Dodaj do ulubionych

Brak cierpliwości

28.02.14, 10:21
Witam. Moja córka ma 2 latka i 2 miesiące, mówi już zdania i większość tego co mówi ma sens np. Tatuś idziemy, maja psytula pieska, ten balon żółty, tatuś daj obiad, to jest nóżka, tatuś pije cole itd. O osobie mówi w trzeciej osobie np leży torebka to podchodzi i mówi "maji torebka", "maji klocki". Boi się krowy i jak widzi

Kiedy dziecko zaczyna mówić o osobie jako ja? Dodam, że córka zdaniami mówi od końca grudnia czyli ok 2 miesiące.

Dodatkowo strasznie o wszystko piszczy. Jest strasznie niecierpliwa. Np. idziemy się kapać i mówię "zdejmij skarpetki" to próbuje maksymalnie 5-10 sekund i już mi daje do ściągnięcia piszcząc i wręcz płacząc. Podchodzi do regału i mówi patrząc na mnie "chcesz?? oo tak!" jak mówię nie to pada na kolana i w ryk i pisk.

Czy to naturalne? Na co zwrócić uwagę co zmienić?
Obserwuj wątek
    • tabakierka2 Re: Brak cierpliwości 28.02.14, 10:34
      jack_1982 napisał(a):

>
      > Kiedy dziecko zaczyna mówić o osobie jako ja?

ok.3 r.ż najczęściej.

>
      > Dodatkowo strasznie o wszystko piszczy. Jest strasznie niecierpliwa. Np. idziem
      > y się kapać i mówię "zdejmij skarpetki" to próbuje maksymalnie 5-10 sekund i ju
      > ż mi daje do ściągnięcia piszcząc i wręcz płacząc.

charakterystyczne dla takiego malucha są nagłe wybuchy emocji ( czasem totalnie nieracjonalne dla dorosłego), które trwają krótko, ale intensywnie.
      możesz się z nią bawić, nie traktować zdejmowania skarpet tak poważnie, a raczej zabawowo podejść do tematu ( starać się zachować niekonwensjonalnie np. udawać skarpetkowego potwora, który goni dzieciaczka, żeby pożreć jego skarpety, oczywiście adekwatnie do wieku dziecka, coby jej nie przerazić).

Podchodzi do regału i mówi p
      > atrząc na mnie "chcesz?? oo tak!" jak mówię nie to pada na kolana i w ryk i pis
      > k.
      >

powiedzieć 'dziękuję!' albo inaczej...

> Czy to naturalne? Na co zwrócić uwagę co zmienić?

naturalne; zaakceptować ten stan, bo trwa dość krótko i za chwilę córka już nie bedzie przejawiać takich zachowań ( pojawią się inne)
    • paulinus2001 Re: Brak cierpliwości 28.02.14, 10:35
      Jakbyś opisywała moją córkę tez ma 2 lata i 2 miesiące. Ostatnio ma fazę antykompaniową, wcześniej nie można jej było z wanny wyjąć, od jakiegoś tygodnia nie można jej tam wsadzić. Czasem już nie mam sił, ale czeka aż to wszystko minie... Ponoć za ok pół roku powinno być lepiej...
      • tabakierka2 Re: Brak cierpliwości 28.02.14, 11:03
        paulinus2001 napisał(a):

> Ponoć za ok pół roku powinno być lepiej...

hehesmile taaaaaa....
      • bbuziaczekk Re: Brak cierpliwości 28.02.14, 12:44
        paulinus2001 napisał(a):

> Jakbyś opisywała moją córkę tez ma 2 lata i 2 miesiące. Ostatnio ma fazę antyko
        > mpaniową, wcześniej nie można jej było z wanny wyjąć, od jakiegoś tygodnia nie
        > można jej tam wsadzić. Czasem już nie mam sił, ale czeka aż to wszystko minie..
        > . Ponoć za ok pół roku powinno być lepiej...

big_grin a gdzie to napisali w książce ? czy kolezanka powiedziała ? big_grin

Fajnie, ze mi humor poprawilas big_grin
    • jugutka Re: Brak cierpliwości 28.02.14, 13:24
      wiem, że nie na temat ale bardzo mnie razi kiedy rodzic nie potrafi
      poprawnie napisać imienia własnego dziecka.

helena-polska.streszczenia.pl/2010/07/27/maji-czy-mai-odmiana-imion/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka