Dodaj do ulubionych

jeszcze raz do lekarza?

19.02.14, 15:31
Moja młoda zawsze zapada na jakieś choroby w święta lub ferie. W piątek musiałam ją odebrać z przedszkola bo bolało ucho (wcześniej miała lekki katar a ma tendencje do "płynu w uszach").
No ale po nurofenie ucho ładnie przechodziło i już w niedzielę nie bolało...Za to zaczęła się wysoka gorączka (ponad 39st). Poszłam z młodą do pediatry w poniedziałek (głównie po skierowanie do laryngologa bo musimy uszy po takich akcjach sprawdzać).
Młoda zbadana i wirus (w sumie jak zawsze).
Dziś 4 dzień gorączkuje (w południe znowu 39,5). Oprócz tego ma zatkany nos, kaszle, nie je i generalnie zdechlizna (normalnie wulkan energii).
Czy w takiej sytuacji poszlibyście jeszcze raz do lekarza przed weekendem czy raczej poczekalibyście na rozwój wydarzeń?
Pytam w sumie z ciekawości bo młodą zapisałam na jutrzejsze popołudnie. Nie wiem czy nie nadgorliwie ale trochę się martwię.
Obserwuj wątek
    • malami115 Re: jeszcze raz do lekarza? 19.02.14, 15:55
      Moim zdaniem lepiej w tym przypadku okazać się nadgorliwą matką niż puszczać dziecko chore do przedszkola ( jak to tutaj część z forumowiczek robi, kij tam że zielony gil do pasa- tłumaczą się alergią) albo coś zaniedbać.
    • saszanasza Re: jeszcze raz do lekarza? 19.02.14, 16:18
      Moje dziecko również ma wirusa (2 badania krwi w odstępie 5 dniowym). Gorączkuje 7 dzień. Do tego kaszel mokry...w sumie lepiej, bo wcześniej był tak suchy i napadowy, że nie mogła przestać kaszleć, o spaniu w nocy nie wspomnę.
      Aktualnie temperatura ma tendencje spadkowe, a właściwie oscyluje w granicach 37,5-38,0
      wcześniej sięgała 39,3.
      Ja oczywiście zrobiłabym badania krwi, tyle że ja robię często przy infekcjach i mniej więcej mam pojęcie, jakie wyniki córka "uzyskuje" przy infekcjach wirusowych a jakie przy bakteryjnych.
      • aguar Re: jeszcze raz do lekarza? 20.02.14, 16:26
        A jak Twoje dziecko znosi tak częste kłucie?
        • saszanasza Re: jeszcze raz do lekarza? 20.02.14, 17:39
          aguar napisała:

> A jak Twoje dziecko znosi tak częste kłucie?

zupełnie "bezboleśnie"smile niedawno nawet zaczęła się przyglądaćbig_grin
          tyle że koniecznie trzeba ją uprzedzić o tym dzień wcześniej, bo inaczej jęczy...nie wiem dlaczego ale chyba musi mieć czas żeby "przetrawić" tą informację.
      • 0wiolcia0 sasza 20.02.14, 21:23
        Sorry że się tak wetnę, mogłabyś napisać jakie badania robisz i jakie wyniki świadczą o wirusie, a jakie o bakterii
        Z góry dziękuję
    • paulinus2001 Re: jeszcze raz do lekarza? 19.02.14, 16:23
      Przy takiej gorączce lepiej skonsultować się znowu jeśli nie będzie poprawy. Moje akurat też mają jakiegoś wirusa i gorączkują od niedzieli. W pt idziemy do kontroli.
    • maltry Re: jeszcze raz do lekarza? 19.02.14, 17:55
      Poszlabym. Moj syn w 4 dni miedzy jednym a drugim osluchiwaniem dorobil sie obustronnego zapalenia pluc z crp 120 uncertain
      Ja wychodze z zalozenia ze lepiej isc do lekarza o dwa razy za duzo niz raz za malo dlatego chodze zawsze, kiedy cos mnie niepokoi.
      • annubis74 Re: jeszcze raz do lekarza? 19.02.14, 18:57
        > Ja wychodze z zalozenia ze lepiej isc do lekarza o dwa razy za duzo niz raz za
        > malo dlatego chodze zawsze, kiedy cos mnie niepokoi

dokładnie tak. z głupotami nie latam, ale jak coś nie daje mi spokoju to zazwyczaj znaczy ze mam racje
        • maltry Re: jeszcze raz do lekarza? 19.02.14, 23:06
          Ja tak samo-zwykle ta moja "racja" to zapalenie pluc albo oskrzeli bylo uncertain
    • slonko1335 Re: jeszcze raz do lekarza? 19.02.14, 18:19
      Jeżeli temperatura spadałaby po lekach i nie rosła zbyt szybko to czekałabym do poniedziałku z opcją dyżuru w weekend jakby co. Jeżeli temperaturę ciężko zbić i szybko rośnie po leku poszłabym jutro.
      • manala Re: jeszcze raz do lekarza? 19.02.14, 18:38
        Temperatura spada po lekach ale i tak pozostaje powyżej 38 st. Młoda właściwie od piątku "jedzie" na nurofenie (bo wcześniej z powodu ucha).
        • slonko1335 Re: jeszcze raz do lekarza? 19.02.14, 19:34
          W takim układzie bym poszła-pediatra sprawdzi ucho czy musicie iść do laryngologa?
          • manala Re: jeszcze raz do lekarza? 19.02.14, 19:53
            Do laryngologa zapisano nas na 26 marca (mimo tego, że na skierowaniu mamy napisane PILNE)
            ; )
            Ale to nie ucho bo ten ból ucha był po katarze i teraz już nie boli.

Bardziej zastanawia mnie kaszel.
            A temperatura znowu jej rośnie : /
    • beliska Re: jeszcze raz do lekarza? 19.02.14, 18:36
      Gdyby u mojej corki taka gorączka utrzymywała się tak długo, poszłabym bez zastanowienia.
      Ona rzadko i krótko gorączkuje. Druga sprawa to wekend. Dziecię często pada podczas wekendu i mam wtedy problem z dobrym lekarzem, więc wolę wyjść na nadgorliwą niż czekać.
      • manala Re: jeszcze raz do lekarza? 19.02.14, 18:39
        No właśnie weekend. A po weekendzie też się do lekarza ciężko dostać. Dzięki za odpowiedzi.
    • annubis74 Re: jeszcze raz do lekarza? 19.02.14, 18:56
      poszłabym do lekarza nie czekając zbyt długo
      ku przestrodze: u nas zaczęlo się od epizodu gorączki i kaszlu, później gorączka wzrosła jeszcze bardziej (tradycyjnie podczas weekendu), dwa dni zbijaliśmy ale w końcu wezwałam lekarkę. obejrzała zbadała stwierdziła "odczyn oskrzelowy (?)" i zapisała antybiotyk. z jednej strony niby wszystko wskazywało na wirusa, z drugiej tym razem jakos coś nie dawało mi spokoju. po antybiotyku - niby lekka poprawa, gorączka nieco spadła ale bez rewelacji. w poniedziałek własnym, "nieuzbrojonym", niwykwalifikowanym uchem usłyszałam ze coś jej swiszczy tu i ówdzie. ponowna wizyta lekarza i stwierdzone zapalenie płuc + zmiana antybiotyku. generalnie coś ohydnego krązy w powietrzu. dzieciaki ponoć chorują masowo. jak zadzwoniłam zgłosić nieobecność w przedszkolu uslyszałam ze to n-ty tego dnia telefon od rodzica dziecka z zapaleniem oskrzeli czy płuc
      • ella_nl Re: jeszcze raz do lekarza? 19.02.14, 19:33
        Idź wcześniej do lekarza. moja miała takie objawy jak Twoje dziecko. w poniedziałek osłuchowo ok, dziś już ostre zapalenie oskrzeli.
    • najma78 Re: jeszcze raz do lekarza? 19.02.14, 20:18
      manala napisała:

> Moja młoda zawsze zapada na jakieś choroby w święta lub ferie. W piątek musiała
      > m ją odebrać z przedszkola bo bolało ucho (wcześniej miała lekki katar a ma ten
      > dencje do "płynu w uszach").
      > No ale po nurofenie ucho ładnie przechodziło i już w niedzielę nie bolało...Za
      > to zaczęła się wysoka gorączka (ponad 39st). Poszłam z młodą do pediatry w poni
      > edziałek (głównie po skierowanie do laryngologa bo musimy uszy po takich akcjac
      > h sprawdzać).
      > Młoda zbadana i wirus (w sumie jak zawsze).
      > Dziś 4 dzień gorączkuje (w południe znowu 39,5). Oprócz tego ma zatkany nos, ka
      > szle, nie je i generalnie zdechlizna (normalnie wulkan energii).
      > Czy w takiej sytuacji poszlibyście jeszcze raz do lekarza przed weekendem czy r
      > aczej poczekalibyście na rozwój wydarzeń?
      > Pytam w sumie z ciekawości bo młodą zapisałam na jutrzejsze popołudnie. Nie wie
      > m czy nie nadgorliwie ale trochę się martwię.

Ja bym nie poszla bo wyglada na infekcje wirusowa, poza tym bylas przeciez u lekarza. Niektore infekcje trwaja troche dluzej a 4 dni to nie tak dlugo. Moj mlodszy (6 lat) mial podobne objawy kiedys, przytkany byl flegma, ktora ujscie znalazla uszami, goraczkowal tez kilka dni, potem kaszel kilka dni i koniec. Tez bolaly go uszy i wyplywala mu ciez, przezroczysto-zoltawo-kleista. Goraczka miedzy 38.5-39.5 Podalam paracetamol kilka razy. Innych lekow nie podawalam. Przeszlo samo bo to byl wirus. U lekarza nie bylismy bo wiedzialam ze nie ma potrzeby.

ps moje dzieci nigdy nie dostaly antybiotyku na tzw zapalenie oskrzeli, zazyczaj wogole nie chodzilismy do lekarza. Zadnych lekow na wirusy i tak nie ma. Zapalenia pluc tez nigdy nie mieli. Dla mnie to jakis kosmos.
      • manala Re: jeszcze raz do lekarza? 19.02.14, 20:46
        Moja córka brała antybiotyk 2 razy. Raz na ucho (niepotrzebnie zresztą) i raz na jakieś właśnie zapalenie oskrzeli (choć wydawała się wtedy zdrowa). Młoda ma 6 lat.
        Pediatra młodej wychodzi z założenia, że większość infekcji jest wirusowych i leczy się je objawowo.
        Cztery dni gorączki to może nie jest bardzo długo ale młoda bardzo osłabiona, widać, że źle się czuje. Teraz też już padła.
        • 0karola28 Re: jeszcze raz do lekarza? 19.02.14, 21:19
          a mnie się zaczeło od małego kaszelku u mojego 4-miesięcznego synka pojechaliśmy do lekarza aby go osłuchał i podał coś małemu zalecenia 3 razy dziennie syrop z cebuli ( jeśli stan dziecka by się pogorszył mieliśmy przepisany antybiotyk ) po 3 dniach kaszel się nasilił na 4 dzien usłyszałm świstanie przy oddechu odrazu podalam antybiotyk przepisany przez wcześniejszego lekarza jednakże mój syn nie chciał go wg pic czy to było wlane do mleka czy tez do napoju sad w poniedziałek odrazu do przychodi Pani doktor stwierdziła zapalenie oskrzeli i przepisała antybiotyk w zastrzykach i teraz jest po 4 zastrzyku poprawa nawet jest młody mniej kaszle ale za to podłapał mi jakis katar, którego próbuje zwalczyc sad
        • najma78 Re: jeszcze raz do lekarza? 19.02.14, 21:57
          manala napisała:

> Pediatra młodej wychodzi z założenia, że większość infekcji jest wirusowych i l
          > eczy się je objawowo.

Bo tak jest,,wiekszosc jest wirusowa.

> Cztery dni gorączki to może nie jest bardzo długo ale młoda bardzo osłabiona, w
          > idać, że źle się czuje. Teraz też już padła.

Wiadomo ze oslabiona, przy goraczce w trakcie infekcji trudno tryskac energia i miec apetyt. Dbaj zeby duzo pila a jedzenie odpusc, nadrobi jak wyzdrowieje.
    • aniasa1 Re: jeszcze raz do lekarza? 19.02.14, 23:11
      4 dni wysokiej temperatury to dla mnie powod aby isc do lekarza. Poza tym dziecko slabe wiec to tez trezba wziac pod uwage. Kaszle, wiec przynajmiej nie ch lekarz oslucha
    • melancho_lia Re: jeszcze raz do lekarza? 20.02.14, 07:26
      U nas przed feriami wykosiło całe przedszkole- wysoka temp. i kaszel. Temp utrzymująca się do 10 dni- jakiś paskudny wirus był, że całe rodziny chorowały. W grupie córki na 26 dzieci chodziło troje- czworo. Jak gorączka spada po lekach to jak bym obserwowała na razie.
    • rulsanka Re: jeszcze raz do lekarza? 20.02.14, 08:01
      zawsze jeżeli dziecko jest bez sił i apetytu, trzeba udać się do lekarza, gorączka jest tu mniej istotnym wskaźnikiem
      po lekach powinna spadać do normalnej, jeśli tak nie jest, to też niepokojące
      można zbadać krew z rozmazem ręcznym i crp, ale przede wszystkim poszłabym na osłuchanie
    • wro-tka Re: jeszcze raz do lekarza? 20.02.14, 08:14
      nasza pediatra ma zasadę, że jak dziecko kaszle to mamy się pojawiać co 2-3 dni do osłuchania.
      czyli monitorowanie postępu choroby. no chyba, że widzimy, że ma się zdecydowanie lepiej.
    • saszanasza Re: jeszcze raz do lekarza? 20.02.14, 17:47
      Moja aktualnie ma się lepiej, przestała gorączkować (choć nadal temp. oscyluje w granicach 36,6-37,5). Jak wzrasta, młoda idzie spać i temperatura spadabig_grin
      Gorączkowała równo tydzień, a i dzisiaj (ósmego dnia) nie mogę napisać że jest zdrowa.
      • manala Re: jeszcze raz do lekarza? 20.02.14, 20:21
        Moja ma się też trochę lepiej. W ciągu dnia miała już tylko 38st. Wieczorem skoczyła do 38,8 i podałam nurofen.
        Nadal jednak nie ma apetytu, blada jak ściana a w nocy miała napad kaszlu (ze 30min non-stop). Generalnie dużo kaszle.

Osłuchowo jest jednak ok więc wygląda, że wirus.
        • aniaurszula Re: jeszcze raz do lekarza? 20.02.14, 21:30
          niestety jest takie cos jak zapalenie pluc nie slyszalne w sluchawkach a wychodzi dopero na RTG
    • aniaurszula Re: jeszcze raz do lekarza? 20.02.14, 21:29
      ja bym poszlaz dzieckiem do lekarza na kontrole

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka