Dodaj do ulubionych

podejzewaja autyzm

20.05.15, 13:02
Witam jestem mama mirszkajaca w uk Prosze o pomoc Moj syn ma 21miesiecy. Synus na swoj wiek mowi tylko adaj jak cos mu dajemy w tym momencie, nie mowi daj zeby mu to dac. Swojego czasu mowil mama, tata, baba..zaniklo po czasie. Teraz tylko gada po swojemu czy pipiszczy. Syn od malutkiego wszystko bral do buzi, memlal godzinami jakies zabawki, teraz jest to pieluszka. Czesto podchodzil do roznych przedmiotow i drapal je np.sofe, sciane, dywan, teraz ulubiona rzecz do drapania jest czteroscianowa tarka z roznymi teksturAmi. Syn ma manie ukladania rzeczy czy zabawek robi to w ustalonym przez niego schemacie zazwyczaj jedno kolo drugiego. Jesli mu cos zabralam to odrazu mial atak zlosci i byl wrzask i placz. Dodam ze na ogol zawsze byl i jest spokojny.Wczoraj dalam mu plasterek sera zoltego podrobil go w kawaleczki poukladal w rownej lini i po kilku zachwytach zjadal kawalek po kawalku. Lubi sie wtulac w posciel, czasem przychodzi sie potulic do mnie czy do taty. Daje buzi jak go sie poprosi. Kontakt wzrokowy czasem wymuszany. Syn takze bardzo zaciska oczy jak cos nowego sie pojawi przed nim, albo ktos przyjdzie kogo zna wiec robi to z usmiechem na twarzy. Bardzo czesto gdy wolam go przez imie to nie reaguje no ze chyba sie wydre to wtedy odwraca sie do mnie.
Bardzo prosze o jakies rady, wizyte u lekarza mielismy i tam zwrucilam uwage na niezrozumiale przezemnie jego zachowania. czekam na telefon od tzw w uk health visitor. bylismy juz na badaniu sluchu, moze ma tam nie wielka utrate sluchu po przebytej perforacji bebenka. Czekamy na wizyte u laryngologa.
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: podejzewaja autyzm 20.05.15, 13:46
      i jakiej pomocy tu oczekujesz?

poczekaj na to badanie i wtedy szukaj pomocy w UK...internetowo to raczej nikt ci pomocy nie udzieli.

tu masz forum matek polek w UK

forum.gazeta.pl/forum/f,37418,Matki_Polki_w_UK.html
      • moj.ksiaze.i.ja Re: podejzewaja autyzm 20.05.15, 13:58
        Dziekuje za link
        Internetowo i poprzez takie fora to mozna podzielic sie swoimi doswiadczeniam, tego oczekuje. Po to sa fora, czyz nie?
    • zabka141 Re: podejzewaja autyzm 20.05.15, 14:15
      Ja ci napisze tak - nie mam zadnego doswiadczenia z autyzmem. Wiec nie napisze czy mi sie wydaje ze twoje dziecko autyzm ma czy nie.

Ale - jesli ma - nic nie mozesz zmienic, wiec zaakceptuj to. Poza tym autyzm to nie wyrok, z tym sie normalnie zyje, zwlaszcza w UK. Poczekaj na diagnoze i wtedy poszukaj grup wsparcia, fundacji dla autystykow. Obmysl plan dzialania - tzn. jakies przystosowane przedszkole, jakies zajecia dla dzieci z autyzmem, itd.

Calkiem mozliwe jest tez ze synek nie ma autyzmu, tylko po prostu jeszcze nie jest gotowy na mowienie, ma troche swoj swiat stad uklada rzeczy lub nie reaguje czasami na twoje wolanie. Caluje was i przytula - to u autystykow chyba rzadkie.

Spradzcie wszystko u lekarza, glowa do gory - z autyzmem czy bez bedziesz kochac synka tak samo, wiec sie niczym nie martw.
    • julita165 Re: podejzewaja autyzm 20.05.15, 14:24
      Mój syn ma obecnie 3 lata 7- mcy. Jak miał 2 lata 3 m-ace poszłam z nim do logopedy bo nie mówił właściwie nic. Na mnie wołał niania ( nie znał żadnej niani, nie potrafił powiedzieć mama) a i to tylko czasem, zwykle po prostu się darł. Poza tym mówil nie oraz io io ( straż ) i brrum
      ( na samochód ). I koniec. Co prawda nie układał niczego w rządki, nie wykazywał żadnego szczególnego przywiązania do jakiś przedmiotów poza ukochanym królikiem którego używał jak smoczka, nie bał się obcych miejsc i ludzi ale też wydawało mi się że ma kiepski kontakt wzrokowy. na pierwszym spotkaniu z logopedą osłupiałam bo synek wpadł w histerię czego w nowych miejscach nie robił ale logopeda była zdania że nie zachowuje się typowo dla wieku i tez coś wspominała o autyzmie. Mało z krzesła nie spadłam. Zrobiłam badania u neurologa, psychologa, larygnologa i audiologa. Poza ta logopedą żaden z tych specjalistów już na autyzm nie wskazywał. razem stwierdzili proste opóźnienie mowy. Teraz jak na niego patrzę i myślę o tych podejrzeniach autyzmu to mi się tylko śmiać chce - gadatliwy, towarzyski, niczego nie bojący się chłopiec smile Także głowa do góry ale dobrze że wcześnie zajęłaś się synkiem. Diagnoza i wczesna terapia ( pewnie tylko praca nad mową, w tym wieku to po prostu określone zabawy i sposób mówienia do dziecka ) na pewno spowodują, że ewentualne problemy szybko ustapią.
      • princesswhitewolf Re: podejzewaja autyzm 20.05.15, 16:37
        Poza ta logopedą żaden z tych specjalistów już na autyzm nie wskazywał. razem stwierdzili proste opóźnienie mowy.

Widzisz bo logopeda musi sobie jakos zapewnic prace i dochody.

• princesswhitewolf Re: podejzewaja autyzm 20.05.15, 16:41
      moj synek ma 27 miesiecy. Nic w rzadki nie uklada, jest nader socjalny i uwielbia bawic sie z innymi dziecmi. Smieje sie pelna mordka. Lasi sie jak kazdy dziecior, nie jest agresywny. Bystre toto jak ma w tym interes.
      Mowe tez ma opozniona ( acz mowi jak ma ochote co chce) i tez idiotka logopedka sugerowala ze moze ma jakies autystyczne zaburzenia no i oczywiscie swoje uslugi oferowala. To zaburzenie to 2 jezyki do nauki naraz po prostu.
      • moj.ksiaze.i.ja Re: podejzewaja autyzm 20.05.15, 18:14
        To prawda z tymi dwoma jezykami naraz. Ale nie o mowe opozniona sie martwie...slowo mama uslyszalam juz..tylko po jakims czasie przestal. Teraz nic, nie przychodzi prosic o cos, pokazac paluszkiem. I jw. juz opisalam. Dziękuje za odp.
        • 3-mamuska Re: podejzewaja autyzm 20.05.15, 18:39
          Czekaj na diagnozę.
          Idź do HV i poproś o jakieś grupy dla dzieci .w twojej okolicy.
          Mój młody ma autyzm chodzi do szkoły, 7.5 lat liczy czyta pisze, ma problem z wyrażaniem potrzeb, i akceptacja niektórych sytuacji.
    • tijgertje Re: podejzewaja autyzm 20.05.15, 23:36
      poczekaj co powiedza, przy okazji dopytaj o terapie integracji sensorycznej, bo pare opisanych rzeczy moze wskazywac na zaburzenia w tym obszarze. Moga towarzyszyc autyzmowi, ale moga wystepowac samodzielnie, czasem dzieci wyrastaja same, gdy ich uklad nerwowy nieco pozniej dojrzewa, zwlaszcza gdy mialy np trudny porod. Jak chcesz opini mam dzieci z autyzmem, zapytaj na forum Inny Swiat. Twoj opis moze, choc nie musi pasowac do dziecka ze spektrum, w tym wieku nic nie mozna stwierdzic na pewno, ale lepiej miec na dziecko oko i stymulowac jego rozwoj. Nie zaszkodzi nawet, jesli to tylko nieznaczne opoznienie mowy. Uwazaj na logopede, bo u mojego syna zwalali wszystko ma dwujezycznosc, choc od urodzenia wyraznie byly objawy autyzmu, dopilnuj, zeby poza logopeda dziecko widzial rowniez psycholog czy pedagog i pytaj o niepokojace Cie objawy, nie tylko opoznienie mowy, bo niestety dziecko dwujezyczne moga olac. Przejrzyj wyszukiwarke, na Innym Swiecie byly jakies mamy z Uk, na pewno podpowiedza na co zawracac uwage, kogo podreczyc pytaniami itp. Powodzenia i nie martw sie. W zasadzie wszystkie 2- latki sa w pewnym sensie autystyczne tongue_out a jesli nawet to autyzm, to naprawde da sie z nim zyc, a terazniejsze dzieci maja duuuuzo latwiej, niz moje pokolenie, gdy o autyzmie czy Zespole Aspergera nikt nic nie wiedzial i zostawiano nas samych sobie, albo co gorsza zmuszano do bycia "normalnym", a tych gorzej funkcjonujacych z przedziwnymi diagnozami zamykano w " osrodkach". Teraz swiat sam coraz bardziej autystyczny sie robi wink
      • moj.ksiaze.i.ja Re: podejzewaja autyzm 20.05.15, 23:42
        Dziekuje za odp. Napewno zagladne na te forum. Xx
    • eemcia82 Re: podejzewaja autyzm 21.05.15, 07:51
      wg mnie twoje dziecko nie ma zadnego autyzmu - to że nie reaguje na imie - mysle ze to problem ze słuchem. skoro jak krzykniesz to reaguje...
      a co do jego zabaw - moj prawie 2latek nie usiedzi 10min musi biegac szaleć itd itd. - a zadnego adhd u niego nie szukam smile każde dziecko jest inne
      dziecko wchodzi w bunt 2latka wiec - dlatego pewnie denerwuje się jak cos mu nie wychodzi albo jest nie po jego mysli smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka