Dodaj do ulubionych

w co się bawić???

12.11.13, 13:44
w co się bawicie ze swoimi dziećmi??? mój syn ma 20m-cy, nie posyłam go do żłobka, a kontakt z innymi dzieciakami ma dość rzadko. w związku z tym, że większość czasu spędza ze mną to i ten "obowiązek" spada na mnie. czasami się zastanawiam co moglabym z nim robić poza czytaniem książeczek (sam się domaga), układaniem klocków tudzież jeżdżeniem autami, pociągami i grą w piłkę (bieganie, łapanie, kopanie)... dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • aleksandra1357 Re: w co się bawić??? 12.11.13, 14:19
      Było już dużo na ten temat. Wykonuj z dzieckiem prace domowe: sprzątanie, pranie, odkurzanie. Przyjemne z pożytecznym. Zapełnianie dziecku całego dnia zabawą jest zabójcze dla dziecka i matki. Polecam też spotkania w jakimś gronie matek z dziećmi, bo tak samej będzie Ci pewnie nudno.
    • mamaantonki Re: w co się bawić??? 12.11.13, 15:16
      Moja corka lubi tzw zabawy stoliczkowesmile puzzle, rysowanie, malowanie. Bardzo lubi naklejac naklejki. Ja polecam teczke " Przedszkole żyrafki" ( jest dla 2-latka rowniez). Mozna kupic w Realu, Empiku i obecnie w fajnwj ceniew Biedronce (13zl). W srodku 3 ksiazeczki- malowanki, zgadywanki i zabaqy jezykowe. W kazdej ok 50 naklejek.
      Malowanie farbami do rak.
      Poza tym zabawy w stylu " baloniku nasz malutki", piosenki z pokazywaniem gestow, wierszyki.
      No.i pomoc w pracach domowychsmile wrzucanie orania do pralki, wspolne gotowanie etc.
      • marnamania Re: w co się bawić??? 12.11.13, 15:25
        pomagać to on uwielbia. aż za bardzo... ukochane zabawki: mop i odkurzacz big_grin tylko w efekcie woda z wiaderka wylana na podłodze a odkurzanie uniemożliwione bo cały czas włącza i wyłącza przycisk wink a podczas wizyt w łazience wiele rzeczy ma szanse wylądować wkibelku. ale składa ładnie zabawki przed snem razem ze mną smile
    • kanna Re: w co się bawić??? 12.11.13, 15:26
      Zachęcałam tez moje dziecko żeby się uczyło bawić samo - czyli jeśli zajmował się czymś, coś go zainteresowało bardzo pilnowałam, żeby mu nie przeszkadzać, nie podchodzić itp.
      • marnamania Re: w co się bawić??? 12.11.13, 15:49
        tak, on sporo bawi się sam. z tym nie ma problemu. czasami mam po prostu "wyrzuty sumienia", że jestem za mało kreatywna w tym względzie. wiadomo, że też spora część dnia schodzi na zajęcia zupełnie prozaiczne jak własnie odkurzanie, gotowanie itp.
        • szonik1 Re: w co się bawić??? 12.11.13, 18:09
          Moja córeczka 17,5 msc dużo rysuje (bazgrze), nakleja naklejki, poza tym gotuje na swojej małej kuchence i potem karmi zwierzątka strawą. Z nowych rzeczy: ma konika na biegunach i domek, w którym się chowa z tatą (ikea).
        • baba-baba Re: w co się bawić??? 12.11.13, 18:11
          zabawa w cyrk(cwiczenia z balonem,udawanie zwierząt,akrobacje)
          zrób namiot z koca i krzeseł i tam się wygłupiajcie
          noszenie ugotowanego jaja lub piłki na łyżce na wyścigi
          jeżeli jest w miarę cierpliwy i manulanie zdolny to nadziewanie makaronu rurek suchych patyk,sznurek
          zakryj szalikiem oczy i niech cie szuka po głosie
          połóż na podłodze sznurek,wstążeczkę i niech chodzi noga za nogą
          zgaś światło i z latarką szukajcie pajaków po domu

• 3-mamuska Re: w co się bawić??? 13.11.13, 05:06
            Malowanie palcami, farba papier i frajda na całego. Ja rozkladalam cerate na dywanie i czasem młody w samym pampersie tak odbijał ręce nogi ...
            Masę solna, mieszanie i ugniatanie nic specjalnego nie powstawało.
            Gotowanie razem z dzieckiem podawanie warzyw, wyrzucanie do garnkow, mieszanie...
    • mama_kotula Re: w co się bawić??? 13.11.13, 17:32
      Kopalnia inspiracji tutaj:
      theimaginationtree.com/
      Oczywiście oprócz tego - prace domowe wszelkie razem z dzieckiem (choć nie ukrywajmy, nie jest to komfortowe).
      Moja córka (22m) uwielbia gotować na swojej kuchni i przygotowywać nam jedzenie i picie, uszyłam jej sporo filcowego jedzenia i nie ma dnia, aby nie serwowała nam np. jajek sadzonych z makaronem. Ma sporo naczyń i akcesoriów do tego - bardzo lubi te zabawy, po gotowaniu zmywa i układa wink

Bawi się też figurkami - odgrywa nimi scenki, buduje im domki, kąpie je, tańczy, opowiada im bajki. Wozi lalki wózkiem i opiekuje się nimi. Bardzo lubi wszelkie zabawy ruchowe - chodzenie po równoważni, skakanie z poduszki na poduszkę, wspinanie się.
      Układa puzzle tego typu: www.trefl.com/pojazdy-baby-puzzle.html, lubi też układanki "wciskane" - np. takie archiwum.allegro.pl/oferta/moi-mali-przyjaciele-gra-pol-ang-clementoni-i3481107885.html, ma sporo drewnianych. Wszelkie loteryjki i domino, Granna ma spory wybór tego (Memino, Puzzlino plus seria Klub Przedszkolaka). Uwielbia nawlekać korale na sznurek.
    • danaide Re: w co się bawić??? 13.11.13, 19:42
      Są takie 2 książeczki wyd Siedmioróg: Zabawy dla dzieci 2-letnich i Zabawy dla dzieci 3-letnich. Garść pomysłów/inspiracji zazwyczaj nie wymagających wielkich (lub nie wymagających żadnych) nakładów finansowych. Zawsze polecam=)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka