Dodaj do ulubionych

Zespół Aspergera

13.06.13, 12:08
Ostatnio dużo słyszę o autyzmie, tutaj na forum, też sporo dziewczyn o tym pisało, obawiało się.
Dlatego może trochę ten artykuł wyjaśni Wam kilka kwestii.
Zauważyłam, że teraz bardzo dużo mówi się o autyzmie w TV, czasopismach, a nawet w przedszkolach. Może to i dobrze, bo spektrum autyzmu niezwykle ważne jest rozpoznanie i szybkie podjęcie pracy terapeutycznej z takim dzieckiem, aby mogło lepiej funkcjonować w społeczeństwie.
Ja osobiście znam jedno dziecko z zespołem Aspergera i jest to bardzo inteligentna dziewczynka, mająca tylko problemy z mówieniem i nie lubiąca dotyku innych, bo jak mówi, to ją boli, ale poza tym normalnie rozwijająca się dziewczynka.
Obserwuj wątek
    • dwellajna Re: Zespół Aspergera 13.06.13, 14:02
      artykuł jest promowany w boksie obok
      weź daruj sobie
    • ded-e12 Re: Zespół Aspergera 20.06.13, 14:21
      Koleżanki dziecko ma zaburzenia czucia, nadmiernie czuje dotyk. Upadki i kontuzje odczuwa koszmarnie. O Aspargerze nic mi nie wiadomo, choć do psychologa uczęszczała, słyszałam tylko, że była diagnozowania wielokrotnie i nic. Kłopot z nadmiernym odczuwaniem dotyku odkryto u niej bardzo późno, po 5 roku życia, wiele to wyjaśniło, bo dziecko wcześniej się dosyć męczyło. Mały teraz uczęszcza na masarze, być może jest to coś z terapii SI już dokładnie nie pamiętam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka