Dodaj do ulubionych

Organizacja 1,5-roczniakowi kontaktu z rówieśmi

15.09.13, 14:11
Krzyś ma 17 miesięcy. Ja nie pracuję i na razie do pracy nie wracam. Synek jest małym urwisem, po dniu z nim spędzonym jestem zazwyczaj wykończona. Chyba że może pobawić się z innym dzieckiem - wówczas jakby go nie było. Przez godzinę potrafi mnie nie zauważać i rzucać piłeczkę do kolegi czy puszczać do niego samochodziki.
Chciałabym, żeby spędzał dużo czasu z innymi dziećmi. Niestety, idzie jesień i zima więc na podwórku długo nie posiedzi. Nie chciałabym go też zarzucać tysiącem zajęć typu rytmika (już chodzi), basen (też chodzi), gimnastyka, angielski i bóg wiec co jeszcze, bo nie chodzi mi to żeby napinać plan i przez cały tydzień wozić go to tu to tam. Ideałem byłoby miejsce gdzie mogę go "wpuścić do grupy" na 2-3 godziny i siedzieć sobie z boku i jeśli nie będzie protestował, ulotnić się. Czy takie miejsca dla tak małych dzieci w ogóle istnieją? Jeśli tak to jak tego szukać, jak to się nazywa? Może ktoś zna takie miejsce we Wrocławiu. Jeśli nie to może macie jakieś inne pomysły?
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: Organizacja 1,5-roczniakowi kontaktu z rówieś 15.09.13, 15:47
      Takie miejsce nazywa się klub malucha.
      • domi_33 Re: Organizacja 1,5-roczniakowi kontaktu z rówieś 15.09.13, 16:02
        ja ze swoim jak mial 2,5 roku poszlam na takie zajecia adaptacyjne, ogolnorozwojowe do klubu malucha. a tam juz i spiewanie i elementy plastyki i integracja z maluchami a ja do domu i wolne 3 godz.
        • agata.redakcja Re: Organizacja 1,5-roczniakowi kontaktu z rówieś 16.09.13, 10:39
          Ja dopiero poszłam na takie zajęcia z córką jak miała 2 lata i to tylko po to aby przygotować ją do przedszkola.
          Takie zajęcia wyglądają troszeczkę inaczej niż zabawa z dzieckiem na dworze. Może nie dostosować się, do reguł panujących na takich zajęciach. Bo tam nie będzie już podawania piłeczki, tylko malowanie, tańczenie itp.
          Zawsze warto spróbować, tylko pamiętaj aby wybrać zajęcia odpowiednie dla jego wieku i rozwoju

Pozdrawiam,
          • kkwroc Re: Organizacja 1,5-roczniakowi kontaktu z rówieś 16.09.13, 12:59
            No dlatego ja nie chcę go zapisywać na zajęcia dodatkowe. Chodzi na basen bo uwielbia wodę pod każdą postacią, ale nie zawsze chce robić to co trener każe. To wtedy taplamy się w brodziku. Chodzi na rytmikę z tatą i oboje się dobrze bawią, ale to jest grupa dzieci w części nawet nie chodzących więc z założenia raczej robią co chcą z tymi instrumentami, szrfami itp.

Teraz nie chcę go zapisać na zajęcia. Chcę żeby w grupie dzieci ( w ramach bezpieczeństwa oczywiście) robił to co chce - bawił się z nimi lub obok. Już zlokalizowałam takie kluby malucha. Dzięki za podpowiedź że to się tak nazywa. Jak mu się spodoba to będzie się tam bawił z dziećmi - jak będzie płakał to go zabiorę. Nic na siłę.
    • ilianna Re: Organizacja 1,5-roczniakowi kontaktu z rówieś 16.09.13, 14:14
      Wyguglaj sobie klubik Urwisek.
      • kkwroc Re: Organizacja 1,5-roczniakowi kontaktu z rówieś 16.09.13, 14:34
        A możesz tak na szybko napisać na czym polega ten urwisek? Byłam już wcześniej na ich stronie ale jest dosyć niejasna. Wynika z niej że dla takich maluchów jak Krzyś to po prostu proponują raz w tygodniu 45 minutowe zabawy fundamentalne.
        • ilianna Re: Organizacja 1,5-roczniakowi kontaktu z rówieś 17.09.13, 13:52
          kkwroc napisała:

> A możesz tak na szybko napisać na czym polega ten urwisek? Byłam już wcześniej
          > na ich stronie ale jest dosyć niejasna. Wynika z niej że dla takich maluchów ja
          > k Krzyś to po prostu proponują raz w tygodniu 45 minutowe zabawy fundamentalne.
          >

Codziennie rano od 8.30 do 12.30 są zajęcia dla dzieci, taki żłobek, ale nie w pełnym wymiarze czasu. Nie trzeba chodzić codziennie, można np. 2 razy w tygodniu.
          • kkwroc Re: Organizacja 1,5-roczniakowi kontaktu z rówieś 17.09.13, 14:12
            A rodzic jest tam z dzieckiem czy nie?
    • camel_3d inne mamy? klubiki? 16.09.13, 14:17
      zalezy gdzei meiszkasz..najelpiej jezsli bylby jakis klubik dla takich brzdacow, gdzei ty go wyslesz do kolegow, a sama sobei kawe kupisz smile))

no alebo moze jakies inne mamy, ktore sie nudza..spotkacie sie u tej czy u tamtej...
      • kkwroc Re: inne mamy? klubiki? 16.09.13, 14:44
        > zalezy gdzei meiszkasz..najelpiej jezsli bylby jakis klubik dla takich brzdacow
        > , gdzei ty go wyslesz do kolegow, a sama sobei kawe kupisz smile))

Tak, najlepiej ale nie znalazłam takiego miejsca we Wrocławiu.

> no alebo moze jakies inne mamy, ktore sie nudza..spotkacie sie u tej czy u tamt
        > ej...

Nie jestem łatwa w nawiązywaniu nowych kontaktów, a wszystkie mamy jakie znam pracują, a ich dzieci chodzą do żłobka. W wakacje mieszkaliśmy na daczji pod miastem to chętnie nas wszyscy odwiedzali chociaż w weekendy. Zimą, w małym mieszkaniu, to co innego.
        • camel_3d a google? 17.09.13, 14:19
          www.klubodzieciarnia.pl/
          gogaga.pl/?mod=locals&type=3&city=5
          • kkwroc Re: a google? 17.09.13, 14:32
            Widzisz... trzeba wiedzieć czego szukać. Wiedzieć jak to się nazywa i właśnie dlatego założyłam ten temat. Teraz, kiedy w postach niżej inna życzliwa mama podała mi namiary na Krzykach to po nitce do kłębka odnalazłam miejsca podobne bliżej domu. Jeszcze wczoraj to mogłabym co najwyżej wpisać "miejsca dla dzieci Wrocław" i przedzierać się przez setki informacji, które totalnie mnie nie interesują.
            • kkwroc Re: a google? 17.09.13, 14:43
              A to co tak na ślepo znalazłaś na gaga to w większości są miejsca, gdzie się przychodzi na konkretne zajęcia, a tego, jak już pisałam wielokrotnie, chcę właśnie uniknąć. Takich miejsc we Wrocławiu też w minutę mogę znaleźć multum. Ale to nie o to chodzi!
    • budzik11 Re: Organizacja 1,5-roczniakowi kontaktu z rówieś 16.09.13, 14:34
      A nie wystarczyłoby, jakbyście regularnie chodzili do "kulkowni"? To niezobowiązujące - dziecko się dobrze bawi a ty sobie odpoczywasz. I zdaje się, to tańsze od klubu malucha. Dzieci znikają z piaskownic i placów zabaw, a można je teraz znaleźć właśnie w takich miejscach.
      • kkwroc Re: Organizacja 1,5-roczniakowi kontaktu z rówieś 16.09.13, 14:46
        Ile razy byliśmy w "kulkowni" tyle razy Krzyś jakieś choróbsko łapał. Pełno tam dzieci, które chore nie poszły do przedszkola to "mądre mamuśki" zabrały je na kulki. Poza tym roi się tam od dużo starszych dzieci, które rzucają tymi kulkami na prawo i lewo nie zważając na maluchy.
    • katriel Re: Organizacja 1,5-roczniakowi kontaktu z rówieś 17.09.13, 00:45
      Bywają kawiarnie dla matek z dziećmi: w jednym pomieszczeniu kilka stoliczków
      z fotelami i kącik zabaw dla maluchów (dywan, zjeżdżalnia, basen z kulkami, jakieś
      klocki czy lalki itp.). Mama rozsiada się z kawką, ewentualnie gada z drugą mamą,
      a dzieciątko szaleje w towarzystwie innych dzieciątek. Tak działa np. MamCzasCafe
      na Zwycięskiej i chyba Klubodzieciarnia na Skarbowców (to znaczy zorganizowane
      zajęcia w obu tych miejscach też są, dla dzieci w różnym wieku). Poza Krzykami
      to nie wiem gdzie, ale pewnie też się coś znajdzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka