nowa1230 25.08.16, 21:42 Ile mierza wasze 20 miesięczne dzieci ? Moja mała tylko 78cm. Czy powinnam sie martwić ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babybump Re: Ile mierzą.... 25.08.16, 21:57 Mój 12 miesięczniak mierzy 82cm więc, tak powinnas się martwić. A tak na serio - co ma wzrost dziecka jakiejś baby z internetu do wzrostu Twojego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
koralik37 Re: Ile mierzą.... 25.08.16, 22:28 W siatce centylowej miedzy 3 a 10 centylem. Nie martwic sie, tylko trzymac reke na pulsie. Drobna jest i.tyle. sprawdzaj co jakis czas czy rosnie. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Ile mierzą.... 26.08.16, 00:31 Moja na rok miała 76 a 84 w wieku 2 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: Ile mierzą.... 26.08.16, 09:00 Synek na dwa lata miał jakieś 96-98 cm, na 20 mcy pewnie coś koło 92-94 cm, ale każde dziecko jest inne, poza tym chłopcy mają odrębną siatkę centylową od dziewczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
haus.frau Re: Ile mierzą.... 26.08.16, 21:04 Moja obecnie 25-mies ma (chyba) jakies 87-88 cm. Ale dluuugo nie mogla 'przeskoczyc' osiemdziesiatego centymetra, pytalam pediatry, kombinowalam, a potem chyba w dwa tygodnie urosla 4 cm i tak sobie rosnie skokowo. Mnie tez to martwilo (z mezem jestesmy oboje powyzej 175cm), i powiem Ci ze jesli masz sie zamartwiac, to zapytaj pediatry. Albo poczekaj jeszcze chwile i zobacz czy podskoczy (sprawdz diete czy wszystko ok). Odpowiedz Link Zgłoś
kluska77 Re: Ile mierzą.... 30.08.16, 22:50 A zawsze była mała? Moja była tego wzrostu zanim skończyła rok, ale to żadne porównanie, bo była dość wysoka w tym wieku (a potem urosła jeszcze mocniej). W takich wypadkach najlepiej zrobić wszelkie badania, zaczynając od krwi i moczu, a kończąc na tarczycy i przysadce. Lekarz będzie wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
rhysmeyers22 Re: Ile mierzą.... 31.08.16, 13:44 Az z ciekawości zajrzałam do książeczki zdrowia-moja na bilansie 2 latka czyli 24 miesiące ,mierzyła 94 cm.wiec te 4 miesiące wcześniej miała moze z 90 cm ,lub 89 .twoja na pierwszy rzut oka ma niski wzrost ale wszystko zalezy z jakim sie urodziła,czy mieści sie w siatce ,czy jest np cały czas równomiernie na 3 centylu przykładowo czy idzie w dół itp.wzrost rodziców pewnie tez ma jakies znaczenie aczkolwiek nie przesadzałabym -moj tato był dość wysoki ,180 cm około,natomiast mama niziutka -160 .ja natomiast mam 175 cm wiec biorąc pod uwagę przeciętna,całkiem niezle jak na kobietę.wiec nigdy nie wiadomo do końca .w każdym razie obserwowalabym dziecko ,podpytała pediatrę a w razie narastających watpliwości odwiedziła jeszcze endokrynologa i zrobiła pare kontrolnych badań. Odpowiedz Link Zgłoś
megulenka Re: Ile mierzą.... 31.08.16, 15:56 Moja córka ma skończone 2 lata i ma 78cm - taka uroda, tatuś niski, mama też nie za wysoka, genetyka. Poza tym już nawet u endokrynologa była w związku z tym i nic nie widzi niepokojącego. Taka uroda. Dla świętego spokoju jeśli Cię to bardzo martwi poszłabym do endokrynologa, niech obejrzy, zmierzy, zrobi badanie krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
rhysmeyers22 Re: Ile mierzą.... 31.08.16, 16:32 Wiesz ale jesli dziecko znacznie odstaje od rówieśników zwłaszcza jesli chodzi o wzrost to zawsze lepiej zbadać przyczynę niz bagatelizować w stylu "rodzice niscy wiec dziecko tez"ect.moze byc taka jego uroda ale równie dobrze moze to byc jakies poważne zaburzenie lub objaw choroby .jesli sie wszystko wykluczy ,to owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
kluska77 Re: Ile mierzą.... 07.11.16, 00:12 To prawda, jak za szybko rośnie, to też trzeba sprawdzić. Moja miała taki etap szybkiego wzrostu po roku i po drugim roku. A teraz już rośnie normalnie ok. 8cm rocznie, tylko że jest duża, to i nadal duża zostaje. Tak czy siak zbyt szybki wzrost też trzeba kontrolować, bo to też może być tarczyca czy inne hormonalne cyrki. Odpowiedz Link Zgłoś
mja-15 Re: Ile mierzą.... 06.09.16, 12:22 Mały ma 3 lata i 3 m-ce. Wzrost ca. 94-96 cm. Urodził się jako wcześniak ze wzrostem 45 cm. Cały czas między 10 a 25 centylem i waga i wzrost. Jeśli rozwija się równomiernie, nie ma się co martwić na zapas. Odpowiedz Link Zgłoś