Dodaj do ulubionych

jaki antybiotyk podac?

20.02.14, 20:47
Dziecko ma angine ropna. Pediatra dala do wyboru albo 10 dni amoxycylina 3 razy na dobe albo jedna dawka penicyliny domiesniowo. Nie wiem co zrobic, bo zastrzyk podobno bardzo bolesny i dlugo po nim boli miesien (slowa samej pediatry), a dziecko miesni prawie nie ma. Oczami wyobrazni widze histerie i traume. Z drugiej strony 10 dni syropu z antybiotykiem musi byc bardzo obciazajace dla przewodu pokarmowego. moze ktos podawal dziecku penicyline w zastrzyku i moze mi powiedziec czy to faktycznie takie straszne?
Obserwuj wątek
    • najma78 Re: jaki antybiotyk podac? 20.02.14, 21:02
      Omg skad wy tych lekarzy bierzecie???surprisedsurprisedsurprisedsurprised
      Zastrzyk domiesniowy dla dziecka jako alternatywa??? Nie dosc ze bol okropny, trauma to jeszcze ryzyko porazenia nerwow miesnia. Szok.
      Nie, antybiotyk w syropie nie jest strasznym obciazeniem dla ukladu pokarmowego. Jak konieczny to trzeba podac. Organizm odbuduje prawidlowa flore po infekcji.
      • cerveja Re: jaki antybiotyk podac? 20.02.14, 21:07
        Dzieki. pediatra od lat ta sama, ufam jej. u nas z brzuchem sa czeste problemy, flora jest zaburzona z innych powodow zdrowotnych, moze dlatego dala taki wybor. Tylko, ze dla mnie jako dla matki to zaden wybor, bo po prostu nie wiem. Kusila mnie tylko ta "pojedyncza" dawka. ale chyba jednak syrop. Na szczescie dziecko bierze bez problemu.
        • najma78 Re: jaki antybiotyk podac? 20.02.14, 21:44
          Jesli sa uzasadnione, powazne przeciwskazania do podawania antybiotyku droga pokarmowa to wtedy podaje sie dozylnie. Mozna dziecku zalozyc wenflon i podejsc do przychodni lub zamowic pielegniarke do podania leku. Jesli jednak mozna najleoiej podac w formie syropu.
          • bbuziaczekk Re: jaki antybiotyk podac? 20.02.14, 21:52
            Tez bym podala syrop.
            Szczerze mowiac to w zyciu nie slyszalam i jakims zastrzyku 1 razowym na angine suspicious
            Zawsze każdy podaje w syropie. I nigk nigdy się nie zastanawial nad czyms innym.
            Wiec jeśli dziec może mieć podany syrop to nawet bym się nie zastanawiala.
            • annubis74 Re: jaki antybiotyk podac? 21.02.14, 11:32
              nie chodzi o zastrzyk jednorazowy tylko podawany raz na dobę. zamiast 3x w płynie (nad tym zastanawiała sie autorka)
              jeśli dziecko toleruje antybiotyk w płynie - lepiej skorzystać z tej możliwości tym bardziej że w przypadku reakcji alergiczenej organizm szybko pozbędzie się antybiotyku (dziecko zwymiotuje)
              jeśli nie ma innej możliwości są zastrzyki lub podanie dożylne - niestety obarczone ryzykiem + w przypadku nietolerancji reakcja jest dużo gwałtowniejsza
              • kosa.bar Re: jaki antybiotyk podac? 21.02.14, 16:44
                Chodzi właśnie o zastrzyk jednorazowy, jak zwykle nie masz pojęcia a się wypowiadasz. Tak a propos nadal czekam na informację w jaki sposób niedobór wit B wpływa na niedobór żelaza.
                • annubis74 Re: jaki antybiotyk podac? 21.02.14, 22:38
                  o zastrzyku jednorazowym do tej pory rzeczywiście nie słyszałam - ale super że jest. ALE JA NIE JESTEM LEKARZEM, więc mogę tego nie wiedzieć pamietasz tongue_out
                  rozumiem że ty nie mozesz żyć beze mnie i podążasz jak cień za moimi wpisami
                  na twoje pytanie odpowiem - wtedy kiedy sama dostanę odpowiedź na pytania zadane we wcześniejszych wątkach pytania które sobie zignorowałaś
                  jak znajdę chwilę to możemy też podyskutować o ortografii, co...?
                  • kosa.bar Re: jaki antybiotyk podac? 22.02.14, 10:10
                    Odezwała się ta co nie łazi big_grin Odpowiedziałam tobie na wszystkie pytania, podajac równiez źródła naukowe, które zignorowałaś. Nadal nie widzisz różnicy miedzy nami? Ja jedynie zwracam tobie uwage,że piszesz głupoty, bo tak jest w każdym wątku medycznym,nie obrzucam cię epitetami,nie nazywam głupią, nie ubliżam. O ortografii pisałam z tobą, natomiast nie wypowiadam się tonem eksperta w wątkach polonistycznych a już tym bardziej nie przyszło by mi do glowy żeby ubliżać poloniście!!!! bo mam w sobie troszke pokory i świadomość,że znam sie na medycynie a nie na wszystkim! Nie zamierzam z toba dłuzej dyskutowac, bo to nie ma sensu, zreszta mam ciekawsze rzeczy do roboty-we wtorek rodze córeczkęsmile Możesz dalej obrzucać mnie błotem,mam to gdzieś. Jedno jest pewne, dalej bede poprawiać twoje błędy smile tak strasznych bdur nikt nie wywpisuje. Nie lepiej pisać o czymś, co się zna?
                    • annubis74 Re: jaki antybiotyk podac? 22.02.14, 14:55
                      nie jestem polonistką - (co nie znaczy że nie znam się na ortografii polskiej), nie ukrywałam też czym sie zajmuję więc jakbyś naprawde chciała przeczytać to chyba byś potrafiła znaleźć taka informację. w przeciwienstwie do ciebie - przyznałam ze czegoś nie wiem, ty jakoś nigdy nie potrafiłaś przyznać się do swoich błędów
                      ostatni raz ci odpowiadam i znizam się do twojego poziomu podłogi. napisałam ci juz kiedy nie chodzi nawet o treść tego co piszesz - ale formę - dla mnie nie do przyjęcia co zreszta pokazujesz w każdym wątku.
                      albo hormony ciążowe ci szkodzą albo jakiś inny masz problem - nie moja sprawa. zastanawiam się że na kilka dni przed porodem chce ci się pluć jadem dalej niż widzisz - jak masz ciekawsze rzeczy do roboty to sie nimi w końcu zajmij, bo ja raczej mam wrazenie że nonstop siedzisz na forum
                      udanego porodu mimo wszystko
                      • kosa.bar Re: jaki antybiotyk podac? 22.02.14, 15:35
                        Nie, nie przyznałaś sie do błędu w masakrycznej ilości postów w których piszesz zwyczajne bzdury i obrażasz mnie na każdym kroku. Jeśli chcesz zobaczyć plucie jadem przeczytaj to, co piszesz, wyzywanie od głupich, szarlatanek uprawiających medycynę alternatywną itp., masz jakies rozdwojenie jaźni? Pokazujesz swoja agresję i nardzo niski poziom kultury. Akurat nic mi nie szkodzi, bardzo lubię podyskutować na forum z inteligentnymi ludźmi, których jest tu zdecydowana większośc, tylko ty i aniasa odbiegacie od ogółu-dwie bezkrytyczne wobec siebie istoty, bluzgające na prawo i lewo, bez jakiekolowiek pojecia o czym jest temat. Powtórzę raz jeszcze, tym swoim jęzorem sama sobie wystawiasz opinię,mnie nie jestes w stanie obrazić. Żegnam.
                        • aniasa1 Re: jaki antybiotyk podac? 23.02.14, 00:16
                          Akurat nic mi nie szkodzi, bardzo lubi
                          > ę podyskutować na forum z inteligentnymi ludźmi, których jest tu zdecydowana wi
                          > ększośc, tylko ty i aniasa odbiegacie od ogółu-dwie bezkrytyczne wobec siebie i
                          > stoty, bluzgające na prawo i lewo, bez jakiekolowiek pojecia o czym jest temat.
                          > Powtórzę raz jeszcze, tym swoim jęzorem sama sobie wystawiasz opinię,mnie nie
                          > jestes w stanie obrazić. Żegnam.

no i kto tu za kim lazi? Nie masz Ty nic lepszego do roboty? To wyspij sie skoro rodzisz nebawem. I doucz w kwestiach medycznych.
                      • ella_nl Re: jaki antybiotyk podac? 22.02.14, 18:12
                        Annubis- kiedyś Cię bardzo szanowałam, ale po ostatnich Twoich wpisach zmieniłam całkowicie zdanie. Przeczytaj jeszcze raz swoje posty, pełno w nich agresji i braku kultury.
                        • annubis74 Re: jaki antybiotyk podac? 24.02.14, 08:10
                          ponieważ nie miałam pojęcia o Twoim dla mnie szacunku wiec jakoś zniosę jego utratę
                          możesz mi wskazać gdzie byłam wobec Ciebie agresywna lub niekulturalna? bo sobie nie przypominam

• kosa.bar Re: napisałam-żegnam 23.02.14, 10:46
                        Nie zamierzam czytać twoich kolejnych obraźliwych postów, więc nie musisz się wysilać. Tak, wiem, chciałabyś żebym zniknęła z forum żebys mogła bezkarnie snuć swoje "medyczne" wywody i wprowadzać innych w błąd. Moja obecność jest ci baaaardzo nie na rekę smile Nic z tego smile
              • ella_nl Re: jaki antybiotyk podac? 21.02.14, 22:29
                annubis74 napisała:

> nie chodzi o zastrzyk jednorazowy tylko podawany raz na dobę. zamiast 3x w płyn
                > ie
                Nie masz racji. Chodzi o jednorazowy zastrzyk.
          • b.bujak Re: jaki antybiotyk podac? 21.02.14, 19:26
            najma78 napisała:

> Mozna dziecku zalozyc wenflon

domięśniowo ??
          • boo-boo Re: jaki antybiotyk podac? 23.02.14, 21:33
            " Mozna dziecku zalozyc wenflon "
            No tak.... z pewnością łatwiejsze niż zastrzyk w doopsko............
            • aleksandra1977 Re: jaki antybiotyk podac? 23.02.14, 22:18
              > " Mozna dziecku zalozyc wenflon "
              mam tylko watpliwosci, czy z wenflonem mozna byc poza szpitalem.
            • najma78 Re: jaki antybiotyk podac? 24.02.14, 09:39
              boo-boo napisała:

> " Mozna dziecku zalozyc wenflon "
              > No tak.... z pewnością łatwiejsze niż zastrzyk w doopsko............

nie, nie jest to latwiejsze ale z pewnoscia bezpieczniejsze i mniej bolesne i traumatyczne. Tu gdzie miszkam dosmiesniowych zastrzykow u dzieci, zwlaszcza malych wogole sie nie stosuje wlawnie ze wzgledu na mozliwy porazenie nerwow, bol i traume.
              • annubis74 Re: jaki antybiotyk podac? 24.02.14, 09:51
                no nie wiem czyz załozenie wenflonu jest bezpieczniejsze i mnie bolesne
                ja miałąm załozony wenflon raz - jako dorosła, pamietam ze bolało jak cholera i ogólnie nieźle mnie poharatało. poza tym dla mnie zawsze wizyta w szpitalu to ostateczność
                zgadzam sie ze podawanie zastrzyków domięśniowo jest obciążone sporym ryzykiem i ogólnie nie jest dobrą alternatywą. ale zastrzyki nie są rutynowo stosowaną metodą tylko konieczną alternatywą wobec podawania leku doustnie
                • thea19 Re: jaki antybiotyk podac? 24.02.14, 09:57
                  ja mam na dloni slad po wenflonie, w ogole po iglach bardzo dlugo mnie boli okolica klucia. dla mnie znieczulenie zzo bylo mniej bolesne niz pobieranie krwi (tydzien bolu przy noszeniu ciezszej rzeczy). raz trafila mi sie nieudana pielegniarka i nie mogla trafic w zyle i grzebala mi igla w reku. pozniej jeszcze pobrala za malo i dziobala druga reke. nie mogla wyjac igly wiec ja wyszarpnela i trysnela krew. brrr
              • boo-boo Re: jaki antybiotyk podac? 24.02.14, 14:10
                Jednorazowo podany zastrzyk jest na pewno mniej traumatyczny niż założenie wenflonu i założę się, że mniej bolesny- mnie jako dziecko zastrzyki z penicyliny nigdy nie bolały, a kłuta byłam często i gęsto- i to takimi igłami, że konia można kłuć, a nie dziecko- żadnych problemów nie miałam nigdy. Za to jako dorosła miałam nie-przyjemność mieć kilka razy założony wenflon- to ja wolę zastrzyk domięśniowy.
                • najma78 Re: jaki antybiotyk podac? 24.02.14, 14:34
                  boo-boo napisała:

> Jednorazowo podany zastrzyk jest na pewno mniej traumatyczny niż założenie wenf
                  > lonu i założę się, że mniej bolesny- mnie jako dziecko zastrzyki z penicyliny n
                  > igdy nie bolały, a kłuta byłam często i gęsto- i to takimi igłami, że konia moż
                  > na kłuć, a nie dziecko- żadnych problemów nie miałam nigdy. Za to jako dorosła
                  > miałam nie-przyjemność mieć kilka razy założony wenflon- to ja wolę zastrzyk do
                  > mięśniowy.

boo-boo to ze nie masz traumy nie czulas bolu to dobrze ale ty, wiele dzieci przypodaniu domiesniowo zastrzyku odczuwa bol i to duzy bo sa to glebokie iniekcje, to nie szczepienie a do tego ryzyku porazenia nerwu u dzieci. U mnie unika sie zastrzykow a jesli juz musza byc podane to w szpitalu dozylnie, przez wenflon.
                  czasy sie zmienily, medycyna tez i to ze kiedys tam bylo jak bylo nie oznacza ze wciaz tak jest.
                  Kiedys dentysty do plombowania czy nawet kanalowego leczenia nie dawano znieczulenia ale teraz to standard itd.
                  moja koleznaka (po sasiedzku) tez dostawala domiesniowo zastrzyki na angine i ona plakala, bardzo, trzesla sie jak galareta na widok pielegniarki przychodzacej do domu zrobic jej zastrzyk, nie pamietam ile lat mialam ale utwkiwlo mi to w pamieci
                  • boo-boo Re: jaki antybiotyk podac? 24.02.14, 15:19
                    No proszę cię- nie pisz, że założenie wenflonu jest mniejszą traumą niż jeden zastrzyk domięśniowy....
                    • najma78 Re: jaki antybiotyk podac? 24.02.14, 16:20
                      boo-boo napisała:

> No proszę cię- nie pisz, że założenie wenflonu jest mniejszą traumą niż jeden z
                      > astrzyk domięśniowy....

Chcesz to kluj dzieciom te doopska skoro i tobie kluli a ty twierdzisz ze nie bolalo i to takie nic.
                      Ja ciesze sie ze moje dzieci by to ominelo. Osobiscie doswiadczylam i zastrzykow i wenflonu i z dwojga zlego wybralabym wenflon a juz dla dzieci bezwzglednie.
      • ann.k Re: jaki antybiotyk podac? 22.02.14, 16:43
        najma78 napisała:

> Omg skad wy tych lekarzy bierzecie???surprisedsurprisedsurprisedsurprised

Zgadzam się, ale nie dlatego, że zaproponowała zastrzyk dla dziecka, a dlatego, że odesłała do domu dziecko z anginą ropną i kazała się matce zastanowić co i jak chce podawać! To jest jakiś kosmos! Angina ropna to bardzo ciężka choroba. Nie sama w sobie, ale w możliwych powikłaniach. Źle wyleczona, niedoleczona, za późno leczona może doprowadzić do trwałych zmian w obrębie innych narządów. Na to się antybiotyk podaje od razu, a nie jak się matka skonsultuje z forum na gazecie.
    • rulsanka Re: jaki antybiotyk podac? 21.02.14, 07:39
      jeśli chodzi o niszczenie flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, to antybiotyk w zastrzyku również ją niszczy
    • mia_siochi Re: jaki antybiotyk podac? 21.02.14, 08:37
      Dla przewodu pokarmowego nie ma znaczenia, czy domięśniowo czy doustnie.
      Tak samo jak nie ma to znaczenia przy NLPZ.

Tak z ciekawości- można coś wyleczyć 1 dawką penicyliny? Jeden raz i już? Z dzieciństwa pamiętam jak na anginę (dziś wątpię czy było to potrzebne) dawano mi ciągle antybiotyk w zastrzykach, pielęgniarka przyjeżdżał po kilka razy, kilka dni pod rząd. Może teraz są jakieś zastrzyki o przedłużonym uwalnianiu? wink
    • kosa.bar Re: jaki antybiotyk podac? 21.02.14, 10:15
      Żaden z podanych leków nie jest optymalny. W przypadku zdiagnozowanej anginy ropnej dziecko powinno dostac preparat penicyliny doustnie, np Ospen w zawiesinie, przez 10 dni. W przypadku złej współpracy dziecka lub zaburzeń przewodu pokarmowego nalezy podać penicylinę domięśniowo w dawce jednorazowej.
      • mia_siochi Re: jaki antybiotyk podac? 21.02.14, 12:03
        Aha, czyli faktycznie jednorazowo. Ok, nie wiedziałam ze się tak podaje. To dlaczego mnie kłuli tygodniami? sad
        • kosa.bar Re: jaki antybiotyk podac? 21.02.14, 16:34
          To się zmieniło w ciągu tych lat, w dzieciństiwe też dostałam serie wink
          • mia_siochi Re: jaki antybiotyk podac? 21.02.14, 18:27
            Świństwo normalnie wink
    • agrypina6 Re: jaki antybiotyk podac? 22.02.14, 15:02
      Ja bym dała jednorazowo.
      https://www.suwaczki.com/tickers/2akg4003arn2sy1n.png
    • gretchen184 Re: jaki antybiotyk podac? 22.02.14, 15:47
      już zapewne po ptakach ale ja podałabym domięśniowo.
    • ichi51e Re: jaki antybiotyk podac? 23.02.14, 12:51
      Z ciekawosci - doniesniowo to w pupe dzieciak dostaje? Czy w udko?
    • boo-boo Bez jaj 23.02.14, 21:27
      Jako dziecko miałam co 2 miesiące doopsko kłute zastrzykami z penicyliną i bólu żadnego nie było związanego z tym- chorowita byłam i właśnie zawsze angina ropna. Serio piszę.
    • thea19 Re: jaki antybiotyk podac? 23.02.14, 22:14
      zastrzyki z penicyliny.... mialam 3 lata jak mi robili i do tej pory pamietam, pozniej panicznie balam sie pielegniarek i lekarzy a ich sluzbowy zapach wywolywal u mnie wymioty
      • annubis74 Re: jaki antybiotyk podac? 24.02.14, 08:08
        też to pamietam - ale jakoś niezbyt traumatycznie. raczej cieszyłam sie ze dostaje zastrzyki a nie muszę iść do szpitala którego bałam sie bardziej
        z drugiej strony jakbym miała do wyboru podać zastrzyk raz czy lać w dziecko płyn przez kilka-kilkanaście dni to bym sie zdecydowała na to pierwsze chyba.
        • thea19 Re: jaki antybiotyk podac? 24.02.14, 09:17
          ja dostalam na angine cala serie zastrzykow w dupcie. pamietam jak uciekalam i krzyczalam na widok pielegniarki (przychodzila do domu) a mama mnie gonila. pozniej mnie sila trzymali.
          po latach zapytalam o swoje wspomnienia i sie zdziwilam, ze 3latce takie rzeczy pozostaja.
          • annubis74 Re: jaki antybiotyk podac? 24.02.14, 09:46
            nie zawsze potrafimy się dokopać do naszych wspomnień i czasem zostają one nam jako trauma, lęk lub fobia.
            ja byłam starsza - jakieś 6-7 lat. Pamiętam że bolało, ale chyba nie było to aż tak traumatyczne. Dużo gorsze było patrzenie na zastrzyki które robiono mojej córeczce (wtedy rocznej) bo niestety nie tolerowała antybiotyku przyjmowanego doustnie.
    • mama-ola Re: jaki antybiotyk podac? 24.02.14, 14:58
      Jako dziecko dostawałam penicylinę w zastrzykach wielokrotnie. O to w 7 dawkach, nie w jednej. Bez przesady z tym zagrożeniem uszkodzenia nerwu, mięśnia czy czegoś takiego. W końcu pielęgniarki chyba wiedzą, jak się robi zastrzyki.
      Zastrzyk (czy czopek) mający zastąpić lek połykany to świetna alternatywa, moim zdaniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka