Dodaj do ulubionych

Zapalenie oskrzeli - raz a dobrze !!!

01.07.13, 08:03
Szukam skutecznej rady. Moja wnuczka (2 lata 10 miesięcy) co jakiś czas choruje na zapalenie oskrzeli.
Nie ma przy tym gorączki, gardło czyste, dobrze je, jest wesoła.
Lekarka zapisuje antybiotyk, syropy itp a to pomaga tylko doraźnie. Po kilku tygodniach nawrót choroby.
Ostatnio dopadło ją podczas tych wielkich upałów, kaszlała "na sucho", po antybiotyku jest kaszel mokry ale nie ustępuje. To już trwa 7 dni. Lekarka w piątek stwierdziła, że trzeba skończyć antybiotyk a wtedy się zobaczy co dalej..
W żłobku jest więcej dzieci z tym problemem. Wnuczka zostaje w domu pod opieką jednego z rodziców.
Jest opukiwana, śpi w pokoju z nawilżaczem powietrza, robię okłady z ciepłych ziemniaków (rada z tego forum).
Proszę,może któraś z mam wyleczyła dziecko skutecznie, poradźcie, bo żal mi wnuczki. Kocha żłobek, codziennie prosi "Babciu, do żłobka, do Karolinki, do Julki" .
Przeszukałam forum i google, ale ile osób tyle rad. Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Zapalenie oskrzeli - raz a dobrze !!! 01.07.13, 08:10
      Radzę się udać do pulmonologa a skoro problem wraca to do pulmonologa-alergologa...Moje dzieci lekarze w przychodni leczyli podobnie-pulmonolog załamała ręce i kazała trzymać się daleko od tych którzy na każde zapalenie z miejsca wypisują antybiotyk...miała rację...u moich zapalenia oskrzeli są najczęściej spowodowane alergią i to alergie trzeba było leczyć żeby zapalenia oskrzeli nie występowały tak często a i jak zdarzyły się to antybiotyki były całkowicie zbędne. Bardzo sprawdza się inhalator.
      • frestre Re: Zapalenie oskrzeli - raz a dobrze !!! 01.07.13, 09:27
        proponuję kupić nebulizator np medel family lub pro polecany na forach
        oskrzela mojego dziecka leczymy lekami wziewnymi
        baaardzo rzadko antybiotykiem
        alergolog/pulmonolog wskazany jak najszybciej
        pediatra da skierowanie smile
        • atojaxxl Bardzo dziekuję 01.07.13, 10:00
          Myślę, że Wasze rady są rzeczywiście najlepsze. To się za często powtarza. Jutro wnuczka ma wizytę kontrolną i będziemy prosić o skierowanie . Piszę "będziemy", bo zawsze idę do pomocy, choć do gabinetu nie wchodzę smile Ale zięć ma dar przekonywania smile
          • q_fla Re: Bardzo dziekuję 01.07.13, 11:36
            Nic dziwnego, że się powtarza, skoro dziecko jest za każdym razem wyjałowione antybiotykiem, który powinien być przepisany tylko po potwierdzeniu zakażenia bakteryjnego.
    • obasic Re: Zapalenie oskrzeli - raz a dobrze !!! 01.07.13, 10:27
      Ja nie zapomnę jak kiedyś mój 3-latek podczas zwykłej infekcji zaczął już na drugi dzień tak ciężko, szybko i płytko oddychać jakby miał mega zapalenie oskrzeli!!! Byłam z lekka zdziwiona bo moje dzieci nigdy zapaleń oskrzeli nie miały, a tu jest i to tak nagle???
      Po dobie się unormowało. Za około pół roku znów, na początku infekcji takie coś, co po około dobie samo przechodzi. Na trzeci raz miałam juz przygotowane sterydy (od lekarza). Wiem że wielu lekarzy podczas takiego oddechu diagnozuje zapalenie oskrzeli i antybiotyk. A u mojego dziecka dochodziło do skurczu oskrzeli, taka reakcja na pojawienie się wirusa - nie jest to zapalenie oskrzeli, to się leczy tylko i wyłącznie lekami wziewnymi czytaj sterydami. Obecnie synek jest już zdiagnozowany, bierze na stałe wziewy prócz sezonu letniego. Do skurczu podczas infekcji nie dochodzi. Notabene jest tych infekcji niewiele. Za 2-3 lata będzie próba odstawienia leków.
      Więc koniecznie dobry alergolog-pulmonolog !!!
    • q_fla Re: Zapalenie oskrzeli - raz a dobrze !!! 01.07.13, 11:33
      Proponuję jak najszybciej zmienić pediatrę. U dzieci żłobkowo-przedszkolnych infekcje wirusowe ( a do takich w 98% zaliczamy zapalenie oskrzeli) są częste i są normalną reakcją i walką organizmu z wirusem. Nie wymagają leczenia antybiotykami, sterydami i litrami syropów. Moja córka chorując na zapalenie oskrzeli była leczona jedynie środkiem przeciwgorączkowym - jeżeli ta wystąpiła. Kaszel poinfekcyjny może się utrzymywać do kilku tygodni i jest normalną reakcją organizmu na pozbycie się flegmy z wirusem. Nie należy go usilnie powsztrzymywać, gdyż wtedy okres rekonwalescencji może ulec wydłużeniu.
      • najma78 Re: Zapalenie oskrzeli - raz a dobrze !!! 01.07.13, 12:11
        Zgadzam sie z q_fla, dodam ze sterydy to ostatcznosc, przy silnym kaszlu i ogolnych astamtycznych objawach podczas infekcji stosuje sie ventolin przez kilka dni. Pomaga, zwlaszcza ze wiekszosc takich zapalen oskrzeli powoduja wirusy wiec antybiotykow sie nienstosuje. U dziecka w tym wieku chodzacego do zlobka czeste infekcje nie sa niczym dziwnym.
        • bbuziaczekk Re: Zapalenie oskrzeli - raz a dobrze !!! 01.07.13, 12:40
          My w ten sam sposob bujamy sie z 4 latkiem od października az do teraz!!
          Syn co 3 tygodnie jest chory.
          Kaszel, katar, goraczka zadko jest.
          Osluchowo czesto wychodzi czysto.
          Dostaje syropy po ktorych jest chwilowa poprawa a po tygodniu nawrot i atakuje oskrzela.
          Konczy sie antybiotykiem bo inaczej sie nie da zatrzymac skoro syropy nie dzialaja.
          I tak mamy od października odkad mlody we wrzesniu zaczal przedszkole.
          Bral juz doustne szczepionki.
          Obecnie jest tydzien na leczeniu kaszlu i kataru syropami. Ale widze ze wszystko wraca i pewnie skonczy sie antybiotykiem.

Lekarz podejrzewa alergie. Ale testy skorne w lutym robione nic nie wykazaly.
          Na koniec roku lekarz chce testy powtorzyc.
          Na poczatku lipca ponownie idziemy do alergologa zeby ona cos zaradzila wczesniej i zrobila jeszcze raz testy ale z krwi,
          • bbuziaczekk Re: Zapalenie oskrzeli - raz a dobrze !!! 01.07.13, 12:42
            Chcemy tez isc do pulmonologa ale nasz pediatra nie chce wypisac skierowania twierdzac ze to nic nie da.
            ZObaczymy co alergolog powie.
    • ponponka1 Zmiana klimatu 01.07.13, 15:28
      Ja chorowalam co dwa tygodnie w szkole podstawowej od klasy 4 (104 dni nieobecnosci) do 6. Po trzecha sezonach antybiotykow, kuracji bankami, hektolitrach syropu z cebuli i miodowych nalewek, wosku pszczelego itp - lekarka poweidziala ze tylko zmiania klimatu. Rodzice sie przeprowadzili z nami z Mazowsza na Slask (sic!). Od czasu przeprowadzki ani razu nie mialam zapalenia oskrzeli.
      • bbuziaczekk Re: Zmiana klimatu 01.07.13, 16:55
        My mieszkamy na slasku i chorujemy wink wiec pewnie odwrotnie. Mamy sie przenies na Mazowsze big_grin
    • atojaxxl Bardzo wszystkim dziękuję 01.07.13, 15:29
      Utwierdzam się, że wnuczkę musi zbadać pulmonolog-alergolog, już wstępnie ją zarejestrowałam, jutro trzeba wydębić skierowanie.
      • yoanna_13 Re: Bardzo wszystkim dziękuję 03.07.13, 11:26
        Moja 4-letnia córka (alergia na pyłki traw, chwastów itp) 3 tygodnie temu miała stawiane bańki. Mała kaszlała, brak gorączki, samopoczucie dobre, lekarz stwierdził zapalenie oskrzeli, ale nie było wiadomo czy to wirusowe czy powodem jest właśnie silne pylenie traw w tym okresie. Dodatkowo przez 10 dni inhalacje z nebulizatora i syrop wykrztuśny. Pomogło super, po tygodniu było po wszystkim i to bez antybiotyku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka