Dodaj do ulubionych

priorix czy mmr?

16.03.15, 16:35
Ktora szczepionkę byście wybrali i dlaczego?
Obserwuj wątek
    • juuuu7 Re: priorix czy mmr? 16.03.15, 17:33
      My szczepilismy priorixem. Slyszalam,ze jest lepsza,ale szczegolow nie znam. Poza tym taka byla dostepna w naszej przychodni.
    • budzik11 Re: priorix czy mmr? 16.03.15, 17:35
      Starsza była szczepiona MMRII, młodszy, 2 lata później, Priorixem. Nie wybierałam, akurat takie mieli w przychodni. Obydwoje przeszli szczepienie tak samo, czyli bez żadnych skutków ubocznych, żyją i mają się doskonale. Żadnej różnicy nie widzę.
      • melancho_lia Re: priorix czy mmr? 16.03.15, 19:15
        To tak jak u mnie. Starszak mmr, młodsza priorix bo takie akurat mieli na stanie.
        Żadnych niepokojących objawów nie odnotowalam.
    • leminia Re: priorix czy mmr? 16.03.15, 19:56
      My szczepiliśmy Priorix (tak oferowała przychodnia). Tydzień po szczepieniu syn miał stan podgorączkowy i lekka wysypkę. Poza tym wszystko w porządku.
    • boo-boo Re: priorix czy mmr? 16.03.15, 20:14
      Obydwoje szczepieni priorixem - starszy za granicą i tylko taką u nas oferują, młodsza w PL akurat bo tak termin szczepienia nam wypadł i chciałam priorixem- jest lepszy dla dzieci bo ryzyko skutków ubocznych po szczepieniu jest mniejsze niż przy mmr. Moim nic, a nic po szczepieniu nie było.
      • romanti24 Re: priorix czy mmr? 16.03.15, 22:30
        Podobno priorix jest mniej szkodliwy niż mmr. Ja szczepiłam priorixem i u synka wystąpiła wysypka i lekki stan podgorączkowy. Innych skutków ubocznych nie zaobserwowałam synek rozwija się prawidłowo.
        • kropkaa17 Re: priorix czy mmr? 17.03.15, 10:22
          Syn szczepiony priorixem, stan podograczkowy po szczepieniu a miesiac po zaczely sie problemy rozwojowe (spowolnienie a nawet cofniecie niektorych umiejetnosci).

Corka mmr, 2 tyg byla bardzo marudna, dziecka nie poznawalam, potem jak reka odjal i nic zlego juz sie nie dzialo, rozwija sie bardzo dobrze.
          • juuuu7 Re: priorix czy mmr? 17.03.15, 12:02
            Mozesz podac wiecej szczegolow w jakim wieku dziecko bylo zaszczepione i jakie problemy rozwojowe mialo? Czy nadal je ma,czy teraz jest juz OK?
            • eemcia82 Re: priorix czy mmr? 17.03.15, 12:42
              Priorix.
              wszystko po szczepieniu ok - zarówno u mojego synka jak i synka siostry (tez tym szczepiony)
              • karinaxy80 Re: priorix czy mmr? 18.03.15, 10:06
                Dwójka dzieci Priorixem- słyszałam , że ma mniej skutków ubocznych. Moje dzieci dobrze zniosły, bez temperatury.
            • kropkaa17 Re: priorix czy mmr? 20.03.15, 14:54
              Szczepiony w terminie chociaz wczesniak. Cechy autystyczne, slaby kontakt, nerwowowsc, opozniony rozwoj mowy, slaby rozwoj ruchowy. Teraz nadrabia i wychodzimy ma prosta.
    • mynia_pynia Re: priorix czy mmr? 18.03.15, 13:22
      Nie ma już mmr, teraz jest mmrII i ona = priorix. My szczepiliśmy tym czym oferowała przychodnia ponoć miała być to mmrII a przy szczepieniu okazało się że to priorix, bo akurat takie dostali.
      • cafe-lungo Re: priorix czy mmr? 18.03.15, 17:27
        Priorixu już od dawna nie ma, więc wybór jest żadenuncertain No chyba, że coś się w ostatnich dniach zmieniło...
        • eemcia82 Re: priorix czy mmr? 18.03.15, 19:32
          Co znaczy od dawna? My szczepilismy sie tym w listopadzie...
          • in-of-s Re: priorix czy mmr? 18.03.15, 19:54
            Ja szczepilam nieco ponad tydzień temu Priorix, Syn miał 2 dni gorączkę
        • boo-boo Re: priorix czy mmr? 19.03.15, 17:24
          Od dawna to go nie ma ale w obrocie aptecznym- nie można iść i wykupić na receptę od lekarza. Trzeba znaleźć przychodnię w której szczepią priorixem. Najlepiej zadzwonić do producent/dystrybutora na Polskę i powiedzą z kim mają umowy podpisane w waszym rejonie.
          • eemcia82 Re: priorix czy mmr? 19.03.15, 18:43
            Moja siostra w grudniu szczepila dziecko i normalnie wykupila recepte w aptece... dzis rozmawialam ze znajomym ktory pracuje w aptece i tez maja.. wiec nie wiem kto i po co pisze ze sie juz tym nie szczepi -/
            • cafe-lungo Re: priorix czy mmr? 19.03.15, 21:00
              NIE napisałam, że się tym już nie szczepi, tylko że nie można dostać Priorixu w aptece, czekam na niego już od dobrych kilku miesięcy. W aptekach mówią mi, że nie ma ani zwykłego ani Tetra. Od jakiegoś tygodnia nie sprawdzałam, może się w międzyczasie pojawił, nie wiem...
              Boo-boo, dzięki za informację, na to nie wpadłam, sprawdzę w takim razie inne przychodnie.
              • q_fla Re: priorix czy mmr? 19.03.15, 21:52
                W styczniu szczepiłam córkę Priorixem w przychodni rejonowej, za darmo. Bez skutków ubocznych.
            • boo-boo Re: priorix czy mmr? 20.03.15, 17:05
              Możliwe, że mieli jeszcze zapas. Jak rozmawiałam bezpośrednio z producentem/dystrybutorem na Polskę- bo nie mogłam w październiku 2014 w żadnej aptece dostać i taką uzyskałam odpowiedź- że nie sprzedają już do obrotu aptecznego. Podali mi listę przychodni w moim rejonie gdzie mają podpisane kontrakty na dostawę szczepionki.
    • kosa.bar Re: priorix czy mmr? 20.03.15, 07:09
      To prawda,w całej Bydgoszczy nie można dostać Priorixu,nie ma go również w hurtowniach,będzie w maju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka