Dodaj do ulubionych

dziecko nie wymawia ł

12.06.15, 14:57
Cześć,czy znacie jakieś ćwiczenia na poprawna wymowę głoski "ł"? Nigdzie nie mogę znaleźć, może tylko moje dziecko ma taki problem. Zamienia na j lub omija.
Obserwuj wątek
    • jotka_k Re: dziecko nie wymawia ł 12.06.15, 17:26
      W jakim wieku jest dziecko ?
      Ł powinno się pojawić między 2 a 3 rokiem życia
      • pokotka Re: dziecko nie wymawia ł 12.06.15, 17:33
        2,6 miesięcy
    • ellenai1 Re: dziecko nie wymawia ł 12.06.15, 21:56
      Wierz mi, nie tylko TWOJE dziecko ma tak problem tongue_out Wyluzuj.
      Mój w wieku 2,6 lat to mówił 3 słowa.
      '
      A konkretniej, to jak zaczął mówić w wieku 3+, to :
      - znalazałm rzcz, którą lubi (np. kolorowe łyżk) i zachęcałam, by mówił 'ły' jak 'łyżka'
      -wprowadziłam tzw literkę dna - i dawałam w jednym miejscu przedmioty na tą literkę -np. łyżka, ławka
      - ważne, żeby podejść do dziecka gdy jest w miarę skupione i spokojne - wtedy łatwiej o kontakt z dzieckiem , bo ważne, aby patrzył na Twój ruch ust (!). Skoro ma 2,6 lat i mówi, to za którymś razem załapie.
      - A, no i jak naprawdę zależy Ci tylko na tym 'ł', to w ciągu miesiąca postaw sobie za cel wywołanie 'ł' , często, ale krótko w ciągu dnia przypominaj wyrazy na 'ł' i zwacaj uwagę, czy patrzy na Ciebie chodziać czasem jak mówisz sama to 'ł'
      - często, ale krótko , ćwicz na sylabach : ŁA, ŁE, ŁI, ŁU, ŁY, ŁO np. jak dziecko lubi dinozaury, to można mówić, ' o, patrz, ten dinozaur siedzi na kamyczku. Wiesz jak się nazywa ten kamyczek? Czekaj... o.. ŁA? Zapomniałam. Jaki to kamyczek?' I wymyslać różne zabawy by przy okazji ćwiczyć te sylaby.

Powodzenia smile
      • bbuziaczekk Re: dziecko nie wymawia ł 13.06.15, 08:10
        Poczekaj albo idź się skonsultować do logopedy.
        • 8ula Re: dziecko nie wymawia ł 15.06.15, 18:15
          Mój syn (7 lat 4 mies) dopiero w tą niedzielę nauczył się wymawiać literę R Boże co ja przeżywałam jak inne dzieci w wieku już 2 lat potrafiły wymawiać a syn ciągle miał z tym problem ale odpuściłam, raz na jakiś czas pytałam się czy umie powiedzieć np rak i pokazywałam jak się to wymawia syn patrzył na usta i próbował ale mu nie wychodziło wiec na tym się kończyło , w końcu w ta niedz powiedział jakiś wyraz i usłyszałam wyraźnie R i szybko zareagowałam i syn powtórzył i tak mu się to spodobało ze ciągle powtarza R ja juz słuchać nie mogę ale cieszę się że w końcu zakumał , rada nic na siłę , nie wymuszaj tylko próbuj co jakiś czas zapytać dziecko żeby powtórzyło jakiś wyraz na Ł i jeżeli mu nie wyjdzie odpuść , przyjdzie czas ze się nauczy smile
    • zielonacebulka Re: dziecko nie wymawia ł 15.06.15, 18:43
      A mówi "U"? Bo "Ł" to po prostu "U" niezgłoskotwórcze. Polecam tam gdzie "ł" mówić szybkie i krótkie "u".
    • pktlogop Re: dziecko nie wymawia ł 15.06.15, 21:24
      Poszukaj na blogach np.
      bealogo.blox.pl/2015/04/Znaczenie-mowy.html
      • ann.k Re: dziecko nie wymawia ł 18.06.15, 16:55
        Przeczytałam jeden post na tym blogu i tej babie powinno się zabronić pracy z dziećmi. Brrrrr.
    • pokotka Re: dziecko nie wymawia ł 18.06.15, 18:40
      Chyba wyluzuje trochę,poczekam do 3 urodzin,może coś się zmieni smile U mówi, tylko ł i l nie,dlatego ciężko ją zrozumieć ,ale wezmę się w garść i przestanę ją na razie maltretować ćwiczeniami,bo widzę,że ma mnie już dość, pozdrawiam :!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka