Dodaj do ulubionych

Ile mierzą....

25.08.16, 21:42
Ile mierza wasze 20 miesięczne dzieci ? Moja mała tylko 78cm. Czy powinnam sie martwić ?
Obserwuj wątek
    • babybump Re: Ile mierzą.... 25.08.16, 21:57
      Mój 12 miesięczniak mierzy 82cm więc, tak powinnas się martwić.

A tak na serio - co ma wzrost dziecka jakiejś baby z internetu do wzrostu Twojego dziecka?
    • koralik37 Re: Ile mierzą.... 25.08.16, 22:28
      W siatce centylowej miedzy 3 a 10 centylem. Nie martwic sie, tylko trzymac reke na pulsie. Drobna jest i.tyle. sprawdzaj co jakis czas czy rosnie.
      • 3-mamuska Re: Ile mierzą.... 26.08.16, 00:31
        Moja na rok miała 76 a 84 w wieku 2 lat.
    • baba_za_kolkiem Re: Ile mierzą.... 26.08.16, 09:00
      Synek na dwa lata miał jakieś 96-98 cm, na 20 mcy pewnie coś koło 92-94 cm, ale każde dziecko jest inne, poza tym chłopcy mają odrębną siatkę centylową od dziewczynek.
    • haus.frau Re: Ile mierzą.... 26.08.16, 21:04
      Moja obecnie 25-mies ma (chyba) jakies 87-88 cm. Ale dluuugo nie mogla 'przeskoczyc' osiemdziesiatego centymetra, pytalam pediatry, kombinowalam, a potem chyba w dwa tygodnie urosla 4 cm surprised i tak sobie rosnie skokowo.

Mnie tez to martwilo (z mezem jestesmy oboje powyzej 175cm), i powiem Ci ze jesli masz sie zamartwiac, to zapytaj pediatry. Albo poczekaj jeszcze chwile i zobacz czy podskoczy (sprawdz diete czy wszystko ok).
    • kluska77 Re: Ile mierzą.... 30.08.16, 22:50
      A zawsze była mała? Moja była tego wzrostu zanim skończyła rok, ale to żadne porównanie, bo była dość wysoka w tym wieku (a potem urosła jeszcze mocniej). W takich wypadkach najlepiej zrobić wszelkie badania, zaczynając od krwi i moczu, a kończąc na tarczycy i przysadce. Lekarz będzie wiedział.
      • rhysmeyers22 Re: Ile mierzą.... 31.08.16, 13:44
        Az z ciekawości zajrzałam do książeczki zdrowia-moja na bilansie 2 latka czyli 24 miesiące ,mierzyła 94 cm.wiec te 4 miesiące wcześniej miała moze z 90 cm ,lub 89 .twoja na pierwszy rzut oka ma niski wzrost ale wszystko zalezy z jakim sie urodziła,czy mieści sie w siatce ,czy jest np cały czas równomiernie na 3 centylu przykładowo czy idzie w dół itp.wzrost rodziców pewnie tez ma jakies znaczenie aczkolwiek nie przesadzałabym -moj tato był dość wysoki ,180 cm około,natomiast mama niziutka -160 .ja natomiast mam 175 cm wiec biorąc pod uwagę przeciętna,całkiem niezle jak na kobietę.wiec nigdy nie wiadomo do końca .w każdym razie obserwowalabym dziecko ,podpytała pediatrę a w razie narastających watpliwości odwiedziła jeszcze endokrynologa i zrobiła pare kontrolnych badań.
        • megulenka Re: Ile mierzą.... 31.08.16, 15:56
          Moja córka ma skończone 2 lata i ma 78cm - taka uroda, tatuś niski, mama też nie za wysoka, genetyka. Poza tym już nawet u endokrynologa była w związku z tym i nic nie widzi niepokojącego. Taka uroda. Dla świętego spokoju jeśli Cię to bardzo martwi poszłabym do endokrynologa, niech obejrzy, zmierzy, zrobi badanie krwi.
          • rhysmeyers22 Re: Ile mierzą.... 31.08.16, 16:32
            Wiesz ale jesli dziecko znacznie odstaje od rówieśników zwłaszcza jesli chodzi o wzrost to zawsze lepiej zbadać przyczynę niz bagatelizować w stylu "rodzice niscy wiec dziecko tez"ect.moze byc taka jego uroda ale równie dobrze moze to byc jakies poważne zaburzenie lub objaw choroby .jesli sie wszystko wykluczy ,to owszem.
            • kluska77 Re: Ile mierzą.... 07.11.16, 00:12
              To prawda, jak za szybko rośnie, to też trzeba sprawdzić. Moja miała taki etap szybkiego wzrostu po roku i po drugim roku. A teraz już rośnie normalnie ok. 8cm rocznie, tylko że jest duża, to i nadal duża zostaje. Tak czy siak zbyt szybki wzrost też trzeba kontrolować, bo to też może być tarczyca czy inne hormonalne cyrki.
    • mja-15 Re: Ile mierzą.... 06.09.16, 12:22
      Mały ma 3 lata i 3 m-ce. Wzrost ca. 94-96 cm. Urodził się jako wcześniak ze wzrostem 45 cm. Cały czas między 10 a 25 centylem i waga i wzrost. Jeśli rozwija się równomiernie, nie ma się co martwić na zapas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka