Dodaj do ulubionych

Jak oduczyć ssania kciuka?

04.06.13, 13:29
Córka ma już ponad 4 lata i dalej ssie, kciuk wyjęty wkrótce wraca do buzi, szczególnie wieczorem. A ma nosić aparat ortodontyczny, ale wyjmuje go i ssie palec. O ile w ciągu dnia można ją zająć, to w łóżku jest już trudno odwrócić uwagę.
Macie jakieś patenty?
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 04.06.13, 13:48
      Ja moją na ambit wzięłam- że duża, że madra itp. Ustaliłysmy, ze moze przez chwilę ssać wieczorem, i po paru dniach zanikło. Ale moja jest skora do wszelkich umów i współpracy. U nas wystarczyło pogadać.
    • frestre Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 04.06.13, 15:26
      NAM się udało tak:
      gdy synek miał ok 3 lat doszyłam skarpetki do obu rękawów w pajacu jednoczęściowym do spania!
      zabezpieczyłam, aby nie mógł wyciągnąć inną "drogą" wink
      miałam 3 zestawy i tak spał przez około ROK!!!!
      płacz był wieczorami przez kilka dni, potem się przyzwyczaił....
      naprawdę jest to długi proces...gdy po pół roku zdjęłam podczas choroby....w drugą noc już miał kciuk w buzi...wróciłam na kolejnych kilka miesięcy

już żyjemy bez "usypiacza-pocieszyciela" big_grin
      psychicznie zdrów - zgryz idealny

powodzenia
    • rulsanka Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 05.06.13, 15:29
      Przeczytać wierszyk o krawcu:

O Juleczku, co miał zwyczaj ssać palec

Ja wychodzę po ciasteczka-
      Rzekła Mama do Juleczka,
      Sprawiajże się tu przykładnie,
      Nie ssij palców, bo nieładnie,
      Bo kto palec w buzie tłoczy,
      Zaraz krawiec doń wyskoczy
      Z nożycami zły okrutnie
      I paluszki niemi utnie.

Julek przyrzekł słuchać Mamy,
      Lecz nie wyszła jeszcze z bramy,
      A już nieposłuszny malec
      Myk do buzi duży palec!
      Wtem ktoś z trzaskiem drzwi otwiera,
      Wpada krawiec jak pantera
      I do Julka skoczy żywo.
      Nożycami w lewo, w prawo
      Uciął palec jeden drugi,
      Aż krew trysła we dwie strugi.
      Julek w krzyk, a krawiec rzecze:
      Tak z nieposłuszeństwa leczę!

Wraca Mama, aj! Wstyd! Bieda!
      Juleczkowi ciastek nie da,
      Bo kto Mamy nie usłucha,
      Temu dosyć bułka sucha.

Płacze Julek, żal niebodze,
      A paluszki na podłodze.
    • mruwa9 Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 05.06.13, 16:13
      bylo sie zabrac za problem 3.5 roku temu..potem tak to wyglada..
      wyciagac kciuk z dzioba do skutku. Nie zostawiac dziecka samego podczas zasypiania, zostac az do zasniecia, trzymajac rece i odwracajac uwage od kciuka. W dzien konsekwentnie nie pozwalac na mamlanie reki. Mozna rozlozyc odwyk na etapy, najpierw bezwzglednie zlikwidowac ssanie w dzien, nie pozwalac dziecku na nie, wyciagac reke, zajmowac i odwracac uwage, dzialajac przyczynowo (dlaczego, w jakich sytuacjch dziecko ssie- z nudy smutku, stresu- tu rodzic ma duze pole do popisu, aby zadzialac przyczynowo). Potem odwyk wieczorny. I nie ma byka, dziecko pewnie samo nie przestanie, chyba , ze w wieku nastoletnim do tego czasu rodzic musi aktywnie towarzyszyc dziecku podczas calego procesu.
      • melancho_lia Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 05.06.13, 17:44
        Mruwa daj se spokój z tymi komentarzami o zabieraniu 3,5 roku temu.
        Z wieloma dziecmi da się tego nawyku pozbyć właśnie w ieku 3- 4 lat. Wybacz ale nie znam ani jednego nastolatka ssącego kciuk, więc nie gadaj głupot.
        • magnefar Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 05.06.13, 21:12
          przepraszam, że się wcinam w wątek. Moja córeczka ma dopiero 8 miesięcy a ja nadal walczę z kciukiem. Wcześniej kciuk lądował w ciągu dnia, teraz tylko podczas zsypania. O ile na dzienne drzemki i wieczorne zasypianie mam pomysł (wciskam smoczek) o tyle nad ranem albo w nocy nie wiem już co zrobić. Może faktycznie skorzystam z doszytych skarpetek. Jednak kilka miesięcy temu córeczka ssała nawet przez niedrapka.
          Chętnie poczytam podpowiedzi!
          • magda1104 Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 05.06.13, 21:28
            Tak, wiem, ze zaniedbałam problem. Liczyłam naiwnie, że po prostu przestanie ssać np. kiedy pójdzie do przedszkola. Palec jej wyciągam, ale to walka z wiatrakami. Tłumaczenia nic nie dają. Zaszywanie rękawków też na pewno nie, bo zimą potrafiła ssać palec przez rękawiczkę.
            Mruwa daje dobre rady, ale nie mam tyle cierpliwości, i nie chcę się szarpać z dzieckiem (wyciąganie próbowałam też, strasznie silne dziecko mam).
            Chyba wypróbuję gorzki lakier, a jak nie pomoże, to może chilli wink
            • mruwa9 Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 05.06.13, 22:46
              albo rybka, albo akwarium...
              trzeba ustalic priorytet.
              Ja widzialam mnostwo nastolatkow ssacych kciuka. mam na mysli osoby w wieku 12-14 lat i starsze.I to nie jedna-dwie osoby,
              Dlatego uwazam, ze najlatwej nie dopuscic do powstania nawyku, tlumic w zarodku u niemowlaka, gdy tylko zaczyna okazywac takie sklonnosci.Wtedy to naprawde jest szybka pilka, 2 max 3 tygodnie i po problemie.I bez stresu. Teraz zapowiada sie wielomiesieczna batalia.
              Nigdy nie wiadomo, czy to konkretne dziecko pozegna sie z kciukiem samodzielnie i bez stresu w wieku 2 lat, czy bedzie go ciamkac do dorolosci. Dlatego jestem przeciwnikiem przyzwalania dziecku na ssanie kciuka. latwiej zapobiegac niz leczyc. To do melancholii (chyba).
              • melancho_lia Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 06.06.13, 07:15
                Przesadzasz. Wszystkie dzieci, które ja znam a ssały kciuka pozegnały się z tym nawykiem najpóźniej w latach przedszkolnych bez konieczności stosowania gorzkich lakierów. Chyba obracasz się z środowisku jakichś nastolatków z deficytami skoro ciągle ssą palec.
                • green-koala111 Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 06.06.13, 23:11
                  Myślę,że mruwa nie miala nigdy takiego problemu wiec proponuję nie dawac " dobrych" rad.
                  A co do autorki. Moja znajoma poradzila sobie z tym wlasnie gorzkim lakierem. Wierszyk straszny jak dla mnie . Ale moze rozmowa. Moze podpowiem CI tym,ze moje dziecko zrezygnowalo ze smoka , bo zamienila wrózka jej na kredki , plasteline i takie tam. Moze umowi sie ze jak nie bedzie palunia w buzi przez jakis tam czas to wrózka przyniesie cos tam - co lubi
                  • aniaurszula Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 12.06.13, 09:46
                    ja swojej corce powiedzialam otwarcie ze jak bedzie ssala kciuka to dzieci beda sie z niej smialy, zeby beda krzywe i brzydkie, a na palcu zrobia sie rany i bedzie ja bolec. nie zadzialalo z dnia na dzien ale widzialam jak sie pilnowala i zamiast palca w buzie przytulala sie do podusi i do mnie
                    • melancho_lia Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 12.06.13, 10:14
                      No własnie, z takim kilkulatkiem działa juz rozmowa i umowy, systemy motywacyjne itp.
    • mikams75 Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 07.06.13, 09:12
      moja nie ssala ale gryzla, niszczac porzadnie paznokcie, dochodzilo do infekcji itd.
      Smarowalam gorzkim lakierem i mowilam, ze zrobily sie gorzkie od ciaglego trzymania w buzi (byla mlodsza, wiec przeszla ta bajka). Przestala obgryzac, ale zaczela skobac paznokcie i skorki, efekt ten sam uncertain Dostala od babci taka smieszna pilke wypelniona kuleczkami, taka specjalna zeby ja mietosila zamiast skubania, bo ta pilka to jest wlasnie po to zeby nie skubac itd. Jakos sie udalo jej wmowic i mietosila pilke, przy zasypianiu tez mietosila.
      Pozniej przez jakis czas miala nawyk wkladania paluchow do buzi, nie ssala, zawieszala raczke na szczece... Byl czas szarpania wlosow itd.
      Niektore dzieci sa wlasnie takie bardziej spiete i musza ciagle cos robic lapkami, bo to je jakos uspakaja. Jak sie "wytepi" jeden nawyk, to dziecko znajduje kolejny.
      Dlatego mysle, ze musisz dla tego ssania znalezc jej jakis zamiennik.
      Mozesz posmarowac palca na gorzko, ale jest ryzyko, ze dziecko bedze inaczej rozladowywac emocje, wiec pomysl od razu nad czyms. U nas taka "specjalna" pilka byla przydatna. Z tymze z zamiennikami co juz byly w domu sie nie udawalo,dopiero jak dostala taka "specjalna" to uwierzyla.
      • mama_olenki1985 Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 07.06.13, 13:57
        Moje dziecko tez ma 4 lata i ssie kciuk oraz kreci włosy przy zasypianiu.
        Jest troche nerwowa i w zaden sposób nie potrafie jej przetłumaczyc żeby tego nie robiła-wszystkie wymienione rady nie postkutkowały a próbuje oduczac dziecko juz trzy lata.
        Może któraś mama ma jeszcze jakies pomysły co zrobić?
        • green-koala111 Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 07.06.13, 22:09
          Jezeli chodzi o zasypianie gdzies czytalam ,ze przy zasypianiu dzieci maja rozne nawyki . i to wszystko jest w normie. moje dziecko np gładzi ręką swoja moja reke i cieszy sie ze włoski moje dotyka
      • mruwa9 Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 08.06.13, 00:44
        mikams75 napisała:

> Niektore dzieci sa wlasnie takie bardziej spiete i musza ciagle cos robic lapka
        > mi, bo to je jakos uspakaja. Jak sie "wytepi" jeden nawyk, to dziecko znajduje
        > kolejny.

Takim nawykiem moze (i powinien ) byc rodzic.
        Jesli dziecko jest spiete, zestresowane, niepewne i dlatego pakuje lape do buzi, to nie powinno zostawac ze swoim problemem, stresem i napieciem samo. Powinno za to miec szczegolnie duzo AKTYWNEGO wsparcia rodzicow.Jesli kompensuje sobie brak bliskosci ssaniem kciuka, to naturalnym wyjsciem z sytuacji jest poswiecenie swojej uwagi i czasu dziecku. Ale to niepopularna sugestia, bo wymaga poswiecenia wlasnego czasu i uwagi ze strony rodzicow. A tu rodzice strasznie sie ciesza, ze dziecko znalazlo sobie uspokajacz i tak ladnie samo zasypia..a ono tym kciukiem kompensuje sobie brak rodzicow i samotnosc.
        Nawyk ssania kciuka bardzo latwo jest zastapic nawykiem bliskosci rodzica.
        • aniaurszula Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 11.06.13, 22:02
          wiemy ze jestes fanatyczka ssania piersi i spania z dziecmi max dlugo wiec dajesz swoje ''super'rady. moje dziecko zasypialo wtulone we mnie ale z kciukiem w buzi wiec tez mialo brak rodzica wg mnie silna potrzeb ssania i tak ja zaspakajalo
        • melancho_lia Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 12.06.13, 07:25
          Moja córka na cycu była do 20 m-ca życia. często spała z nami, często była przytulana. I co? Kciuk był w paszczy do 4 urodzin. Bliskość rodzica i ssanie piersi do woli miała.
          • mruwa9 Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 12.06.13, 08:28
            ale moze nie w tych strategicznych momentach, w ktorych kciuk wedrowal do dzioba.
            Czy kiedykolwiek zastanowilas sie, KIEDY, i DLACZEGO dziecko ssie kciuka? W jakich sytuacjach? czy kiedykolwiek cokolwiek zrobilas z tym, zeby dziecko wyjelo lapke z buzi, czy tylko wzruszalas ramionami i przechodzilas nad tym do porzadku dziennego?
            Potrzebe ssania to maja noworodki i niemowlaki. Ta potrzeba w sposob fizjologiczy stopniowo wygasa , a ssanie staje sie glownie sposobem na pozyskanie pokarmu, a nie na uspokojenie skolatanych nerwow.
            Jesli czterolatek ciagle ma rozbujana potrzebe ssania, to swiadczy to o tym, ze cos szwankuje.
            • aniaurszula Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 12.06.13, 09:42
              moja corka ssala kciuka przy usypianiu i sytuacjach stresowych i nie wazne ze siedziala wtulona we mnie ze swoja podusia kciuk i tak musial byc w buzi wiec twoja teoria o braku rodzica bierze w leb. zaraz mi wyjedziesz ze powinnam unikac stresujacych sytuacji niestety zycie bywa okrutne i dziecko musi swoje przejsc. naszczescie zgryz ma prawidlowy jest pod kontrola ortodonty bo w wieku 8 lat zeby mleczne wypadaja hurtowo a stale ida nie zawsze idealnie ale wyrownuja sie jak dziecko rosnie czyli szczeka wiec jest ryzyko ze potrzebna bedzie korekta ale kciuk nie bedzie temu winny. rozumiem twoje podejscie o jak widze kilkulatka ze smoczkiem caly dzien to szkoda mi tego dziecka
            • melancho_lia Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 12.06.13, 10:12
              Ssała usypiając u mnie na rękach, ssała po zakończeniu ssania piersi (piersi już nie chciała), ssała usypiając z misiem, ssała w nocy spiąc z nami w łóżku. Twoim zdaniem nie zapewniłam jej wystarczającej bliskości?
              Niektóre dzieci mają przedłużony odruch ssania.
        • mikams75 Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 12.06.13, 09:46
          a gdzie napisalam, ze dziecko ma ten nawyk jak jest samo? Jakbym nie byla przy niej podczas zasypiania to bym nawet nie wiedziala o tych zmieniajacych sie nawykach. A nawyki sie zmieniaja tez nie same z siebie, tylko dlatego, ze rodzice sa przy dziecku i np. wyjmuja lapki z buzi, trzymaja za raczke, zeby nie wkladalo, glaszcza lapke, zeby lapka nie wedrowala do buzi itd.
          I uwierz, ze pewne nawyki sa niezalezne od obecnosci rodzica.
          Chetnie sie dowiem, co konkretnie i aktywnie trzeba zrobic zeby zastapic nawyki bliskoscia w takiej sytuacji?
          • melancho_lia Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 12.06.13, 10:13
            cyckiem zatkać tongue_out
            • mikams75 Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 12.06.13, 10:18
              albo dac cycka do poskubania czy pomietoszenia jak dziecko nie wie co z lapkami zrobic big_grin
          • mruwa9 Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 12.06.13, 20:41
            nie sa albo sa zalezne od rodzica. Bo rodzic albo moze olac sprawe, albo wyciagac reke z buzi, wspierajac dziecko w inny sposob, podsuwajac inne propozycje zaspokajania potrzeb dziecka.
            Chciec to moc.
            Ale najpierw trzeba chciec.
            I na 100% da sie to przeprowadzic w sposob pokojowy, bez placzu i bez upokarzania dziecka argumentami, ze dzieci beda sie z niego smiac, albo ze palec dziecku zgnije, jakich to argumentow uzywala jedna z osob , piszacych powyzej.
            To nie jest kwestia duzej potrzeby ssania, tylko patologicznie utrwalonego nawyku, poza okres fizjologiczny.
            • boss285 do MAGDY 12.06.13, 21:44
              allegro.pl/sposob-na-ssanie-kciuka-zobacz-nowy-s-1-3lat-i3308716881.html
              polecam nam w tydzień udało sie oddzwyczaić od ssania kciuka do tanich nie należy ale warto ten sposób okazał sie skuteczny po zawijaniu palca bandazem,plastrem smarowaniem w preparacie gorzkim od nie obgryzania paznokci po maczanie w soli ,pieprzu nic nie pomagało prośby, nagrodanie ,przekupowanie zastepowanie zabawka pluszowa,obecnościa moją próby były wielokrotne oddzwyczajania nieskuteczne aż któregoś dnia natrafiłam na tą nakładkę żałuje ze tak pózno wcześniej byśmy pokonali ten problem.pozdrawiam
              • mikams75 Re: do MAGDY 13.06.13, 16:15
                a ja sobie nie wyobrazam, ze dziecko daje sobie dobrowolnie takie cos zalozyc...
            • aniaurszula Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 13.06.13, 16:01
              ja jestem wspomniana osoba, ale niestety nie dalas konkretnego przykladu sposobu aby dziecko bedace wtulone w rodzica nie ssalo palca czy smoczka. piszesz tylko teorie o praktyce nic nie wiesz. nie kazde dziecko kp lubi te piers po jedzeniu a jakos usnac czy wyciszyc trzeba i palec wedruje do buzi.
              • mruwa9 Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 13.06.13, 17:39
                setki razy podawalam konkretny przyklad: dziecko siedzi na kolanach - masz swoje dwie rece, ktorymi WYCIAGASZ dziecku lape z buzi. Ono wklada z powrotem- ty wyciagasz. I tak do skutu. Jesli trzeba, to 30 razy, jesli trzeba- 100 razy. Diagnozujesz sytuacje, w jakich kciuk wedruje do buzi i dzialasz przyczynowo: dziecko chce ssac, jest glodne - proponujesz piers. Zmeczone- usypiasz, przy piersi lub na rekach, lub w wozku, w lozku, pozostajac obok i trzymajac dziecko za rece, wyciagajac kciuka z buzi. Dziecko sie nudzi- zabawiasz, wychodzicie na dwor, proponujesz zajecia odwracajace uwage. Do skutu wyciagajac reke z buzi, gdy tam trafia.Tyle razy,ile trzeba.
                Gdy taki system wdrozy sie w momencie, w ktorym pojawia sie problem, udaje sie go stlumic w zarodku, bez walki i bez placzu. U moich dzieci zajelo to moze 2, max 3 tygodnie. Przy utrwalonym nawyku proces pewnie potrwa dluzej, a dziecko moze nie chciec poddac sie bez walki. Bo sprawa poszla za daleko i dotychczas pozwalalas dziecku na ssanie kciuka, wiec dziecko jest zdezorientowane, dlaczego dotad pozwalalas, a teraz nagle nie.
                • aniaurszula Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 13.06.13, 20:50
                  tak pisalas nie raz ze trzeba wyciagac palca az do skutku, tylko niestety nie kazdy o tym wie i nawyk sie umacnia a potem juz jest problem. 8 lat temu nie mialam pojecia ze oduczenie kciuka bedzie problemem, zawsze slyszalam ze odzwyczajenie od smoczka jest trudne. wiec popelnilam blad i pozwolilam dziecku aby ssalo palca. byla spokojniejsza , lepiej spala a potem juz bylo zapozno wiec gdy zadne tlumaczenia nie pomogly siegnelam po radykalny sposob i zaskutkowalo. przy drugim dziecku wolalam smoczka i zamias palca ladowal w buzi smok a ze musialam czesto dojezdzac 70 km w jedna strone na rehabilitacje wiec byla spokojniejsza przed ukonczeniem 2 r z smok poszedl w odstawke z dnia na dzien. szkoda ze nie rozumiesz innych osob i uwazasz ze powinni byc idealni jak ty
            • mikams75 Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 13.06.13, 16:11
              z tym gniciem palca to dalekie od prawdy nie jest... moja wprawdzie nie ssala, ale miala rozne nawyki np. obgryzanie, trzymanie w buzi, skubanie. I niestety doszlo do infekcji calego paznokcia (i macierzy paznokcia, podeszlo ropa), do zgnilizny nie daleko, leczyc trzeba bylo.
              I wlasnie dzieki temu, ze cos robilam (pokojowo, bo dziecko sie i tak denerwowalo) jeden nawyk przechodzil w inny.
    • klubgogo Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 07.06.13, 22:13
      Musisz porozmawiać z dzieckiem, przecież to duża panna jest.
      • cocos_live Re: Jak oduczyć ssania kciuka? 12.06.13, 23:51
        moja córka ma 16m i palec w buzi non stop (na piersi 11m, a smoka nigdy nie chciała), jak sie bawi i potrzebuje dwie ręce to ok, na dworze jak jestesmy to tez nie wkłada wkłada, ale w domu, nawet podczas obiadu miedzy jedna a drugą łyżeczką, najdziwniejsze jest to ze podczas snu nie ssie, bo kilka razy sprawdzam. planuje jej tego kciuka własnie w nocy markerem na czarno pomazac i moze zrezygnuje bo teraz skóra zdarta do żywego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka