Dodaj do ulubionych

Kp a wymioty

02.11.17, 12:11
Dopadł nas jakiś wirussad corka 1.5 roku, wymiotowała dziś pare razy. Raz solidnie, potem po każdej próbie nawodnienia (rumianek, elektrolitów nie chciała) bądź jedzenia (biała bułka, chrupek kukurydziany). Do snu podałam jej pierś bo tak zawsze zasypia i przed chwila całe to mleko zwymiotowała. Zastanawiam się czy podawać jej pierś w nocy-zawsze tak robie przy przebudzeniu. Z jednej strony nie chce żeby się odwodnila, z drugiej nie chce podrażniać jej żołądka, bo widać, ze nic nie może w nim utrzymać. Czy nie lepiej poczekać, żeby żołądek się uspokoił i przestał zwracać?
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: Kp a wymioty 02.11.17, 12:19
      Podawaj po małym łyku picia- ja swoim dawalam ze strzykawki po kilka ml co kilka minut, wtedy wieksza szansa ze nie zwroci
      • ela.dzi Re: Kp a wymioty 02.11.17, 12:32
        Ja tak samo. Po kp dziecko wymiotowało non stop i coraz bardziej się osłabiało sad zresztą i tak po pewnym czasie nie mogło patrzeć na pierś
    • leni6 Re: Kp a wymioty 02.11.17, 12:32
      Ja bym karmila piersią, często a małymi porcjami.
    • rulsanka Re: Kp a wymioty 02.11.17, 12:48
      Ja karmiłam piersią na żądanie. Takie wymioty zdarzyły się młodszemu synowi jak miał 5 miesięcy, 9 miesięcy i 3 lata. Karmiłam w pozycji pod górkę, nie limitując piersi. Oczywiście co jakiś czas zwracał, ale zaraz potem znowu się przysysał. Mleko jednak doskonale nawadnia i leczy. Pomimo że syn miał tendencję do wymiotów aż do żółci, to się nie odwadniał, sikał normalnie. W okresie wymiotów nie dawałam żadnego jedzenia ani picia, trzylatkowi również. Wymioty były intensywne, ale mijały po kilku godzinach i dziecko było potem zupełnie zdrowe, zachowywało się jakby mu nigdy nic nie było.
    • ta_karola Re: Kp a wymioty 02.11.17, 21:18
      Uważaj bardzo,takie małe dziecko może się szybko odwodnić. Podstawowa zasada-dajemy bardzo mało i często. Łyżeczka napoju (najlepiej wody-żadnych soczków) co 15-20 minut.
      • rulsanka Re: Kp a wymioty 02.11.17, 23:35
        Ale to co piszesz nie dotyczy kp. Mleko z piersi nawadnia znacznie lepiej niż woda, ponadto zawiera substancje antybakteryjne, pro- i prebiotyki. Nie mówiąc już o łatwo przyswajalnych cukrach, tłuszczach, białkach, minerałach i witaminach.
        Poza tym zdarza się, że wymioty są spowodowane tym, że coś w żołądku zalega, np. jakaś skórka z owocu czy coś w tym stylu. I wtedy lepiej by dziecko zwymiotowało i pozbyło się drażniącej substancji.
        • biankao Re: Kp a wymioty 03.11.17, 02:49
          U nas to wirus, bo dwa dni temuvstsrsak wymiotował, ale tylko raz a solidnie. Na szczęście potem już nie wymiotowała w nocy pomimo przystawiania. Pewnie za dużo mleka dostała na raz. Dziś nie wymiotuje, ale jest osowiala i zmęczona. Na razie tylko na moim mleku.
          • rulsanka Re: Kp a wymioty 03.11.17, 10:39
            Zazwyczaj wymioty to rzeczywiście wirus. Będzie dobrze, dzieci kp szybko dochodzą do siebie po jelitówkach.
    • biankao Re: Kp a wymioty 07.11.17, 04:53
      Wymioty trwały dwa dni. Potem trzy dni spokoju a dziś już dwie bardzo smierdzace, rzadkie, białawe kupy. Czy to kontynuacja czy
      Może za wcześnie podałam normalne jedzenie? corka ma apetyt, ale nie chce jeść ryzykow, marchwianek itp.
      • melancho_lia Re: Kp a wymioty 07.11.17, 06:06
        Ja nie trzymałam swoich na jakiejś diecie przy jelitowkach. Jak chcieli jeść to jedli wszystko.
      • ela.dzi Re: Kp a wymioty 07.11.17, 10:55
        U nas tak było. Po wymiotach przerwa, a potem mega biegunka.
        • biankao Re: Kp a wymioty 07.11.17, 12:55
          Czyli to pewnie kontynuacja. Zdziwiło mnie, ze przez pare dni było wszystko Ok a tu taka niemiła niespodzianka i to jedna dla Pan w przedszkoluuncertain
          • ela.dzi Re: Kp a wymioty 07.11.17, 13:57
            Podawaj probiotyk. Przeważnie pomagał Enterol, ale ostatnio po kumulacji rota i anginy młodszy robił kupy ze śluzem i dopiero Vivomixx zaczął pomagać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka