Dodaj do ulubionych

Odcisk na stopie - płyn ABE, co dalej?

16.07.13, 21:57
Córka ma 6 lat i zrobił jej się jakiś czas temu odcisk na stopie. Smarowaliśmy płynem ABE przez tydzień ale raz dziennie, potem poszła na basen, nogi się wymoczyły i cała ta zgrubiała skóra od ABE odeszła ale zostało w srodku dziurka, a dookoła takie duże białe zgrubienie - taka wymoczona skóra, jakby napuchnięte.

Zostawiliśmy to i za jakiś czas zobaczyliśmy, że tam jest czarna kropka, chyba korzeń. Znów stosowaliśmy płyn ABE, tym razem dwa razy dziennie. Po tygodniu wymoczyła nogi i sama sobie usuneła to zgrubienie. Odeszła skórka z czarną jakby małą drzazgą więc chyba to ten korzeń - nie wiem, nigdy nie miałam. Zostało wielkie zgrubienie z taką wymoczoną skórką dookoła tej dziury, jakby całe napuchnięte.

Nie chcę, żeby znów jej się coś zrobiło. Co robić? Co kupić? Mąż mówi, że jakaś maść złuszczająca, wysuszająca, żeby usunąć ten odcisk ale ja nie wiem, nigdy nie miałam czegoś takiego.

Poradzcie?
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: Odcisk na stopie - płyn ABE, co dalej? 16.07.13, 22:10
      jesli to juz tylko skóra została to wypumeksowac do gładka i uwazac zeby sie nei zrobilo od nowa.
      • monikaa13 Re: Odcisk na stopie - płyn ABE, co dalej? 16.07.13, 22:17
        Hmm, a czy została sama skóra? Czytam, że takich nagniotków nie należy pumeksować tylko trzeba naklejać na nie specjalne plastry i raczej moczyć i zmiękczać.

I teraz nie wiem.
        • dziennik-niecodziennik Re: Odcisk na stopie - płyn ABE, co dalej? 17.07.13, 10:31
          no JEŚLI została sama skóra to tak, wypumeksowac smile
          jesli coś tam jeszcze jest to nie, moczyc, zmiękczac, złuszczac.
          smarowanie samej zgrubiałej skóry kremem złuszczającym da ten sam efekt co pumeks, a bedzie trwało wieki.
    • mikams75 Re: Odcisk na stopie - płyn ABE, co dalej? 16.07.13, 23:46
      mojej sie zrobilo cos takiego, myslalam ze to wlasnie odcisk, ale tez nie bardz wiedzialam co z tym zrobic - corce nie przeszkadzalo a z takie pierdolka nie chcialo mi sie do lekarza leciec, stwierdzilam, ze zapytam przy jakiejs okazji. I samo zniknelo.
    • beakarp Kurzajka 17.07.13, 11:12
      to wirusowa kurzajka, a nie zwykły odcisk. Można wymrozić u dermatologa. Ewentualnie leki antywirusowe typu groprinosin, poczytaj w necie
      • anrra12 Re: Kurzajka 18.07.13, 21:59
        można też wymrozić w domu np. wartixem, siostra wymrażała dziecku i szybko przeszło i ma spokój
        • jakamotu Re: Kurzajka 09.08.13, 20:50
          To fakt, bardzo szybko i skutecznie działa ten środek, jest bezpieczny dla dzieci. W końcu można samemu zamrozić kurzajkę bez potrzeby wizyty u dermatologa.
    • joanna_poz Re: Odcisk na stopie - płyn ABE, co dalej? 17.07.13, 15:11
      z czarnym korzeniem to chyba nie odcisk, a brodawka. lepiej żeby ktoś to obejrzał, bo brodawki sa wirusowe.
      moj syn miał, bylismy z tym u podologa.
    • monikaa13 Re: Odcisk na stopie - płyn ABE, co dalej? 17.07.13, 15:28
      W aptece pani mi dziś poradziła bym dalej smarowała płynem ABE i odrywała powoli to co zaschnie, nawet codziennie. Natomiast pediatra (nie widział stopy - nie mogłam być z dzieckiem) poradził, żeby zastosować jakieś preparaty schola - ew. plastry. Jak będzie się długo utrzymywać to udać się do dermatologa.

Córka ma to gdzieś od miesiąca. Mówi, że jej nie boli ale nie do końca jej wierzę, bo chodzi na palcach. Nie da tego dotknąć.
      • joanna_poz Re: Odcisk na stopie - płyn ABE, co dalej? 18.07.13, 11:32
        a czy pani w aptece uzmysłowiła Ci, ze jesli to brodawka to z czyms takim dziecko nie powinno chodzić na basen, bo taka brodawka w trakcie leczenia czymkolwiek cudnie się rozsiewa na pozostałych korzystających z basenu?
        • obasic Re: Odcisk na stopie - płyn ABE, co dalej? 18.07.13, 22:17
          A czy ty wiesz że takie leczenie czasem trwa pół roku albo dłużej. Jak dziecko ma basen ze szkoły to który lekarz zleci z tego jednak błachego powodu tak długą przerwę, potem dziecko ma spore zaległości i co ma jeżdzić na basen z młodszą klasą????

Ja to juz przerabiałam, z basenu nie zrezygnowałam na całe szczęście. Mrożenie nic nie dało, smarowanie też nie, po ok. 9 m-cach przeszło samo. I co powinnam przez cały rok szkolny dziecku zabronić jazdy na basen? Toż to nonsens. A ilu dorosłych chodzi z kurzajkami? Notabene nikt z domowników się nie zaraził mimo wspólego bosakowania w łazince.
          • monikaa13 Re: Odcisk na stopie - płyn ABE, co dalej? 18.07.13, 22:21
            Ale nie wiadomo co to dokładnie. Na dzień dzisiejszy wygląda to tak: całość jest zgrubiała, napuchnięta, dookoła białe, w środku dziura z żółtą skórką - twarde - całość wygląda podobnie do wulkanu smile

Zdecydowaliśmy się na płyn ABE, zobaczymy. Za tydzień wyjeżdżamy i po pierwsze nie mogę pozwolić, by to ją bolało, po drugie nie chcę na razie nic poważniejszego z tym robić, żeby nie było problemu na wakacjach. Córka cały czas twierdzi, że jej to nie boli.
            • obasic Re: Odcisk na stopie - płyn ABE, co dalej? 18.07.13, 22:26
              Jeżeli nie boli przy nacisku na wnętrze tego wulkanu to najprawdopodobnie jest juz po wszystkim. A czy bolało wcześniej - bo powinno, kurzajki bolą.
              A nie możecie tygo poprostu zostawić do zagojenia, tymbardziej że jej to nie przeszkadza? Obserwować tylko czy nie odrasta.
            • mikams75 Re: Odcisk na stopie - płyn ABE, co dalej? 19.07.13, 00:12
              najlatwie sprawdzic czy boli jak spi - ponaciskaj jej to przez sen, jak podskoczy czy bedzie jakas reakcja to znaczy, ze boli, jak nie zareaguje przez sen to znaczy, ze nie boli.

A co do kurzajek - mnie nie bolaly.
          • joanna_poz Re: Odcisk na stopie - płyn ABE, co dalej? 19.07.13, 09:55
            to który lekarz zleci z tego jednak błachego powodu tak dług
            > ą przerwę

wirus HPV na pewno nie jest błahy
    • nauboczu Re: Odcisk na stopie - płyn ABE, co dalej? 05.08.15, 16:40
      Moja córka miała podobnie. Pierwszy pediatra stwierdził odcisk. Po wizycie u pediatry okazało się, że to kurzajka. Dostałam maść, zniknęło po tygodniu i od roku nie wróciło. Niestety nazwy nie pamiętam...
      • nauboczu Re: Odcisk na stopie - płyn ABE, co dalej? 05.08.15, 16:44
        po wizycie u dermatologa oczywiście.
    • silentleges Re: Odcisk na stopie - płyn ABE, co dalej? 11.08.15, 13:06
      Ja bym poleciła taką najzwyklejszą maść na odciski Alofarmu, kupowałam ją aptece internetowej wapteka.pl za jakieś 5 zł, po kilku dniach było widać różnicę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka