mintusa 22.09.04, 09:06 Kiedy wysadzałyście dziecko na nocnik. JAk trzeba się za to zabrać. opiszcie swoje doświadczenia. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorotaww Re: ODSTAWIENIE PIELUCHY 22.09.04, 10:29 Ja sadzałam dzieciki na nocnik jeszcze w tedy kiedy nie umiały dobrze siedzieć, nie uważam ze to za wcześnie.. Mała moze nie dokońca wiedziaął co sie dzieje,ale dzięki temu nigdy nie bała sie nocnika. Kiedy miała ponad chyba rok, starałam sie jeśli była taka możliwośc nie zakładac jej pieluchy, raz było siku w majtkach, raz sie udało dobiec do nocnika, kiedy miała 2 lata, sikała tylko nocy. Teraz ma 3 lata. nie sika w majtki, wnocy budzi sie woła i nie zdarza sie posikiwanie. Trzeba duzo cierpliwości i spokoju... Wcale, za wcześnie nie znaczy źle. Odpowiedz Link Zgłoś
kiciakicia Re: ODSTAWIENIE PIELUCHY 22.09.04, 11:03 Moja małą zaczęłam sadzać na nocnik - jesli chodzi o takie sadzanie w celu nauczenia, to jak miała rok i 9 mc złapała bardzo szybko po niecałym miesiącu mogłam odstawic pieluche w domu, na dłuższe spacery jeszcze była, potem tylko na dzienną drzemkę (gdy skpończyła 2 latka to juz nie) a od jakiegos miesiaca na noc też nie zakładam. Jak zaczynałam ja uczyć siusiania na nocnik to w domu jej nie zakladam pieluszki i badzo jej sie nie podobało gdy przez przypadek miala mokre rajstopki - w ten sposób załapała bardzo szybko kiedy ma wolać na siusiu. Czy kupka czy siusia zawsze wołała że chce siusiu. Fakt to nie reguła że zaczynasz uczyć gdy dziecko juz cos rozumie moja znajoma odstwila malą od pieluszki na dobre na miesiąc przed roczkiem ale uważam że to jest zbyt trudne bo dziecko wtedy jeszcze nie potrafi utrzymać moczu tak długo żeby zdążyc je rozebrać - znajoma preferowała medode wysadzania co dwie godzinki i w ten sposób dokładnie wiedział kiedy mała bedzie sie załatwiać - dopiero po jakims czasie mała zaczęła sama wolać. Próbuj ale według mnie łatwiej jest oduczyć dzieciaczki które juz wiedzą co robią? Odpowiedz Link Zgłoś
kiciakicia Re: ODSTAWIENIE PIELUCHY 22.09.04, 11:06 Moja mała ma teraz dwa latka i dwa miesiące czyli cala nauka trwała niecała 5 mc. Im dziecko starsze tym szybciej się nauczy. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
izoska Re: ODSTAWIENIE PIELUCHY 22.09.04, 14:06 A my własnie jesteśmy na etapie nauki. Właściwie Oleńka od pół roku wie do czego służy nocnik. Taraz ma prawie 2 latka (bez 2msc). Wczoraj byliśmy na uroczystości rodzinnej i ja przeszczęśliwa, wszystkim chwaliłam się że Oleńka jest 4 dzień bez pieluchy. I rzeczywiście, nawet w drodze powrotnej zatrzymywaliśmy auto bo Oleńka chciała siusiu. A dzisiaj już 3 razy nasikała w majty.!! Może podoba jej się moja zrezygnowana mina ? Trzeba chyba dużo cierpliwości... pieluch w każdym bądź razie nie zamierzam już kupywać pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
agnessi Re: ODSTAWIENIE PIELUCHY 22.09.04, 23:38 Mój synek ma 1,5 roku. Uczyć sikania na nocnik zaczęłam jakiś miesiąc temu. Na początku sadzałam po spaniu - i to tyle. Potem doszło przed kąpielą. Miało to służyć pokazaniu małemu do czego jest nocnik. Jak było jeszcze ciepło - czyli jakieś 2 tyg. temu biegał rano bez pieluszki po domu - nie dał sobie założyć - i tak chyba w sumie się zaczęło - zwracałam baczniejszą uwagę na niego i się pytałam czy chce siusiu - jak zrobił na nocniczek biłam brawo, gdy na podłogę nie karciłam go tylko tłumaczyłam, że robimy do nocniczka! I pewnego ranka nagle zawołał "sisi..." i pięknie zrobił zaraz potem do nocniczka - nawet raz zdażyło mu się samemu usiąść na nocnik i zrobić. Od kilku dni woła "sisi..." jak chce siusiu. Po domu chodzi bez pieluszki - zakładam mu majteczki i jest strasznie zadowolony - nie zdażyło mu się juz zsikać. Dzisiaj u babci stukał w drzwi łazienkowe i wołał "sisi...". Z kupką gorzej - jak na razie nie łapie, że może ją także zrobić do nocniczka. Na spacer ma zakładaną pieluszkę i woła jak w nią siusia... ale za zimno ostatnio na wietrzenie... Szczerze mówiąc sama jestem w szoku, że on już woła kiedy chce siku i że to tak szybko poszło. Naukę rozpoczęłam właśnie około 18 miesiąca życia, gdyż czytałam, że dopiero wtedy dzieci zaczynają czuć parcie na pęcherz i sadzanie na nocnik w celu nauki ma jakikolwiek sens . I jak widać się sprawdziło. Pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: ODSTAWIENIE PIELUCHY 23.09.04, 15:00 Mój młody zaczął sie "kontrolować" z sisianiem jakoś po 18 miesiącu życia. Pobiegał dzin, czy dwa w majtkach po domu i dowiedział się szybko do czego służy nocnik. A w trakcie drzemek pielucha poszła w odstawkę jakoś za rok. Nigdy nie sadzałam synka na nocnik. Kupiliśmy go dopiero jak młody zaczął kontrolować siusianie. Od tamtej pory nie ma już wpadek. Nocnik zresztą stoi w kącie, a aktualnie 3 latek korzysta już jedynie z toalety. Przyznam szczerze, że tzw. wysadzanie dzieci na nocnik zupełnie do mnie nie przemawia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bachak Re: ODSTAWIENIE PIELUCHY 23.09.04, 15:09 A mój ma 25 miesięcy i kocha pieluchy, na nocnik czasem coś zrobi... Odpowiedz Link Zgłoś