Dodaj do ulubionych

Od września brak zajęć dodatkowych

30.08.13, 18:43
w przedszkolu. Powiedźcie mi (bo może jestem głupia), dlaczego od września nie będą mogły odbywać się zajęcia dodatkowe tj rytmika, angielski, zajęcia korekcyjne itp.? Przecież za zajęcia i tak płacili rodzice, więc nie wiem dlaczego dyrektorzy dostali zakaz ich prowadzenia w swoich placówkach.
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: Od września brak zajęć dodatkowych 30.08.13, 18:51
      moja opinia: bo to sa zajecia, ktore powinny byc prowadzone przez nauczycieli przedszkolnych w ramach normalnego programu.
      • agnieszka77_11 Re: Od września brak zajęć dodatkowych 30.08.13, 19:01
        Kurczę, ale to były zajęcia dodatkowe więc skoro zbiera się grupa rodziców, która chce wykupić dzieciakom chociażby angielski to dlaczego im tego zabraniać? Ja nie jestem za tym, żeby przeciążać dziecko mnóstwem zajęć dodatkowych, ale mojemu synowi uczestnictwo w rytmice bardzo się podobało. W tym roku chciałam zapisać go jeszcze na plastykę lub taniec.
        Panie często umiejętności, żeby prowadzić niektóre zajęcia. Rytmika wymaga umiejętności grania na jakimś instrumencie, to samo tyczy się innych zajęć plastycznych czy ruchowych.
        • agnieszka77_11 Re: Od września brak zajęć dodatkowych 30.08.13, 19:03
          Dlaczego wprowadzenie planu "przedszkole za złotówkę" ograniczyło możliwość korzystania z zajęć dodatkowych? Czy to nie może być realizowane równocześnie?
          • aniaolawa Re: Od września brak zajęć dodatkowych 30.08.13, 19:09
            Jeśli pytasz o Warszawę , to każde przedszkole i oddział przedszkolny będą miały organizowane 2 rodzaje zajęć bezpłatnie dla wszystkich dzieci. Będzie to finansowane przez miasto , a placówki muszą zatrudnić do prowadzenia tych zajęć specjalistów. Każde przedszkole będzie wybierać rodzaj zajęć np. rytmika plus angielski czy angielski plus gimnastyka , bądź inne zajęcia.
            • aniaolawa Re: Od września brak zajęć dodatkowych 30.08.13, 19:10
              chodzi o oddziały przedszkolne w szkołach * bo nie napisałam tego
        • mikams75 Re: Od września brak zajęć dodatkowych 30.08.13, 21:10
          nie poruszam tu tematow politycznych, pisze z perspektywy przedszkol poza pl, gdzie nauczycielki przedszkolne prowadza tego rodzaju zajecia w ramach normalnego programu.
          Nasza nauczycielka gra na gitarze, w sasiednim przedszkolu inna grala na pianinie, zeby przeprowadzic zajecia plastyczne czy ruchowe nie potrzebne sa jakies specjalne kwalifikacje. Nie mowie o braniu pierwszej lepszej osoby z ulicy, ale do wyksztalcenia pedagogicznego powinno nalezec tez zdobywanie wiedzy praktycznej, zeby przeprowadzac z dziecmi ciekawe zajecia - plastyczne, rytmiczne, ruchowe, origami itd.
          Bo jesli tego nie potrafia zorganizowac, to dla mnie cos jest nie tak. Siedza i pilnuja tylko dzieci? Patrzac na to to zaraz trzeba bedzie zatrudniac matematykow to nauki liczenia do 10 itd.
          • justa_m1 Re: Od września brak zajęć dodatkowych 30.08.13, 21:35
            Ehhh ręce i nogi opadają jak czytam co piszesz...
            Nie znasz realiów pracy w przedszkolu... Teraz w większości nauczycielki za free prowadza koła zainteresowań np. A te wszystkie umiejetosci plastyczne, muzyczne itp miec musi każda. bo to wykorzystuje codziennie w swojej pracy z dziećmi. Niestety tylko nieliczne umieją grac na pianinie co do prowadzenia rytmiki jest niezbędne.
            Nie generalizuj, że we wszystkich przedszkolach panie dupy plaszcza a dzieci wegetują nic nie robiąc!
            • justa_m1 Re: Od września brak zajęć dodatkowych 30.08.13, 21:37
              A umiejętności nauczyciela przedszkola nie sprowdzają się tylko do liczenia do 10 i nie obrażaj ludzi....
              • mikams75 Re: Od września brak zajęć dodatkowych 30.08.13, 23:08
                a co ja takiego obrazliwego napisalam? Podejrzewam, ze nie zrozumialas o czym pisze.
            • mikams75 Re: Od września brak zajęć dodatkowych 30.08.13, 23:08
              znam realia bo je ogladam na co dzien
              Nauczycielki nie prowadza zajec za free tylko za pensje. Nie generalizuje, ale jesli jest tak jak piszesz to nie powinien problem istniec.
    • dianaro Re: Od września brak zajęć dodatkowych 30.08.13, 19:20
      Dlatego, że wynika to z nowych przepisów:
      www.tvn24.pl/przedszkola-bez-zajec-dodatkowych-zniknac-moze-m-in-angielski-i-rytmika,350816,s.html
      Jak dla mnie będzie teraz jeszcze większa przechowalnia w przedszkolach a nauczycielki nie będą się kwapiły do zajęć dodatkowych, bo w ramach wynagrodzenia po prostu nie będzie im się chciało.
      Miało być lepiej, a wyszła znowu kiszka. Dla mnie także jest to dziwne tym bardziej, że zajęcia dodatkowe były dla tych którzy chcą płacić, a nie dla wszystkich. Nie wierzę, że zwolni się starą, doświadczoną kadrę, a zatrudni np. młodą panią, która dodatkowo ma fach z rytmiki.
      Będzie za to pole do popisu dla prywatnych przedszkoli, które będą mogły oferować cuda na kiju, aby tylko zachęcić rodziców do puszczenia ich pociech do takich placówek. W końcu okaże się, że państwowe jest dla biednych, a prywatne dla bogatych "tych lepszych".
      • aniaolawa Re: Od września brak zajęć dodatkowych 30.08.13, 19:25
        U mnie szukają nowych nauczycieli do prowadzenia zajęć dodatkowych. Nauczycielki p-la mają swoje etaty.
        • mikams75 Re: Od września brak zajęć dodatkowych 30.08.13, 21:04
          i co robia na tych etatach? Nie moga przeprowadzic zajec plastycznych czy z rytmiki?
          • mabingo mikams75 11.09.13, 14:08
            mikams75 napisała:

> i co robia na tych etatach? Nie moga przeprowadzic zajec plastycznych czy z ryt
            > miki?

Na tych etatach realizuja podstawę programową. A co to jest poszukaj sobie w googlach. Ponadto realizują miesięczny program dydaktyczno - wychowawczy, czasem programy autorskie, pracują indywidualnie z dzieckiem lub z grupką itp, itd. Nie dociera do ciebie że nie każda nauczycielka ma talenty plastyczne i muzyczne? z umiejętnością grania na jakimś instrumencie włącznie? I mieć ich nie musi, nawet teraz jak weszła ta debilna za przeproszeniem ustawa. Jeżeli jest super nauczycielem z powołania, to może drukować pomoce plastyczne na komputerze, śpiewać piosenki z płyty a grać nie musi umieć. I co wg ciebie, należy ją zwolnić, bo nie jest alfą i omegą plastyczno - taneczną? A co jak będzie musiała pracować do 67 lat? Tez ma uczyc dzieci rock and rolla?
            • mikams75 Re: mikams75 11.09.13, 16:10
              wiec jak te nauczycielki prowadza takie atrakcyjne zajecia to o co krzyk z dodatkowymi zajeciami? Czemu rodzice sie oburzaja, ze przedszkole bedzie przechowalnia, ze juz tylko lezakowanie bedzie?
              Czy trzeba miec talent plastyczny i dusze artysty, zeby poprowadzic zajecia z plastyki dla maluchow? Nie, wystarczy przeczytac ksiazke, sciagnac pomysly z netu. Czy potrzeba byc specjalista od origami, zeby poprowadzic zajecia z origami dla 4-5 latkow? Nie, wystarczy prosta instrukcja.
              Nie wiem skad sobie tego rock and rolla wymyslilas, ale kazda sprawna babcia lubiaca dzieci jest w stanie wykonac prace plastyczne. A jesli nie jest, to niestety ale wybrala nieodpowiedni zawod.
              • mabingo Re: mikams75 11.09.13, 21:12
                mikams75 napisała:

> Nie wiem skad sobie tego rock and rolla wymyslilas, ale kazda sprawna babcia lu
                > biaca dzieci jest w stanie wykonac prace plastyczne. A jesli nie jest, to niest
                > ety ale wybrala nieodpowiedni zawod.

Nic sobie nie wymyśliłam, tylko elementów tańca nowoczesnego dzieci uczyły się w ramach zajęć tanecznych.
                • mikams75 Re: mikams75 11.09.13, 21:30
                  a czy ja cos pisalam o tancach nowoczesnych?

Dodam, ze moje dzecko nauczylo sie krokow roznych tancow na normalnych przedszkolnych zajeciach od nauczycielki, ktorej nie podejrzewalam o jakies plasy ze wzgledu na wage. Ale najwyrazniej pozory myla. A dziecku na etapie poznawania roznych rzeczy nie jest potrzebny profesjonalista z kazdej dziedziny - wystarczy nauczycielka z checiami.
      • agnieszka77_11 Re: Od września brak zajęć dodatkowych 30.08.13, 19:49
        dianaro napisała:

> Jak dla mnie będzie teraz jeszcze większa przechowalnia w przedszkolach

Niestety, ale do tego to zmierza. Plus wiadomo - kasa. Za przedszkola będzie się płacić mniej. Ale mój syn uwielbiał chodzić do przedszkola szczególnie w dni, w których była rytmika. Dziwi mnie to posunięcie, że zajęć dodatkowych płatnych nie może być.
    • ironia-losu11 Re: Od września brak zajęć dodatkowych 30.08.13, 20:15
      W Warszawie nie ma jeszcze ostatecznej decyzji jak to będzie z tymi zajęciami, w zeszłym tygodniu było spotkanie dyrektorow przedszkoli publicznych z urzędnikami, nie wiem co do dokładnie zostało ustalone - ale niedługo będę wiedziała smile
    • betty842 U nas angielski jest... 30.08.13, 20:49
      jedynie rytmiki nie bedzie dlatego,ze nie znaleźli nauczyciela-jak się znajdzie nauczyciel rytmiki to rytminika też bedzie.
    • camel_3d jak to nie...a religia??? 30.08.13, 21:17
      smile)))

• agnieszka77_11 Re: jak to nie...a religia??? 30.08.13, 21:29
        Mam nadzieję, że u nas nie będzie jej.
    • oregano1 Re: Od września brak zajęć dodatkowych 30.08.13, 21:50
      A to jest Polska właśnie,niby rodzice powinni być zadowoleni z obniżenia opłat,o które zabiegali,a wyszło "jak zwykle"...Z tym,ze nie rozumiem,a jak nie rozumiem,to chodzi o kasę!Rząd spycha na samorządy,te tłumaczą,że nie mają pieniędzy ,i to jest właśnie prorodzinna polityka.Jestem babcią,mój wnuk od poniedziałku ,zaczyna swoja edukacyjna przygodę,w przedszkolu do którego będzie uczęszczał,dziś ,nikt nie umiał powiedzieć o dodatkowych zajęciach-dla mnie co najmniej dziwne.2 m-ce wakacji,chyba,był czas na przygotowanie oferty(bezpłatnej,czy odpłatnej dla dzieci i rodziców).Mniemam,że chodzi o wynagrodzenie nauczycieli,dyrektorzy kombinują do ostatniej chwili.Gdzie jest w tej całej polityce płacowej dobro dziecka i jego potrzeby edukacyjne?!
      Państwowe przedszkola,mają zostać "przechowalnią" dla naszych dzieci?!-nie zgadzam się z takim programem nauczania przedszkolnego,gdzie misja nauki i przygotowania dzieci do szkoły?Co się dzieje,ile my opiekunowie będziemy ,patrzeć bezczynnie,wdzięczni,że nasze dzieci znalazły się na liście przyjetych do jednostki edukacyjnej,nie otrzymując(dzieci) nic w zamian.To jakaś paranoja!!
    • maltry Re: Od września brak zajęć dodatkowych 30.08.13, 22:18
      Mówiąc najprościej, chodzi o "zrównanie szans" dzieci z gorzej i lepiej sytuowanych rodzin. Zajęcia owszem, mogą się odbywać, ale tylko dla wszystkich dzieci i co się z tym wiąże - nieodpłatnie. Jak dla mnie znów ktoś miał jakiś pomysł ale do końca go nie przemyślał i wyszło jak zwykle. Rewelacyjnie, że obniżono stawki za godzinę do 1 zł, ale dlaczego nie mogę jako rodzic decydować, w jakich zajęciach będzie uczestniczyło moje dziecko - tego już nie rozumiem. Mam nadzieję, że jednak jakaś "furtka" się znajdzie, moja córka z niecierpliwością czeka na zajęcia z angielskiego i niemieckiego, na które uczęszczała w zeszłym roku, niestety narazie zajęcia nie będą się odbywały
      • beliska Re: Od września brak zajęć dodatkowych 30.08.13, 23:32
        > Mówiąc najprościej, chodzi o "zrównanie szans" dzieci z gorzej i lepiej sytuowa
        > nych rodzin.

Może gdybym się dzis urodziła, uwierzyłabym, ze o to chodzi.
        W naszym przedszkolu na dobrze prowadzone zajecia dodatkowe chodziły wszystkie dzieci z grupy. Rodzice chętnie korzystali z takiej możliwości zajęc podczas pobutu dziecka w przedszkolu.
        Teraz będzie zapewne więcej h zabaw dowolnych przy niewielkim udziale nauczyciela. Strata czasu i nie zamierzam marnowac go młodej w przechowlani.
        • beliska Re: Od września brak zajęć dodatkowych 30.08.13, 23:38
          Muszą spaprać wszystko, nawet to, co się dobrze sprawdza.
          • maltry Re: Od września brak zajęć dodatkowych 30.08.13, 23:55
            W zupełności się zgadzam z tym, co piszesz i dokładnie tak samo powiedziałam nauczycielce, kiedy byłam z młodym na dniach adaptacyjnych: że teraz przedszkole będzie "przechowalnią" dla dzieci. No zobaczymy, nie ukrywam że temat mocno mnie interesuje, "nasza" pani która prowadziła niemiecki ma pomysł, żeby zajęcia odbywały się po zamknięciu przedszkola - po 17.00 - tylko czy o tej godzinie dzieci będą w stanie się skoncentrować choć trochę? I czy rodzice będą mieli chęć dowozić dziecko na takie zajęcia - oto jest pytanie uncertain
            • beliska Re: Od września brak zajęć dodatkowych 31.08.13, 08:07
              Ładnie ze strony pani prowadzącej j. niemiecki, ale widzę to raczej tak samo czarno jak i Ty.
              Ciekawa jestem rozwiązań u nas, na razie muszę poczekac, bo jak zwykle nikt nic nie wie lub nie mówi. Patrzę na problem z perspektywy mieszkanca wsi i aż żal dzieci, które chce się pozbawiać tego, co sprawiało przyjemność. Na wsi małe możliwości zajęc dodatkowych, dowóz dzieci na takie często utrudniony z róznych względów, jak chocby praca rodziców związana z dojazdami i czasu ani sił nie starczy. Niby nie mieszkam w zabitej deskami, niedaleko Krk, cos u nas poza przedszkolem działa, można podjeżdżać z dzieckiem, a jednak widzę, że wiele dzieci straci.
      • klubgogo Re: Od września brak zajęć dodatkowych 31.08.13, 10:06
        > Mówiąc najprościej, chodzi o "zrównanie szans" dzieci z gorzej i lepiej sytuowa
        > nych rodzin.

Jakie zrównanie?!!! Rozumiem, że ciężko posłać dziecko na wszystkie dodatkowe zajęcia, w moim przypadku były 4, w łącznej kwocie 120/m-c. 120 pln drogą nie chodzi, i dla niektórych może to być dużo. Ale po pierwsze, zawsze znajdę pieniądze na edukację dziecka, choćby kosztem innych rzeczy, po drugie, te zajęcia zapełniają dzieciom czas po podstawie programowej, która jest realizowana tylko do 13-ej, dziecko siedzi w przedszkolu do 16-ej. Dlaczego nie można po prostu wybrać?
        • mia_siochi Re: Od września brak zajęć dodatkowych 31.08.13, 12:11
          Włąsnie wróciłam z "drzwi otwartych", u nas wszystkie zajęcia są. Nie pytajcie jak obeszli ustawe, ale się da.
          • agnieszka77_11 Re: Od września brak zajęć dodatkowych 31.08.13, 13:09
            mia_siochi napisała:

> Włąsnie wróciłam z "drzwi otwartych", u nas wszystkie zajęcia są. Nie pytajcie
            > jak obeszli ustawe, ale się da.

A czy są one odpłatne i w godzinach pracy przedszkoli tj tak do 16?
            • mia_siochi Re: Od września brak zajęć dodatkowych 31.08.13, 14:01
              Na pewno w normalnych godzinach pracy przedszkola, tzn do 17 bodajże. Tłum był, nie było jak się wypytać o szczegóły, ale też szczerze mówiąc jest mi obojętne płatne czy nie, ważne że mają być. W poniedz dowiem się więcej.
          • maltry Re: Od września brak zajęć dodatkowych 31.08.13, 14:02
            A czy masz wiedzę na ten temat? To znaczy jak obeszli ten "zakaz"? Jeśli tak - możesz się podzielić i napisać mi o tym na gazetowego? Jestem w RR w naszym przedszkolu i od kilku dni siedzę w necie i szukam opcji, na początku września spotkanie z dyrekcją w przedszkolu... Rozważałam z koleżanką z RR możliwość zawarcie umowy z nauczycielem prowadzącym zajęcia właśnie przez RR z ominięciem przedszkola, ale nie mam pewności jak to się ma do przepisów uncertain
            • mia_siochi Re: Od września brak zajęć dodatkowych 31.08.13, 14:20
              Szczegółów technicznych się pewnie nie dowiem... Jak coś się dowiem to tu napiszę.
            • agnieszka77_11 Re: Od września brak zajęć dodatkowych 31.08.13, 14:38
              W linku podanych przez Slonko jest.

Cytuję "umowa o wynajem lokalu w przedszkolu oraz umowa z Radą Rodziców wystarczy, aby zajęcia kontynuować".
              • maltry Re: Od września brak zajęć dodatkowych 31.08.13, 21:34
                No kurde, to ja nic nie wiem... My właśnie w taki sposób już w zeszłym roku miałyśmy załatwioną kwestię języków - umowy podpisywali rodzice bezpośrednio z firmą prowadzącą zajęcia, przedszkole tylko dzierżawiło pomieszczenia (podobnie było i z tańcem, i z karate) i teraz właśnie się czają i tych zajęć ma nie być (przynajmniej narazie do wyjaśnienia sytuacji) - chyba że podpisanie umowy z RR jest jakoś inaczej rozpatrywane niż umowy indywidualne z rodzicami?
      • agnieszka77_11 Re: Od września brak zajęć dodatkowych 31.08.13, 13:06
        maltry napisała:

> nych rodzin. Zajęcia owszem, mogą się odbywać, ale tylko dla wszystkich dzieci
        > i co się z tym wiąże - nieodpłatnie.

Też mi się wydaje, że teoretycznie może chodzić o to zrównanie szans. Jednak u nas mimo, że rytmika była odpłatna uczestniczyły w niej wszystkie dzieci, które zostawały w przedszkolu dłużej niż podstawowe 5 godzin. Od drugiego roku przewidziano więcej zajęć dodatkowych dla dzieci i z puli wielu wybrałam 2-3 zajęcia. Mój syn uczestniczyłby w kilku i musiałby zrozumieć dlaczego nie chodzi na niektóre z nich. Nie można mieć wszystkiego. To, że ludzie dzielą się na biedniejszych i bogatszych i tak ich niedługo spotka, gdy pójdą do szkoły podstawowej. Dlaczego więc, gdy rodzice mają chęci posłania dzieci na zajęcia płatne im się to uniemożliwia? I rodzice są zadowoleni i przedszkole ma możliwość jakiś dopłat. A tak wszystko co przedszkole będzie mogło zaoferować będzie zależne tylko i wyłącznie od składek na Radę Rodziców, tzn ile będzie przedstawień, wycieczek, imprez itp itd
    • slonko1335 Re: Od września brak zajęć dodatkowych 31.08.13, 09:31
      a tam nie będzie...u nas już kombinacje alpejskie jak to ominąć i zrobić:
      natemat.pl/72243,nowa-ustawa-przedszkolna-to-bubel-kto-chce-bez-trudu-ja-obejdzie-a-sytuacja-dzieci-wcale-sie-nie-poprawi
      • agnieszka77_11 Re: Od września brak zajęć dodatkowych 31.08.13, 13:22
        Ciekawe czy u nas też coś wykombinują.
    • ewcia1980 Re: Od września brak zajęć dodatkowych 01.09.13, 20:50
      Z zajęciami dodatkowymi jest tak, że nie mogą się one odbywać w godzinach gdy realizowana jest bezpłatna podstawa programowa.
      W przedszkolu gdzie chodzą moje dzieci jest tak, że bezpłatna podstawa programowa realizowana jest w godzinach 8-13.
      I już w ubiegłym roku było tak, że zajęcia dodatkowe (tańce, korkekcyjna, języki) odbywały sie tylko po godzinie 13.
      U nas zajęcia dodatkowe - dodatkowo płatne.
      • pepe796 Re: Od września brak zajęć dodatkowych 02.09.13, 14:11
        Czy mogłabyś podać w jakim mieście jest Twoje przedszkole bo u nas w Lubinie dyrektorki chyba czekają na jakieś impulsy z Polski.i naprawdę nie ma przeszkód do prowadzenia zajęć?
    • julka1967a Re: Od września brak zajęć dodatkowych 01.09.13, 21:22
      Z tego co ja się doczytałam to mogą się odbywać tylko musi je finansować przedszkole a nie rodzice. Przedszkole nie może pobierać dodatkowych opłat od rodziców np. na dodatkowe zajęcia.
      • nietrudnobyctata Re: Od września brak zajęć dodatkowych 02.09.13, 15:11
        Czyli kwadratura koła - będą powstawały stowarzyszenia dzierżawiące powierzchnie od przedszkoli realizujące dodatkowe zajęcia ... czy się mylę ?

nietrudnobyctata.blogspot.com/
    • beliska Re: Od września brak zajęć dodatkowych 05.09.13, 21:30
      Pani dyrektor zwala wszystko, co niewygodne na gminę, a jak prawda wygląda tego nie wie nikt.
      Usłyszelismy na zebraniu, że żadnych zajęc dodatkowych w tym roku nie będzie.
      Na pytanie, czy nie można działac na takich zasadach, jak w innych miejscach w PL padło, że nie będzie obchodzic ustawy! Po czym dodała, że gmina jako organ bezpośrednio nadzorujący przedszkole nie zezwoliła na podnajem sal przedszkolnych firmom.
      Zainteresowanie rodziców tematem tak znikome, że aż zdziwiona jestem!
      I wściekła.
      Cóż, podpisałam petycję, jaka jest w necie dostępna i na dziś mam dość.
      • 77kunda Re: Od września brak zajęć dodatkowych 06.09.13, 13:55
        u nas mogą być zajęcia dodatkowe ale po zajęciach dziecko musi być odebrane przez rodzica a nie może wrócić na salę...nie wiem po co zmieniać to co dobre
    • mama-ola Re: Od września brak zajęć dodatkowych 06.09.13, 14:37
      > Powiedźcie mi (bo może jestem głupia), dlaczego od września nie
      > będą mogły odbywać się zajęcia dodatkowe tj rytmika, angielski, zajęcia korekcy
      > jne itp.? Przecież za zajęcia i tak płacili rodzice,

Rodzice płacili dwa razy za tę samą godzinę. Raz - przedszkolu, a raz - firmie zewnętrznej. Uznano, że to niesprawiedliwe. Zgadzam się.
      Jedne dzieci stać na zajęcia dodatkowe, a inne nie. Uznano, że to niesprawiedliwe, żeby w ramach godzin przedszkolnych uwidaczniały się takie różnice. Również się zgadzam.

Przedszkole to nie jest przechowalnia! Panie opiekujące się naszymi dziećmi w państwowych przedszkolach to są nauczycielki. Przeważnie wspaniałe kobiety - zdarzało mi się spotkać w szkole kiepską nauczycielkę, ale w przedszkolu - nigdy; wszystkie były zaangażowane, uwielbiały dzieci, chciało im się dużo od samego rana do późnych godzin przedszkolnych. Obydwaj moi synowie mnóstwo się w przedszkolu nauczyli, rozwinęli się i to nie bynajmniej na zajęciach dodatkowych, tylko na tych zwykłych. (Z dodatkowych, czyli angielskiego, po 3 latach przedszkola syn nie umiał nic).

Teksty typu "to co? teraz dzieci będą już tylko leżakować?" (w prasie dziś było) - są niesprawiedliwe i uwłaczające. Przedszkole nie zajęciami dodatkowymi stoi. Tylko podstawą programową realizowaną przez nauczycielki. I tym, co robią dodatkowo. A robią dużo.
      • mikams75 Re: Od września brak zajęć dodatkowych 06.09.13, 14:51
        > Teksty typu "to co? teraz dzieci będą już tylko leżakować?" (w prasie dziś było
        > ) - są niesprawiedliwe i uwłaczające. Przedszkole nie zajęciami dodatkowymi sto
        > i. Tylko podstawą programową realizowaną przez nauczycielki. I tym, co robią do
        > datkowo. A robią dużo.

no i wlasnie o tym pisalam wyzej, bo mnie sie w glowie nie miesci, zeby nauczycielki w przedszkolu nie mialy nic do zaoferowania poza lezakowaniem.
        • mama-ola Re: Od września brak zajęć dodatkowych 06.09.13, 16:08
          > no i wlasnie o tym pisalam wyzej, bo mnie sie w glowie nie miesci, zeby nauczyc
          > ielki w przedszkolu nie mialy nic do zaoferowania poza lezakowaniem.

Mają, mają smile Przede wszystkim realizują podstawę programową, która jest bogata. A poza tym każda pani ma swój konik. Mój syn miał nauczycielkę po szkole plastycznej - robili cuda wianki. Inna z kolei lubiła chyba coś na kształt wf - były wyścigi, sztafety, przechodzenie przez hula-hoopy.
          • nikki30 Re: Od września brak zajęć dodatkowych 09.09.13, 12:49
            Oczywiście ze majasmile Moje chłopaki cuda przynosili z zajęć plastycznych z PaniamismileW życiu by mi do głowy nie przyszło ze mozna takie cuda zrobić z rolki po papierze toaletowymwink Rytmika tez była niczego sobie. Każda nasza nauczycielka miała odpowiednie przygotowanie do rytmiki. Chłopaki fajnie sie w przedszkolu rozwinęły.
            A zajęcia dodatkowe w moim mniemaniu były wyciaganiem kasy od rodziców. Rytmika trwała 25 minut, angielski 30 minut a korektywa 20 minutsmileile był w stanie taki prowadzący z dziećmi zrealizować?Przypuszczam, że niewiele bo większość czasu pewnie zajmowało mu zdyscyplinowanie grupywinkNa realizacje podstawy jest 5 h dziennie przez 10 miesięcy!
            I pomimo tego że zajęcia mam za darmo ( w sumie sa za moje podatki) to wcale sie z tego nie cieszę. Dalej bedzie to prowizorka niestetysad
    • ded-e12 Re: Od września brak zajęć dodatkowych 09.09.13, 12:17
      Ja myślę, że zajęcia będą mogły się odbywać w dalszym ciągu, wszystko zależy od woli władz przedszkolnych. Po pierwsze generalną ideą pomysłu MEN jest zlikwidowanie barier ekonomicznych, a wiec powiedzmy w pewnym sensie zagwarantowano dzieciom równouprawnienie, równy dostęp do zajęć, nie na zasadzie kogo było stać i zapłacił.
      Po drugie MEN podkreśla, że przeznaczono na to środki, gminy otrzymały na zajęcia dodatkowe dotacje, więc dlaczego rodzice dzieci mają płacić.
      Po trzecie MEN zaznaczył, że zajęcia typu plastyka, rytmika itp., są zajęciami mieszczącymi się w założeniach programowych i co istotne nie są zajęciami dodatkowymi., tym niemniej powinny być poza rozważaniami.
      MEN jako zajęcia dodatkowe wskazuje zajęcia, które są poza podstawą programową typu garncarstwo, języki obce itp. ale skoro MEN zaznacza, że na zajęcia dodatkowe jest dotacja wiec być może rodzice już za zajęcia dodatkowe nie będą musieli płacić, zobaczymy w praktyce. Natomiast kwestią dowolną według MEN jest w jaki sposób przedszkole przeprowadzi zajęcia dodatkowe, czy za pośrednictwem zewnętrznej firmy, czy przejmą raczej te obowiązki pracownicy.

• ella_nl Re: Od września brak zajęć dodatkowych 09.09.13, 19:43
        U nas angielski i rytmika zostają.
    • ponponka1 I bardzo dobrze 11.09.13, 14:54
      Jeszcze powinni zlikwidowac sklepiki w szkolach!
      • zazou1980 Re: I bardzo dobrze 11.09.13, 15:31
        nie wiem, czy tak dobrze, bo u mojej córki w przedszkolu nie będzie niczego, poza religią uncertain

niestety pani dyrektor z rozbrajającą szczerością podała na zebraniu, że jej nauczycielki poza pilnowaniem dzieci nie nadają się do niczego. tak więc z rytmiki nici...

do tego powiedziała, że jeśli chcemy cokolwiek to musimy o to sami walczyć - najlepiej przyprowadzić jej osobę, która będzie chciała za sumę jaką zaproponowała (200 pln za 8h w m-cu) prowadzić tą rytmikę. śmieszne, że w przedszkolu są 4 grupy po 26 dzieci, w zeszłym roku za obowiązkową rytmikę wszyscy płacili po 20 zeta za miesiąc, tak więc 4*26*20=2080!!! a ona nowo zartudnionej osobie może co najwyżej zapłacić 200 pln...
    • mia_siochi Re: Od września brak zajęć dodatkowych 12.09.13, 21:19
      U nas to wygląda tak:
      ponieważ przedszkole jest PUBLICZNE, ale z operatorem prywatnym, wójt gminy dał zielone światło (czytaj:nie wtrąca się) dla zajęć. Tym sposobem mamy rytmikę 2 razy w tyg do 13 (22zł) a po 13 do wyboru logopeda, angielski i gimnastyka (po 28zł). Starsze grupy mają coś tam jeszcze do wyboru.
    • wika124 Re: Od września brak zajęć dodatkowych 13.10.14, 17:00
      W większości przedszkoli już poradzili sobie zatrudniając osoby posiadające umiejętności prowadzenia rytmiki, j.angielskiego itp. Wszystko zależy od starań dyrektora przedszkola. Jeśli nie macie w przedszkolu rytmiki i j.angielskiego (w ramach 1zł) tzn, że dyrektorka mało się stara i nie chce jej się robić roszad w obsadzie personelu (no, rozumiem ), ale niestety jeśli rodzice nie będą wymagać od dyrektorki a tylko pomstować na ustawę, to pozostaną w punkcie zero. My wywalczyliśmy w przedszkolu etat nauczycielki j.angielskiego a pieniądze z tego co wiem na ten cel (zajęcia dodatkowe) gminy dają, ale niestety nie wiem czy jest jakaś kontrola, czy są one właściwie pożytkowane...i tu może być przyczyna powolnych starań mało zaradnych dyrektorów placówek przedszkolnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka