Dodaj do ulubionych

Woła sii, ale nie siusia

24.02.17, 23:26
Trochę przed 1 urodzinami zaczęłam wysadzać małą na nocnik. Załapała od samego początku, przy pierwszym posiedzeniu zrobiła siusiu. Początkowo nie robiłam sobie wielkich nadziei, chodziło mi bardziej o to, żeby przyzwyczaić córcię do nocnika i żeby nie robiła w pieluszkę. Różnie nam to szło, były dnie kiedy udało nam się przetrwać na 1 pieluszce, były też i gorsze. Teraz mała ma 13 miesięcy i od niedawna zaczęła wołać sii. Na początku rzeczywiście wołała tylko jak chciała się załatwić, ale teraz woła bardzo często i niestety bez związku z tym, czy czuła parcie na pęcherz. Najpierw wysadzałam ją za każdym razem, ale to nie o to chyba chodzi, żeby sadzać dziecko na nocniku co 15 minut. Z drugiej strony, przez to, że ignorowałam jej wołanie, były sytuacje, kiedy on rzeczywiście chciała się załatwić, a ja to zignorowałam. No i co robić?
Obserwuj wątek
    • pocket.size Re: Woła sii, ale nie siusia 24.02.17, 23:55
      Córka jest jeszcze maleńka, myślę, ze niewielka jest szansa, żeby już kontrolowała swoje potrzeby smile Może woła jak już zrobi? Moja córka ma 1,5 roku, jak się ją posadzi na nocnik to prawie zawsze zrobi, umie się skupić i "wywołać" mocz, czasem woła i faktycznie robi siku, ale jest to tak nieregularne, że nie przyzwyczajam się smile Przeszliśmy już różne fazy, od wołania "kupa" i faktycznego załatwiania się na nocnik, po robienie kupy w kącie do pieluchy. Wydaje mi się, że jak córka chce to można ja wysadzić, ale nie traktowałabym tego jeszcze jako treningu czystości, raczej właśnie obycie z nocnikiem. Nie o to chodzi, żeby złapać każdą kroplę siku do nocnikasmile
      Mój syn biegł na nocnik, bo chciał poczytać, nie przemawiało do niego, że czytać można również nie na nocniku smile
    • deep_core_blue Re: Woła sii, ale nie siusia 25.02.17, 12:38
      Nie jest świadoma swoich potrzeb, jeno ma fajną zabawę. Taki etap.
    • melancho_lia Re: Woła sii, ale nie siusia 25.02.17, 12:43
      Wolanie w tym wieku to raczej niewiele ma wspólnego z rzeczywista potrzebą. Fajna zabawa, rodzice się cieszą z siedzenia na nocniku, frajda i tyle.
    • carmelita81 Re: Woła sii, ale nie siusia 25.02.17, 15:08
      Starsza też wysadzać zaczęłam przed rokiem ale na sobrę z pieluchą pożegnała się po skończeniu 2 lat. Niby wolała wcześniej że chce siku ale różnie to bywało. Także ja uważam że 13 miesięcy to zdecydowanie za małe dziecko na odpieluchowanie - nie wymagaj cudów.
    • kanna Re: Woła sii, ale nie siusia 25.02.17, 20:53
      To cudowne uczucie dla małego dziecka odkryć, ze ma się wpływ na świat i ludzi big_grin
      Człowiek woła sii, mamusia leci, sadza na nocnik.. Mała musi być z siebie bardzo dumna.

Jeśli mała rzeczywiście widzi związek miedzy parciem na pęcherz a nocnikiem (co się zdarza w tym wieku, choć nieczęsto), to wystarczy, że ustawisz nocnik w widocznym miejscu i puścisz ją bez pieluszki. Jak serio będzie chciała sikać - sama usiądzie i nasika.
      • rb_111222333 Re: Woła sii, ale nie siusia 27.02.17, 15:05
        kanna napisała:

> To cudowne uczucie dla małego dziecka odkryć, ze ma się wpływ na świat i ludzi
        > big_grin
        > Człowiek woła sii, mamusia leci, sadza na nocnik.. Mała musi być z siebie bardz
        > o dumna.
        >
        smile Pewnie tak. Mała jeszcze nie chodzi, więc nie będę jej na razie próbowała odpieluchowac. Wydaje mi się, że córka woła jak chce zrobić kupkę, ale przy takiej częstotliwości wołania zdarza mi się to zignorować. Boję się, że to zniechęci małą do komunikowania swoich potrzeb.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka