazane tylko, że to już chyba dla starszych dzieci smile
      A o kosmosie to sama też ostatnio czegoś szukałam i znalazłam taką stronkę np. www.minikosmonauta.waw.pl w krótki sposób napisane najważniejsze rzeczy i tak jak już ktoś mówił to polecam planetarium, na pewno fajne przeżycie dla dziecka smile
    • princessa.of.persia Re: Coś o kosmosie dla 4latka 19.01.14, 07:07
      zabierz go do planetarium.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka