Dodaj do ulubionych

samodzielność w przedszkolu

28.04.14, 19:17
Mój 3,5 latek od niedawna (2 miesiące) chodzi do przedszkola. Przyznam że nie jest do końca samodzielny (chodzi np o ubieranie się ) ale panie zapewniały że w młodszej grupie nie ma problemu, pomagają itp.
Ostatnio gdy babcia odbierała go z p-kola Pani zakomunikowała niby radośnie że syn dziś sam się ubrał po czym okazało się że syn ma źle założone buty tzn lewy na prawą nogę, prawy na lewą. Czyli wychodzi na to że chodził tak kilka godzin od powrotu z dworu uncertain

Przyznam że trochę dziwnie mi się zrobiło jak usłyszałam. Z jednej strony rozumiem że dzieciaki muszą się tej samodzielności uczyć. Z drugiej mogłaby jednak zwrócić mu uwagę i pomóc te buty zamienić (skoro znajduje też "chwilkę" żeby poprawiać dziewczynkom fryzury).

Zwrócić następnym razem uwagę grzecznie lub mniej (sugerując żeby pani sobie sama buty zamieniła i tak chodziła)? Poza tym na razie większych incydentów nie było, ze 2 razy syn wrócił przebrany bo zaliczył wpadkę, raz wrócił po prostu z kupą w majtkach (niedokładnie się wytarł? panie nie zauważyły chociaż smrodek był)
Obserwuj wątek
    • jotka_k Re: samodzielność w przedszkolu 28.04.14, 19:49
      stało mu się coś ? nogi odpadły ?
      wcale nie musiał tak chodzić kilka godzin, równie dobrze chwilę przed przyjściem babci mógł te buty ściągnąć i założyc odwrotnie
      wyluzuj i daj dziecku szansę na samodzielność
      • kropkaa17 Re: samodzielność w przedszkolu 28.04.14, 20:36
        Czy się coś stało? Niby nie ale nie po to leczę go od urodzenia (chodzi o nogi) żeby teraz chodził w butach na odwrót i koślawił/pogłębiał wadę.

Wierz mi, jestem wyluzowana ale syn też nie mówi więc najzwyczajniej w świecie zastanawiam się czy takich "kwiatków" w trakcie jego pobytu nie ma więcej. Bo poza tym naprawdę "olewam" to że nad nim nie skaczą, wraca brudny, wymazany pastą, że codziennie szukam jego rzeczy nie tam gdzie powinny być bo sam się rozbiera i rzuca byle gdzie i wiele wiele innych wink
        • 3-mamuska Re: samodzielność w przedszkolu 29.04.14, 02:48
          Niestety tak bedzie, młody włożył wysiłek w samodzielne ubieranie, a tu przychodzi pani oj złe te buty ubrales i zmienia mu.
          To jest dla dziecka sygnał, ze nie nadaje sie i moze potem nie chcieć sam podejmować prób.

Jesli złe ubrane buty moga powodować problemy zdrowotne.
          Poproś panią zeby zerknela na etapie zakładania butów, algebrze pretensji wyjaśnij ze młody ma problemy zdrowotne.
          Mozesz tez wytłumaczyć dziecku jak zakładać buty nakleić naklejki od srodka i zanim zacznie ubierać to zeby naklejki było obok siebie, wtedy buty beda dobrze ubrane.

Kiedyś nawet widziałam takie oznaczenia tworzyły obrazek i dziecko chetnie sprawdzalo.
          Bede musiała tego poszukać bo moj tez zakłada buty odwrotnie.
    • jusiakr Re: samodzielność w przedszkolu 29.04.14, 05:09
      Jeżeli buty są problemem zdrowotnym, zwróć na to uwagę Pań. Pomysł z naklejkami do butów jest fajny, chociaż nie wiem czy nie odpadną.
      Tak w ogóle to myślę, że gdyby dziecku te buty ubrane na odwrót przeszkadzały, to by sobie je zdjął.
      A co do innych sytuacji, to wpadki się zdarzają i nie ma co rwać sobie włosów z głowy, tylko chwalić, że za każdą samodzielność.
    • koza_w_rajtuzach Re: samodzielność w przedszkolu 29.04.14, 06:36
      Z panią bym nie rozmawiała na ten temat.
      Moja córka też w tym wieku poszła do przedszkola i miała problem na którą nogą ubrać dany kapeć. Sprawę z kapciami rozwiązałam w ten sposób, że narysowałam po jednej kropce na każdym kapciu i mówiłam "Kropki się lubią, więc ułóż tak kapcie, aby kropki mogły na siebie patrzeć i wtedy dopiero je włóż na nóżki". Nigdy nie miała źle ubranych kapci.
      • kropkaa17 Re: samodzielność w przedszkolu 29.04.14, 08:37
        Niech będzie samodzielny, w domu też są sytuacje że ubiera się sam a potem chodzi w majtkach czy spodniach tyłem na przód wink

Pomysł z oznaczeniem butów całkiem fajny, spróbujemy. Ale gdyby się powtórzyło to jednak przekaże pani prośbę o dopilnowanie, akurat wolałabym żeby buty miał poprawnie.
        • kukaszkaa Re: samodzielność w przedszkolu 29.04.14, 10:28
          Ale lepiej prośbę z wyjaśnieniem zdrowotnym, niż "mniej uprzejme" sugerowanie, żeby nauczycielka chodziła w butach na odwrót....
          I nie sądzę, żeby parę godzin w złych butach miało wykoślawić stopy.
          • 3-mamuska Oznaczenia butów 29.04.14, 20:20
            www.podpisane.pl/86,naklejki-prawy-lewy.html
            • bbuziaczekk Re: Oznaczenia butów 29.04.14, 20:31
              Nic mu się nie stanie od tych odwrotnie zalozonych butow smile
              Ortopedzi zalecają tak nosic buty dzieciom które maja np. problem ze złym stawianiem stop smile
              Ja tam nie robie problemów jak moje dzieci same się uberaja w przedszkolu i cos źle zaloza.
              A czasami jak odbieram moja 3 latke (niecale 3,5 roku) to widze ze byli na dworze ponieważ kapcie ma czasami ubrane wlasnie odwrotnie big_grin
              I nic jej się z tego powodu nie stało smile
              Sama rozebrala i sama ubrala wiec panie nie pomagaly. A tez nie gapia się każdemu dziecku na nogi czy ma lewy but na lewej nodze i prawy na prawej. Wazne ze wogole ma ubrane big_grin
              Tlumacze młodej ze rzepy maja zapinac się na zewnątrz nogi.
              Coz....uczy się az się nauczy.
              • bbuziaczekk Re: Oznaczenia butów 29.04.14, 20:32
                Ale w zyciu bym nie wpadla na to zeby z tego powodu watek na forum zakładac wink
                • bbuziaczekk Re: Oznaczenia butów 29.04.14, 20:38
                  Jeśli ma to jakiś ogromny problem zdrowotny z tym zakładaniem odwrotnie kapci i nie może naprzyklad tak zakladac to zrob tak jak pisalm ktoś wyżej. Zaznacz kropki i powiedz ze jak zalozy to te kropki musza się laczyc.
                  Albo tłumacz tak jak ja corce ze rzeczy na zewnątrz maja się zapinac.
                  Ewentualnie powiedz paniom ze maja zwrocic uwagę na buty bo dziecko ma problem zdrowotny i musi mieć prawidłowo zalozone buty i wsio.
            • tabakierka2 Re: Oznaczenia butów 30.04.14, 08:26
              genialne te naklejki smile
    • jw.ow Re: samodzielność w przedszkolu 29.04.14, 21:22
      naucz dziecko sie podcierać. Pewności tez nie masz, czy nie popuścił po drodze...
    • blogbydozza Re: samodzielność w przedszkolu 29.04.14, 22:39
      Na Twoim miejscu powiedziałabym paniom o jego problemach ze stopami i o tym aby zwracały większą uwagę czy ma dobrze ubrane buty. To przecież nic wielkiego dla nich. Synek nauczy się samodzielności, spokojnie, a to że mylą mu się strony to normalne.
    • magdalenca78 Re: samodzielność w przedszkolu 29.04.14, 22:48
      Ja tak trochę nie na temat, ale...
      za "naszych czasów" to trzeba było szybko opanować wiązanie sznurówek, kto tam rzepy miał!!
      Teraz jednak dzieci mają łatwiej smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka