Dodaj do ulubionych

wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko

18.06.13, 10:30
Witam
Zlobek organizuje wycieczke dla dzieci 2-3 letnich autokarem bez pasow nie mowiac juz o fotelikach.Do przejechania kilkadziesiat kilometro,3 opiekunki.Ja dziecka nie chce puscic na te wycieczke,uwazam,ze jest to po prostu zbyt ryzykowne.Co na ten temat sadzicie?
Obserwuj wątek
    • lexie007 Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 10:59

masz

forum.gazeta.pl/forum/w,566,144907415,144907415,Jestem_przewrazliwiona_Wycieczka_3_latkow_.html
      • mummy83 Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 11:12
        Nie chodzi mi o sama wycieczke tylko o kwestie braku pasow i fotelikow.gdyby dzieci byly zabezpieczone oczywiscie ze pojechalaby.moze nie doprecyzowalam pytania.czy puscilibyscie dzieci w rym wieku bautokarem bez pasow i bez fotelikow?
        • bbuziaczekk Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 11:20
          W autobusie komunikacji miejskiej dziecko tez jedzie bez pasow i bez fotelika.

Autobus i kierowce moze wczesniej sprawdzic policja przed wyjazdem na wycieczke.
          Puscilabym i nie bylabym przewrazliwiona.
          Moje dziecko 4 letnie tez jedzie 2 raz juz w tym roku na wycieczke pojutrze autokarem. Jedzie cale przedszkole.
          Mieli jechac wczesniej ale podstawiony autobus tzn firma ktora go podstawila nie zgodzila sie na wezwanie policji i kontrole. Wiec dyrektorka zrezygnowala.

W autokarach nie ma obowiazku posiadania pasow i fotelikow.

A co na to dyrektorka ? Panie ? inni rodzice ? bo tylko pewnie ty masz opory suspicious
          • bbuziaczekk Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 11:21
            Mnostwo dzieci z przedszkoli i zblokow jeźdza na wycieczki od wielu wielu lat i jakos nikt nie jest przewrazliwiony z tego powodu i jakos jeszcze nikt tego nie zakazal.
            Wiec wyluzuj i dziecko pusc.
          • dwellajna Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 11:36
            >
            > W autokarach nie ma obowiazku posiadania pasow i fotelikow.
            >

glupoty gadasz
            link pierwszy z brzegu www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/jesli-pasy-w-autokarze-sa-trzeba-je-zapiac,212518.html
            jesli autokar nie posiada pasow, to jest starym rzechem i moze nie tyle bym dziecka nie puscila, co zazadalabym od dyrekcji przedszkola wynajecia autokaru z pasami
            • corrina_f1 Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 13:42
              dwellajna napisał(a):

>> jesli autokar nie posiada pasow, to jest starym rzechem

Nie wiem, skąd taki wniosek. Oglądałam ostatnio na targach turystycznych mega super hiper wypasione autokary, nowiutkie, z tego roku i większość z nich nie miała pasów. Również zdecydowana większość autokarów kilkuletnich, pasów nie posiada.

> i moze nie tyle bym dziecka nie puscila, co zazadalabym od dyrekcji przedszkola wynajecia >autokaru z pasami

A to już nie kwestia dyrektorki, tylko .. kasy jaką dysponuje. A kasa, o ile mi wiadomo, jest na takie cele z rady rodziców, czyli ile płacicie, tyle dostajecie.
              • a_lex Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 23:50
                corrina_f1 napisała:

> dwellajna napisał(a):
                >
                >
                > >> jesli autokar nie posiada pasow, to jest starym rzechem
                >
                > Nie wiem, skąd taki wniosek. Oglądałam ostatnio na targach turystycznych mega s
                > uper hiper wypasione autokary, nowiutkie, z tego roku i większość z nich nie mi
                > ała pasów. Również zdecydowana większość autokarów kilkuletnich, pasów nie pos
                > iada.
                >
                >
                >

he? że co proszę? KAŻDY autokar zarejestrowany po 2007 roku MUSI być wyposażony w pasy bezpieczeństwa. mogłaś nie zauważyć tych pasów, bo zwykle są zwinięte między siedzeniami (pasy biodrowe)
                pracuję w biurze turystycznym, jestem pilotem, jeżdżę z dziećmi, różnymi autokarami, busami... więc wiem smile
            • a_lex Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 23:45
              tak, jeśli autokar ma pasy, należy je zapiąć. zwykle są to pasy biodrowe, czyli do dupy. a jeśli są trzypunktowe, to na bank za wysoko dla trzylatków. więc i tak się nie nadają.
          • kikimora78 Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 11:59
            > W autobusie komunikacji miejskiej dziecko tez jedzie bez pasow i bez fotelika.

tak, ale w komunikacji miejskiej jadę ja z dzieckiem: jeden-na-jeden i trzymam na kolanach, a jeśli dzieci będzie 20 a panie tylko 3 to jest to nie możliwe

Puściłabyś "luzem" dwulatka w tramwaju czy zwykłyma autobusie? zostawiłabyś samego na siedzeniu i poszła skasować bilet?
            • mood_indigo kikimora78 18.06.13, 14:52
              > Puściłabyś "luzem" dwulatka w tramwaju czy zwykłyma autobusie? zostawiłabyś sam
              > ego na siedzeniu i poszła skasować bilet?

Oczywiście że tak, to jest bezpieczniejsze niż stanie z dzieckiem (za rękę? na rękach?) i kasowanie biletu.

Jeśli mogę wybieram w autobusie/tramwaju miejsce dla córki tyłem do kierunku jazdy, wtedy przy mocniejszym hamowaniu po prostu mocniej się opiera, ale jeśli nie ma takiej opcji - nie rezygnujemy z podróży.
            • anetchen2306 Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 17:28
              Trzymanie dziecka na kolanach jest jedna z najbardziej niebezpiecznych pozycji jego transportowania ... W razie wypadku przygniatasz dziecko dodatkowo wlasnym cialem.
              To podobna sytuacja do tej, gdy jedziesz z dzieckiem w samochodzie, dziecko jest z tylu a na polce z tylu masz 60-70 kg jakiegos luznego bagazu ...
              W autobusach na liniach miedzynarodowych (lub dalekobieznych) przewozenie dziecka na kolanach jest NIEDOZWOLONE. Dziecko musi siedziec na wlasnym siedzeniu.
              Nie wszystkie autobusy, nawet te najnowsze (!) sa wyposazone standardowo w pasy.
              • klubgogo Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 17:35
                > Trzymanie dziecka na kolanach jest jedna z najbardziej niebezpiecznych pozycji
                > jego transportowania ...

no widzisz, ja tak córkę sadzam w komunikacji, stojąc obok, i ostatnio zostałam tak zjechana przez jakąś babę, że totalnie mnie zatkało. Żądała, bym wzięła dziecko na kolana i koniecznie usiadła na miejscu przeznaczonym dla matki z dzieckiem, a nie żeby dziecko zajmowało jakieś inne miejsce. Miałam wrażenie, że w ogóle chodziło o to, że dziecko siedzi, jak to tak.
                • anetchen2306 Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 18:37
                  No wlasnie, posluchalas obcej baby, ktora bezpieczenstwo Twojego dziecka miala gleboko w ciemnosciach ...
                  A jakby ci wspolpasazer w samochodzie powiedzial, ze po co fotelik, przeciez niepotrzebnie miejsce zajmuje, ze wywalic fotelik i dziecko wziasc na kolana, to on sobie bedzie mogl wygodniej siedziec ... to tez bys jego opinia sie przejela?
                  Nie zawsze ci glosno krzyczacy maja racje. Ba, przewaznie jej nie maja wink
                  • klubgogo Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 19:34
                    Ale ja nie wzięłam dziecka na kolana. Zapytałam panią, czy 4-latka ma jej ustąpić. Jeżdżę z córką codziennie do przedszkola, to ona siedzi sama i widzę wiecznie niezadowolone miny, gdy ktoś ustępując, mówi: proszę, niech pani usiądzie z dzieckiem. Nie siadam z dzieckiem, ono siada samo.
              • kikimora78 Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 21:30
                Ale to nie chodzi o wypadek, gdzie wylatujesz przez szybe, tylko przychamowanie, ruszanie, zakret. Maluch sie nie utrzyma. I skoro na kolanach tak niebezpiecznie to jak przewozic dwuatka tramwajem?
                • necia27 Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 22:02
                  Nie puściłabym, nawet najlżejsze hamowanie kończy się dziecko pod fotelem! Zastanawia mnie tylko to czy te z was na tak to foteliki i pasy w aucie montujecie tylko dlatego że prawo tak nakazuje czy dla bezpieczeństwa dzieci?
            • bbuziaczekk Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 19:53
              Ja ma 2 dzieci to co wtedy ?
              Juz nie jade 1 na 1
          • ded-e12 Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 21.06.13, 12:02
            2,5 latki w autobusie komunikacji miejskiej... litoścismile
        • kaja5 Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 12:30
          Dziecku może też cegła spaść na głowę, może zostać potrącone przez auto na chodniku i co...najlepiej siedzieć w domu i nosa nie wychylać bo wszędzie może się coś stać. Choć i w domu może dojść do nieszczęścia, co więc robić...ehhh...
          Współczuje twojemu dziecku bo patrząc na podejście do sprawy mamy nigdy nie pojedzie na żadną wycieczkę szkolną i tak do 18-stki...
          • gemmi18 Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 19.06.13, 19:09
            Ale po to są standardowe środki ostrożności, jak dobry fotelik i zapinanie pasów, żeby z nich korzystać. Umrzeć można w każdej chwili, ale jeżeli można temu zapobiec, zapinając pas, to chyba warto? Nie bez powodu szwecja wygrywa jako kraj, w którym najmniej osób ginie w wypadkach komunikacyjnych. Bo tam nie ma dziecka jadącego bez pasów czy fotelika, takie mają myślenie i myśleniem wygrywają. U nas giną dzieci, bo ich rodzice mają takie podejście jak twoje: puścić dziecko autokarem w warunkach przewozowych dla ziemniaków. Autokary ebz pasów to stare rzęchy, którymi sama bym nie się nie wybrała, a co dopiero dziecko! Bezpieczne autokary posiadają pasy i obowiązek korzystania z nich.
        • mw144 Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 13:07
          mummy83 napisała:

> ia.czy puscilibyscie dzieci w rym wieku bautokarem bez pasow i bez fotelikow?

Tak, moje dzieci od 10 lat jeżdżą na wycieczki autokarowe bez pasów i fotelików.
    • mama_amelii Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 11:23
      BEZ FOTELIKA TAK,ALE BEZ PASÓW?Moja córka jeździla z przedszkolem autokarem,który zabezpieczał dzieci takim pałąkiem zakladanym od góry(obok siebie siedziało po 3 dzieci).
    • mummy83 Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 11:58
      Tylko w komunikacji miejskiej dziecko jedzie u mnie na kolanach.to nie kwestia wyluzowania tylko kwestia bezpieczenstwa dziecka.bo czym roznie sie w takim razie jazda autem bez pasow i fotelika od jazdy autokarem? I to nie kwestia tylko tegulacji prawnych a zdrowego rozsadku.przy najmniejszym gwaltownym hamowaniu dzieci leca jak klody pod siedzenia.obiekcje mam ja i kilku innych rodzicow reszta twierdzi ze zlobek zawsze tak jedzil i nigdy nic sie nie stalo wiec czemu teraz ma cos sie stac....poza tym 4 latek usiedzi w miejscu przez 50 min 2 latek watpie.
      Dla mnie tak zoorganizowana wycieczka jest wyrazem totalnej lekkomyslnosci tym bardziej ze istnieja autokary z pasami,tylko kwestia pomyslunku.
      • budzik11 Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 12:15
        mummy83 napisała:

> Tylko w komunikacji miejskiej dziecko jedzie u mnie na kolanach.to nie kwestia
        > wyluzowania tylko kwestia bezpieczenstwa dziecka.bo czym roznie sie w takim raz
        > ie jazda autem bez pasow i fotelika od jazdy autokarem? I to nie kwestia tylko
        > tegulacji prawnych a zdrowego rozsadku.przy najmniejszym gwaltownym hamowaniu d
        > zieci leca jak klody pod siedzenia.

A uważasz, że jak będzie siedziało na kolanach, to nie poleci jak kłoda?? No bez jaj. Dziecko jest tak samo bezpieczne w autobusie bez pasów jak u ciebie na kolanach.
        A co do samego pytania - nie puściłabym na taką wycieczkę i 3-latka, imo takie dzieci są za małe na dłuższe wycieczki, choćby były i w kapsułach kosmicznych, nie tylko w fotelikach. A starszaki jeżdżą na wycieczki szkolne i przedszkolne, nigdy nie pytałam, czy są pasy w autobusie.

• ciotka.aka Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 12:24
          budzik - pomyślałam dokładnie o tym samym - czy na kolanach, czy w autokarze bez pasów, przy gwałtownym hamowaniu/kolizji/wypadku efekt jest taki sam...

mojego syna nie puściłabym (2,5 lat) na taką wycieczkę. Co innego gdyby mieli podjechać pół godziny do ZOO czy do teatru. Może za rok zmienię zdanie (choć z tego co pamiętam, u starszego syna w przedszkolu zaczęli jeździć jako 5 latki (jako 4 latki bywali na "miejskich" wycieczkach).
    • mw144 Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 13:04
      > Co na ten temat sadzicie?
      Sądzę, że to dobrze, że nie masz innych problemówwink
      • dwellajna Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 13:12
        > Sądzę, że to dobrze, że nie masz innych problemówwink
        twoim zdaniem niepokoj o bezpieczenstwo dziecka jest sprawa banalna, nie to co sprawy takiego kalibru jak kupa na nocnik czy wybor rowerka?
    • mummy83 Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 13:42
      No wlasnie dla jednej z Was problemem jest jak odpieluchowac dziecko dla drugiej kupno rowerka a dla mnie bezpieczenstwo dziecka.Kazda ma prawo z Was miec swoje zdanie ale nie Wam oceniac,ze przy moim podejsciu nie pojedzie na wycieczke do 18 roku zycia...bo jest to smieszne...a moja troska o 2,5 latke jadaca godzine 13 letnim autokarem bez pasow uwazam za zasadny skoro dla niektorych z Was to niezrozumiale to ...nie mam pytan i musze sie napic wody,moze to mnie z szoku wyprowadzi.
      • mojemieszkanie24 Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 17:08
        Proponuje dziecko zamknąć w klatce a szczebelki obłożyć dodatkowo folią bąbelkową. Dziecko obowiązkowo zaopatrzyć w inhalator oczyszczający powietrze ( bo ty czym oddychamy zabija nas..).
      • gemmi18 Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 19.06.13, 19:01
        Ja Ciebie rozumiem całkiem smile. Ja wolę nie puścić, niż pluć sobie później w brodę.
    • klubgogo Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 17:31
      Dla nikogo wycieczka bez pasów nie jest bezpieczna, dla dorosłych w komunikacji miejskiej też nie.
    • camel_3d dla 2 latkow??? 18.06.13, 18:24
      no ja mam luzne podejscie do takich tematow..ale 2 latka bym nie puscil... nie wazne czy czy bez pasow.
      • anetchen2306 Re: dla 2 latkow??? 18.06.13, 18:40
        W przedszkolu Mlodej 2,5-3 latki dojezdzaja co tydzien autokarem na zajecia sportowe (jakies 20 min jazdy) w hali sportowej ... Autokar pasow nie posiada.
        Dzieci bywaly tez w teatrzyku kukielkowym. Dojechac musialy autokarem (pol godzinki jazdy).
        Problemow nie stwierdzono wink
        • camel_3d Re: dla 2 latkow??? 18.06.13, 18:59
          anetchen2306 napisała:

> W przedszkolu Mlodej 2,5-3 latki dojezdzaja co tydzien autokarem na zajecia spo
          > rtowe

serio?? ale czadsmile))) u nas zajecia sa na holu w przedszkolu. Ok.no mamy duzy..
          na basen dojezdzaja...alo od 3.5...

uwzama, ze 2 latkom wycieczka jest zbedna...

to nie chodzi o problemy tylko o sens...
      • aga.aga21 Re: dla 2 latkow??? 20.08.13, 21:29
        ja zakupując bilet telefonicznie na autokary24.pl , bezpiecznie i komfortowe autokary tylko takimi jeżdżę z moim synkiem!.
    • wilhelminaslimak Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 21:05
      Ja bym posłała.
      Po pierwsze pasy nawet jakby były w autobusie, to takiego 2,5-latka w nie i tak lepiej nie zapinać, bo mogą mu więcej szkody zrobić (podobnie jak nie zapinasz w pasy samochodowe malucha, tylko ma wewnętrzne w foteliku).
      Po drugie przeważnie wypadki z udziałem autobusów są "bezpieczniejsze", bo autobus sam w sobie jest ciężki i ogromny i to on taranuje innych uczestników ruchu (mnieman, że autostradą nie pojadą, nad przepaściami także nie).
      No i po trzecie w komunikacji miejskiej też wozisz dzieci bez pasów, a często i na stojaka, bo nikt miejsca nieustąpi, albo trzymając go na kolanach - co w przypadku wypadku jest bardzo niebezpieczne (chyba, że siadacie tyłem do kierunku jazdy - ja tak staram się zawsze robić).
    • vienx Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 21:26
      Nie puściłabym. 3 opiekunki na jak liczną grupę? Samobójczynie wink już nie chodzi o pasy czy ich brak- ale o czas trwania podróży. Mój 2,5 latek dostałby świra.
      --
    • mia_siochi Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 18.06.13, 23:20
      Nie puściłabym.
      W samochodzie mam fotelik, uważam, że to odpowiedni transport dla 2 latka.
      Autobus bez pasów odpada.
    • gaga-sie Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 19.06.13, 00:12
      Mam dziecko w tym wieku, przerabiałam to. Nie puściłabym dziecka bez pasów na żadną trasę, do mnie nie przemawiają argumenty,że zawsze dzieci jeździły i nic się nie stało. My wyegzekwowaliśmy dla takich maluchów poddupniki+pasy, poza tym na wyjazdach na każde pięć osób jest opiekunka.
    • aniasa1 Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 19.06.13, 15:48
      Do przejechania kilkadziesiat kilometro,3 opiekunki.

Kilkadziesiat? To chyba za daleko dla takich szkrabow. Juz widze je wszystkie grzecznie siedzace godzinke w autokarze......
      W naszym przedszkolu zawsze jest autokar z pasami bez wzgledu na to jaki dystans.
      3-latki mialy juz 2 wycieczki. Na poczatku roku krotsza, a teraz 40 km. Niestety na tej drugiej nie byl bo chorowal, ale i tak nie wiem czy bym puscila.
      Rozumiem Twoje obawy. Ja bym nie puscila.
    • gemmi18 To jak jazda bez fotelika autem 19.06.13, 18:59
      Nie rozumiem tej rozbieżności rozumowania u większości wpisujących. Otóż był kiedyś wątek o tym, czy autorka ma kupić dla dziecka tani fotelik samochodowy czy samą podkładkę pod pupę dla dziecka (wieku nie pamiętam, chyba 3 lata), które jeździ autem bardzo sporadycznie, wtedy miało jechać pierwszy raz. I jak gromy spadły na nią oskarżenia o nieodpowiedzialność totalną i niekochanie swojego dziecka, skoro chce je narażać na takie niebezpieczeństwo, kupując takie badziewia. I kazali kupić fotelik Romer, bo stać się coś może zawsze, a już na pewno właśnie podczas tej pierwszej podróży po mieście. Tak, taka była większość głosów, może ktoś odnajdzie ten wątek, z tego forum.
      Ja nie widzę różnicy. Autokar czy samochód, niebezpieczeństwo jest takie samo, prawdopodobieństwo wypadku różwnież. A nie ma większej głupoty niż pisanie: do tej pory nic się nie stało, to dlaczego ma się teraz stać. No bo tak to już jest, że wypadki dzieją się nagle i niespodziewanie!!! A pasy w autokarze i foteliki w samochodzi mają na celu zmniejszyć szkody spowodowane ewentualnym wypadkiem.

Nie, nie puściłabym 2,5 latka w autokarze bez pasów - nie po to inwestuję w najbezpieczniejszy fotelik, żeby jechało jak ziemniaki. Poza tym uważam, że ten wiek to trochę za wcześnie. Po pierwsze, 2,5 latek nie wytrzyma godziny na pupie, jeżeli nie jest zablokowany pasami. A poza tym wątpię, żeby coś wyniósł z takiej wycieczki (nie czytałam szczegółów, nie znam celu wycieczki).
    • 02kaja Re: wycieczka autokarowa bez pasow 2,5 l.dziecko 20.08.13, 22:05
      to zobacz sobie co się dzieje w momencie wypadku pasażerowie podczas wypadku autokaru.
      Po to są pasy i foteliki, by dzieci jeździły bezpiecznie. Nie puściłabym dziecka bez fotelika, moje dzieci jeżdżą tyłem do kierunku jazdy, mają po 15mcy i 3,5 roku. Nigdy nie jechały bez fotelika.
      --
    • busomat.pl Busomat.PL 06.09.13, 21:09
      Nie wiem czy wycieczka autokarowych dla takich małych dzieci to dobry pomysł. Poza tym one nawet nic nie zapamiętają z takiej wycieczki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka