Dodaj do ulubionych

zapalenie oskrzeli - 18 mcy

11.01.14, 12:05
Pisałam ostatnio ze corka ma zapalenie pluc. Teraz młodszy(18 mcy) podłapał i ma oskrzela - kolejne. Ostatnio bylo w listopadzie. Robimy mu 2xdz inhalacje z berodualu(10 kropli) i pulmicortu(0,125 - 1ml) od czwartku. No i syrop wykrztusny. Na poczatku tylko kaszlał a teraz doszły takie swisty przy wydechu. Nie wiem ale czy to normalne? Czy po inhalacjach nie powinno byc lepiej? Martwie sie ze to rzężenie sie pojawiło. Lekarz dopiero w pon. Mały nie chce nic jesc. Tylko troche mleka rano i wieczorem z butelki, słoiczek owoców i chrupki kukurydziane. Obiadow wcale nie chce. Pic tez nie pije. Tylko to mleko, razem ok 240ml. Czy to nie za mało? Specjalnie robie mu rozcienczone to mleko aby wiecej wody bylo. Zawsze wypijał ze 3 kubki dziennie picia.Goraczki nie ma.
Co moge jeszcze zrobic? Chciałabym uniknac antybiotyku bo brał 3 tyg temu na zapalenie ucha.
dziekuje
Obserwuj wątek
    • stokrotka_beauty Re: zapalenie oskrzeli - 18 mcy 11.01.14, 13:40
      za bardzo się nie znam, bo mój zapalenia płuc lub oskrzeli nigdy nie miał, ale miał apalenie krtani i wtedy taki świst miał. Podawałam nurofen, to wtedy lepiej pił i jadł. Zdrówka życzę dla Twoich dziecismile!
    • julka1967a Re: zapalenie oskrzeli - 18 mcy 11.01.14, 14:19
      Moje dziecko miało inhalacje z berodualu 3 razy dziennie, w szpitalu jak byliśmy też trzy razy robiono dzieciom. Mój syna niedawno miał zapalenie oskrzeli i miał kłopoty z oddychaniem, bardzo mu pomogły inhalacje z berodualu, miał wtedy robione co 3 godziny. Świsty przy zapaleniu oskrzeli to typowy objaw (siostra jest lekarzem i czasami przez telefon się konsultuje, zawsze pyta o świsty)
    • kosa.bar Re: zapalenie oskrzeli - 18 mcy 11.01.14, 15:01
      Tak, to normalne, świsty są typowym objawem zapalenia oskrzeli. Bardziej nasilone są przed inhalacją, bezpośrednio po powinny zmniejszyć się lub ustać. Nic więcej nie ma do podania, antybiotyk wtedy, gdy będzie nadkażenie bakteryjne. Teraz pamiętaj o wietrzeniu, obniżeniu temperatury w mieszkaniu,nawilżaniu i spacerach jeśli dziecko nie gorączkuje.
    • 2mamaali Re: zapalenie oskrzeli - 18 mcy 11.01.14, 15:20
      U mojej córki leczenie inhalacjami trwa zawsze dlugo ok 10 dni. Nawet powiedziałbym, że ok 3-go dnia jest gorzej a później dopiero lepiej. Teraz robię inhalacje 6-ty dzień, niby jest lepiej (kaszel rano) ale do wyzdrowienia to jeszcze troche.
    • julka1967a Re: zapalenie oskrzeli - 18 mcy 11.01.14, 15:23
      Może nie chce jeść, bo ma dodatkowo jeszcze bolące gardło (jakieś zapalenie). Nawet jeśli dziecko nie ma gorączki a zapalenie gardła to podaje sie leki przeciwbólowe. Właśnie przy ostatnim zapaleniu oskrzeli też miał i zapalenie gardła. Dostawał też na to przeciwbólowe leki.
      • julka1967a Re: zapalenie oskrzeli - 18 mcy 11.01.14, 18:57
        Oczywiście obok inhalacji był antybiotyk.
        • najma78 Re: zapalenie oskrzeli - 18 mcy 11.01.14, 19:33
          Moje dzieci na zapalenie oskrzeli nigdy nie dostaly antybiotyku. Jesli kaszel byl bardzo czesty i mocno duszacy stosowalismy ventolin przez tube ale nigdy dluzej niz cztery dni. Zapalenia oskrzeli na ogol powoxuja wirusy. Swisty sa normalnym objawem podczas infekcji oskrzeli.
        • kosa.bar Re: zapalenie oskrzeli - 18 mcy 11.01.14, 21:12
          A dlaczego oczywiście? Większość zapaleń oskrzeli ma podłoże wirusowe i podanie antybiotyku jest zbędne.
      • kosa.bar Re: zapalenie oskrzeli - 18 mcy 11.01.14, 21:11
        Leki przeciwbólowe to nie cukierki, które można tak sobie łykać,mogą powodować poważne działania niepożądane.
    • annubis74 Re: zapalenie oskrzeli - 18 mcy 12.01.14, 14:06
      moim zdaniem te świsty mogą niestety świadczyć że infekcja postępuje lub leki nie do końca działają - a powinny, bo zwłaszcza pulmicort jest b. skuteczny. po inhalacji oklepuj dziecku plecy by ulatwić odkrztuszanie wydzieliny, dobrze żeby dziecko piło (przy syropach mukolitycznych to absolutnie konieczne)
      dużo zdrowia
    • princessa.of.persia :(( 14.01.14, 10:36
      chyba znowu sie skonczy antybotykiem.a 3 tyg temu bral na zapalenie ucha. bylam wczoraj na kontroli i mały nadal rzęzi. Mimo zwiększenia dawki pulmicortu na 250. mamy czas do czwartku na poprawe. Ale juz robimy te inhalacje od tygodnia i srednia poprawa. nadal nie zabardzo pije, nie chce jesc, jest marudny. goraczki nie ma.
      troche mnie martwi to bledne koło z antybiotykami... ale skoro inhalacje nie pomagaja to chyba jednak trzeba.
      • sinusoidaa Re: :(( 14.01.14, 13:30
        Świsty to objaw skurczu oskrzeli, po berodualu powinno być lepiej. Nie dziwię się w sumie, ze nie je i nie pije, bo skurcz oskrzeli powoduje dyskomfort, jest ograniczony dopływ tlenu do komorek.
        Lekarz nie przepisał silniejszego leku rozkurczajacego oskrzela?
        • princessa.of.persia Re: :(( 14.01.14, 13:47
          nie tylko berodual i pulmicort. ale pediatra mowila tez ze nie ma strasznych skurczow oskrzeli bo chcialam zwiekszyc tez dawke berodualu.tylko te swisty sa.
        • najma78 Re: :(( 14.01.14, 18:30
          sinusoidaa napisała:

> Lekarz nie przepisał silniejszego leku rozkurczajacego oskrzela?

berofual i pulmicort to bardzo silny zestaw. Zreszta dziwny zestaw w infekcji wirusowej i stosowany bardzo dlugo. Jak widac nie daje zadnych rezulatatow, nie pomaga lagodzic objawow (co dziwne nie jest). Dziecko nie je bo zwlacza infekcje, wazne aby pilo. Ja bym odtawila leki i pozwolila dzialac systemowi immulogicznemu.
      • annubis74 Re: :(( 14.01.14, 19:35
        to małe dziecko i raczej nie eksperymentowałabym za bardzo z leczeniem na własną rękę
        rozumiem że wolałabyś nie podawać antybiotyku, zwłaszcza jeśli niedawno brał, ale czasem tak jest. Nie zamartwiaj sie tym i nie nakrecaj głosami z forum że antybiotyki są be. pamietaj to lekarstwa - nie nadużywasz ich przecież wg własnego widzimisię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka