Dodaj do ulubionych

12 m-cy -skręca stopę na zewn. przy staniu i chodz

02.09.04, 02:31
Mój synek grubasek namiętnie staje przy wszystkim czego można się
przytrzymać. Próbuje też chodzić np. popychając przed sobą krzesło. Ale
ostatnio zauważyłam, że stawia stopy a zwłaszcza prawą bardzo na zewnątrz.
Lewa jest jeszcze prawie równoległa do kierunku chodzenia a prawą stawia
skręconą prawie pod kątem prostym i wygląda to bardzo nienaturalnie. Czy to
normalne w tym wieku?
Obserwuj wątek
    • osmag Re: 12 m-cy -skręca stopę na zewn. przy staniu i 02.09.04, 08:19
      Nie. o świadczy o koślawości pięt.
    • martamaria10 Do Osmag 02.09.04, 16:04
      Moja córka (13 mies.) ma podobny problem, od kilku miesięcy jest rehabilitowana
      metodą Bobath. Raczkuje, sama jeszcze nie staje, ale postawiona stoi,
      oczywiście jeszcze nie chodzi sama. I tu mam pytanie. Do ortopedy mam się
      zgłosić za miesiąc (lekarka wcześniej orzekła, że stópka jest koślawa, zaleciła
      buty nad kostkę), ale terapuetka ponagla mnie do wcześniejszych odwiedzin
      twierdząc, że noga jest szpotawa. Sama juz nie wiem. Czy to jest samo i co
      należy robić w takim przypadku?
      Marta
      • bea.bea Re: Do Osmag 02.09.04, 17:52
        koslawość sie cofa......mój syn 13 miesięcy miał koslawość ułożeniową
        stopy,,,,wykręcona stopa na zewnątrz....ćwiczylismy od samego początku i juz
        nie ma śladu,
        szpotowatość to poważniejsza sprawa...nie wiem na ile pomagaja ćwiczenia ,
        kolezanki syn był operowany.....

moje dziecko kiedy zaczęło chodzić (11m) stawiało stopy bardzo róznie...bardzo
        nie to niepokoiło, pediatra powiedziała , żebym na razie sie nie martwiła,
        ponieważ dziecko samo jeszcze nie wie jak te stopy ma stawiać., uczy się
        tego....martwic powinnam sie zacząc w wieku 2 lat....
        mały biega w obuwiu ze sztywnymi piętami (firma tombut sopot) i na razie jest
        dobrze smile
    • bebepep Moja Krysia tez to ma, przede wszystkim lewa 02.09.04, 22:10
      nozka wyglada podczas stania okropnie. Wykrecona prawie 90° w bok, paluszki
      podwiniete. Pediatra powiedzial jak miala roczek (ma teraz 15 mcy i nadal nie
      chodzi), ze na razie nie mam sie martwic, dopiero jak bedzie sama chodzic
      zobaczymy, jak to sie rozwinelo.

Mnie to nie dalo spokoju, poszlam do ortopedy. Przepisal gimnastyke lecznicza
      (Bobath) i szyny na noc. Technik ortopedyczny zlapal sie za glowe, a pan
      wygladal na doswiadczonego. Jego zdaniem na razie nic nie robic, a jak Mala
      zacznie chodzic, to starcza wkladki do bucikow. Wiec nie dalam zrobic tych
      szyn, zeby Krysi niepotrzebnie nie meczyc.

Gimnastyka troche pomogla, Krysia zaczela po niej proby stania, i nadal to sa
      tylko proby. Stoi bardzo krotko na niesamowicie szeroko rozstawionych nogach.

W przyszlym tygodniu idziemy do osteopaty, nie wiem, czy w Polsce tez juz sa
      osoby znajace sie na tym temacie. Pani od gimnastyki uwaza, ze Malej napiecie
      miesniowe w nozkach jest nie takie, jak nalezy, a osteopaci sa podobno
      mistrzami w rozblokowywaniu takich blokad.

Radze Ci zapytac przynajmniej dwoch osob: pediatry i ortopedy. Jesli beda
      roznego zdania, to trzeciego lekarza.

To na pewno nie jest normalne, znam sporo dzieci w wieku Krysi i zadne tak nie
      ma.

Pozdrawiam

Beata
    • anek.anek Re: 12 m-cy -skręca stopę na zewn. przy staniu i 02.09.04, 22:18
      Powinnaś pójść do dobrego ortopedy, najlepiej specjalisty od wad stóp. Nie
      zaszkodzi tez jednoczesna wizyta u rehabilitanta.
      U mojego syna pediatrzy zignorowali szpotawość stóp (czyli wygięcie do środka
      razem z jednoczesnym podkurczem paluszków). Poszłam prywatnie do ortopedy
      dopiero kiedy maluch zaczął sam chodzić (a było to póxno, bo miał 15 m-cy) i o
      mały włos syn nie musiałby przejśc operacji. Chodziłam od lekarza do lekarza,
      skończyło się na prawie półrocznym gipsie na stopie i żmudnej rehabilitacji.
      Nauczona doświadczeniem wiem, że nie można czekać tylko gnać do DOBREGO
      ortopedy jak tylko coś nas zaniepokoi. Im dziecko młodsze, tym łatwiej
      wszlekich wad się pozbyć - z reguły krócej imniej męcząco dla samego malucha.
    • osmag Re: 12 m-cy -skręca stopę na zewn. przy staniu i 03.09.04, 09:48
      Najlepsze efekty uzyskujemy do 3 r.ż.Oczywiście w małym stopniu koślawość jest
      fizjologiczna, Ale większa sama sie nie cofnie. Błedem jest dawanie w tym
      czasie dziecku wkładki do buta(do środka). Jest to tylko bierna stabilizacja
      nie korygująca stopy. Można natomiast podbić buci od zewnątrz unosząc krawędz
      przyśrodkową do góry o ok. 0,5 cm. Wtedy stópka ćwiczy czynnie.
      Dobrze jest wcześniej przyjrzeć sie ustawieniu miednicy ,bo często to jej złe
      ustawienie powoduje koślawienie pięt i to wtedy nad nią trzeba popracować.
      Jedno wiadomo na pewno samo nie przejdzie a tylko się pogłębi i utrwali. Im
      wcześniej sie zacznie tym lepiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka