Dodaj do ulubionych

dieta a przedszkole

04.06.13, 18:10
jak pisałam w poście o pasożytach moja córka ma zaleconą dietę bez cukru i mąki.

trudno mi sobie to wyobrazić w przedszkolu...czy macie doświadczenie w tym temacie? czy można przynosić swoje posiłki.

zapytam oczywiście w naszym ale jestem też ciekawa jak się praktykuje w innych przedszkolach?
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: dieta a przedszkole 04.06.13, 18:22
      U córki w grupie jest dziecko, które nie je mleka i czekolady. Dostaje zupę bez śmietany, podobnie wszelkie placki, kluski itp. zawsze wśród ewentualnych słodyczy czekoladowych jest też coś bez czekolady, zamiast jogurtu mus owocowy, kanapki bez sera a z wędliną czy dżemem, i tym podobnie. Jakoś sobie radzą. Córka moja dobrze wie, że to dziecko nie jada wybranych produktów bo ma alergię.
      Ale tak sobie myślę, przeglądając w myślach menu naszego przedszkola, że bez cukru i mąki byłoby trudno.
    • igajos Re: dieta a przedszkole 04.06.13, 19:06
      Z dietą bezglutenową to chyba w przedszkolach dość często prowadzone są diety. Z bezcukrową myślę, że może być trudniej.
      Syn był na diecie bezmlecznej w żłobku. Córka dodatkowo nie mogła jeść wielu owoców. Panie z kuchni miały listę - imię + produkty, których nie można dziecku podać. Druga lista wisiała w jadalni. Czasem jakieś wpadki się zdarzały, ale nie ze złej woli. Np córka mogła jeść kisiele owocowe, ale tylko te sztuczne. Jak dostała taki z owocami, albo domowej roboty (z soku owocowego), to zapalenie oskrzeli było gotowe. Albo biszkopty zjadła, niby takie jak zawsze, a okazało się, że skład się zmienił i producent dodał mleko. Na szczęście w okolicach 3 urodzin reakcje alergiczne już zniknęły.
      Teraz w przedszkolu jest dziewczynka na diecie bezglutenowej. Rodzice przynoszą do przedszkola tylko chleb bezglutenowy. Resztę posiłków przygotowują kucharki na miejscu. Są jeszcze dzieci na diecie bezmlecznej.
      Podobno w tych przedszkolach gdzie jest catering, dzieci na różnych dietach dostają różne potrawy. Ale to tylko ze słyszenia wiem.
    • slonko1335 Re: dieta a przedszkole 04.06.13, 20:09
      Wszystko zalezy od przedskzola. U nas jest możliwość tylko diety bezmlecznej ale jak już potrzebowałam bezglutenowej, bezcukrowej to nie było opcji ale można było przynosić posiłki.
    • annubis74 Re: dieta a przedszkole 05.06.13, 08:36
      przedszkola zazwyczaj uwzględniają jakieś restrykcje dietetyczne, ale w przypadku eliminacji mąki to trudne (chleb, makaron, naleśniki - u nas to b. istotne elementy diety). Powinnaś porozmawiać na ile przedszkole jest w stanie zapewnić taka dietę. Myślę że zawsze wyjściem jest gotowanie posiłku (obiad) i noszenie do przedszkola tak by panie mogły go tylko podgrzać
    • mw144 Re: dieta a przedszkole 05.06.13, 08:48
      Bez cukru i mąki to pewnie będzie ciężko, chociaż zależy od chęci kucharek. U moich dzieci w przedszkolu jest uwzględniana dieta i np. część dzieci ma posiłki wegetariańskie, jedno dziecko dietę bezbiałkową, ale to przedszkole integracyjne, więc może inne zasady. Nie powinno być problemów z podgrzewaniem posiłków przyniesionych przez Ciebie.
    • mamitadejordi Re: dieta a przedszkole 06.06.13, 12:49
      Mój synek je jedynie około 40 produktów, zatem od razu szukałam przedszkola w którym nie będą mieli nic przeciwko przynoszeniu swoich własnych posiłków. I tak jest do tej pory, chodzi już ponad rok, i to sobie bardzo chwalę, bo nie muszę uzależniać zdrowia mojego synka od obcych nam osób (np. przygotowujące cathering)
    • mojemieszkanie24 Re: dieta a przedszkole 06.06.13, 13:08
      posiłki mozna przynosić ale muszą być z nich wzięte próbki i przechowywane razem z innymi próbkami w przedszkolu w razie zatrucia. Przedszkola niechętnie raczej odnoszą sie do tego, by przynosić swoje jedzenie bo zawsze jest to obarczone jakimś ryzykiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka